arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ontstaan van T.A.K.

by Guido Monday, Oct. 07, 2002 at 7:32 PM

In een ander artikel op deze site werd aan een lezer gevraagd of hij wel wist hoe T.A.K. ontstaan is. Het V.M.O., dat verboden werd als privé-militie na de moord op een linkse plakker, was de wieg van T.A.K. Zo staat het op hun website. link artikel:http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=32885

"Hoe is TAK eigenlijk ontstaan?

Ik zat in de gevangenis, voor die zaak van Georgin. Piet De Pauw was mijn advocaat. En in een gesprek in de gevangenis kwamen we tot de vaststelling dat het gedaan was met de VMO. De schulden waren toen zo hoog, Bob Maes zag ook het nut niet meer de VMO verder te zetten, en stopte ermee. Een heel deel van de VMO ging ermee akkoord. Anderen niet, en die zijn er dan mee voortgegaan. En dan met die Zaak van Laken… Toen heb ik tegen Piet gezegd dat het zo niet langer kon met de VMO, dat we moesten stoppen en met iets totaal nieuws moesten beginnen, een comité, geen ledenorganisatie, iets helemaal anders dan wat we tot dan toe kenden in de Vlaamse Beweging. En ik stelde Piet voor om bij dat nieuwe initiatief de scholieren te betrekken.

Wanneer was dat dan?

In december 1970 ben ik vrijgekomen. En na die winter, in 1971 zijn we geleidelijk aan begonnen. Ik had zelf in het Brabantse wat mensen verzameld, in Gent was er een groep rond Piet De Pauw, en aan de kust bestond een kern. Wij voerden al acties, maar hadden eigenlijk nog geen naam.

Waarom een comité en geen ledenorganisatie?

Dat stond al van in het begin vast; het was onze bedoeling een comité op te richten waarbij iedereen zich kon aansluiten, alle groeperingen groot of klein, alle mensen, iedereen. Onze hoofdbedoeling was een soort overkoepeling, iets dat boven de rest van de Vlaamse Beweging stond en actie kon voeren.

Welke acties werden in die beginperiode gevoerd?

Dat waren vooral amnestie- en taalgrensacties. We hadden al van in het begin afgesproken dat we vooral acties zouden voeren aan de taalgrens. Zo zijn we verschillende keren in Edingen gaan protesteren, en hebben we in 1972 een grote wandeling georganiseerd van Gent naar d'Hoppe. Dat staat zowat bekend als het startschot van TAK, maar dat was toen nog onder een andere naam."
http://www.taalaktiekomitee.org/hoofd.htm


In het heetst van de verkiezingsstrijd van 1970 deed zich een ongelukkig incident voor tussen twee plakploegen. In die dagen gebeurde het wel vaker dat verschillende plakploegen met elkaar op de vuist gingen. Zeker 's nachts, het tijdstip bij uitstek om ongezien de affiches van de tegenpartij te besmeuren of te overplakken. De gevolgen van één zulk incident, in Laken, waren echter onvoorzien. Nadat een VU- en FDF-plakploeg met elkaar slaags waren geraakt in de nacht van 10 op 11 september '70, schoot de FDF'er Jacques Georgin er het leven bij in. Hoewel er nooit sprake was van doodslag, werden toch negen Vlamingen vervolgd. Eén van hen was Roger Van Ransbeeck, een oud- VMO'er die samen met zijn advocaat Piet De Pauw, tot de vaststelling kwam dat er iets nieuws nodig was. Een radicale actiegroep, bestaande uit jongeren, die zich voornamelijk met taalactie zou bezighouden (1). Dit kleine incident met grote gevolgen, kan de aanleiding genoemd worden voor de oprichting van wat later TAK werd.
http://www.taalaktiekomitee.org/WAT/roger.htm


"Niet zonder enige trots meldt het Taal Aktie Komitee (TAK) in het jongste nummer van Doorbraak (ledenblad van de VVB) dat het op 12 maart jl. deelgenomen heeft aan de Gentse NSV-betoging "Vlaanderen laat Brussel niet los", waar de overheersende slogan was "linkse ratten, rolt uw matten". Commentaar overbodig."

http://www.meervoud.org/cgi-bin/artikel.pl?artikel_id=7&nummer_id=37

"Jan vertelt ons dat Vrijbuiter! vrijdag 19 oktober ook in Gent aanwezig zal zijn. Dan is dat in het gezelschap van het Taal Actie Komitee en de Nationalisten tegen Globalisering."
http://users.pandora.be/peter.terryn/O19.htm

"Wim Verreycken is een duidelijk product van de Vlaamse Beweging. Hij was zowel actief in het Vlaams Nationaal Jeugdverbond, de Vlaamse Militanten Organisatie, het Taal Actie Komitee, als bij de Vlaamse Republikeinse Beweging. Als afgevaardigde van deze laatste organisatie was hij betrokken bij de besprekingen die geleid hebben tot de oprichting van de Vlaams Nationale Partij, het latere Vlaams Blok."
http://www.vlaams-blok.be/vbsenaat/verreycken.htm

Frank Vanhecke

Geboren op 30 mei 1959 te Brugge
Gehuwd met Ria en vader van 3 kinderen, Ewout, Charlotte en Emma

Als scholier aktief in T.A.K., later als lid en bestuurslid in het Nationalistisch Jong StudentenVerbond en de Nationalistische StudentenVereniging
http://www.vlaamsblokbrugge.org/frankvanhecke.html

"Wie is Geert Neirynck?

Actief tijdens studentenjaren als arrondissementeel bestuurslid VBJ (1992-1993), Quaestor NSV-Gent (1993-1995) en Praeses NSV-Gent (1995-1996). Militant van Voorpost, VVB en TAK. Na studentenjaren bestuurslid Voorpost-Gent (1996-2000), hoofdredacteur NSV-blad ‘Branding' (1998-1999), bestuurslid OSB-Gent (1998-2000)." http://members.tripod.com/vlblok-lovendegem/Geert.html

"Het Vlaams Blok begon als klein partijtje maar is uitgegroeid tot een goed gestructeerde partij. Het is een verschijnsel sinds extreemrechts voor de weg van de parlementaire democratie heeft gekozen (M.S = Marc Spruyt, blz.17). Het Vlaams Blok is opgericht door mensen van extreem-rechts. Karel Dillen (Were Di) was oprichter en voorzitter. Het VMO (Vlaamse Miltanten Orde) werd verboden door de wet tegen privé-milities. Were Di en VMO waren extreem-rechtse buitenparlementaire organisaties."
http://users.pandora.be/arseen.de.kesel/vb.htm

"dook K. Logghe op in de redactie van 'Revolte', periodiek van de extreem-rechtse actiegroep (en Vlaams Blok-satelliet) 'Voorpost', en verleende hij tot 1992 zijn medewerking aan het blad 'Vrijbuiter', een tijdschrift dat gerealiseerd werd door een aantal personen uit het Wase NJSV-milieu. Daarnaast werkte hij af en toe mee aan 'Dietsland-Europa', het orgaan van de Vlaams-nationalistische kring 'Were Di' die al meer dan vier decennia de ideologische bakens uitzet voor extreem-rechts Vlaanderen."
http://www.aff.be/ver1-98/heidendom.htm





Bedankt!

by Soepkommandant Uilenspiegel Monday, Oct. 07, 2002 at 8:00 PM

Guido, compliment !

Ik ben blij dat je de ontstaansgeschiedenis hebt geschetst vanuit het ontstaansverhaal van TAK zelve.

Toch een paar verduidelijkingen :

-> de "linkse plakker" was geen "linkse" maar een FDF'er (je weet wel, de partij van de "linkse" Nols)

-> de VMO van Bob Maes was de plakploeg van de VU en heeft geen uitstaans met de VMO-militie (Eriksson). De VMO van Bob Maes was een O(rganisatie) die tijdens de meer assertieve politieke tijdingen VU-bijeenkomsten beschermde, een beetje zoals een handjevol metallo's dat doen bij PVDA-bijeenkomsten. Geen fasjo's dus maar miltanten.
De VMO die daarna opgericht werd, had NIETS met de VU te maken, noch met de eerste VMO. Ze was dan ook een O(rde)en paramilitair rechts gespuis.
(wat die FDF'er betreft, betrof het geen doodslag maar was het een ongelukkig afgelopen vechtpartij waarbij de vertorvene een hartlijder was, maar soit dit mag geen verontschuldiging wezen)

-> de namen van die Blokkers (de meeste toch) zijn juist en zij zijn inderdaad TAKtivisten geweest. Toch best eens uitleggen : Het TAK is een actiegroep (geen ledenbeweging) en wie wil afkomen komt af (hiermede zijn jullie van harte uitgenodogd). Als het ABVV morgen een stakingspost neerzet en die post wordt toevallig bemandt door arbeiders met Blok-sympathieën (of godbetert een lidkaart) dan is het ABVV daarom nog geen fasjo-organisatie. Ik weet dat dat heel moeilijk ligt voor de meesten onder jullie, maar zo is het nu eenmaal. Ik ken ook (ex)Taktivisten die nu vegetarische en fervente anti-jager wijncafees uitbaten in het Gentse. Is TAK nu een kloon van GAIA ?

-> Inderdaad TAK heeft meegedaan aan NSV-betogingen omwille van de slogan en niet omwille van rechtse sympathieën. Het heeft waarschijnlijk geen zin om het te zeggen met de vastgeroeste vijandbeelden hier, maar ver niet alle NSV'ers zijn Blokkers. Soit, om dit te begrijpen moet je de Vlaamse beweging en haar interne keuken iets beter kennen. Het is net zoals ik niet altijd begrijp welke spelletjes PVDA, LSP, SAP en dergelijke onder elkaar spelen.

-> er worden wel degelijk een aantal knotsgekke verbindingen gelegd. Jezus was de eerste christen, de Spaanse fascisten waren diepgelovige christenen dus was Jezus een fascist. Soit, doe ermee wat je wil


Doch alles bij elkaar genomen ben ik blij dat het TAK hier geschetst is, al besef ik dat de meesten hier het geheel niet in de context kunnen plaatsen.

Nog zo eentje Guido. Mag ik dan de PVDA en haar kronkels doorheen de politieke geschiedenis van België plaatsen ?
(vergoelijking massamoorden, voor Nato, tegen Nato, etc...)

met vriendelijke groeten,

excuses

by Soepkommandant Uilenspiegel Monday, Oct. 07, 2002 at 8:23 PM

met excuses voor de flagrante taalfouten die ik zojuist opgemerkt heb (ben bekaf).

Wel, vrint...'t is al veel minder precies?

by Woody Monday, Oct. 07, 2002 at 9:07 PM

Dus wel degelijk nogal wat "extreem-rechts volk bij TAK", zoals ondergetekende tot jouw grote woede beweerde.

Toch nog even dit..."TAK heeft meegedaan aan de SNV betoging omwille van de slogan". Vlaanderen laat Brussel niet los? Of ... linkse ratten, rol uw matten?
Onder die laatste slogan stapte TAK in '76 trouwens samen met de VMO door de straten van Leuven.

Lees toch de geschiedenis van het NSV nog maar 's, Soepkommandant. En hun boekskes over sociaal-solidarisme en zo. Maar ga eerst maar een beetje slapen.

Tot morgen,

Woody.

NSV

by Woody Monday, Oct. 07, 2002 at 9:26 PM

NSV dus, niet SNV.
'k Ga ook maar 's slapen.

Woody.

Woody toch

by Soepkieken Tuesday, Oct. 08, 2002 at 8:42 AM

...ik ben net niet woedend en heel opgetogen dat Guido de moeite heeft gedaan om vanuit een TAK-visie de ontstaansgeschiedenis te schetsen.

De zogenaamde links met extreemrechts vind ik daar niet in, behalve dat Blokleden ook wel meedoen aan TAKacties, maar dat evengoed morgen op een stakingspiket doen en de dag erop in de heemkundige kring. Ik weet dat dit een karikatuur is, maar you catch my drift.

"de slogan" : juist ja, daar had ik best wat duidelijker in mogen zijn. Het gaat hem inderdaad over de zuiver flamingante slogans ("Brussel laat Vlaanderen niet los", etcetera.

Geen TAKker zal "linkse ratten rolt uw matten" roepen, nogal onnozel als er linkse flaminganten prominent aanwezig zijn bij TAK, neen ?

By the way, de oprichter van TAK was Piet De Pauw. Nog steeds hevig nationalist en bestuurslid van de Liga voor de Mensenrechten, brother-in-arms van die andere nationalistische advocaat Paul Bekaert (raadsman Ferhiye Erdal). De gevangen Bretoenen, Basken en Ieren mogen zich jaarlijks verheugen op een warm bezoek van deze "fasjo's".

Soit, hardline-geborneerden als een Woody hoef ik niet te overtuigen, dat zal de onverbiddelijke tand des tijds wel doen.

vriendelijke groeten,

TAK

by Txarli Tuesday, Oct. 08, 2002 at 10:08 AM

Wel, wel, is er dan eindelijk toch een open discussie mogelijk over een Vlaamsnationale organisatie? Prachtig, doe zo verder.

De ontstaansgeschiedenis van TAK is hier nu geschetst. En wat met de evolutie in de tijd?

TAK is nooit naar extreem-rechts volk gaan zoeken. Eerder omgekeerd. Het Blok heeft geprobeerd en probeert nog altijd, van haar tentakels in allerlei organisaties te verspreiden. TAK is één voorbeeld, maar ik wil gerust een tweede geven: de supportersclub van Club Brugge. Ook dáár heeft het Blok haar ventjes geplaatst om de infiltreren. Is die supportersclub nu een organisatie vol faxak (uit te spreken als "fatsjak", niet als "faksak")?
Het was bijna gelukt, maar dankzij de alerte houding van linkse flaminganten is dat feestje niet doorgegaan. Hetzelfde geldt voor TAK.

Net na de oprichting van Ronduit! Vlaams & Sociaal (later Ronduit N-VA!) is TAK wél komen aankloppen bij Ronduit om TAKtivisten te ronselen.

En Piet De Pauw is niet de minste verdediger van de republiek, alles en iedereen die opstandig is, en staat maar al te graag met de linkervuist opgestoken op straat. Zonder twijfel heeft hij al veel meer gedaan voor links volk, "terroristisch" volk en ander volk dat opstandig is. Bijvoorbeeld, beste vrienden, de verdediging van Ferhiye Erdal, remember? Samen met wie? Met wie? Wie gaat het mij zeggen? Zal ik het zelf zeggen? Met Karel Van Hoorebeke, N-VA'er van het eerste uur. En met wie nog? Met meester Paul Bekaert, zegt die naam jullie eigenlijk wel iets???

Weten jullie eigenlijk wel hoeveel politieke gevangenen zij al verdedigd hebben? En met succes, he "vrint". Ga het eens vragen aan het Baskisch koppel Moreno-Garcia. Of aan Joseba Alvarez, of aan Karmelo Landa. Ik wil gerust een afpraak regelen, hoor.

Enne, wie van jullie heeft destijds de petitie mee ondertekend om de politieke gevangenen van Sinn Fein vrij te krijgen? Heel wat TAKkers alleszins wel.

Y vamos a seguir!

TOUS DANS LE MEME SAC !

by Fuckthenazis&skins Tuesday, Oct. 08, 2002 at 10:09 AM

TAK=VMO=VB=WESTLANDNEWPOST=FN=FPO=PP=NAZIS ....FUCK THEM ALL!

aanvulling

by Txarli Tuesday, Oct. 08, 2002 at 10:15 AM

Nog even iets ivm Ferhiye Erdal:

Waar vonden de vergaderingen en persconferenties plaats?
In het Vlaams Huis in Brussel, het rovershol van links-vlaams, waar TAktivisten altijd naartoe gaan na en/of voor een actie in Brussel.

En de vergaderingen tussen Batasunkideak en Ronduiters? Idem.

Ooit over nagedacht? Nee, waarschijnlijk. Jullie weten nog niet de helft van wat zich afspeelt binnen de Vlaamse Beweging.

Informeer je, jongens en meisjes, informeer je.

Y vamos a seguir!

Fuckthenazis&skins

by Txarli Tuesday, Oct. 08, 2002 at 10:24 AM

Hahahahahahahahahaha!!!!!!! Simplistischer kan het niet. Nazis? Hahahaha, kijk dan eens op deze link: http://euskalherria.indymedia.org/eu/2002/10/1743.shtml

Die zet ik erbij omdat je de PP vermeldt. Je weet niet waarover je praat, "vrint".

to Txarly o lo que sea ...

by Fuckallnazis ! Tuesday, Oct. 08, 2002 at 11:31 AM

Primero que no hablo tu idioma .... y no quiero!
Podia haber les puestos a ellos tambien (ETA)....que tambien lo son ....y eso ... es lo que pienso !
Pero 1/ no soy ningun amigo tuyo .... y segundo ... se de lo que estoy hablando mas de lo que puedas crear o .... saver tu !Jodete !

gij kunt ook ni kiezen, he vrint?

by Woody Tuesday, Oct. 08, 2002 at 2:22 PM

Soepkommandant of soepkieken? Wat zal het wezen?

Vanzelfsprekend is er met TAK wel wat meer aan de hand dan gewoon wat "Blokleden die meedoen aan TAK acties". Dat weet jij ook wel. En ik ken een paar TAKkers die deze "linkse rat" ooit 's probeerden aan te pakken. Ik vrees dat ze het hun nog steeds beklagen.

Dat er binnen TAK ook goed volk rondloopt...mee eens.
Maar "linkse flaminganten" blijft voor mij toch zowat DE definitie van contradictio-in-terminis. Tuurlijk nemen de "linkse flaminganten" - hoeveel bestaan er overigens van die soort? - wel 's goeie standpunten in rond andere kwesties. Maar aan vlaams-nationalisme is nu 's niks maar dan ook niks links. Vlamingen opzetten tegen Walen, om dan zowel de Limburgse mijnwerkers als de Waalse metallo's op straat te gooien. Dat is het zo een beetje, vrees ik.

Txarli, ik verslik me bijkans in je naam, vrint...
Voor Sinn Fein heb ik ooit wel 's wat getekend,ja.
Van de Basken heb ik echter nul de botten verstand. Behalve dan dat ze indertijd ook mee opgetrokken zijn tegen Franco.
En zoiets weet de Woody steeds te pruimen. Verder zal je me echter 's wat voorlichting moeten geven.
Dat van Club Brugge is nieuw voor mij. Vertel 's meer. Namelijk ook supporter.

Fuckallnazis...behalve "te quiero" versta ik niet veel Spaans. Dus als 't effe kan, in het schoon vlaams, amigo.

Nu effe rap naar de tandarts. Tot straks misschien.

Woody

P.S: Wat betekent "geborneerd" in feite?

aan Woody

by Txarli Tuesday, Oct. 08, 2002 at 5:09 PM

Eerst iets over die linkse flaminganten. Wij houden ons allerminst bezig met Vlamingen op te zetten tegen Walen. Integendeel. Weet je dat er regelmatig ontmoetingen zijn tussen linkse Vlamingen en hun Waalse vrienden? Om samen dossiers uit te werken of om samen de feestdagen te vieren? We zijn ook helemaal niet tegen het afschaffen van de Vlaams-Waalse solidariteit, wel tegen het systeem dat verhindert dat de Waalse kleine man er baat bij heeft. Dat systeem heet België en heet Franse Gemeenschap, en niet Vlaanderen en niet Waals Gewest en Duitstalige Gemeenschap.

Volgens jou ligt de sluiting van de mijnen in Limburg aan Vlaams-Waals geruzie? Alles is daar begonnen met de regeringsmededeling van 22 december 1966 en het uitlekken van een rekonversieplan van de regering in januari 67, waardoor er spontaan stakingen gehouden werden waaraan niet alleen de arbeiders deelnamen en de vakbonden (ACV en ABVV), maar ook de Limburgse gezagsdragers zoals gouverneur Roppe.
In 1970 volgde Waterschei, omdat uit de CAO's maar 12,1% loonsverhoging kwam in plaats van de gevraagde 15%. Daar hebben de syndicaten de arbeiders toen laten vallen. En weet je van wie de politieke steun toen kwam? Van de VU. En als voetballiefhebber zegt de naam THOR Waterschei je wellicht wel iets. Weet je waarvoor die THOR staat? Ter Herstel Onzer Rechten.

De metallo's in Wallonië zijn evenmin op straat gezet door de reden die je denkt. Wel door wanbeheer en verraad tegenover de werknemers.

Dan iets over mijn naam: de x is bij ons een sj. Tsjarli dus.

Over de Basken wil ik je gerust wel eens voorlichten. Begin misschien met het boek van Mark Kurlansky 'De wereldgeschiedenis volgens de Basken'. Maar ik heb hierboven mijn e-mail erbij gezet. Dan kan je altijd vragen stellen. Kijk ook eens op de engelstalig pagina's van ons aller Egunkaria http://www.egunkaria.com

En wat Fuckallnazis schrijft is eenvoudig: hij wil geen "schoon Vlaams" spreken en raad me aan mezelf effe te gaan "fucken".

"Geborneerd" tenslotte betekent 'beperkt, begrensd' en is een gallicisme.

groeten,
Txarli

Limburg ja, Borinage nee

by Woody Wednesday, Oct. 09, 2002 at 12:02 AM

Txarli, vanzelfsprekend werden noch de mijnen noch de staalfabrieken gesloten omwille van weet ik veel welke taalkwestie. Het is wel zo dat dat het "Vlaams-Waalse geruzie" arbeiders tegen mekaar probeert op te zetten en het dus moeilijker maakt om solidariteit over de taalgrens heen te organiseren. En dus handig in de kaart speelt van het kapitaal. Idem dito voor het gezever over het Waalse sociale zekerheidsdeficit.

De VU heeft in 1966 de Limburgse mijnwerkers gesteund...dat wist ik al. De vraag is echter of ze hen ook zou gesteund hebben mocht de Limburg in pakweg Charleroi gelegen hebben.
Nee dus...

Tot straks,

Woody.