arch/ive/ief (2000 - 2005)

arbeiders en bedienden van ALCATEL op straat.... in actie
by Raf Verbeke Thursday October 03, 2002 at 05:51 PM
carineraf O497/23.07.60.

Zowel in Antwerpen als in Gent trokken arbeiders en bedienden van ALCATEL de straat op op te protesteren tegen de meer dan 1000 afdankingen binnen de groep in België en tegen de sluiting van de vestiging in Gent.

arbeiders en bediend...
foto1xcffh0.jpg, image/jpeg, 1024x768

300 bedienden en kaderleden kwamen tegen de middag buiten uit de burelen van het hoofdgebouw "den Bell" in Antwerpen. Daarmee protesteerden ze tegen de meer dan 1000 ontslagen die vorige week werden aangekondigd, alleen bij Alcatel in België. Wereldwijd moet het ICT-concern afslanken tot 60.000 werknemers, komende van het dubbele. Hoboken blijft voorlopig buiten schot ondermeer gezien de militaire productie aldaar. Geel enAntwerpen leveren fors in op jobs en de fabriek in Gent (175 mensen) gaat dicht.

Dit is nu al de derde reorganisatie in drie jaar tijd. De afgelopen 20 jaar is gekenmerkt geweest door een eindeloze stroom herstructureriengen (1982,1984,1986, 1992,1994,2000,2001,2002). Telkenmale met afbouw van personeel,outsorcing van productietaken en flexibliteit van de werknemers tot gevolg.

In Gent stapten 100 arbeiders en bedienden strijdbaar door de straten van de stad, gesteund door hun drie vakbonden. Afspraak was het stadhuis waar de delegatie een onderhoud had met burgemeester Beke en Schepen van Economie Termont.

Termont meldde dat reeds eerder de directie geweigerd had werkgarantie te geven voor de werknemers bij een aanbod van de stad om bij te springen in de sanering van de zware bodemvervuiling op de bedrijfsterreinen aan de Gasmeterlaan.
"Een overnemer vinden voor ALCATEL in Gent zal onmogelijk zijn. Blijft dus het collectief ontslag. Gelukkig kunnen wij als teken van hoop melden dat binnen deze stad verschillende grote investeerders werkzaam zijn. Ondermeer Volvo bij wie ik wie ik wil bemiddelen om de mensen van ALCATEL voorkeur te geven bij sollicitatie. Natuurlijk hebben de duizende werklozen die deze stad telt ook recht op een job aldaar.

Filip, een arbeider uit de productie kloeg voor de microfoon van de regionale televisie aan dat alle inspanningen uit het verleden voor het sociale Europa dat men ons beloofde voor niets zijn." Dit is hetgeen wij krijgen: massale ontslagen. En het is maar een begin." Bedrijf per bedrijf kunnnen wij dat nooit aan. Wij gaan samen moeten spannen met alle andere bedrijven die sluiten.

Succes had alvast de slogan van de mensen van FCI "samen: soms niet, soms wel, nu zeker !" Deze prijkt in grote leters op de muren van de vetiging in Gent (zie foto).

Patriek MeErtens secretaris van de metaalbond van het ABVV benadrukte dat dit bezoek maar 1 etappe is in de verdere acties van ALCATEL. "Wij willen ALLE niveaus die te maken hebben met de strijd tegen deze ontslagen op hun verantwoordelijkheid wijzen". Vandaag beraden de vakbonden zich over verdere stappen.

De ATTAC werkgroep economischge democratie deelde aan de actievoerders volgende tekst uit:

gedaan met sluiten en afdanken !

samen... soms niet, soms wel, Nu zeker !

Dat is de leuze van de werkers van FCI-Mechelen en ALCATEL-Gent.
De afdankingen en de sluiting bij ALCATEL maken deze slogan nog meer actueel.
Want de inzinking in de ICT-sector wordt geheel op de rug van werkers afgewenteld.
Buitensporige winsten, afschrijvingen van overnames en investeringen worden nu doorgerekend.

De ATTAC-werkgroep economische democratie steunt de werknemers van ALCATEL met een

wekelijkse steunwake voor ALCATEL
In Gent elke vrijdag van 13u 30 tot 14u 30 aan de poort van ALCATEL Biervlietstraat (Gasmeterlaan)
In Antwerpen worden datum en plaats eerstdaags medegedeeld.

Daarmee delen wij onze steun al wie vindt dat het gedaan moet zijn met sluiten en afdanken.
En werken wij verder aan het wetsvoorstel "economische democratie" van ATTAC.

Ervaring leert dat er binnen de wet Renault geen oplossing is voor het behoud van de jobs.
Als jonge beweging van andersglobalisten en vakbonders bereiden wij een alternatief voor.
Democratie is voor ons geen holle slogan om de dictatuur van groepen als ALCATEL weg te steken. Democratie moet een inhoud krijgen:

1. Boeken open bij reorganisaties ! Inzagerecht en informatieplicht aan de Ondernemingsraad over ALLE bedrijfsdocumenten.
2. Verbod op collectief ontslag en sluiting zolang de vakbonden geen CAO tekenen.
3. CAO's pas erkend als gelijkwaardig werk gegarandeerd is onder controle van de vakbonden
4.Met ondertussen loonbehoud van alle werkers zolang geen ander werk gegarandeerd is.
5. Om dit alles te financieren: invoering van vermogensbelasting en terugbetaling en activering onder controle van de vakbonden van subsidies en loonlastverlagingen.

Breng uw ideeën, opmerkingen en ervaringen aan op de steunwakes en surf naar internetforum http://forum.vl.attac.be of naar http://www.attac.be

Met afgevaardigden van FCI van Mechelen en Den Bosch (NL) heeft de werkgroep deze voorstellen besproken op het Sociaal Forum van België. Wij zetten deze discussie op de steunwakes nu voort want de ervaring van ALCATEL de komende weken is essentieel.

voor de ATTAC-werkgroep "economische democratie"
Kamiel Kelders afgevaardigde Axima –contracting, Autole 79 2160 Wommelgem 0486/57.43.12.
Raf Verbeke voorheen afgevaardigde Carnoy, Spitaalpoorstraat 84 9000 Gent 0497/23.07.60.

NU ZEKER!!!
by janb Saturday October 05, 2002 at 11:24 AM

Een goed initiatief van ATTAC om ook op dit terrein zich te begeven. Een wetsvoorstel opmaken is concrete actie voeren. De kloof tussen vakbonden en andersglobaliseringsbeweging kan op deze manier overbrugd worden. Ik denk dat het dan ook goed is dat zoveel mogelijk mensen (arbeiders, studenten, delegees, secretarissen, etc...) hun stem laten horen en hun inbreng doen in het debat. "Gedaan met sluiten" kan een vernieuwing worden binnen de vakbeweging, laat ons daarom allen samenwerken. Of zoals het hierboven staat: SAMEN, SOMS NIET, SOMS WEL, NU ZEKER!!!