arch/ive/ief (2000 - 2005)

eerste regionale forum in België - deel 1, het forum zelf
by Maarten Van Hove Saturday October 05, 2002 at 11:07 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Het was een pijnlijke keuze tussen bomspotting en het regionale sociale forum van Noord-Henegouwen en Zuidoost-Vlaanderen voor me vandaag. Het is het regionale forum geworden. Voor een stuk omdat ik zeer geïnteresseerd was in wat basisbewegingen van een dergelijk forum zouden maken, voor een stuk omdat ik vond dat het eerste lokaalgerichte forum ook aandacht van Indymedia verdiende, en voor een groot stuk natuurlijk ook omdat ik verwachtte dat het klein maar fijn zou worden.

WSF-ESF-BSF-RSF

Even een inleiding voor wie de voorgeschiedenis mist: anderhalf jaar geleden vond het eerste Wereld Sociaal Forum (WSF) in Porto Alegre plaats. Voor het eerst in lange tijd leken activisten elkaar te herkennen. Hun intentie was de uitwisseling van contacten en visies, het bouwen van netwerken en uiteindelijk het ontstaan van een brede samenleving die de strijd om de duurzame ontwikkeling tegen de economische neoliberale tegenstanders zouden kunnen winnen.

In februari 2002 vond het tweede WSF plaats. De dynamiek was sterk, de opkomst enorm, de ambities groot maar de middelen om die te behalen ontbraken vooralsnog.

Eén keer per jaar een praatbarak houden op tienduizend kilometer afstand bleek niet echt voldoende om een nieuwe wereld op te bouwen. De deelnemers aan het WSF maakten de beslissing: ze zouden volgens de principes van ‘think global, act local', het idee van het WSF exporteren naar hun thuislanden, zodat het makkelijker was voor iedereen om er te geraken, en dat de besproken problemen en actieplannen lokaler en dus van directere impact zouden zijn voor de deelnemers.

In 2002-2003 staat er een Europees Sociaal Forum op stapel in het Italiaanse Firenze. De nulversie van het Belgisch Sociaal Forum was nu twee weken geleden, en in het voorjaar van 2003 komt het officiële BSF er aan.

Ook in Porto Alegre geopperd, was het idee om het forum te maken tot wat het écht zou moeten zijn. Namelijk een embryo van een waarachtige plaatselijke politiek van onderuit, mensen die het goed menen die gezamenlijk hun visie op hun streek bespreken en later ook voortstuwen. Zoals een democratie zou moeten werken dus.

Filip De Bodt van vzw 't Uilekot uit Herzele was er in februari 2002 ook bij in Porto Alegre. Om er niet al te lang over te babbelen en het direct te doen, stond op zaterdag 5 oktober met zijn hulp het eerste Regionale Sociale Forum op het programma. De regio die was uitgekozen? De Zuidoost-Vlaanderen en Noord-Henegouwen. De spil tussen die twee regio's? Het gezamenlijke verzet tegen de stortbaron Fort in de taalgrensgemeente D'Hoppe – en natuurlijk het bekken van de Dender, dat de twee taalgebieden samenbrengt.

DE UITWERKING

Er was oorspronkelijk een boottocht gepland over die Dender. Die zou varen van het Waalse Ath tot Dendermonde, over de hele lengte van de Dender. Maar dat zou niet zo zijn, de eigenaar van de boot had dubbelgeboekt en dus was er van een boottocht plots geen sprake meer. Pech gehad, zoals ze zeggen.

Geen klachten echter over de alternatieve locatie. Geraardsbergen werd de gekozen locatie voor het forum. Een prachtige gemeente op zich, dus de wandeling was al in orde. Op de muur van Geraardsbergen zaten we uiteindelijk in een feeërieke herberg te forummen. Wielrenners: de kasseien lopen hoog in Geraardsbergen, maar het uitzicht mag er zijn!

Ik was onder de indruk van de locatie, maar sterk teleurgesteld door de opkomst. De dag tevoren was er honderd man geweest. Vandaag slechts tien tot vijftien.

‘Da's geen forum!', zou je zeggen. Ik ben geneigd om je gelijk te geven, ware het niet dat ik nog niet vaak Vlamingen en Walen over de taalgrens heen over hun GEMEENSCHAPPELIJKE streek heb horen spreken. De communicatie liep vlot en de twee workshops die ik bijwoonde hadden beiden de smaak naar meer in zich. En de belofte op resultaten. Dat er maar zo weinig mensen rond te tafel zaten maakte de discussie in nieuwe horizonten heel makkelijk en fascinerend. Iedereen kwam ruim aan bod en schuwde geen verhitte discussies.

De resultaten mogen gezien worden. Oordeel zelf maar in de twee volgende artikels over het RSF.

chapeau !
by raf verbeke Sunday October 06, 2002 at 09:36 AM
carineraf@hotmail.com

chapeau !

Niet slim
by Joachim, JNM-Denderstreek Thursday October 10, 2002 at 12:12 AM
joachimdm@yahoo.com

Niet echt slim om het tijdens BOMspotting te leggen. JNM-Denderstreek was natuurlijk aanwezig op BOMspotting (met 16 man/vrouw). We hebben zelfs een bus vanuit Ninove-Aalst ingelegd dat vol zat. Anders was er wel iemand van ons geweest (onze student vertaler Frans). Welke taal werd er eigenlijk gesproken? Want mijn Frans is niet goed genoeg om zo'n discussies te voeren.