arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persbericht bomspotting
by bomspotting v.z.w Saturday October 05, 2002 at 01:49 PM
bombspotting@vredesactie.be 0479 68 24 43

Vandaag organiseren het Forum voor Vredesactie, Voor Moeder Aarde en bomspotting vzw de laatste bomspotting op de militaire basis van Kleine Brogel.

Een campagne van Forum voor Vredesactie,
Voor Moeder Aarde en Bomspotting vzw
Patriottenstraat 27, 2600 Berchem
03/281.68.39
"http://www.bomspotting.be"
http://www.bomspotting.be
bomspotting@vredesactie.be

Persbericht 5 oktober 2002

Bomspotten: burgers stoppen de voorbereiding van oorlogsmisdaden.

Vandaag organiseren het Forum voor Vredesactie, Voor Moeder Aarde en bomspotting vzw de laatste bomspotting op de militaire basis van Kleine Brogel. Bomspotting is geen betoging maar een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid.
Kernwapens zijn de meest destructieve wapens ooit. Dat we die weg willen is niet meer dan redelijk. Maar er is meer. Het Internationaal gerechtshof van Den Haag, het hoogste juridische orgaan ter wereld, heeft het gebruik van Èn het dreigen met kernwapens illegaal verklaard. De discussie over kernwapens is niet enkel een politiek probleem, maar ook een juridisch. Door het paraat houden van de kernwapens maakt BelgiÎ zich schuldig aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.
De Belgische regering weigert zich in regel te stellen met het internationaal recht. Ondanks duizenden klachten weigert het Belgische gerecht om een onderzoek in te stellen naar de illegale kernwapens. Als plichtsbewuste burgers worden wij in een juridische noodsituatie geplaatst die ons dwingt burgerlijk ongehoorzaam te zijn om een groter misdrijf te voorkomen.
Bomspotten is geen kwestie van vrije meningsuiting maar van democratische burgerplicht. We proberen, strikt geweldloos, het militaire terrein te betreden waar illegale massavernietigingswapens liggen en bezetten de basis. We zetten ons neer en picknicken. Zolang bomspotters daar zijn kan geen enkel vliegtuig opstijgen en kan BelgiÎ zín misdrijf niet voorzetten.

Kernwapens, een juridisch probleem
Terwijl de VN opnieuw inspecties naar illegale massavernietigingswapens voorbereidt in Irak, worden de hier aanwezige illegale massavernietigingswapens ongemoeid gelaten. De plaatsing van Amerikaanse kernwapens op Kleine Brogel komt neer op het voorbereiden van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Het Internationaal Gerechtshof heeft in zijn uitspraak van 8 juli 1996 de fundamentele regels van het oorlogsrecht aangeduid die van toepassing zijn op kernwapens. Ten eerste: wapens die geen onderscheidt maken tussen burgers en oorlogvoerenden mogen niet gebruikt worden. Ten tweede: wapens die onnodig lijden toebrengen aan oorlogvoerenden mogen niet gebruikt worden. De Belgische wet op de ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht stelt ook de voorbereidingsdaden strafbaar, zoals 'het onder zich houden van een voorwerp bestemd voor een dergelijk misdrijf of dat het plegen ervan vergemakkelijkt'.
Bijgevolg is de Belgische defensiepolitiek een criminele politiek. De discussie over kernwapens is niet enkel een politiek probleem, maar ook een juridisch.

Bomspotting: wij voorkomen een misdrijf
Uitspraken van het internationaal gerechtshof dienen gerespecteerd te worden. Ondanks talrijke parlementaire initiatieven weigert onze regering zich in regel te stellen met het Internationaal recht. Duizenden klachten wegens misdaden tegen de mensheid worden door het gerecht systematisch geseponeerd. Onze overheid begaat een overtreding, weigert hierover met het parlement te debatteren en het gerecht weigert op te treden.
We hebben als burgers de plicht om in te grijpen als onze overheid een misdaad begaat.De Bomspotters nemen hun verantwoordelijkheid op. Onze overheid rijdt door het rode licht. Wij roepen stop! Door vandaag, strikt geweldloos, het militaire terrein te betreden waar illegale kernwapens liggen, voorkomen we een misdrijf.

Strikt geweldloos
We stappen zonder toestemming op het militaire domein waar illegale kernwapens liggen en bezetten de basis. We zetten ons neer en picknicken. Zolang wij de basis bezetten kan geen enkel vliegtuig opstijgen en kan België zijn misdrijf niet voortzetten. We overtreden bewust de Belgische wet met de bedoeling kernwapens voor de rechtbank te brengen.
Strikt geweldloos uiteraard, maar niet minder vastberaden. We staan immers recht in onze schoenen: het internationaal recht gebiedt ons in te grijpen waar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid worden voorbereid en we zijn bereid ons te verantwoorden voor een assisenjury.

Enkel een massale machtsontplooiing kan dit beleid nog in stand houden.
Deze actie wordt ondersteund door parlementsleden van Agalev, Ecolo, N-VA, SPA, Spirit, VLD en bijna honderd organisaties. Hiermee is duidelijk dat het Belgische kernwapenbeleid alle legitimiteit verloren heeft. Spijtig genoeg kiest onze regering ervoor om vandaag miljoenen euro's uit te geven om de illegale atoombommen te beschermen. Enkel een massale machtsontplooiing kan dit beleid nog in stand houden. De overheid probeert deze keuze te verantwoorden door te stellen dat bomspotters de intentie hebben om F16's te beschadigen. Dit is een goedkoop excuus en getuigt van kwade wil. In gesprekken met militairen en met ordediensten is steeds duidelijk gecommuniceerd dat we op 5 oktober, strikt geweldloos het militaire terrein willen betreden en gaan picknicken.

De laatste bomspotting
Vandaag is het de laatste bomspotting op de militaire basis van Kleine Brogel. Stoppen we er dan mee? Neen, natuurlijk niet. Maar wij gaan onszelf niet eindeloos blijven herhalen zonder resultaat. Als de overheid na vandaag nog niet reageert, dan breiden we onze actiemiddelen uit: ook de andere plaatsen in BelgiÎ die mede verantwoordelijk zijn voor de illegale kernwapens zullen we aanpakken: het militaire hoofdkwartier Shape in Bergen en de Navo in Brussel. Als de overheid na 5 oktober nog niet bereid is om de kernwapens terug te sturen en zo het internationaal recht toepast, dan ondersteunen wij ook de effectieve ontwapeningsacties die het gebruik van kernwapens onmogelijk maken: bomstopping.

Perscontact:
0479 68 24 43

Update 15.00u
Enkele cijfers:
meer dan 200 mensen zijn de basis oopgegaan on te gaan picknicken
500 mensen hebben hun sympathie betuigd
300 mensen zijn gearresteerd
1.700 mensen nemen deel aan de actie
Volgende politici namen deel aan de actie:
Patrick Van Krunkelsven (VLD)
Els De Weerdt (Spirit)
Veerle Declercq (Agalev)
Leen Laenens ( Agalev)

Van Krunkelsven
by Rebel Sunday October 06, 2002 at 05:59 PM
consultor@tijd.com

Is het niet merkwaardig dat een bomspotter van het eerste uur overstapt naar de VLD, de partij die momenteel de grootste verantwoordelijkheid draagt in dit dossier en er wat aan kan doen.
Of was het Van Krunkelsven bij zijn overstap om wat anders te doen?