arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rebelse Gentse Feestenparade: wij gaan door!
by Eric-Goeman (Attac-Gent) Wednesday, Oct. 09, 2002 at 11:43 AM
vlaanderen@attac.be Louisbergkaai 10 - 9000 Gent

Onderstaande tekst is het resultaat van de evaluatievergadering van de Rebelse Genste Feesten Parade 2002 waarop beslist werd het project verder te zetten met onderstaande voorwaarden.

DE STROATEN ZIJN VAN IEDEREEN!

De eerste rebelse parade tijdens de opening van de Gentse Feesten 2002 was een groot succes. Niet omdat we met meer waren dan we gedacht hadden, niet omdat we zo grandioos waren, niet omdat we beter waren dan de officiële openingsstoet onder leiding van de Dienst Feestelijkheden van de stad Gent.

De rebelse parade was een succes omdat we getoond hebben aan een groot deel van de Gentse bevolking dat de stroaten van iedereen kunnen zijn als we de stroaten, onze publieke en democratische ruimte, willen pakken.

De rebelse parade was een succes omdat we getoond hebben dat solidariteit en samenwerking tussen actiegroepen, bewegingen en individuen, niet alleen noodzakelijk is, maar de belangrijkste wapens zijn tegen de verloedering van het publieke domein door de commercie.

De rebelse parade heeft getoond aan de bevolking dat een andere wereld mogelijk is.

De rebelse parade heeft ons een blik gegund op die andere wereld: een wereld van hoop op rechtvaardigheid, samenwerking tussen alle mensen, sociale gelijkheid, een wereld zonder militaristische wedloop, oorlogen voor olie en financiële belangen, een wereld van levensvreugde en verdraagzaamheid.

Het stadsbestuur en de politieke overheden waren tegen de rebelse parade omdat we weigerden in de pas te lopen. Omdat we weigerden te marcheren binnen de politieke en culturele controle van de overheidsdiensten. Omdat we bezit namen van onze straten en dus van onze eigen toekomst.

Direct na de rebelse parade liet de politieke overheid een positiever geluid horen: de rebelse parade kan volgend jaar een plek krijgen in de officiële openingsstoet.

Willen wij een plek veroveren in de officiële openingsstoet?
Willen wij de culturele goedkeuring van de politieke overheid?
Willen wij wedijveren met de officiële openingsstoet?
Wij willen eerst en vooral heel duidelijk zijn: wij keren ons niet tegen het stadsbestuur of tegen de officiële openingsstoet.
Wij zijn daar niet mee bezig.

Wij zijn bezig vorm te geven aan een andere stad, een andere samenleving, een andere stedelijke samenleving, een andere wereld.

Onze rebelse parade maakt deel uit van die strijd.
Wij zitten dus niet te hengelen naar een plekje in de officiële openingsstoet.

De parade is een cultuuromslag: wij willen zelf vorm en inhoud geven aan onze toekomst. Wij willen een stad waarin de mens vooropstaat en niet het profijt en de commercie.

Een belangrijke fase in die strijd is het veroveren, het heroveren van de publieke ruimte.

Daarom zijn voor ons "de stroaten van iedereen".

Dat is niet zomaar een leuke slogan. Het is een fundamenteel politiek begrip.
Wij zullen dat begrip ook hanteren tijdens de Gentse Feesten van 2003.

Wij keren ons niet tegen afspraken met de stedelijke overheid, maar wij kunnen ons niet onderwerpen aan de reglementen van de officiële openingsstoet.
Wij weigeren geselecteerd te worden door een jury aangeduid door de overheid.
Wij willen ook niet door deze jury beoordeeld worden.
Wij willen een rebelse parade, geen prijskamp.
Bij ons zijn alle progressieve organisaties die een werking hebben in Gent welkom.

Er is bij ons ook geen tijdslimiet voorzien voor inschrijvingen. Beslist een organisatie mee te lopen enkele dagen voor het gebeuren, dan moet daar ruimte voor zijn.

Wij zullen er opnieuw zijn. Met velen. Met meer.
Of we nu voor of achter de vuilniswagen van Ivago moeten lopen maakt ons niet uit.

We roepen dan ook nu reeds alle progressieve organisaties, actiegroepen, bewegingen, buurtcomités, migrantenverenigingen, culturele verenigingen, kunstenaars, jong en oud, op om vanuit de wijken van Gent te werken aan de verwezenlijking van de rebelse parade van 2003.

Laten we nu reeds ideeën uitwerken, wagens optuigen, schilderen, fanfares oprichten, liederen aanleren, kleren ontwerpen zodat we in juli 2003 op een kreatieve, kleurrijke, speelse maar rebelse wijze de stroaten van Gent kunnen veroveren.
Laten we het gewoon doen.
Omdat een andere wereld mogelijk is.

Voor het voorlopige kollektief van de rebelse parade 2003,
Eric Goeman (Attac Gent)
eric.goeman@attac.be

mooi
by Txarli Wednesday, Oct. 09, 2002 at 12:42 PM

Een mooi initiatief dat duidelijk bulkt van het enthousiasme. Laat jullie vooral niet opnemen in de officiële gebeurtenissen want dan verliezen jullie je kracht.

Y vamos a seguir!

afspraak... juli 2003
by Raf Verbeke Wednesday, Oct. 09, 2002 at 1:13 PM
carineraf@hotmail.com

Proficiat !
Afspraak juli 2003