arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zal de SP.A het Vlaams Blok blokkeren ?
by john Friday October 04, 2002 at 03:16 PM

Op 6 oktober organiseert het Vlaams Blok een nationale meeting naar aanleiding van haar 25ste verjaardag. Deze meeting vindt plaats in zaal ‘Capitole' te Gent. Hoe kunnen we hiertegen protesteren ?

Het Vlaams Blok is er de afgelopen 25 jaar in geslaagd een grote electorale aanhang op te bouwen op de puinhopen van het rechtse beleid dat een steeds toenemende laag in de werkloosheid, miserie of onzekerheid heeft geduwd. Die electorale groei is een graadmeter voor het falen van het neo-liberale beleid dat enkel de belangen van een kleine groep in de samenleving verdedigt.

Het Blok is erin geslaagd om haar fascistische kader dat het geweld niet schuwt (denk maar aan de betrokkenheid bij de verboden privé militie VMO) een populistische retoriek aan te meten om het ongenoegen tegenover het huidig beleid op een passieve manier te kanaliseren in een stemmenwinst.

Om het Blok effectief te kunnen bestrijden, is het volgens Blokbuster noodzakelijk dat gebroken wordt met het huidig beleid. Wij vinden dat een sterke linkse oppositie nodig is om het passieve ongenoegen dat in de volksbuurten aanwezig is, om te zetten in actief verzet. Moralistische antwoorden volstaan immers niet, zeker niet als die komen van de partijen die mee verantwoordelijk zijn voor het huidige blunderbeleid. Enkel door het uitbouwen van een sterke linkse oppositie kunnen we op termijn de electorale sterkte van het Blok ondermijnen.
(zie ook ons artikel n.a.v. de 20ste verjaardag van het Blok: Het Vlaams Blok: Wat het is en hoe het te bestrijden op http://www.blokbuster.antifa.net/).

De Gentse sp.a kondigde aan actie te zullen voeren op 6 oktober als protest tegen de bijeenkomst van het Vlaams Blok, er komt concreet een cultureel feest op St. Jacobs met optredens. Betekent dit dat de sp.a nu ook iets zal doen aan de voedingsbodem van het Vlaams Blok, zoals de werkloosheid, slechte huisvesting, afbraak van de sociale verworvenheden,...? Zo zou de SP.A kunnen beginnen met het terugdraaien van de beslissing om 50 frank voor een vuilzak te vragen, zou ze de woningen in de Brugse Poort kunnen laten staan in plaats van te onteigenen waarbij het budget dat daarmee uitgespaard wordt, kan aangewend worden voor de uitbouw van het netwerk van sociale woningen of voor de tewerkstelling van werklozen. Maar dat is niet wat we van de sp.a kunnen verwachten, zij zijn net diegenen die verantwoordelijk zijn voor de dure vuilzakken en de afbraakpolitiek in Gent. Afspraak om 11u aan St-Jacobs.

actie
by guido Friday October 04, 2002 at 03:31 PM

13u30 verzamelen op het Zuidplein, dan gaan we met zijn allen richting toegang Capitool, amusement verzekerd. ;)

geweld
by Johan baptisy Friday October 04, 2002 at 05:33 PM
jbn1767@hotmail.com

Zeer juist. Alleen uiterst rechts gebruikt geweld. Tenzij...de CCC, RAF, e.a., maar goed, dat zijn geen linksen natuurlijk. Dat zijn slechts rode facisten.

vuilzak
by didier Friday October 04, 2002 at 07:51 PM
beavercastor@hotmail.com

Het invoeren van diftar is een goede toepassing van het principe "de vervuiler betaalt". Afvalarm inkopen doen, compsteren, kippen houden (kan ook in de stad!), hergebruiksboodschappentas, het zijn allemaal middelen om bijna geen afval te produceren. Ik begrijp (extreem)links niet dat ze zo'n populistische kaart trekt. Afval verwerken kost geld voor de ganse gemeenschap. Iemand die milieusparend huishouden doet moet niet de dupe zijn van mensen die de wegwerpmaatschappij in eigen huis toepassen. Niets eerlijker dan centen voor afval en niets effectiever dan diftar (en kom nu niet af met ontwijkgedrag en sluikstort, want uit vele studies blijkt hiertussen geen enkele positieve correlatie !).
En jongens, bevecht extreem links nu eens aub. Je bericht staat bol van de aanvallen op sp.a, het wordt hoe langer hoe minder interessant om deze website nog te openen. Als je geen stalinist, maoist of saddamfreak bent, wordt je hier meteen versleten voor fascist. Enfin, mij goed hoor, maar probeer de volgende verkiezingen eens een zetel te halen.

amnesia
by guido Saturday October 05, 2002 at 12:51 AM

"Maar dat is niet wat we van de sp.a kunnen verwachten, zij zijn net diegenen die verantwoordelijk zijn voor de dure vuilzakken en de afbraakpolitiek in Gent."

"Het Blok stemde in de Gentse gemeenteraad voor de privatisering van de vuilnisophaling, waardoor de weg vrijkwam om de prijs van de vuilniszakken te verhogen van 8 naar 50 frank, een zeer ondemocratische maatregel waartegen wij in verschillende wijken van Gent campagne tegen voerde." http://users.pandora.be/militant.links/ml/2002/pamfletwijken.html