arch/ive/ief (2000 - 2005)

De 4de 'macht' en de 'Lafaards van de Wetstraat'
by e-DIOGENE(S) Sunday, Oct. 06, 2002 at 3:12 PM
mediadoc.diva@skynet.be

In de Financieel-Economische Tijd (FET) van 4 oktober verscheen een opiniestuk getiteld: 'De vierde macht'. Auteur: Philippe Deleu, partijraadslid N-VA. De NV-A mag dan niet onze politieke voorkeur genieten, het artikel sloeg nagels met koppen. Hier een licht ingekorte weergave, aangevuld met een paar commentaren.

* Nog enkel populisten en sensatiebrengers op TV

Philippe Deleu begon zo: "Heel regelmatig duiken nationaal en internationaal klachten op over de rol die de pers speelt in de politiek. Ondergetekende kan begrijpen dat de kijk- of leescijfers een rol spelen (...), maar hij vreest dat de media, van het middel een doel gemaakt hebben en hierbij de democratie geen dienst meer bewijzen. Enkel die politici die populair zijn of personen die sensatie durven brengen, worden nog op tv gebracht. (...) Sommige zenders gaan daar zo ver in dat ze van onbekende politici, BV-mandatarissen maken. Ondermeer de VRT (...) maakt zich bij herhaling daaraan schuldig. Toen de VRT enkele jaren geleden een cordon uitriep tegenover het Vlaams Blok, ging deze zender zwaar in de fout. Men kan redetwisten over de zin of onzin van het cordon onder partijen, maar de pers mag nooit de lakei zijn van de politiek."

Of de VRT zwaar in de fout ging met dat cordon, is nog maar de vraag. Dat een NV-A-er dit zomaar stelt, wijst er weer op hoe ondiep het water wel is tussen NV-A en Blok. Op de RTBF en in andere Franstalige media past men het cordon tegen extreem-rechts veel strenger toe. Met succes, mogen we zeggen. En waarom zwijgt Deleu over het cordon tegen 'extreem- links' ?

* "De Bermuda-driehoek van Vlaanderen"

Deleu vervolgt: "Het valt op dat vaak dezelfde journalisten de revue passeren op de VRT. Dit is incest-journalistiek. Dat bovendien de rode Morgen en het blauwe Laatste Nieuws uit één hand eten, kan nooit de bedoeling geweest zijn van de intellectuelen die 12 jaar geleden De Morgen hielpen redden. Hoelang duurt het nog voor we naar berlusconiaanse toestanden gaan in Vlaanderen? (...) Ooit hoorde ik een kritisch journalist, de drie-eenheid VRT, Humo en De Morgen, de Bermudadriehoek van Vlaanderen noemen. Als zowat elke waarnemer het er over eens is dat de dioxinecrisis, en de manier waarop die in de pers kwam, paars-groen in het zadel hielp, en dat de overstromingen in Duitsland, Schröder geholpen hebben, dan is het duidelijk dat het impact van de media zo groot geworden is dat ze het beleid mee bepalen voor jaren, door toevalligheden uit te vergroten." (...)

* "Elkeen doet zijn verhaal bij de bevriende journalisten"

"In haar blinde ijver de CD&V een hak te zetten en op een leugenachtige manier het middenveld te veroveren, om het na de verkiezingen met aan zekerheid grenzende waar schijnlijkheid te verraden, zoals Bert Anciaux ooit deed, dient de VLD enkel haar eigen machtswellust onder het toeziende oog van de verzamelde pers. In dit land bestaat geen regeringsploeg meer, maar een kakelende bende ministers die elkaar stalken, chanteren en tegenspreken om toch ook maar even van de gratis mediareclame te genieten. Dat alles in naam van een zogenaamde opendebatcultuur die er op neerkomt dat elkeen zijn verhaal mag doen bij bevriende journalisten. Deze regering denkt nauwelijks een week vooruit, ook al omdat een deel van de pers in hetzelfde bedje ziek is en zich vaak voor de kar laat spannen van deze of gene excellentie om de kiezers te manipuleren."

* Wanneer krijgt Vlaanderen een debat over de pers ?

"Sommige journalisten verdienen enkel nog de titel: 'Lafaards van de Wetstraat.' Een echt kritische kijk op het politieke gebeuren, op lange termijn, hebben velen niet meer. Integen deel, sommigen roepen zichzelf uit tot het Geweten van Vlaanderen en doen er alles aan om zichzelf in de kijker te houden, liever dan ten dienste te staan van de bevolking om objectieve berichtgeving te brengen. Herhaalde oproepen om hier wat aan te doen, via diverse perskanalen, mislukken keer op keer. Leve de persvrijheid! Die vrijheid wordt echter benut De persvrijheid wordt echter benut door alle media, zodat men in een vicieuze cirkel is geraakt, waarbij men tegen elkaar opbiedt, eerder dan deontologisch verantwoorde verslag geving te brengen.

Over het niveau van de internationale duiding, in vergelijking met onze buurlanden, kan men maar beter helemaal zwijgen. Helaas, vele journalisten wanen zich belangrijker en intelligen ter dan de meeste politici. Wanneer krijgt Vlaanderen een debat over de vrijheden en de verantwoordelijkheden van de pers, die als vierde macht stilaan overwicht kreeg op de drie andere?"

* Deleu moet echte sprookjesboeken gaan schrijven

Totdaar Philippe Deleu (NV-A) die in zijn theorietje over de vier machten, de echte eerste macht mooi buiten vizier laat: de economische macht. Zij heeft de media in handen (van de Leyssensen en Van Thillo's tot Albert Frère) en mede daardoor domineert ze ook de andere machten. De mythe dat de 'mediamacht', de andere machten overvleugelt, wordt door de 'vierde macht' (in dit geval de patroonskrant FET) natuurlijk graag in stand gehouden. "Bedankt mijnheer Deleu", zullen ze bij de FET gedacht hebben, "dat u gratis onze pagina's wou helpen vullen met zo'n mooi sprookje". (jpe)