arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zakenwereld volgt Militaire Opbouw tegen Irak
by Syndic Wednesday, Oct. 09, 2002 at 5:52 PM

Ook de Belgische financiële milieus volgen met argusogen de voorbereiding van de oorlog tegen Irak. Onderstaand interview met een beurs-analys is uitgezonden door de TV-zender Kanaal-Z, gespecialiseerd in economisch en beursnieuws. De sprekers nemen geen blad voor de mond. Onthullend hoe nuchter ze tegen het komende werelddrama aankijken.

Een inval in Irak of niet en wanneer zou die mogelijk kunnen gebeuren? Het houdt de financiële markten alvast in een wurggreep en zij houden niet van onzekerheid.

Vraag : Peter Van den Haute van ING-BBL. Wat zijn de mogelijk scenario's die nu op tafel liggen voor die inval in Irak, wanneer zou die mogelijk kunnen beginnen?

PvdH : Ja, het is inderdaad spijtig voor de markten dat het nog een tijdje kan duren, want volgens onze scenario's zou ten vroegste een inval kunnen gebeuren rond één december. En dat voor een zeer eenvoudige logistieke reden. De Amerikaanse luchtmacht heeft een basis nodig van waar ze Irak kunnen aanvallen.
Nu hebben de Amerikanen wel een aantal luchtmachtbasissen in Saoedi-Arabië, maar Saoedi-Arabië heeft al gezegd dat ze deze niet mogen gebruiken en dus zijn ze nu verplicht om uit te wijken naar Katar, waar ze een nieuwe basis aan het maken zijn, aan het construeren en die zal pas klaar zijn tegen half december.

Vraag : Ja, een heel praktische reden dus. Maar er zijn nog drempels, Rusland, Duitsland en Frankrijk moeten nog over de streep getrokken worden. Hoe denkt de VS dat te kunnen doen?

PvdH : Ja dus, in de VN Veiligheidsraad zou het toch wel raadzaam zijn indien alle permanente leden ook instemmen met een aanval tegen Irak. En op dit ogenblik is enkel Groot Britanie echt gewonnen voor een oorlog tegen Sadam Hoesein. Nu Rusland kan eigenlijk omgekocht worden, omdat we nu vernomen hebben dat de Russische belangen in de Oliesector in Irak zouden gevrijwaard blijven. Bijvoorbeeld de grootste Russische Oliemaatschappij Luc Oil (??) heeft bepaalde samenwerking- verbanden en Rusland heeft al garanties gekregen dat ook met een nieuw regime men de belangen zou mogen vasthouden die nu al in Irak zijn gevestigd.

Vraag : Het gaat hem dan allemaal om die olie. Wat betekent dat dan voor de olieprijzen in het geval van een conflict?

PvdH : Wel ja in die opbouw van het conflict zie je toch wel dat die olieprijs onder spanning staat. Hij is al van in het begin van het jaar toen men beginnen spreken is van een mogelijk aanval tegen Irak, is hij al bijna met 50% gestegen en het kan nog even doorgaan omdat er natuurlijk grote onzekerheden zijn. Er zouden kunnen Olie-installaties beschadigd worden, maar tezelfdertijd verwacht ik wanneer de aanval werkelijk losbarst, dus wanneer er meer klaarheid komt, dat dan de olieprijs zal beginnen dalen.

Vraag : En waarom is dat dan? Men zou eerder een explosie van die prijs verwachten?

PvdH : Wel ja, dat heeft nu een heel specifieke reden, namelijk het feit dat Irak het land is met de tweede grootste oliereserves ter wereld. Dus naast Saoedi-Arabië is eigenlijk Irak de belangrijkste olieleverancier. Nu Irak is eigenlijk al jaren van de oliemarkt afgescheiden. Dus zij exporteren wel een beetje, maar zeer weinig en ver onder hun capaciteit.
Wanneer nu het potentieel bestaat dat er een nieuw regime komt in Irak, dan zal dat waarschijnlijk ook impliceren dat zij opnieuw meer olie gaan uitvoeren en dan komt uiteraard de hele OPEC-strategie van productiebeperking sterk onder druk, wat waarschijnlijk tot een sterke daling van de olieprijzen zal leiden.

Vraag : Ja, er is misschien een parallel te trekken met de Golfoorlog van begin jaren negentig? Wat deden de aandelenmarkten toen bijvoorbeeld in vergelijking met die olieprijzen?

PvdH : Wel ja de aandelenmarkten (en dat kan men zien op de grafiek). Begin augustus van 1990 is Irak Koeweit binnengevallen en dan had je ook deze grote onzekerheid. En zowel de olieprijzen zijn toen gestegen en tegelijkertijd de aandelenmarkten gedaald. Een beetje het scenario waar we nu ook inzitten. Maar wanneer je dan ziet, narmate die grondoorlog naderbij komt, dus die is begonnen in januari 1991, zie je ook dat de markten beginnen te anticiperen wat wel goed zal aflopen. En dus een aantal maanden na de aanval tegen Koeweit beginnen die markten al weer wat op te veren en wanneer de aanval werkelijk van start is gegaan, dan in januari 1991, heb je echt een release op de aandelenmarkten en zijn ook die olieprijzen weer naar beneden gegaan.

Vraag : Dat betekent ook mogelijk oportuniteiten. In welk sectoren moeten we dan stappen? Welke aandelen?

PvdH : Ik denk op korte termijn zit je natuurlijk nog met die zeer grote onzekerheid, men weet zelfs nog niet of er misschien toch een diplomatieke oplossing uit de bus zal komen. Maar laat ons ervan uitgaan en ik denk dat dit wel het meest waarschijnlijke scenario is, dat er een militair treffen komt, dan is het duidelijk dat de meer defensieve aandelen op korte termijn het nog beter zullen doen. Een defensieve aandeel dan denk ik in eerste instantie ook aan de 'defensiesector' en we zien dat een aantal bedrijven uit die sector het zeer puik gedaan hebben de voorbije weken. Bijvoorbeeld de Oliemaatschappijen die nog altijd profiteren van die stijgende olieprijzen.
Maar eens die opbouwfase naar het conflict op zijn laatste benen begint te lopen, denk ik dat men zeer vlug zal moeten switchen naar meer groeigerichte aandelen, omdat een oplossing in Irak opnieuw het sein zou betekenen voor het opnieuw aantrekken van de groei en dan is het duidelijk dat men meer richting groeiaandelen moet gaan en die defensieve aandelen de rug moet toekeren.

Vraag : Ja, we zullen het van nabij moeten volgen, maar om even af te sluiten, is heel het conflict eigenlijk geen bliksemafleider voor onderliggende meer economische problemen?

PvdH : Uiteraard bestaan er nog een heleboel economische problemen. Denk maar aan de hoge schuldgraad en dergelijke meer van de Amerikaanse bedrijvenS Maar je mag toch niet vergeten dat olie een cruciale factor voor de wereldeconomie blijft. Alle recessies sinds 1970 zijn begonnen met de sterke stijging van de olieprijzen. Wanneer die olieprijzen weer sterk naar beneden zouden gaan na een conflict zou dat onmiddellijk een zweepslag betekenen voor de groei wereldwijd

O.K. Bedankt voor uw analyse en u ook dames en heren. Bedankt voor het kijken en graag tot volgende keer!

Verschrikkelijk
by lize Wednesday, Oct. 09, 2002 at 6:39 PM

Niet alleen op de zakenzender Kanaal Z maar ook in het VRT journaal van gisteren was dezelfde huiveringwekkende stijl van berichtgeving. De nieuwslezer sloot als volgt het hoofdstuk Irak af : "Ok, die oorlog die komt er dus, maar om allerlei praktische reden zal het niet voor 1 december zijn, maar het moet wel voor eind januari want anders wordt het in Irak te heet voor de Amerikaanse militairen die dan loodzware pakken moeten dragen die hen beschermen tegen chemische wapens".

We zijn dus op het punt gekomen dat er geen enkele kritische ondertoon in de berichtgeving meer valt te bespeuren. Uit het bovenstaand artikel blijkt nog maar eens duidelijk hoe voor de Westerse bedrijfswereld en haar media-adepten alleen eigenbelang primeert. Alle schroom is weggevallen : "de oorlog is goed want het zal de olieprijzen doen dalen en onze aandelenportefeuilles en winstmarges zullen er wel bij varen". Oorlogvoering wordt in de officiële berichtgeving van vandaag gewoon herleid tot een ‘droge' economische ingreep, alsof het van dezelfde orde zou zijn als een kapitaalinjectie of een verlaging van de werkgeversbijdragen.

Wat is er toch aan de hand ? Beseffen beursanalysten en journalisten nog wel dat het hier om mensenlevens gaat ? Weten ze nog wel aan welk spel ze meespelen ? Lezen zij dan geen alternatieve berichtgeving via het internet ? Hoe kan je je als journalist zover laten meeslepen in deze waanzin, dat is wat me vandaag zo sterk bezighoudt….

i.v.m. journalisten
by guido Wednesday, Oct. 09, 2002 at 9:20 PM

"Wiens brood men eet, diens woord men spreekt."