arch/ive/ief (2000 - 2005)

Parlementsverkiezingen 2003. Standpunt LSP/MAS
by Nationaal Comité LSP/MAS Thursday October 03, 2002 at 11:54 PM

Standpunt van het Nationaal Comité van LSP/MAS over de parlementsverkiezingen van 2003.

Standpunt van het Nationaal Comité van LSP/MAS

Parlementsverkiezingen 2003: Een linkse oppositie is nodig!

Pakken jonge mensen, arbeiders en wijkbewoners hadden tijdens de paars-groene regeringsperiode redenen te over om te protesteren. De kranten deden nochtans hun best om het echte karakter van deze regering te verdoezelen en stelden haar voor als de "meest linkse regering mogelijk in België". Ondanks het gekibbel en de talrijke blunders zijn de regeringspartijen erin geslaagd dat imago te behouden terwijl er verder geprivatiseerd, geliberaliseerd en bespaard werd in essentiële diensten. Zelfs tijdens de economische groei zijn de armere lagen in dit land er geen millimeter op vooruit gegaan. De werkloosheid daalde, maar is tijdens de laatste maanden opnieuw gestegen tot het niveau van januari 1997. Er werden enkele kruimels uitgedeeld, maar steeds opnieuw kocht de regering daarmee structurele hervormingen af in de sociale zekerheid, de openbare diensten, het ambtenarenstatuut, de asielwetgeving,...

Veel mensen die onder aanval lagen, hebben in die periode hun stem laten horen. Een deel van hen door middel van strijd, campagnes,... maar in Vlaanderen deed een groot deel van hen dat door op het Vlaams Blok te stemmen. Gezien de grote politieke partijen allemaal dezelfde neoliberale politiek van afbraak van de verworvenheden van de arbei-ders en de jongeren voorstaan, lijkt het Blok immers de enige oppositiepartij te zijn. Dat het Blok in wezen dezelfde politiek voorstaat - en nog erger - is veel minder gekend. Velen stemmen enkel op het Blok om de arrogante en corrupte gevestigde partijen "een lesje te leren". Aan Franstalige zijde lijken de zogenaamde linkse partijen - PS en Ecolo - hun (electorale) geloofwaardigheid beter te behouden, maar een desillusie is op termijn onvermijdelijk, gezien ook zij fundamenteel akkoord zijn met de logica van de bazen.

De antiglobaliseringsbeweging mobiliseerde in die periode zeer veel jongeren, maar ook arbeiders. Verschillende seg-menten van het maatschappelijk ongenoegen - vakbonden, milieu-organisaties, organisaties voor ontwikkelingssamenwerking, socialistische organisaties, de vredesbeweging, jongeren tegen de afbraak van het onderwijs, anti-racistische organisaties,... - hebben elkaar daar ontmoet. Naast die brede beweging zijn ook nog steeds talloze lokale actiecomités actief in de strijd tegen lokale bedrijven of instellingen. Voor allen stelt zich de vraag: hoe verder? En wat te doen met de verkiezingen die eraan komen?

LSP/MAS is ervan overtuigd dat slechts één soort organisatie een weg vooruit kan tonen voor de brede lagen, namelijk een brede arbeiderspartij die deze verschillende gevechten kan eenmaken en kanaliseren. Een brede arbeiderspartij die discussie toelaat onder brede lagen over welke strategie tegen ontslagen, herstructureringen en faillissementen, tegen de afbraak van de sociale zekerheid en de openbare diensten waar onze ouders en grootouders voor hebben gevochten,... kortom: tegen het beleid van het patronaat en hun politieke vertegenwoordigers. Een brede arbeiderspartij die het gevecht zou opnemen voor een menswaardig bestaan voor iedereen, voor hoge lonen en uitkeringen, voor kwalitatieve diensten voor de bevolking, voor degelijke huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs,...

Zo'n partij zou een machtig instrument zijn voor iedereen die de effecten van het systeem wil bestrijden. Ze zou de mogelijkheid creëren tot collectieve en dus doeltreffende strijd. Eendracht maakt macht - verdeling verzwakt ons. Als er al een reden is voor de voortdurende verspreiding van seksistische en racistische ideeën, dan is het die wel: de arbeiders en de jongeren verdelen opdat ze hun macht als massa niet zouden voelen en dus ook gebruiken.

Ondertussen kunnen we niet bij de pakken blijven zitten. Een dergelijke partij zal er pas komen na massale gevechten - en de lessen die daaruit getrokken worden door de brede massa's van arbeiders en jongeren. Het lijkt bovendien uitgesloten dat die partij van de grond komt zonder de steun van minstens delen van de vakbonden die de conclusie trekken dat een nieuwe arbeiderspartij nodig is. De leiding van beide grote vakbonden doet er ondertussen alles aan opdat zo'n conclusies niet zouden worden getrokken. In het ABVV is een heksenjacht op wat men noemt "extreem-links" begonnen. In realiteit is dit geen strijd tegen "extreem-links", maar een strijd tegen alles wat strijdbaar is en ingaat tegen de strategie van de leiding om tegen de macht aan te schurken en de banden te behouden met de regerende sociaal-democratie. In het ACV lijkt men de banden met de CD&V losser te willen maken, maar dan enkel om ook bij sp.a en Agalev te kunnen aankloppen indien het paars-groene avontuur zich verder zou zetten. In beide vakbonden zal het initiatief voor zo'n partij niet uitgaan van de huidige leiding.

Slechts een arbeiderspartij met een massale aanhang kan fundamenteel de situatie veranderen. Dat betekent echter niet dat wij ons nu op onze kop moeten laten zitten. We moeten niet aanvaarden dat de keuze zich beperkt tot partijen met een neoliberaal programma, overgoten door een "sociaal" (SP.A/PS), "ecologisch" (Agalev/Ecolo), "ethisch" (CD&V) of "nationalistisch" (NVA) sausje, of het Vlaams Blok, dat haar anti-arbeidersprogramma slechts verbergt onder racistische demagogie.

Er is momenteel geen grote linkse kracht, die zichzelf als alternatief kan voorstellen in de volgende verkiezingen. Desondanks denken we dat die mensen die al overtuigd zijn van de noodzaak van een echte linkse oppositie hun stem moeten kunnen uitbrengen. Daarom zal LSP/MAS lijsten indienen in de plaatsen waar ze daartoe over de krachten beschikt. Deze lijsten zullen openstaan voor individuen en/of organisaties die onze basisideeën over de Belgische politieke situatie - de noodzaak van een nieuwe arbeiderspartij - steunen, maar anderzijds de stap naar lidmaatschap niet willen zetten.

We denken dat het onze plicht is om een alternatief naar voor te schuiven, niet enkel met de verkiezingen, maar ook in de concrete strijd. Indien de voorwaarden nog niet aanwezig zijn om dat samen met anderen te doen, dan zullen we dat doen met onze eigen krachten. Ons eerste doel in deze verkiezingen zal niet een verkozene zijn, maar het verspreiden van socialistische ideeën en het samenbrengen van een grotere groep mensen om versterkt in de toekomstige strijd te kunnen tussenkomen.

Voor de vorige verkiezingen (gemeenteraad) heeft LSP/MAS een oproep gedaan tot de vorming van een Linkse Alliantie. Alle linkse organisaties uit België werden daartoe uitgenodigd. Behalve in Gent, waar we samen met andere linkse activisten en organisaties de lijst Leef hebben ingediend, kregen we echter zowel op nationaal als op lokaal vlak geen enkele positieve reactie. Bij de enen was de reactie negatief omdat ze er alleen voor wilden gaan (PvdA), bij anderen omdat ze nog niet de noodzakelijke breuk met sp.a (toen nog SP) en Agalev maakten (SAP, die echter op lokaal vlak wel deelnam aan de Leef-lijst in Gent, maar ook KP en PC).

Indien de situatie nu anders is en er ook bij anderen ernstig wordt nagedacht over samenwerking voor het vormen van een echt linkse lijst, staat LSP/MAS daarvoor open. We zijn bereid tot samenwerking met alle socialistische organisaties die hun banden met de sociaal-democratie en/of de groenen hebben verbroken (of die nooit hebben gehad); met individuen die akkoord gaan met de stelling dat de arbeiders en jongeren opnieuw hun politieke onafhankelijkheid van de bazen en hun lakeien in de gevestigde partijen moeten opeisen; met iedereen die van oordeel is dat we het Vlaams Blok keihard moeten bestrijden, maar tegelijkertijd een deel van hun kiezers moeten terugwinnen voor een socialistisch alternatief door een linkse oppositie te voeren tegen het rechtse beleid.

Indien vandaag wel voldoende organisaties kunnen worden gevonden om zo'n lijst met een geloofwaardig draagvlak te vormen, zal LSP/MAS daar zeker aan meewerken. We denken dat ieder links individu en iedere linkse organisatie er slechts op vooruit kan gaan door de krachten te bundelen, mits dat gebeurt op een duidelijk programma dat geen illusies heeft in de sociaal-democratie en de groenen, en dat rekening houdt met het bewustzijn van de massa's. Hoe zo'n programma moet geformuleerd worden, moet openstaan voor discussie, evenals de naam die zo'n lijst zou aannemen.

Indien zo'n brede samenwerking, die minstens de huidige socialistische organisaties moet bundelen, niet mogelijk blijkt voor de parlementsverkiezingen in 2003, zal LSP/MAS daar waar ze daartoe in staat is haar verantwoordelijkheid nemen en eigen lijsten indienen.

LSP abeiderspartij???
by Rachid Tahaa Friday October 04, 2002 at 11:10 AM
Rachid.Tahaa@Pandora.be

Zibbis, jullie zeggen altijd dat jullie een brede arbeiders partij zijn, en dat de arbeidersklasse er een nodig hebben. Maar in mijn ogen bestaat die al 30 jaar en heeft die een grotere aanhang dat jullie ooit zullen hebben. en dat is de PVDA, de Partij v/d Arbeid!!! Mijn stem zullen jullie in 2003 zeker NIET hebben.


Rachid (Marokaanse arbeider)

Inderdaad, de PVDA bestaat al 30 jaar
by denjo Friday October 04, 2002 at 12:15 PM

Beste Rachid,


al dertig jaar, jawel zolang al, zegt de PVDA dat ze de enige echte arbeiderspartij is. Electoraal gaat ze er de laatste 10 jaar voortdurend op achteruit. Dit terwijl in al onze buurlanden linkse partijen vooruit gaan. Maar ook op het niet electorale vlak blijft de PVDA ter plaatse trappelen. Dus denk ik dat jij en je PVDA- vrienden eens moeten nadenken hoe dit komt en hoe daaraan te verhelpen. Dit is in ieder geval wat het voorstel van LSP probeert te doen. Maar met jou typische PVDA-scheldproza zullen we niet veel verder geraken.

Denjo
by Jambers Friday October 04, 2002 at 12:30 PM
Jambers.doc

Wie is hij, wat doet hij en waarom is hij anoniem?? Heeft onze LSP voorman geen echte naam??? U ziet het volgende keer op Jambers.doc

Veelzeggend geleuter
by Bassie Adriaans Friday October 04, 2002 at 12:36 PM

Twee commentaren en al zoveel zeggend. De PvdA zegt al dertig jaar dé grote partij te zijn. LSP gaat daar nu een lijstje naast leggen, gedoemd om gemiddelde persoonlijke scores van 7 tot 9 te verzamelen. De afloop ligt nu al vast. LSP wordt te klein om vernoemd te worden. PvdA rijgt er nog maar eens een nederlaag aan vast.

Dit terwijl er precies werk zou moeten gemaakt worden van een politieke beweging, die in een eerste periode niet noodzakelijk aan verkiezingen deelneemt en die een veel breder draagvlak kan opbouwen. Een linkse antikapitalistische beweging zou moeten aansluiting kunnen vinden bij misnoegde Agalev en SP-stemmers. Dat kunnen LSP en PvdA natuurlijk niet realiseren omdat ze op het vlak van het sectarisme elkaars spiegelbeeld zijn.

Iki stel voor dat Geert Cool en Rachid nog wat voort gaan met hun discussie en de zaak is al op voorhand begraven.

Dat LSP ook niet afkomt met te stellen dat zij wél voor eenheid zijn. Zij hebben op heel veel plaatsen elke linkse eenheid kapot gemaakt en deze groep kampt hoe langer hoe meer met hetzelfde probleem als de PvdA: door het sectarisme creëer je een pak meer geduchte tegenstanders dan dat je kortstondig wat jongeren wint.

De campagne voor een linkse alliantie was een grap: inmiddels geven LSP'ers allerhande, die tot de minderheid van de organisatie behoren, dat ook toe. "Het was onze bedoeling nooit om tot een echte linkse eenheid met anderen te komen. De bedoeling was een propagandistische campagne voor de opbouw van onszelf." Dat is wat je hoort zeggen door LSP'ers uit verschillende afdelingen. Namen? Speur ze maar zelf op! We kunnen vrezen dat met dit soort van sectair opbod het grote probleem van de radicale linkerzijde enkel maar verergert dan wel dichter bij een oplossing komt.

anoniempjes
by christophe c. Friday October 04, 2002 at 01:28 PM

Het heeft echt bijzonder weinig zin om hier anoniem over een electoraal alternatief te zitten filosoferen. Zo verlaag je drempel om te beginnen schelden.

Een pseudoniem dient om je zelf te beschermen (wat handig is als je een linkse delegué bent die met uitsluiting bedreigd wordt of een arbeider in Umicore waar na het ontslag van Marc Dewachter de repressie ondraaglijk geworden is), maar hier wordt het blijkbaar alleen gebruikt om zich achter weg te stoppen, om de grootste onzin te kunnen vertellen waarvoor men zich anders grondig zou schamen.

Probeer het ook eens over fundamentele dingen te hebben.

Niemand lijkt zich hier af te vragen waarom we een electoraal alternatief zouden nodig hebben. En kom nu niet weer af met de SP uit Nederland of de kleinlinkse partijen uit Frankrijk, want dat zijn twee landen die momenteel flirten met het openlijke fascisme.

Wat we wel nodig hebben is een stevige anti-oorlogsbeweging.
Eentje waar de oorlogsheren schrik van krijgen, eentje die de bewakers van de Amerikaanse ambassade (hoezo er zijn geen winterpaleizen meer?) de stuipen op het lijf jaagt.

Lid???
by Rachid Tahaa Friday October 04, 2002 at 02:03 PM

Wie zegt dat ik lid ben? Het is niet omdat ik op PVDA stem dat ik er lid van ben. zibbi's weten jullie niet wat symphatisant is?

PS ik gebruik tenminste mijn echte naam: Denjo, Jambers.

nog maar eens een nederlaag?
by Woody Friday October 04, 2002 at 03:01 PM

Denjo, Bassie...PvdA, nederlaag na nederlaag? Als ik me niet vergis, verhoogde het aantal PvdA gemeenteraadsleden bij de laatste verkiezingen van 1 naar 4. En daar bovenop ook nog een districtsraadslid in Hoboken. Dus...wat nederlaag? Waar nederlaag? Hoezo nederlaag?
Ik denk dat ze in de Lemonnierstraat meteen willen tekenen voor nog 's zo een "nederlaag".

Bovendien weet elke arbeider - en patroon - dat de PvdA invloed in de fabrieken stukken groter is dan haar electorale aanhang doet vermoeden. Ik zie Roberto al instemmend knikken...

Ik zei het eerder al ... zelf zou ik wel willen gaan voor een radikaal-linkse eenheidslijst. Maar zonder PvdA, nee hoor...zie ik echt niet zitten.

Mijn stem gaat dus naar PvdA+, zeker weten. Hun werk in de fabrieken, hun konsekwent anti-racisme, hun acties tegen de dure vuilbakken, hun jarenlange (eenzame) strijd voor Irak, hun solidariteit met Congo, Cuba, Vietnam, PLO, landloze Zimbabweanen ... chapeau.

LSP zweeft me een beetje teveel. Voeten niet op de grond.
Je weet wel.."Arafat NEE, socialisme JA" en nog van dat. Nog een goeie... "ja maar, Saddam deugt toch ook niet". Teveel kritiek, te weinig solidariteit. En vooral geen prioriteiten kunnen stellen. Hoofd- en neventegenstellingen en zo. Wat niet wegneemt dat ik LSP+ wel alle succes toewens.

Verder heeft Christophe vanzelfsprekend gelijk. Eenheid? Laten we eerst maar 's werken aan een stevige anti-oorlogsbeweging. Maar, nu we het daar toch over hebben (ik weet het, ik kan het niet laten)...vandaag hebben meer en meer mensen hun buik vol van de westerse aggressie tegen Irak. En hoe zou dat komen??? Vuist omhoog en knipoogje naar Michel Collon en andere "klein"-linkse PvdAers...

Getekend,


kameraad Woody.

P.S.: Christophe...over die pseudoniempjes. Recht in de roos, man.

pacifisme
by mario Friday October 04, 2002 at 03:10 PM


Aan Christophr C.

Dat we een stevige pacifistische beweging nodig hebben zal niemand ontkennen, maar wees er zeker van : geen machthebber die daar echt bang van is. In het begin van de jaren 1980 -dus 1981, 1983, 1984 - kwamen we herhaaldelijk met 100.000-den in Brussel op straat (op een keer waren we met 3 à 400.000 ). Gevolg was dat de Amerikanen hun raketten in België installeerden, en de CVP (en Wilfried Martens) die dat mogelijk gemaakt had kreeg dan nog geen electorale afstraffing.
Nee, een pacifistische beweging gaat niet diep genoeg, raakt de mensen niet genoeg in al de facetten van hun bestaan

LSP leden bang om zich te manifesteren
by Jo C. Friday October 04, 2002 at 03:25 PM

Woody, che, mao,etc. Wie zijn de echte mannen en vrouwen achter deze letters ?

LSP leden hebben helemaal geen probleem om zich openlijk bloot (politiek dan) te geven. Ik ben zelf hoofddelegee voor het ABVV aan de Vrije Universiteit Brussel, actief lid van LSP en in de vakbond en onder het personeel is dit geweten want ik kom daar ook openlijk voor uit. Toch iets anders dan de duikbootstrategie van de PVDA die zogezegd linkse vakbondssecretarissen (PVDA-ers die zich niet bloot durven geven) steunt in hun strijd tegen Faust.

En voor de staatsveiligheid heb ik ook geen schrik. Mijn dossier is al dik genoeg. Nog een papiertje meer of minder zal het verschil niet maken.

JC

PS. wie geïnteresseerd is mijn achternaam kan eens naar de VUB komen en vragen naar de hoofddelegee.

Woody toch
by Een syndicalist Friday October 04, 2002 at 03:32 PM

Woody toch, zijn de mensen uw leuterende tussenkomsten hier nog niet beu? Je doet je grote naamgenoot oneer aan.
De PvdA heeft helemaal geen invloed bij de arbeiders, zelfs in de fabrieken waar ze aan de deur staan. De echte styrijdbare delegees kunnen hun 'steun' (bemoeienissen, manipulaties) missen als kiespijn. Ga dat maar eens rondvragen. Jongens toch! EN vraag de gemiddelde arbeider eens wat hij van Saddam denkt!
En in onze metropool dan? Waar ze maar blijven achteruitgaan? OK, een paar goeie resultaten in een dorp zullen daar niets aan veranderen.
Mensen, LSP'ers, PvdA'ers en zovoort, stop toch eens met zeiken over 'de arbeiders' en ga zelf liever in de fabriek werken. Stop in elk geval met deze site te vervuilen. De meeste synidcalisten haken hier na een tijdje af omdat ze dit niet ernstig nemen.

een korte reactie
by Geert Cool Friday October 04, 2002 at 03:52 PM

Hallo,
Ik zal maar kort reageren, ingaan op alle (voornamelijk anonieme) bijdragen lijkt me tijdverlies.

1. "Dat LSP ook niet afkomt met te stellen dat zij wél voor eenheid zijn. Zij hebben op heel veel plaatsen elke linkse eenheid kapot gemaakt en deze groep kampt hoe langer hoe meer met hetzelfde probleem als de PvdA: door het sectarisme creëer je een pak meer geduchte tegenstanders dan dat je kortstondig wat jongeren wint."

Over welke initiatieven tot linkse eenheid heeft onze anonymus het hier? En hoe zijn die door LSP kapot gemaakt? Wie iets beweert moet dit ook aantonen, of gooi je enkel met stront in de hoop dat er wel iets van blijft plakken?

2. "De campagne voor een linkse alliantie was een grap: inmiddels geven LSP'ers allerhande, die tot de minderheid van de organisatie behoren, dat ook toe."

Een grap? Een politiek statement bedoel je! Het probleem voor een aantal organisaties was niet zozeer wie het initiatief nam, maar wel dat ze niet wilden breken met de SP en Agalev. Zullen ze dit na 2 bijkomende jaren van paarsgroen blunderbeleid nog steeds doen?

3. "De minderheid van de LSP"... Vreemd dat ik als LSP-lid nog niets vernomen heb over het bestaan van die minderheid!

4." "Het was onze bedoeling nooit om tot een echte linkse eenheid met anderen te komen. De bedoeling was een propagandistische campagne voor de opbouw van onszelf." Dat is wat je hoort zeggen door LSP'ers uit verschillende afdelingen. Namen? Speur ze maar zelf op! We kunnen vrezen dat met dit soort van sectair opbod het grote probleem van de radicale linkerzijde enkel maar verergert dan wel dichter bij een oplossing komt."

De idee van een Linkse Alliantie was een politiek statement: er is nood aan een radicale linkse oppositie tegen het huidig beleid waarbij gebroken wordt met de sociaal-democratie en de groenen die in de regering zitten. Waar wij op hoopten waren initiatieven zoals de LEEF-lijst in Gent in oktober 2000. En wees maar gerust, we zouden onze partij veel meer versterkt hebben moesten er effectief linkse allianties tot stand gekomen zijn. Of vind je dat sectair? Een partij die zichzelf wil versterken... Neen, volgens U moeten we wellicht zoveel mogelijk de partij proberen te verzwakken. Laat de opbouw van politieke instrumenten maar aan rechts over zeker?

5. "jullie zeggen altijd dat jullie een brede arbeiders partij zijn, en dat de arbeidersklasse er een nodig hebben."

Neen, wij zeggen niet dat wij een brede arbeiderspartij zijn. Wij zeggen dat we willen meebouwen aan een nieuwe arbeiderspartij.

6. "Niemand lijkt zich hier af te vragen waarom we een electoraal alternatief zouden nodig hebben. En kom nu niet weer af met de SP uit Nederland of de kleinlinkse partijen uit Frankrijk, want dat zijn twee landen die momenteel flirten met het openlijke fascisme."

Dat moet je me toch eens uitleggen. In welke zin flirten die landen met "openlijk fascisme" en wat is de impact daarvan op de SP en klein-links in Frankrijk? Waarom zouden we die voorbeelden hier niet gebruiken? Wat is het verschil tussen Frankrijk, Nederland en Belgie waardoor het voorbeeld van de Nederlandse SP, LO en LCR hier niet bruikbaar zou zijn?

(met het punt van Christophe over anonieme bijdragen ga ik volledig akkoord)

LSP wil zich versterken, ten koste van wie??
by Kevin Friday October 04, 2002 at 08:15 PM

[i] De idee van een Linkse Alliantie was een politiek statement: er is nood aan een radicale linkse oppositie tegen het huidig beleid waarbij gebroken wordt met de sociaal-democratie en de groenen die in de regering zitten. Waar wij op hoopten waren initiatieven zoals de LEEF-lijst in Gent in oktober 2000. En wees maar gerust, we zouden onze partij veel meer versterkt hebben moesten er effectief linkse allianties tot stand gekomen zijn. Of vind je dat sectair? Een partij die zichzelf wil versterken... (Geert Cool)[/i]

Beste Geert, ik stel me toch vragen als je zegt... het is normaal dat een partij zich wil versterken... Ik vraag me af ten koste van wie dan, en wat jullie proberen te bereiken met een linkse alliantie.
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingenvan 2000 hadden we met de PVDA+ een eenheidslijst. Iemand van Militant Links kon toen op die lijst staan, maar doordat hij zich te laat had ingeschreven bij de bevolking in A'pen ging dat niet door. Maar wat lezen we dan:

[i] MLinks is van oordeel dat het stalinisme als historisch verschijnsel geen kans meer maakt. …Ofwel zal de PvdA dat inzien en zichzelf hervormen -we denken helaas in reformistische zin - ofwel zal de PvdA ten gevolge van haar vasthouden aan een achterhaalde ideologie herleid worden tot een skelet. In de PvdA begint men zich dat stilaan te realiseren. Via allerlei organisatorische maatregelen probeert de leiding het politieke probleem te omzeilen. Dat zal niet lukken.

Intussen trekt de PvdA echter wel een aantal strijdbare arbeiders aan, enerzijds door de inzet van haar militanten, o.a. in Geneeskunde voor het Volk, anderzijds door een doorgedreven organisatorische stiptheid. Het zou een stommiteit zijn die arbeiders af te stoten op basis van het stalinisme en het sectarisme van de PvdA. Wij denken integendeel dat een linkse alliantie hen een perspectief kan bieden waardoor ze zich geleidelijk kunnen bevrijden van het sectarisme en het stalinisme. Dat doe je niet door hen uit te sluiten van deelname aan het debat.
Dit antwoord is een bijdrage en zeker geen afsluiting van de discussie.

Voor Mlinks,
Eric Byl
10 maart 2000

http://www.geocities.com/militantarchief/la/lacompilatie2.html
[/i]

Wie goed kan lezen, LSP wil met een linkse alliantie de PVDA kapot maken, want dan kunnen de leden en sympathisanten zich verlossen van het Stalinisme (PVDA) En zodoende wordt de LSP sterker...

Wie zijn de sectaristen als je in volle campagne met een eenheidslijst in A'pen die zelfs openstond voor jullie dergelijke teksten verspreiden???

ten koste van wie?
by Geert Cool Friday October 04, 2002 at 09:18 PM

"Ten koste" van wie wil de LSP zich versterken? Ten koste van rechts natuurlijk! Ten koste van de verdedigers van het neo-liberale beleid, het Vlaams Blok,... Daartegenover moet een zo efficiënt mogelijke links politiek instrument geplaatst worden. Wil de LSP de PVDA kapot maken? Neen. Wij leveren enkel kritiek op de fouten van de PVDA. Kritiek niet om de PVDA kapot te maken maar om de linkerzijde te versterken.

ik snap het niet
by heidi Friday October 04, 2002 at 11:54 PM


Ik snap niet waarom jullie elkaar weer verwijten naar het hoofd slingeren. Ik ben niet op de hoogte van de linkse alliantie bij de vorige verkiezingen en de discussies daarover. Maar ik lees in deze tekst van LSP/MAS dat ze met alle socialistische organisaties en individuen die gebroken hebben met de sociaal-democratie en de groenen wil samenwerken aan een eenheidslijst, dat programma en naam bediscusieerbaar zijn. Volgens mij een duidelijke open oproep om ondanks historische en recente meningsverschillen de krachten te bundelen. Maar jullie beginnen weer met scheldproza. Je beweerd dingen die je niet bewijst en verdraaid de zaken.
Woody wil geen eenheidslijst zonder pvda, waar staat dat LSP/MAS dat wel wil? En hij impliceert direct dat de naam van de lijst LSP+ zal zijn, er staat nochtans duidelijk dat over de naam gediscussieerd kan worden.
Met zo'n discussies stoot je inderdaad mensen af. Mensen willen niet stemmen op de traditionle partijen omdat die een rechts beleid voeren en hun belangen aanvallen, ze willn niet stemmen op klein-links omdat ze te verdeeld zijn en toch alleen maar bekvechten met elkaar.Deze website is er het perfecte voorbeeld van. Wat blijft er over : Het vlaams-blok. Laat ons dus onze krachten bundelen, samenwerken rond te zaken waar we het wel eens over zijn, want die zijn er, en laat ons zo het vlaams blok bestrijden. Door allemaal achter jullie computerscherm te blijven zitten om elkaar de huid vol te schelden, zal er nooit iets bereikt Dus allemaal de straat op, de strijd moet daar gevoerd worden.

Juist, maar
by Kevin Saturday October 05, 2002 at 12:24 AM

Ik ben akkoord dat we ons in de eerste plaats richten, tegen het imperialisme, en tegen het fascisme. Daar geef ik je 100% gelijk in. Maar bijkomend kan men dan wel inhoudelijk discussiëren over elementaire verschillen. Als het verkiezingen is, en wij stellen onze lijst in A'pen open... en door administratieve omstandigheden kan jullie kandidaat niet deelnemen Dan is dat niet onze verantoordelijkheid: Dat was die van jullie. Als wij dan lezen dat onze partij maar een "historisch verschijnsel is", en dat onze partij uiteindelijk herleidt zal worden tot een "skelet"; dat zijn harde woorden van jullie voorzitter en daar zit dan toch een ideologisch doordachte reden achter.
Je kan dan zeggen dat je de PVDA niet wil kapot maken, maar ideologisch wil je ons wel verpulveren omdat we Marxisten Leninisten zijn en dat in onze partij het democratisch centralisme van Lenin centraal staat en zijn organisatorische principes. In contradictie dan met het fractionisme dat Trotsky verdedigt.
Als je onze ideologische basis wil afmaken, omdat het in tegenstelling staat met het Trotskysme, dan wil je de PVDA ook kapot maken. Kan je me daar dan tenminste op basis van deze argumenten een EERLIJK antwoord geven???

Re: ik snap het niet
by Kevin Saturday October 05, 2002 at 12:33 AM

Dear Heidi, ik kan je teleursteling snappen, ten eerste de mensen die hier onder hun eigen naam opkomen en niet als Denjo, Jo C. etc... Voeren wel een belangrijke discussie. de strijd speelt zich op straat af, daar ben ik zeker met akkoord, maar men moet ook niet vervallen in een vorm van activisme. Er zijn voldoende activiteiten, maar men moet ook discussieren over elementaire verschillen die enorm in tegenstelling staan. Naar mijn aanvoelen wordt hier toch een beleefde discussie gehouden. Mensen die niet in eigen naam durven spreken neem ik zelfs niet in achting. Geef toe dat de discussie over de verschenen teksten van Eric Beyl wel interessant zijn... Nu moet je ook niet denken dat ik altijd achter mijn computer zit, ik kom juist terug van café, gezellig met vrienden, morgen betoging in Hoboken tegen het ontslag van M. Dewachter, dus zo erg is het met me nog niet gesteld...

denjo
by pipo Tuesday October 08, 2002 at 02:44 PM

onze inteligente kameraad kevin vraagt zich af wie denjo en jo c. zijn, nu heb je geen groot iq nodig om door te hebben: denjo = den Jo en wie zou dan Jo C zijn?
ook ondermeer omdat onze denjo alias jo c zegt dat hij hoofddelegee is op de vub. nu is er geen genie voor nodig om in te zien wie denjo is