arch/ive/ief (2000 - 2005)

Actie tegen het Vlaams Blok
by john Monday, Oct. 07, 2002 at 10:21 AM
http://www.blokbuster.antifa.net/

Op zondag 6 oktober hield het Vlaams Blok in Gent een nationale meeting om haar 25e verjaardag te vieren. Dit stootte op heel wat protest.

De mobilisatie voor de verschillende tegenacties begon erg laat, slechts een week op voorhand. Met de Bomspotting actie de dag voordien en de start van het academiejaar was het niet echt mogelijk om te gaan voor een grote mobilisatie. Blokbuster besliste deel te nemen aan de tegenacties maar om zelf geen actie te organiseren.

De SP.A koos ervoor een culturele happening te organiseren aan St. Jacobs. Daar waren er optredens van o.a. Walter Debuck, Kommil Foo en Filip Kowlier. Zo'n 300-400 mensen waren aanwezig op deze happening die gepresenteerd werd door Pierke Pierlala. Onder de aanwezigen heel wat SP.A'ers, maar ook ABVV-leden, mensen van Agalev,... Blokbuster was present (http://www.blokbuster.antifa.net/).

Om 13u was er een protestactie georganiseerd door de anarchisten. Die verzamelden aan het Muinkpark om naar de Zuid te trekken. Een 150-tal mensen waren aanwezig en trokken in betoging naar de Zuid waar de Blok-meeting plaatsvond. Het was een strijdbare betoging waar slogans geroepen werden als 'Fascistisch gespuis, ga naar huis' en 'Geen fascisten in onze stad'. Aan de Zuid wachtte een politiecordon dat opgesteld was rond de meeting van het Blok. Het Vlaams Blok had gratis bussen ingelegd uit zowat alle Vlaamse steden om hun militanten naar Gent te brengen om er te luisteren naar Dewinter, Vanhecke, Karel Dillen,... Er waren ook video-boodschappen van Haider en Le Pen.

Met de betoging konden we vlakbij de meeting komen om ervoor te zorgen dat de aanwezigen op de Blok-meeting ons zeker zouden gehoord hebben. Het bleef rustig, op een klein incidentje na. Toen een bus aankwam trok een groep betogers naar die bus, ook al ging het niet om een bus voor de Blok-meeting. In de verwarring die ontstond kwam het tot een kleine confrontatie tussen een paar agenten en enkele betogers. Maar de "rust" keerde snel terug waarop verder slogans geroepen werden en lawaai gemaakt werd.

"de belaagde bus"
by Soepkieken Monday, Oct. 07, 2002 at 12:15 PM

collateral dammage I presume...

ah
by guido Monday, Oct. 07, 2002 at 12:53 PM

Waren er dan doden in de bus?

De koorknaapjes hebben alvast een reden om binnen 12 jaar te stemmen op het blok.

Soepkiekske, collateral damage wordt gebruikt door o.a. de V.S. om bombardementen op burgers goed te praten.

Dit betrekken op gisteren heeft veel weg van onnozel willen doen.

onnozel
by guido Monday, Oct. 07, 2002 at 12:56 PM

Soepkiekse in een ander artikel:

"Ten tweede : 150 "anarcho's" (mogen we het hier aub op "bierpunks" laten) bestormen een bus met congresgangers : WOOOOOOOOOOOOOOWWWWWW !!!!!!! HELDEN !!!
Mag ik het resultaat van de actie hier eventjes uiteengezet zien ?
Ware het niet beter geweest echte anarchisten op pad te sturen met een radikaal (geen agressief) pamflet en een bos bloemen om aan de congresgangers te overhandigen. Godverdekke, DAN had je die gezichten eens moeten zien. Heel de denkwereld van die kloefklappers valt in duigen en jullie halen een grandioze morele overwinning."

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=32885&group=webcast

Informeer u eerst en scheld dan. ;)

nut van aanvallen op bussen??????
by johanvdw Monday, Oct. 07, 2002 at 1:44 PM

Ik zie het nut van die aanval op die bus abslouut niet in. Volgens mij bereik je daarmee alleen dat mensen die al voor het blok zijn, nog radicaler worden tov de niet-vlaams-blokkers.

Zie het zo: Vlaams Blokkers vallen een bus aan met daarin mensen die naar een congres van pakweg agalev gaan. Je gaat mij toch niet zeggen dat die mensen in die bus daardoor meer sympathie voor het Vlaams Blok gaan krijgen.

Om eerlijk te zijn, ik heb veel meer sympathie met de mensen in die bus, die op een democratische manier hun ongenoegen over het huidige bestuur proberen te tonen, dan met de aanvallers. Je moet je maar eens heel serieus de vraag stellen wie de fascisten zijn.

Repressief optreden flikken
by GRAF Monday, Oct. 07, 2002 at 5:26 PM

Ook door de organisatoren van de lawaaidemo die zondag plaatsvond wordt betreurd dat een verkeerdelijke bus werd aangevallen. Maar dat zijn zaken die je niet op voorhand kunt plannen! En het is natuurlijk altijd gemakkelijk zo'n reacties achteraf te geven wanneer je dan wel weet wie er in de bus zat...

Maar waar blijven de reacties op het repressief optreden van de flikken in deze betoging.Electro shocs en meppen werden uitgedeeld. Een jongeman heeft tot vandaag in het ziekenhuis moeten blijven! Zijn schouder is door de flikken uit de kom geslagen en zijn hoofd moest genaaid worden! Daarnaast zijn minstens drie mensen gebeten geweest door de honden van de flikken, waarbij een meisje in haar buik werd gebeten.
Flikken en fascisten één pot nat!

Bedankt voor iedereen die gekomen is!!

vergissing
by A Monday, Oct. 07, 2002 at 5:32 PM

"ik heb veel meer sympathie met de mensen in die bus, die op een democratische manier hun ongenoegen over het huidige bestuur proberen te tonen, "

Die mensen waren koorknaapjes. Wees maar zeker dat men nu geen bussen meer zal bestormen.

Niet iedereen heeft die bus bestormd, dus men moet niet alle betogers over dezelfde kam scheren.

vlaams blok congres
by knoorkaap Monday, Oct. 07, 2002 at 5:57 PM

Ook koorknaapjes weten naar welke happenings ze gaan.

't gewoon volk
by stef.rooyaerts Tuesday, Oct. 08, 2002 at 9:33 AM
stef.rooyaerts@belgacom.net

Ik heb heel de heisa zo niet gevolgd, maar weet wel wat mijn collega's-verpleegkundigen dachten toen ze de relletjes op tv zagen. 't Gewoon volk (verpleegkundigen zijn middenklassers, althans volgens mijn visie) dacht: zó hou je de mensen toch niet van 't Blok weg... . 't Was bijzonder zielig te zien wat daar gebeurde. Een stelletje heethoofden die hun zeg eens wilden doen op een confronterende manier zonder argumenten.

VB
by guido Tuesday, Oct. 08, 2002 at 11:34 AM

Op de website van het Blok staat dat er 2000 mensen aanwezig waren, wat dus heel weinig is voor een partij die haar 25 jaar viert en 600.000 kiezers heeft.

In een artikel van De Standaard stond trouwen dat 'wanneer de speeches te veel over nationalisme gingen en te negatief over migranten waren, de helft van de mensen niet applaudisseerde."