arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vijf Cubaanse politieke gevangenen in VS-gevangenissen
by christophe callewaert Tuesday, Oct. 08, 2002 at 11:36 AM

Rodolfo Davalos is de advocaat van de vijf Cubaanse politieke gevangenen die al vier jaar lang vastzitten in Amerikaanse gevangenissen. Hij reist de wereld rond om de aandacht te trekken voor hun zaak. Volgende zaterdag is hij te gast op Che Presente. Een interview.

Vijf Cubaanse politi...
loscincoskl.jpg, image/jpeg, 360x135

Voor dit interview ontvangt hij ons in de perszaal van de Cubaanse ambassade. Hij is een beetje teleurgesteld in de interesse van de Belgische pers. Van Indymedia had hij nog nooit gehoord, maar het concept interesseert hem wel. "Alternatieve media zijn zeer belangrijk. De staatsgreep tegen Chavez was in de eerste plaats een mediagebeuren. In de zaak van de vijf weten we dat we niet zullen moeten rekenen op de New York Times of op CNN."

Waarom zitten die vijf Cubanen eigenlijk in de gevangenis?

Rodolfo Dávalos: Op 12 september 1998 werden ze opgepakt in Miami op beschuldiging van spionage. Na twee en een half jaar onderzoek begon hun proces dat duurde tot juli 2001. In december 2001 werd hun straf uitgesproken. Antonio, Gerardo en Ramón kregen levenslang. Fernando kreeg 19 jaar en René 15 jaar."

Ze worden dus beschuldigd van spionage. Is daar iets van aan?

Rodolfo Dávalos: Zij zijn veroordeeld voor spionage zonder dat ze zich ooit hebben schuldig gemaakt aan spionage. Volgens de VS-wetgeving betekent spionage zonder toestemming geheime informatie doorspelen of zonder toestemming informatie in handen hebben die gevaarlijk is voor de nationale veiligheid van de VS. Bij de vijf was dat niet het geval. Ze bezaten enkel informatie over de extreemrechtse Cubaanse organisaties in Florida. Zij probeerden nieuwe terreurdaden tegen Cuba te voorkomen door op tijd de Cubaanse veiligheidsdiensten te verwittgen. Zij zijn dus eigenlijk strijders tegen terreur.

U zegt dus dat er vanuit Florida terreuracties tegen Cuba worden georganiseerd.

Rodolfo Dávalos: Absoluut, vanuit Florida werden al honderden terroristische acties tegen Cuba ondernomen: beschietingen van hotels vanuit snelle boten, bommen in hotels, bommen in vliegtuigen,... In 1997 kwma een jonge Italiaanse toerist om bij een aanslag op een hotel. Deze acties worden allemaal gepland in Florida. Organisaties als Alpha 66 kunnen vrijuit opereren vanuit Miami.

De vijf Cubanen infiltreerden dus in dat soort organisaties?

Rodolfo Dávalos: De vijf zijn Cubanen waarvan er twee de Amerikaanse nationaliteit hebben. De andere drie werden bewust vanuit Cuba naar de VS gestuurd om te infiltreren in deze extreemrechtse organisaties om zo cruciale informatie in te winnen. Dit is dus geen spionage, maar zelfverdediging. Bovendien heeft de procureur geen enkel bewijs geleverd dat de vijf over informatie beschikten die de belangen van de VS zou kunnen schaden.

Heeft u contact met hen?

Rodolfo Dávalos: Nee, ik volg hun zaak op vanuit Cuba. In de VS worden zij bijgestaan door pro deo-advocaten. Maar zelfs zij hebben het moeilijk om hen te ontmoeten in de gevangenis. Na hun aanhouding kwamen de vijf in een isolatiecel terecht. In deze cel die door de andere gevangenen "het gat" wordt genoemd en die niet meer dan een ondergrondse ruimte is van enkele vierkante meter, verbleven ze meer dan 17 maanden. Deze cellen zijn normaal bestemd voor zeer gevaarlijke gevangenen en doen dienst als sanctiecellen voor gevangenen die zich misdragen hebben en die bijvoorbeeld een bewaker of andere gevangenen hebben aangevallen. Normaal wordt niemand langer dan enkele dagen vastgehouden in deze isoleercellen. Dit toont zeer duidelijk de vooringenomenheid van de Amerikaanse staat.

Op welke manier werden zij ontmaskerd?

Rodolfo Dávalos: Ze werden opgepakt door de FBI.

Gebeurde dat in samenwerking met die extreemrechtse groeperingen?

Rodolfo Dávalos: Daar zijn geen bewijzen van. We weten wel dat na de uitspraak het hoofd van de FBI, de procureur en de leider van de Brothers to the Rescue (één van de bekendste vanuit Miami opererende extreemrechtse organisaties) elkaar in de armen vielen. Daar zijn zelfs foto's van.

Gerardo Hernandez kreeg twee maal levenslang omdat hij ook beschuldigd werd van moord. Hoe zit dat dan?

Rodolfo Dávalos: In februari '96 haalde de Cubaanse luchtmacht twee vliegtuigen neer die het Cubaanse luchtruim hadden geschonden. Daarbij vielen vier slachtoffers. Er zijn voldoende bewijzen dat de Cubaanse regering de Amerikaanse autoriteiten hadden gewaarschuwd dat de vliegtuigen die vanuit Florida het Cubaanse luchtruim binnendrongen gevaar liepen. Deze vliegtuigen vliegen soms zelfs boven Havana. Op het proces lieten we bandopnamen horen waaruit blijkt dat de bewuste piloten meerdere keren gewaarschuwd werden. De procureur linkte Gerardo aan deze vier doden omdat hij het bericht zou hebben doorgestuurd dat de piloten van plan waren boven Havana te vliegen. Dat is absolute onzin aangezien deze organisaties er openlijk voor uitkomen dat ze dat doen en aangezien ze zelfs aankondigen wanneer ze het opnieuw zullen doen.
Bovendien bewijzen stempels in het uitreisvisum van Gerardo dat hij op het moment van de feiten in Cuba verbleef. Hij heeft dus geen informatie over deze vlucht doorgespeeld.
Deze veroordeling is ook in strijd met het internationale recht. Het neerhalen van de vliegtuigen was een actie van de Cubaanse overheid. Een soevereine daad van Cuba kan niet veroordeeld worden in een ander land.

Hoe is het nu met de vijf?

Rodolfo Dávalos: Na het proces werden zij in vijf verschillende gevangenissen opgesloten in de vijf uithoeken van de VS met de bedoeling het contact vanuit de Cubaanse vertegenwoordiging in de VS zeer moeilijk te maken. Er loopt momenteel een beroepsprocedure in Atlanta. Deze zaak zit echter muurvast aangezien de procureur alle bewijsstukken als geheime documenten geklasseerd heeft. Wij proberen die nu eerst te deklasseren. Vandaar ook het belang van de campagne rond de vijf. Wij vertrouwen er op dat we de rechters van Atlanta voldoende onder druk kunnen zetten opdat ze deze keer tot een eerlijke uitspraak zullen komen. Wat in Miami gebeurde was een regelrechte grap. In het arrest van Rene Gonzales stond bijvoorbeeld dat (leest voor) "hij onderworpen wordt aan speciale condities na zijn eventuele vrijlating. Het wordt hem verboden om plaatsen te bezoeken die bekend staan als verzamelplaatsen van terroristen." De rehcter geeft dus toe dat er terroristen in Miami aanwezig zijn en verbiedt Rene om aan antiterrorisme te doen. Er moet toch één rechter te vinden zijn die de absurditeit van deze veroordeling inziet.

Met een speciale behandeling werd geprobeerd om de moraal van de vijf te brkeen. Is dat gelukt?

Rodolfo Dávalos: Ze zitten nu alle vijf in gewone cellen. Ze werken hard en schrijven regelmatig over hun zaak. Hun moraal is verbazend goed zeker als je weet dat zij alle vijf getrouwd zijn en kinderen hebben die ze al vier jaar niet meer gezien hebben. Ze kunnen zich optrekken aan de solidariteit in Cuba en de rest van de wereld. In het dagelijkse populaire programma "Rond de tafel" wordt bijna iedere week aandacht besteed aan hun zaak. Veel professoren zijn bij hun verdediging betrokken. Bij iedere nieuwe wending komen mensen op straat om te protesteren voor de Amerikaanse ambassade in Cuba.

Hun zaak dateert van voor 11/9. Is hun verdediging moeilijker geworden na die datum?

Rodolfo Dávalos: Enkele naïevelingen en enthousiastelingen dachten dat Bush hen zou vrijlaten na de aanslagen op de WTC-torens. Bush had toen immers gezegd dat de strijd tegen terrorisme een prioriteit was en dat terreurorganisaties over de hele wereld moesten geïnfiltreerd worden. Maar deze mensen landen al snel terug met beide voeten op de grond. Bij de strafuitspraak die na 11/9 viel, kregen de vijf de maximumstraf.

Staan die Cubaanse extreemrechtse organisaties op de Amerikaanse terreurlijst?

Rodolfo Dávalos: Nee, natuurlijk niet. Hun leiders worden omhelsd door een Amerikaanse procureur. Ze vieren feest en gaan ongestoord hun gang. Dat kan allemaal in de VS. Bush is iemand die alle internationale regels aan zijn laars lapt. Onder het mom dat Irak zich niet schikt naar de resoluties van de VN wil hij Irak platbombarderen, maar de VS negeren zelf al twaalf jaar lang de VN-veroordelingen van de blokkade tegen Cuba. Zij stellen zich boven de wet. Daarom is het proces van de vijf zeer belangrijk. De rechters moeten weten dat de hele wereld toekijkt. Met dit proces willen we het ware gelaat van het Amerikaanse systeem tonen.

Is de zaak van de vijf een teken dat de houding van de VS tegenover Cuba verhardt?

Rodolfo Dávalos: Ja, als dat in een ander land gebeurt, zou er gewoon een uitwijzing volgen. De vijf hebben wel degelijk een inbreuk gepleegd. Ze waren actief als buitenlandse agenten zonder zich te registreren bij de FBI. Dat is hun enige overtreding. Door deze uitspraak verbindt de VS zich met terroristische organisaties. Om hen te veroordelen werd in totaal 8 keer de grondwet of het internationaal recht geschonden.
We zijn dat er een verscherping is van oorlogszuchtige posities tegen Cuba. Maar dat zien we ook tegen alles wat niet overeenkomt met de strategische belangen van de VS. De wereld en Cuba in het bijzonder gaan een zeer moeilijke periode tegemoet. Alle mensen die zich verzetten, zijn overgeleverd aan de grillen van Bush.

Cuba is altijd een voorbeeld geweest van nationale soevereiniteit en onafhankelijkheid, twee rechten die alsmaar meer in de verdrukking komen. Voelt Cuba zich bedreigd?

Rodolfo Dávalos: Zelfbeschikkingsrecht, soevereiniteit en het recht op zelfverdediging behoren tot het internationale recht. Het interventierecht om wat voor redenen dan ook bestaat niet. Evenals het recht op preventieve aanvallen. Deze laatste zijn de rechten van het nieuwe type. Het zijn modeverschijnselen waarachter een gewelddadige imperialistische politiek schuilgaat.
Cuba blijft kalm, weet je. Al veertig jaar lang leven we onder de permanente bedreiging van de VS. Maar dat de wereld moeilijke tijden beleeft, beseft iedereen.

 

Meer info over Che Presente (Zaterdag 12/10 in Passage 44) vindt u op: www.cubanismo.net