arch/ive/ief (2000 - 2005)

Massale bomspotting
by Mara/Libby Saturday October 05, 2002 at 02:38 PM

Zoals verwacht is Bomspotting dit jaar een massale actie geworden. Werkelijk duizende mensen zijn verspreid rond de basis.De politie organiseert samenscholingen door barrages op te zetten. In samenwerking met militairen worden activisten buiten de basis gearresteerd. Op de basis zijn er vredesactivisten omsingeld door een prikkeldraad-omheining.

Duizende mensen zijn verspreid rond en op de basis van Kleine Brogel. De politie organiseert barrages waardoor er enorme samenscholingen onstaan en de vredesactivisten kunnen worden opgepakt. In samenwerking met militairen worden activisten buiten de basis gearresteerd. Een activist bevestigde dat hij, buiten gearresteerd nadien op de basis werd gebracht.

En vijftigtal mensen die op de basis gearresteerd zijn , worden gevangen gehouden op een plekje dat omsingeld is door friese ruiters (prikkeldraad). Af en toe worden er mensen uitgehaald voor fouillering.

Een dertigtal mensen zijn bijeengedreven aan het einde van de landingsbaan . Er is daar een enorme militaire machtsontplooiing aan de gang: militairen, 2 vrachtwagens, jeeps en een 5tal pantserwagens.

Een media-activist werd opgepakt buiten de basis toen hij andere arrestaties aan het filmen was. Twee ruiters chargeerden om hem te isoleren van zijn groepje. Daarna werd hij door agenten te voet opgepakt.

15.00u
We krijgen vanuit verschillende bronnen te horen dat de sfeer heel wat minder gemoedelijk wordt, mensen die nu opgepakt worden krijgen een veel ruwere behandeling dan ervoor. Sommigen werden in de distels gegooid, één actrivist werd vrij hardhandig tegen de grond gekwakt. Er zijn vooral klachten over het veel te hard aanspannen van de plastic handboeien, mensen schreeuwen het uit van de pijn.

Verder krijgen we vanuit verschillende telefoontjes de bevestiging dat mensen op verschillende plaatsen buiten de militaire site opgepakt worden, in samenwerking tussen federale politie en militairen. Mensen laten weten dat ze van buiten het domein het militair terrein opgebracht worden.
Op verschillende plaatsen worden charges uitgevoerd.

16.30
In het ontmoetingscentrum van Kleine Brogel zit de sfeer er goed in. Ook de arrestanten blijven er de moed in houden, sommige spelen Dikke Bertha en schipper mag ik overvaren. Anderen gaan door met actievoeren, dit keer uit protest tegen het feit dat ze in open luch worden vastgehouden terwijl het regent dat het giet.

16.55
Er worden biologische appels en ander fruit uitgedeeld aan de arrestanten, ze krijgen ook chocoladerepen.