arch/ive/ief (2000 - 2005)

Berichten uit Brogel
by christophe c. Saturday October 05, 2002 at 05:25 PM

Terwijl buiten de regen met bakken uit de lucht valt, loopt het parochiezaaltje van Kleine Brogel aardig vol. Dit zijn de gelukkigen, de actievoerders die zich niet lieten oppakken. Zij doen zich te goed aan de soep en de broodjes van de volkskeuken.

Gezellig is het zeker. De aanwezigen praten na over de actie. Het was een wonderlijk zicht: de kilometers lange weg rond de militaire basis werd ingenomen door rijen actievoerders die in groepjes van vier lonken naar de bossen achter de omheining. Dat is de tactiek die de organisatoren bedachten om het samenscholingsverbod te omzeilen. Om de tien meter een militair met de handen op de rug. Plots rumoer wanneer één van de groepjes naar de basis loopt om zich over de omheining te heisen. Ver geraken ze niet, want militairen komen hen snel achterna met een woeste hond aan de leiband. De honden zijn er om de actievoerders af te schrikken en ze maken wel degelijk indruk. Bijna een uur lang stonden drie jongeren voor de draad te dralen. Even er aan komen om dan toe gesnouwd te worden door een kleerkast van een militair met een dikke zwarte snor. Op het moment dat de politie chargeert en de twee agenten op de paarden oprukken, wagen ze de sprong. Toegejuicht door de omstaanders steekt één van hen triomfantelijk de handen in de lucht terwijl twee militairen hem in bedwang proberen te houden. Missie geslaagd, de angst overwonnen. Enkele minuten eerder werd een groep jongeren uit Luik met een militaire vrachtwagen weggevoerd. Een van hen kan zijn vuist losrukken en steekt hem uit de wagen om hoog, terwijl de anderen zingen en roepen.
Dan krijgen de politieagenten het plots op hun heupen. Brutaal pakken ze eerst een cameraman van Indymedia op. De agenten te paard wezen hem aan waarna een vijftal flikken hem achterna gaat. Dapper probeert hij te ontsnappen in de menigte maar de agenten slagen er in om hem te isoleren. Wellicht zal hij kunnen fluiten naar zijn beelden en zal hij zijn camera een paar maanden mogen missen.
Toen de politie iedereen begon op te jagen zijn we een zijweg ingeslagen. Iedereen op de weg langs de basis werd opgepakt. Zelfs een verschrikte boer die naast zijn stal het gebeuren gade slaat, krijgt een paar agenten rond zich. Met zijn handen in de lucht probeert hij hen duidelijk te maken dat hij niets met de actie te maken heeft.
Terug op de basis kunnen we napraten over een geslaagde actie. De inventiviteit van de organisatoren en de moed en de vastberadenheid van de actievoerders verraste de duizenden militairen en politieagenten. De politici liepen wat verloren. Zij kregen niet dezelfde aandacht als vorige jaren. En terecht, het is sowieso een vreemd zicht om Agalev en VLD volksvertegenwoordigers te zien actievoeren tegen hun eigen ministers. Dit was een actie tegen de massavernietingswapens op Belgische bodem. En die werd gedragen door duizenden meestal jonge actievoerders. Het was een fijne laatste bomspotting. Op naar Bomstopping.