arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bomspotters evalueren bomspotting.
by han Sunday, Oct. 06, 2002 at 2:44 PM
han@indymedia.be

Het was reeds laat op de avond toen de bomspotters terugkwamen van de militaire basis. Maar toch stond men bij een tas soep na te praten en te evalueren. Daar de organisatoren deze bomspotting aankondigden als de laatste, wilde ik toch ook wel eens weten wat de deelnemers daarvan dachten. Over de laatste bomspotting, parlementairen, en de oorlog in Irak.

Bomspotters evalueren bomspotting.

Het was reeds laat op de avond toen de bomspotters terugkwamen van de militaire basis. Maar toch stond men bij een tas soep na te praten en te evalueren. Daar de organisatoren deze bomspotting aankondigden als de laatste, wilde ik toch ook wel eens weten wat de deelnemers daarvan dachten. Over de laatste bomspotting, parlementairen, en de oorlog in Irak.

We hadden ze reeds in de namiddag opgemerkt, zowat een uur hadden ze aan de draad het goede ogenblik staan afwachten. Dan weer stond er een militair met een blaffende hond, dan weer werden ze geconfronteerd met prikkeldraad En dan was er die moment, elders probeerden nog een paar mensen de draad over te springen, de politie voert een soort Charge uit,.. en hops daar gaan ze. Ze duiken over de draad en....


“Het was toch niet zo gemakkelijk hoor, met die honden en al die militairen. Je weet dat je niet verder gaat kunnen, dat je hoe dan ook gearresteerd gaat worden een nooit aan die inspectie zal kunnen beginnen.” “Maar toch vond ik dit een goede actie hoor.

Ludo vond het knap dat deze actie het mogelijk maakt aan velerlei mensen om mee te doen. “Je moet niet over die draad, je kan ook gewoon mee gaan en supporteren”.

In het groepje van Jeroen is men een beetje kritischer. “Ja deze actie is symbolisch natuurlijk zeer sterk. Maar we hebben daar nu zes uur in de kou gestaan,.... ik weet het niet hoor. we hebben ons wel geamuseerd hoor, maar actie voeren kan je dat toch niet echt meer noemen.” Anderen in het groepje spreken dat tegen en vinden dat je de symboliek van de actie toch niet mag onderschatten.

Fred die wilde gewoon de draad niet over. “Ik wilde op inspectie gaan, maar toen ik zag dat de militairen ons de draad wilden over helpen om ons dan als beesten samen te drijven op die basis, dan zag ik het toch niet meer zo zitten. Ik zie daar gewoon het nut niet van in, bovendien weet je dat er toch geen proces van komt.

Emo vond het gewoon een plicht om hier vandaag te zijn: “Je moet hier wel naartoe komen, het is de eerste keer dat ik me doe,... maar je kan eigenlijk niet anders dan aan deze actie mee doen hé.” “Ik vind het juist dat dit de laatste keer was, maar de organisatoren moeten toch proberen om verder te blijven verbreden den ik. Er waren hier jongeren, ouderen, zelfs mensen met kinderen, dat is toch een sterk punt van deze actie.”


En wat nu?

De organisatoren hebben gelijk als er nu niets verandert moeten er radicalere acties komen.” daar was zo wat iedereen het mee eens. Iedereen was het er weliswaar ook over eens dat men moet blijven zoeken naar manieren om nog meer mensen in de actie te betrekken.
“Je moet geen schrik hebben om bijvoorbeeld gewoon eens een grote betoging te organiseren.”
Voor de meeste mensen was de strategie van de organisatoren nog niet echt duidelijk. De organisatoren n zeggen immers dan ze hun actie terrein willen uitbreiden naar andere militaire basissen en naar de zetel van de NATO. Anderzijds zeggen ze ook dat hun steun betuigen aan eventuele ontwapeningsacties die het gebruik kernwapens onmogelijk moeten maken.


En wat met die Parlementairen die mee doen.

“Dat is pure hypocrisie
” daar was nu eens iedereen het over eens.

Emo:“Die moeten hier niet mee over de draad kruipen, die moeten hun werk in Brussel doen.
Kan jij me zeggen wat die mensen in het parlement al hebben ondernomen tegen de kernwapens. Wat zeg ik in het parlement, sommigen zitten in regering partijen.”
“Ik begrijp de organisatoren wel hoor, met die parlementairen erbij krijgt de actie meer gewicht hé, anders zouden ze er in met die misschien gewoon niet over spreken. Maar ik vind het van die parlementairen toch maar hypocriet dat ze hier vandaag zijn, zeker van die mensen die in de regering zitten.”

Jan: “ECOLO die stonden hier met een standbeeld van een struisvogel met zijn kop in een olievat Ik dacht dat het een standbeeld was om met hen te lachen, maar bleek dat ze het zelf meebrachten.

Jeroen en co : “Dat is gewoon belachelijk, ze moeten dat in Brussel maar doen. AGALEV en ECOLO die lopen hier met hun vlaggen rond, maar wat doen die dan in de regering. Is dit dan geen regeringscrisis waard?”

En wat met de oorlog in Irak?

Ik vond slechts hier een daar een verwijzing in de bordjes of speldjes. Maar telkens ik er naar vroeg vonden de mensen het nogal vanzelfsprekend dat de hun actie vandaag ook moest gezien worden als een actie tegen de oorlog in Irak.

Jeroen: “Als je de feiten met Irak vergelijkt zouden er hier ook inspecties moeten komen natuurlijk.” “De VS die installeren hier in het geheim hun wapens maar willen elders inspecteurs naartoe zenden. Eigenlijk zou België uit de NATO moeten stappen hé.”

Emo : “De politiek van de VS en al die anderen dat heeft gewoon geen naam meer. Dat is crimineel, maar eigenlijk drukt dat woord niet uit hoe erg het is.

Ludo “Je heb gelijk, die link hier niet echt aan bod is gekomen, dat verbaasde me ook een beetje. Er waren wel een paar mensen bordjes over die oorlog. Ik zag iemand met een bordje : “Niet bij Saddam dan ook niet bij ons”, dat vond ik wel goed gevonden.”


Copyleft:
Copyright (c) 2002 han Soete (han@indymedia.be).
Permission is granted to copy, distribute this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.1 or any later version published by the Free Software Foundation.
A copy of the license is included in the section entitled "GNU Free Documentation License"


reactie op Jeroen met mening over agalev!
by Maarten C Sunday, Oct. 06, 2002 at 7:35 PM

Hallo Jeroen.. Ik heb een klein beetje commentaar op je reactie: "AGALEV en ECOLO die lopen hier met hun vlaggen rond, maar wat doen die dan in de regering. Is dit dan geen regeringscrisis waard?"...
Ik liep zelf ook met een vlag van Agalev rond. Er zijn er niet veel van Agalev en Ecolo die iets te zeggen hebben in het parlement hè, denk bijvoorbeeld aan de mensen die gewoon in de regionale partij zitten. Als wij tegen de kernwapens zijn dan mogen we toch wel ertegen protesteren, niet? En als de hele regionale partij er zo over denkt vind ik dat je misschien wat meer druk bij de parlementsleden (van agalev) moet zetten dat je er zo over denkt met je regionale groep.. See ya!

Druk uitoefenen?
by Jan Monday, Oct. 07, 2002 at 12:43 AM

Je moet maar eens het interview lezen met Peter Vanhoutte op deze site. Kan het nog duidelijker hypocriet?
Begin nu niet te zaniken over druk uitoefenen enzo he... Parlemantairen die dergelijke zaken niet als breekpunt nemen, verdienen het niet dat er druk op hen wordt uitgeoefend, en verdienen zeker niet dat er op hen gestemd wordt! Hahalev!

sorry maar
by julia Monday, Oct. 07, 2002 at 4:13 PM

waren er alleen maar mannen in kleine brogel? lijkt er zo wel op

ff antwoorden
by Tim Verboom Monday, Oct. 07, 2002 at 9:40 PM
tim.verboom@pandora.be

1. aan Maarten:
Niemand neemt je kwalijk denk ik dat je aanwezig was, in tegendeel!!!!! Maar ik vind het ook niet normaal dat je met promotiemateriaal (tshirts ed) van agalev rondloopt (jongagalev buiten beschouwing genomen!!), zolang die partij geen duidelijke actie in het parlement/regering onderneemt! Ik heb er in ons kamp (het grasterrein) enkele gezien en ik stoorde mij er wel aan.. Maar wat mij het meest stoorde was de aanwezigheid van kersvers vld'er Patrick Vankrunkelsdinges, die trouwens samen met ons opgesloten was, (je moest het boegeroep horen als hij op onze militair bus gezet werd!!!:) ). Hij voert jaarlijk zijn showke op.. maar doet verder niets.
Ik ben zelf SP.A'er, maar ga niet met een tshirt, laat staan ander promotiemateriaal, rondlopen omdat de partij hierin spijtig genoeg geen duidelijk standpunt in neemt EN vooral NIETS onderneemt!
Dus blijf vooral protesteren maar denk eens na met welke logo's je op je borst rondloopt!!!

2. aan julia
Alleen mannen? nee zeker niet!! Er waren bij ons in het kamp veel meisjes.. wat ik zeker niet kan betreuren!!! :)))

Nog iets vergeten
by Tim Verboom Monday, Oct. 07, 2002 at 9:47 PM
tim.verboom@pandora.be

Ik hoor de commentaar al aankomen dus nog even dit:
Waarom SP.A of Agalev-er blijven als die partijen hier toch niets aan (willen) doen?
Elke partij heeft zijn jongeren nodig om de partij op een linkse koers te zetten, ik ben dan ook blij om dat zoveel mogelijk te doen! Voorlopig nog geen succes in deze zaak.. Maar als we met voldoende zijn lukt het wel! Aan Maarten dan ook veel succes gewenst met je groep bomspotters binnen agalev!!

Niets
by christophe Monday, Oct. 07, 2002 at 10:11 PM

"Ik ben zelf SP.A'er, maar ga niet met een tshirt, laat staan ander promotiemateriaal, rondlopen omdat de partij hierin spijtig genoeg geen duidelijk standpunt in neemt EN vooral NIETS onderneemt!"

Gelukkig dat je zelf de hoofdletters zet, Tim.

Maar is het niet beter om je energie ergens anders in te steken dan in een onmogelijke poging om een naar wel heel rechts opgeschoven regeringspartij te verlinksen?

Meer info AUB
by A. Tuesday, Oct. 08, 2002 at 4:20 PM

Gisteren gehoord op het VTM-journaal: 3 extreem-rechtse skinheads gerechtelijk aangehouden na bomspotting. Ze hoorden blijkbaar bij een hele groep extreem-rechtse skins die van de gelegenheid wouden gebruik maken om keet te schoppen. Wie weet hier meer over? Waren het wel degelijk extreem-rechtsen??
Sorry om dat hier te posten maar om één of andere reden (breng me nu eindelijk eens op de hoogte Indymedia, ik heb jullie daar al 2x voor gemaild) kan ik blijkbaar zelf geen nieuwe berichten posten.

wat de groenen doen in het parlement
by jeroen dillen Wednesday, Oct. 09, 2002 at 5:01 PM
jeroendillen@pandora.be

Voor mensen die echt willen weten wat de groenen doen in het parlement in plaats van dit zonder kennis van zaken en op voorhand al af te schieten, wil ik volgende link meegeven: http://www.dekamer.be/documents/1713/1.pdf. Daar kan je de tekst kan lezen van een resolutie die enkele groene parlementsleden (agalev/ecolo) onlangs indienden over nucleaire ontwapening. In dit soort initiatieven maken de groenen het verschil met andere partijen. Net zoals het de groenen zijn die de nepalcrisis (waarin agalev overigens grondig geblunderd heeft, dat weet iedereen) hebben aangewend om de noodzaak van een nieuwe wapenwet duidelijk te maken.
Het feit dat zo een resolutie (zie link)wordt verworpen door andere partijen en dus niet wordt aangenomen is niet de verantwoordelijkheid van agalev. Evenmin is het een zinvolle reden om dan maar uit de regering te stappen. Als je verwacht altijd gelijk te krijgen dan heb je volgens mij niet gesnapt hoe een democratie werkt.
Net als Maarten vind ik het veel zinniger om van binnenuit druk trachten uit te oefenen op wat agalev doet in parlement en regering dan om te staan schieten van aan de zijlijn, zonder kennis van zaken.