arch/ive/ief (2000 - 2005)

Meer dan 2000 bomspotters stoppen de voorbereiding van oorlogsmisdaden
by Bomspotting Sunday, Oct. 06, 2002 at 2:21 PM

Persbericht 6 oktober: Meer dan 2000 mensen lieten zich op zaterdag 5 oktober niet afschrikken door de enorme machtsontplooiing van militairen en politie. Ze gingen in op de vraag van het Forum voor Vredesactie, Bomspotting vzw en Voor Moeder Aarde om een laatste maal te bomspotten op de militaire basis van Kleine Brogel. Door zonder toestemming het militaire terrein te betreden waar illegale kernwapens liggen, proberen de bomspotters om een misdaad tegen de mensheid te voorkomen. Meer dan 500 mensen slaagden erin om strikt geweldloos op het militaire terrein te stappen, zich neer te zetten en te picknicken. In totaal arresteerde de politie 1117 bomspotters. Ze werden 's avond vrijgelaten.

Burgemeester Kelchtermans had de dagen voor de bomspotting stoere taal gesproken. Bijna 2000 soldaten, 400 politie-agenten ondersteund door de federale politie, helikopters, radars, het inzetten van honden,paarden, een samenscholingsverbod,… moesten het illegale kernwapenbeleid van de Belgische overheid beschermen. De burgemeester verzekerde ons dat niemand op het militaire terrein zou geraken. Het leek alsof de overheid de oorlog had verklaard aan haar eigen burgers. Zelfs tijdens de Kosovo-oorlog had het Belgische leger nooit zoveel manschappen ingezet.



Het antwoord van de vredesactivisten zaterdag was krachtig. Zij kwamen ongewapend. Het samenscholingsverbod werd gerespecteerd. Bomspotters stapten op in groepjes van vier personen, verspreidden zich en zochten zich een weg naar de militaire basis.

Strikt geweldloos slaagden minstens vijfhonderd mensen erin om op het militaire terrein te geraken. Een zeshonderd andere bomspotters werd preventief aangehouden in de zone van het samenscholingsverbod. Hiermee is nogmaals duidelijk gemaakt dat het Belgische kernwapenbeleid alle legitimiteit heeft verloren. Kernwapens zijn illegaal. Die moeten hier weg. Tweeduizend mensen hebben daarvoor zaterdag hun eigen vege lijf ingezet omdat onze Belgische regering weigert zich in regel te stellen met het internationaal recht.



Het internationaal gerechtshof van Den Haag, het hoogste juridische orgaan ter wereld, heeft het gebruik van én het dreigen met kernwapens illegaal verklaard. Door het paraat houden van kernwapens maakt België zich schuldig aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Wij hebben als burgers alle wettelijke instrumenten die mogelijk waren gebruikt om onze opeenvolgende regeringen te vragen zich in regel te stellen met het internationaal recht. Ondanks talrijke parlementaire initiatieven weigert onze regering zelfs nog maar een debat aan te gaan. Duizenden klachten worden door het gerecht systematisch geseponeerd. Wij kunnen niet anders dan zelf onze verantwoordelijkheid opnemen. Door strikt geweldloos het militaire terrein te betreden waar illegale kernwapens liggen, voorkomen we een misdrijf. We zijn bereid om ons hiervoor te verantwoorden voor de rechtbank. Gesteund door het internationaal recht en een meerderheid van de bevolking zullen zo uiteindelijk de kernwapens terecht staan en niet de bomspotters.



De massale ordehandhaving op 5 oktober was een verspilling van veel belastinggeld. Als u en ik een overtreding begaan, worden we gestraft en wordt de overtreding indien mogelijk rechtgezet. Nu onze overheid in overtreding is worden het Belgische leger en politie ingezet, niet om de overtreding te stoppen maar om ze in stand te houden. Bomspotten is niet enkel het voorkomen van een misdaad maar ook het herstellen van een stukje democratie.

Perscontact: 0479 68 24 43

Forum voor Vredesactie
Tel. 03/281.68.39
forum@vredesactie.be
http://www.vredesactie.be