arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een andere lezing is mogelijk
by Masereelclub-posted by Deirdre Monday, Oct. 07, 2002 at 12:33 PM

Vandaag komt er aanzienlijk meer volk op straat dan in het mythische mei '68. Steeds luider klinkt de slogan: 'een andere wereld is mogelijk' Hier en daar hoort men: 'een andere literatuur ook'

Dertig jaar geleden schreef Walter van den Broeck, samen met de stakende arbeiders van de Veille Montagne, de theatertekst "Groenten uit Balen". Tegen alle verwachtingen in werd het 1 van de populairste toneelstukken ooit. Vandaag wordt het, na meer dan 1000 voorstellingen, nog opgevoerd. Het dient beschouwd te worden als een zeldzaam -en geslaagd- voorbeeld van geengageerde literatuur.
Doorgaans vind de literator het ver beneden zijn waardigheid inspiratie te halen uit gebeurtenissen zoals de sluiting van Renault en Sabena. Het is haast een stijlkenmerk dat men de ogen sluit voor fenomenen als sans-papiers, ecologisten, bomspotting, andersglobalisten, etc. Het schrijversvolkje reageert alleen hartstochtelijk als het gaat over 'wereldschokkende' zaken zoals de affaire Schafthuizen. Terwijl het boekbedrijf in de wurggreep zit van holdings, verkeren auteurs in de waan dat ze hun belletrie creeren ver van de markt. De media- meestal zijn het onderdelen van dezelfde concerns-houden al te graag 'literatuur' en 'engagement' zo ver mogelijk uit elkaar. Elk verzet sabelt men neer met "argumenten" als 'alles is al een keer gezegd' en 'In mei '68 was het allemaal veel leuker'.
Vandaag komt er aanzienlijk meer volk op straat dan in het mythische mei '68. Steeds luider klinkt te slogan 'een andere wereld is mogelijk' Hier en daar hoort men: 'een andere literatuur ook'
DIDI DE PARIS

Hoe is deze andere literatuur mogelijk?
Elvis Peeters en Didi de Paris zetten deze donderdag (10 oktober) hun visie op andere literatuur uiteen. Dit doen ze door ten eerste voor te lezen uit eigen werk, het tweede deel zal eerder bestaan uit een theoretisch denkwerk samen met 'het publiek'(jullie dus) over de rol van literatuur en kunst in de andersglobaliseringsbeweging.
Waar? Dit gaat door in de masereelclub, Ierse Predikherenstraat 33 in Leuven.
Info:daviddessers@hotmail.com

beginuur
by Deirdre Monday, Oct. 07, 2002 at 7:24 PM

(het begint om 20.00 uur)

O ja?
by Bart Monday, Oct. 07, 2002 at 7:35 PM

Ik stel voor om 8u30.