arch/ive/ief (2000 - 2005)

Waarom ik ga bomspotten en hoe ik dat zal doen.
by Nicole Van Bael (Belgisch staatsburger) Thursday October 03, 2002 at 12:10 PM

Op zaterdag 5 oktober organiseren Forum voor Vredesactie, Voor Moeder Aarde en bomspotting vzw voor de laatste maal een bomspotting op de militaire basis van Kleine Brogel. Neen, dit is geen ‘bestorming' van de militaire basis. Dit is ook geen jaarlijks terugkerende betoging waarin het jonge volk z'n ongenoegen uitschreeuwt. Nog minder is het een terroristische aanslag op een militair doelwit. Door te bomspotten zal ik proberen om een misdaad tegen de mensheid te voorkomen. Ik zal daarvoor burgerlijk ongehoorzaam zijn en zonder toestemming proberen om de militaire basis op te gaan om een groter misdrijf te voorkomen.

U weet het waarschijnlijk wel: op de militaire basis van Kleine Brogel liggen kernwapens. Kernwapens zijn niet alleen de meest destructieve wapens ooit. (Dat we die weg willen is niet meer dan redelijk.) Ze zijn ook illegaal. Het internationaal gerechtshof van Den Haag, het hoogste juridische orgaan van de wereld heeft het gebruik van én het dreigen met kernwapens onwettig verklaard. Kernwapens zijn niet enkel een politiek probleem, ze zijn ook een juridisch probleem. Onze overheid is medeplichtig aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.
Ik heb als burger alle wettelijke instrumenten die mogelijk waren gebruikt om onze opeenvolgende regeringen te vragen zich in regel te stellen met het internationaal recht. Ik heb klacht ingediend en gevraagd aan ons Belgische gerecht om een onderzoek in te stellen naar de illegale kernwapens op Belgische bodem. Ondanks talrijke parlementaire initiatieven weigert onze regering zelfs nog maar een debat aan te gaan. Duizenden klachten worden door het gerecht systematisch geseponeerd. Ik kan niet anders dan zelf mijn verantwoordelijkheid opnemen.

Volgens de laatste berichten zal ik op zaterdag in Kleine Brogel geconfronteerd worden met een overmacht aan soldaten en politie. Het lijkt wel alsof de overheid de oorlog heeft verklaard aan haar eigen burgers. Ik kom nochtans ongewapend. Ik zal enkel een picknick meenemen. Ik zal, samen met honderden andere burgers proberen om zonder toestemming de militaire basis op te stappen. Ik zal mij neerzetten en picknicken. Zolang wij de basis bezetten kan geen enkel vliegtuig opstijgen en kan België z'n misdrijf niet voorzetten. Strikt geweldloos uiteraard, maar niet minder vastberaden.

Een illegaal kernwapenbeleid beschermen is niet gemakkelijk. Zoveel is duidelijk. Duizenden militairen en politiemensen is nog niet genoeg. Op zaterdag heerst er in Kleine Brogel ook een samenscholingsverbod en is er kilometers nieuwe NAVO-draad aangebracht om iedereen af te schrikken. Spijtig. Het is een verspilling van veel belastinggeld. Als u en ik een overtreding begaan, worden we gestraft en wordt de overtreding indien mogelijk rechtgezet. Nu onze overheid in overtreding is, worden het Belgische leger en politie ingezet niet om de overtreding te stoppen maar om ze in stand te houden. Bomspotten is dus niet enkel het voorkomen van een misdaad maar ook het herstellen van een stukje democratie.

Ja, ook ik zal zaterdag met een klein hartje richting Kleine Brogel vertrekken. Zo'n machtsontplooiing doet mij even slikken. Ik zal mij inschrijven, een deelnemersmap ontvangen en een uitgebreide briefing volgen. Iedereen die deelneemt aan bomspotting zal ‘een engagementsverklaring' ondertekenen: een engagement om strikt geweldloos te blijven, te handelen in alle openheid en bereid zijn om zich te verantwoorden voor een assisenjury. Ik zal samen met anderen een weg zoeken naar de militaire basis. Misschien worden we onderweg al gearresteerd wegens overtreding van het samenscholingsverbod. Ik zal niet weglopen. Ik zal kalm en waardig blijven. Ik zal respect opbrengen voor de militairen en de politiemensen die hun zoveelste weekenddienst kloppen. Ik zal hopen dat zij ook respect voor mij opbrengen. Misschien word ik aangehouden en uren vastgehouden met veel te veel volk in een ruimte die daar niet geschikt voor is. Het zal ongemakkelijk en vervelend zijn. Ik zal vragen om een verklaring af te leggen en een document afgeven uit mijn deelnemersmap dat nogmaals een klacht zal zijn tegen de illegale kernwapens.
Maar ik zal recht in mijn schoenen staan: het internationaal recht gebied ons in te grijpen waar misdaden tegen de mensheid worden voorbereid. Zoveel heeft de tweede wereldoorlog ons geleerd. Ik zal tenminste mijn verantwoordelijkheid hebben opgenomen. Ik hoop dat u dat ook zal doen.

prachtig
by Bosuil Thursday October 03, 2002 at 01:35 PM

Prachtige bijdrage ! Ik zal net als jij handelen zaterdag

Kernwapens
by Qwantum Thursday October 03, 2002 at 08:50 PM

De tweede wereldoorlog heeft ons geleerd dat, zonder kernwapens, we waarschijnlijk al aan een derde of een vierde wereldoorlog zouden zijn geweest.

tiens
by guido Thursday October 03, 2002 at 10:22 PM

Tiens, ik dacht dat de Tweede Wereldoorlog ons had geleerd hoe vernietigend kernwapens wel zijn.

En wat over de wapens met verarmd uranium die men gedropt heeft in Soedan, Irak, Kosovo, Afghanistan?

Welke les heb jij gevolgd?

Stomme lul
by Maarten Van Hove Friday October 04, 2002 at 01:34 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Een Tweede Wereldoorlog leverde enkele tientallen miljoenen doden op in een jaar of tien (1935-1945?). Een Derde Wereldoorlog mét je oh zo gezegende atoombom heeft aan elke kant één druk op de knop nodig, en vanaf die éne kritieke seconde (zonder énige democratische controle) sterft 99% van de mensen, alle vogels, zoogdieren,... De temperatuur zakt door het uitblokken van de zon door stofdeeltjes in de stratosfeer voor jaren tot - 50 graden en meer. Met een beetje geluk overleeft de mens na een dergelijke catastrofe, maar wellicht wordt hij terug de ijzertijd ingestuwd. Enkele miljoenen mensen op een ijsplaneet. Zonder de levenskracht die de zon ons biedt.

De man die op die knop duwde zit dan natuurlijk veilig in atoombunkers, terwijl ALLE onschuldigen sterven.

Wil jij de macht over leven en dood in de handen zien van enkele machtswellustelingen, Koude Oorlog of niet?

Met de huidige stress op fossiele brandstoffen enzovoort denk ik niet dat we na zo een oorlog ooit nog ruimtevaart of zo zullen hebben. Dan is het gewoon wachten op de dood op een stervende planeet.

Check eens 'nucleaire winter' op Google en kom dan nog eens terug met je stompzinnige opmerkingen.

contradictie
by zophio Sunday October 06, 2002 at 05:33 PM
zophio@hotmail.com


Het lijkt contradictorisch maar kernwapens werden effectief gebruikt om een derde wereldoorlog te vermijden.

Na de tweede wereldoorlog onstond er een machtsvacuüm. Het ééns zo grote Europa verloor zijn militaire, economische monopolie. Dit machtsvacuum werd opgevuld door de twee toen opkomende grootmachten, namelijk Amerika en Rusland. Maar zoals iedereen weet hadden deze twee grootmachten een totaal andere staatsopvatting die haaks op elkaar stonden. Omdat de diplomatieke betrekkingen tussen deze twee werelddelen bevroren waren ontstond er een zwaar conflict dat op het punt stond militair afgehandeld te worden. Amerika beschikte namelijk, in tegenstelling tot Rusland, over kernwapens en zou tot alle waarschijnlijkheid deze ook gebruiken om de "westerse democratie te beschermen" ( nemen we als voorbeeld hiroshima en nagasaki ). Tot ieders geluk en vreugde leverde de Amerikaan Claus Fucks de plannen van de atoombommen over aan de Russen. Hierdoor verloren de Amerikanen hun machtspositie en ontstond er weer een machtsevenwicht waardoor een derde wereldoorlog uitbleef.

Dus in dit opzicht Maarten heb je gelijk dat kernwapens effectief gebruikt werden om een oorlog te vermijden.

Doch in deze 21e eeuw zouden we deze kernwapens niet meer nodig hebben om de vrede te bewaren. In deze tijd van internationaal overleg en van talrijke internationale organisaties waaronder VN, massa's internationale verdragen en het groeiend internationaal recht is er een tijd gekomen waarin men deze wapens niet nodig heeft. De wapens worden nu alleen maar gebruikt door grootmachten (lees:grootmacht) om hun eigen monopolitiepositie te consolideren en de binnenlandse problemen (waaronder de grote economische) te onderdrukken.
Bovendien protesteren wij tegen de hypocriete houding die onze eigen Belgische regering aanneemt door het internationaal recht gewoon naast zich neer te leggen.

PS. maarten.. werk liever mee aan een constructieve discussie i.p.v. de scheldpolitiek boven te halen. Recente voorbeelden bij onze Noorderburen zouden bewezen moeten hebben dat dit niet echt tot resultaat leidt.