arch/ive/ief (2000 - 2005)

Chartreusegebied krijgt voorrang
by Marc Carlier (posted by joeri) Wednesday, Oct. 09, 2002 at 1:25 PM

Inkleuring als Brugs stedelijk gebied ligt voorop

In opdracht van minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (VLD) wordt de toekomstige ruimtelijke bestemming van het Chartreusegebied in Sint-Michiels bij voorrang behandeld. Naar verluidt, steunt de minister daarbij de optie van de Gom (Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij) om het gebied in te kleuren als stedelijk gebied. Dat betekent dat een hoofdkwartierenzone en/of een innovatiecentrum voor de machinebouw er alsnog zouden kunnen komen.


Dat is gebleken tijdens een eerste vergadering over de afbakening van het regionaal-stedelijk gebied Brugge. Deze oefening gebeurt in het kader van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en moet uitmaken welke zones in de Brugse regio buitengebied of open ruimte moeten blijven en welke tot het stedelijke gebied zullen worden gerekend.

Alleen in stedelijk gebied zijn nog economische ontwikkelingen mogelijk. Omdat zo'n afbakeningsproces lang duurt, is, om reden van hoogdringendheid, de deliberatie over het Chartreusegebied uit het totale afbakeningsproces gehaald en wordt het bij voorrang behandeld. Al tegen eind 2002 moet een eindtekst klaar liggen op basis waarvan een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan zal worden opgesteld.


Stedelijk gebied
,,De drie studiebureaus -- WVI, WES en Planning -- die betrokken zijn bij dit afbakeningsproces, poneren inderdaad als uitgangspunt dat het Chartreusegebied moet worden ingekleurd als stedelijk gebied en niet als buitengebied'', bevestigt schepen van Ruimtelijke Ordening Moniek Claus-Boydens (CD&V).

,,De Gom verdedigt deze stelling en minister Van Mechelen steunt ze, mede omdat zij gedragen is door een zeer brede meerderheid in de Brugse gemeenteraad. Alleen Agalev blijft tegen, CD&V, SP.a, VLD, N-VA en Vlaams Blok zijn voor.''

Dat het Chartreusegebied daadwerkelijk stedelijk gebied wordt, is evenwel nog geen verworvenheid. Er volgen nog nieuwe vergaderingen, onder meer met het middenveld. Daartoe behoren ook de natuurgroeperingen die vanzelfsprekend pleiten voor een inkleuring als buitengebied.

Koppeling
Onder hen ook het Groene Gordel Front dat fel gekant is tegen de plannen voor de Chartreuseweg. ,,Wij krijgen evenwel het signaal dat over het principe niet meer gediscussieerd zal kunnen worden, dat er alleen nog over bouwdichtheid en -hoogtes gesproken zal worden.'', zegt Luc Vanneste van het GGF.

Ondertussen blijkt dat tijdens het recente onderhoud over het Lappersfort het Brugse stadsbestuur bij de ministers Dua en Van Mechelen heeft aangedrongen op compensaties in het Chartreusegebied als Brugge de ambachtelijke zone aan Ten Briele (drie hectare) en de dieper gelegen, waterzieke KMO-zone (vijf hectare) in het Lappersfort zou moeten opgeven in ruil voor het behoud van het bezette bosje.

geven en nemen
by mA.f Wednesday, Oct. 09, 2002 at 10:47 PM
mA.f@pandora.be;lappersfort@ziplip.com

Als twee honden vechten om een been loopt de derde er mee heen.
Moenaert en z'n bende weten reeds lang hoe ze beetje bij beetje van Brugge en Ommeland een economische melkoe moeten maken. Toeristisch uitgemolken met kant uit china en culturele erecties à la "wat moet ik nu nog brengen" voor 2002. Op lange termijn kunnen deze politiekers niet denken...
Mobiliteit is meer verkeer die hortend, toch vooruit komt."De boel moet blijven draaïen" dixit Moenaert. Het kopje van die meneer denkt alleen in "laten draaïen". Stoppen en anders invullen...tja tegen het vele lobby-werk kan hij niet neen zeggen. Fabricom, kan zonder saneren wat hij aan een spotprijs van ex-burgemeester Van Maele ten geschenke heeft gekregen, met een behoorlijke som incasseren.
Dertig jaar de boel laten verkommeren en dan met luide trom verkondigen dat het diefstal van privé grond is. Ja beste dat kan ik ook. Fabricom, met privé grond???
Laten we duidelijk zijn, wij Lapperfronters trekken aan 't kortste eind.
WIJ BLIJVEN. En niet om eigen portemonnee...maar omdat het verlies van Lapperfortbos, voor hen, Moenaert en z'n bende, voor Fabricom en z'n "privé-kapitaal" een opening is tot verkoop van onze groenegordel en Brugge. Reeds nu is Brugge een commercie en niet meer leefbaar voor de "gewone mens".
Ik daag hen uit Fabricom, Moenaert, Vandebilcke, Chevallier,
over tien jaar zijn ze vergeten, maar de bueken, eik, essen, moeras, zuidervaartje, ijsvogel, bosuil,en alles wat nu nog rest zullen.....
Ik lust die bende rauw.
tot morgen
ook wij zullen er zijn.