arch/ive/ief (2000 - 2005)

Top met Noord-Korea doet Japanse media rebelleren
by Vincent Van den Storme Tuesday October 01, 2002 at 11:03 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Een Belgisch - Japanse kijk op de Japanse media en het 'communistische' Noord-Korea

Het topnieuws dat in Japan al meer dan een week lang onophoudelijk de voorpagina's haalt, is het verrassende resultaat van de eendaagse top op 17 september tussen Eerste Minister Junichiro Koizumi en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong il. Tot verbazing van vriend en vijand heeft Kim Jong il tijdens de top toegegeven dat de Noord-Koreaanse geheime diensten 13 Japanners ontvoerd hebben in de jaren 70 en 80. Noord-Korea heeft erkend verantwoordelijk te zijn voor de feiten die het regime decennialang heeft afgedaan als kapitalistische propaganda. De Noord-Koreaanse leider heeft zelfs zijn verontschuldigingen aan Japan aangeboden.

* Ommezwaai van het Noord-Koreaanse regime

De zaak van de ontvoerde Japanners lijkt te krankzinnig om waar de zijn. Geheimagenten met
hypergewapende visserboten kwamen in de jaren 70 en 80 langs de Japanse kusten varen. Kikvorsmannen kwamen aan land en ontvoerden gewone Japanners. Een verliefd koppel dat naar de ondergaande zon op het strand stond te kijken, werd ontvoerd. Een huismoeder verdween spoorloos langs een weg bij de zee. Een meisje van 13 dat van de badmintonles terugkwam, verdween ook zonder sporen na te laten. Een moeder en haar dochter die even een ijsje en bloemen waren gaan kopen 500 meter van hun huis, werden nooit meer teruggezien. De Japanners werden gekidnapt om Japanse les te geven aan geheimagenten in Noord-Korea en hun identiteit werden gebruikt om Zuid-Korea en Japan te infiltreren.

Noord-Korea heeft altijd in alle toonaarden ontkend iets met de 'vermiste' Japanners te maken te hebben. De plotse ommezwaai van het Noord-Koreaanse regime heeft een schokgolf veroorzaakt in de Japanse publieke opinie. Vooral het feit dat Noord-Korea te kennen heeft gegeven dat slechts 4 van de 13 ontvoerden nog in leven zijn, heeft iedereen met verstomming
geslagen. De media overdonderen de Japanners met commentaren, getuigenverslagen, reportages en enquêtes. De families van de ontvoerde slachtoffers werden televisievedetten en zij gebruiken nu de media om de regering onder druk te zetten. De tegenstanders van het regime eisen compensaties. De leiding van de dogmatische pro-Pyongyang organisatie Chogruyn (een Japanse organisatie die een honderdduizendtal etnische Noord-Koreanen vertegenwoordigt die ten tijde van de Japanse kolonisatie gedwongen werden om in Japan arbeid te verrichten) is ontredderd en weigert de pers te woord te staan.


* Koizumi hoopte dalende populariteit op te vijzelen

De top tussen Koizumi en Kim Jong il heeft plaatsgevonden omdat Japan goede aanwijzingen had om te geloven dat de Noord-Koreanen met informatie over de brug zouden komen over de 'vermiste' Japanners. Eerste Minister Koizumi hoopte hiermee zijn dalende populariteit op te vijzelen. De zaken zijn echter anders uitgedraaid.

De Japanse families van de ontvoerde slachtoffers zijn woedend. De getroffen familieleden verwijten de Japanse regering gedurende decennia geen vinger te hebben uitgestoken om de slachtoffers te redden. De mediabelangstelling voor het dramatische verhaal is enorm. Het zijn de media die met nieuwe feiten en revelaties over de brug komen en de regering dwingen tot actie. De Japanse opinie gelooft niet dat het enkel om 13 ontvoerden gaat. Er zijn nog tientallen personen spoorloos verdwenen in de jaren 70 en 80. De media vermoeden dat minstens twee gekidnapte Japanners werden terechtgesteld omdat zij erin geslaagd waren om via Polen een brief te zenden naar hun ouders in Japan. Een derde, die te veel wist van een Noord-Koreaanse agente die een bom plaatste in een Zuid-Koreaans lijnvliegtuig (115 doden) in 1987, zou ook uit de weg geruimd zijn. De Japanse regering wordt zwaar bekritiseerd. Voor één keer volgen de media eens niet de regering, die er niet op uit is om de zaken op de spits te drijven, maar wel de publieke opinie, die met afgrijzen reageert.


* De "gewone" man "in de straat" pikt dit niet langer

De kritische ingesteldheid van de media tegenover de politiek is een tamelijk recent fenomeen. Traditioneel beperken de vier commerciële Japanse televisiezenders (NTV, TBS, Asahi TV, Fuji) zich tot roddel en lichter nieuws om, tussen het overaanbod aan reclame door, de luisteraars aan het scherm te kluisteren. De publieke NHK brengt wel ernstig nieuws, maar is zo begaan met neutraliteit dat de NHK-journalisten er vaak niet in slagen om de naakte nieuwsfeiten te duiden of zinvol te becommentariëren. De NHK is traditioneel de bondgenoot van de gevestigde orde.

De grote nationale kranten (Asahi Shimbun, Yomiuri Shimbun, Mainichi Shimbun, Nikkei Keizai Shimbun) presteren doorgaans niet veel beter ondanks hun dagelijkse miljoenenoplage (80% van de Japanners leest elke dag een krant). Met uitzondering van de gematigde Asahi, zijn de grote kranten ronduit conservatief. Ze gaan zelden in tegen de gevestigde economische en politieke belangen.

De laatste jaren is er echter een kentering waar te nemen. Vooreerst bij het publiek dat niet langer bereid is om de Japanse traditionele 'wa' (harmonie) hoog in het vaandel te voeren. De gewone Japanner voelt de gevolgen van de economische crisis aan den lijve, maar stelt vast dat belangengroepen (de betonlobby, de banken, de netwerken van conservatieve politici) buiten schot blijven. De "gewone" man "in de straat" pikt dit niet langer.

De kentering is ook waar te nemen in de pers. Journalisten stellen zich kritischer op, luisteren
minder naar 'het systeem' (de collusie van bureaucraten-industriëlen-conservatieve politici) en
meer naar de gewone man. Deze media-omwenteling is een van de verklaringen waarom de ééndaagse topontmoeting tussen Eerste Minister Koizumi en de Noord-Koreaanse president, Kim Jong il, zoveel stof doet opwaaien in de Japanse media.


* Noord-Korea's houding onvoorspelbaar

De Noord-Koreaanse ommezwaai is een teken dat het regime totaal aan de grond zit. Noord-Korea heeft een koers gevolgd die het land heeft ontredderd. Het nationale beleid is gebaseerd op een politiek van autarchie, uitgedacht door Kim il Sung, de natiestichter en de vader van de huidige leider, Kim Jong il. Het resultaat is, volgens niet-gouvernementele organisaties, dat sinds 1995 twee miljoen Noord-Koreanen door hongersnood gestorven zijn. 1/3 van de bevolking overleeft enkel dankzij voedselhulp. Naar schatting 300.000 hongerige inwoners zijn illegaal naar buurland China gevlucht. Het land trekt zich weinig aan van de internationale gemeenschap. Zelfs bondgenoot China stelt zich terughoudend op tegenover Noord-Korea. In 1992 heeft de Noord-Koreaanse dictatuur zelfs elke verwijzing naar het marxisme en het leninisme uit de grondwet geschrapt.

Ondanks de schrijnende problemen blijft Noord-Korea's houding onvoorspelbaar. Het land blijft tussen de 1/3 en 1/5 van het bruto nationaal product besteden aan militaire uitgaven. In 1998 heeft Noord-Korea een ballistische Taepolong-raket afgevuurd die boven Japans grondgebied is gevlogen. Nodong-rakketen blijven gericht op Japan. Noord-Korea stuurt regelmatig zwaar bewapende spionageboten, vermomd als visserboten, naar de Japanse kusten. Men vermoedt dat die schepen zich inlaten met drugshandel. Toen in december een Japanse kustwacht een Noord-Koreaanse vissersboot tot stilstand wilde brengen, is een vuurgevecht losgebroken en heeft de Noord-Koreaanse bemanning zich met boot en al opgeblazen om niet in handen te vallen van Japan. Twee dagen voor de top tussen Koizumi en Kim Jong il werd nog een identiek
spionageschip gesignaleerd in de buurt van de Japanse territoriale wateren.

Om het land te ontraden plutonium te gebruiken voor niet-vreedzame doeleinden, hebben in 1994 de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan en de EU beloofd om twee lichtwaterreactoren te leveren. Een project van 4,6 miljard dollar. Noord-Korea heeft zich in ruil ertoe verbonden af te zien van kernwapens en inspecteurs van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie
(AIEA) op het grondgebied toe te laten. Acht jaar later zijn de AIEA-inspecteurs er nog altijd niet.
Toch zijn de AIEA-controles een verplichting onder het Nucleair Non-Proliferatieverdrag, dat Noord-Korea heeft ondertekend en bekrachtigd. In 1998 heeft Noord-Korea 300 miljoen dollar geëist voor de controle van één enkele nucleaire site.

Zoals gebleken is met de 'Sunshine policy" - de vredespolitiek van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae Jung - poogt het Noord-Koreaanse regime zoveel mogelijk hulp te pakken te krijgen zonder zich daarna aan de afspraken te houden. Ondanks het ontvoeringsdrama eist Noord-Korea nu ook 10 miljard dollar van Japan als prijs om de bilaterale relaties te normalise ren.

De Noord-Koreaanse leider moet niet vrezen dat de schokkende ontvoeringsrevelaties slecht overkomen bij de eigen bevolking. De Noord-Koreanen weten van niets. De Noord-Koreaanse pers rept met geen woord over de ontvoeringskwestie. En vermits de doodstraf staat op het beluisteren van buitenlandse zenders en het lezen van de buitenlandse pers (zie de rapporten van Amnesty International), valt er van die kant ook niet veel te vrezen.


* Communistische dynastie

Het Noord-Koreaanse regime lijdt bovendien aan een ziekelijke personencultus die voor een deel de paranoïa van het regime helpt verklaren. Een mooi boek is de "Guidance for Journalists" dat Kim Jong il heeft bijeengeschreven. Pagina 116 bevat een interessant advies voor de pers: "It is advisable that the newspapers carry articles in which they unfailingly hold the president in high esteem, adore him and praise him as the great revolutionary leader". De nationale verheerlijking van de Leider is lachwekkend. Kim Jong il is volgens de legende geboren op de berg Paektu, de hoogste berg van Noord-Korea. Volgens het officiële verhaal verscheen tijdens de geboorte "een dubbele regenboog en een heldere ster aan de hemel". Het officiële relaas zegt ook dat de huidige leider zes opera's heeft geschreven in twee jaar tijd en dat elk van die opera's het beste overschrijdt wat ooit in de muziekgeschiedenis is verwezenlijkt.

Noord-Korea is ook de enige dynastie uit de communistische geschiedenis. De Dear Leader, Kim Jong il, zet het werk verder van de in 1994 overleden Great Leader, Kim il Sung. Zoon Kim bekleedt nu de hoogste post als "Eeuwige President". In de Engelse versie van 1970 van de Noord-Koreaanse "Dictionary of Political Terminologies" staat nochtans: "hereditary succession
is a reactionary custom practised in exploitative societies". Die editie staat blijkbaar niet meer in de bibliotheek van Dear Leader Kim.

* Vanwaar het verschil in aanpak van Iran en Noord-Korea ?

Men kan zich afvragen waarom de internationale gemeenschap steeds weer bereid is om afspraken te maken met Noord-Korea. Noord-Korea exporteert ballistische rakettentechnologie. Het land beschikt over massavernietigingswapens, heeft terroristische acties ondernomen tegen Zuid-Korea, onderneemt paranoïde spionageacties en heeft volgens mensenrechtenorganisa ties 200.000 politieke gevangenen opgesloten in goelags.

Als Irak de paria is van de internationale gemeenschap, waarom dan ook niet Noord-Korea? Als Bush ten strijde wil trekken tegen zijn 'axis of evil', waarom begint hij dan niet met Noord-Korea waar de bewijzen voor het rapen liggen? Natuurlijk, in Noord-Korea zijn er geen lucratieve olievelden. Bovendien dreigt een implosie van het Noord-Koreaanse regime de invloedzones van de machtsblokken in het Verre Oosten te verstoren. Hoe zou de massale Amerikaanse militaire aanwezigheid in Zuid-Korea en Japan aanvaardbaar blijven zonder boeman Noord-Korea?

De grote Amerikaanse 'vrijheidsidealen' gelden dus blijkbaar niet overal in gelijke mate. Saddam Hussein moet weg, Kim Jong Il mag blijven. Waarom anders kan Noord-Korea blijven rekenen op twee kerncentrales van 4,6 miljard dollar? Waarom krijgt Noord-Korea jaarlijks 500.000 ton olie voor zijn energievoorziening? Waarom was Colin Powell bereid gesprekken te voeren met de Noord-Koreaanse leider in juli? Waarom kreeg de Japanse Koizumi van President Bush groen licht om met Noord-Korea te onderhandelen?


* Zonder de media als tegenmacht ...

Peilingen hebben uitgewezen dat de meerderheid van de Japanners dialoog verkiezen boven de oorlogsdreiging à la Bush. Oorlog is niet de beste methode om gevaarlijke regimes op betere gedachten te brengen. De onverwachte wending van Noord-Korea in de Japanse ontvoerings zaak wijst erop dat dialoog resultaten kan geven. De Japanse publieke opinie veroordeelt dus de gesprekken tussen Koizumi en Kim Jong il zeker niet, maar is wel furieus dat de regering Koizumi de verbazingwekkende bekentenis van de Noord-Koreaanse leider niet aangreep om de belangen van de slachtoffers, de familieleden en de andere spoorloos verdwenen Japanners grondig te verdedigen. Goed nieuws is dat de Japanse media zich deze keer niet mak hebben
gedragen, maar resultaten blijven eisen van de Japanse regering. Door de druk van de media kon de regering de algemene consternatie van de Japanse bevolking niet naast zich neerleggen.

Het valt echter af te wachten of de noodzakelijke 'waakhondfunctie' en kritische rol die de media moeten spelen tegenover de politieke macht enkel zal beperkt blijven tot deze 'sensationele' ontvoeringszaak of verder zal uitdeinen naar de 'gewone' politiek. Japan heeft gedreven en kritische journalisten nodig die het volk en de politici wakker houden. Zonder de media als tegenmacht is de kans reëel dat 'business as usual' weer de bovenhand haalt en Japan weer wegzakt in politiek immobilisme.

Vincent Van den Storme, Yokohama (e-DIOGENE(S) nr 22)

Neen aan de oorlog tegen N-Korea!
by Wouter Van Damme Wednesday October 02, 2002 at 10:29 AM
woutervd@pi.be

De vraag aan de VS om Noord-Korea aan te vallen in bovenstaand artikel is werkelijk hallucinant. Bush zal blij zijn dat progressieven hem nu ook al beginnen vragen om dat land aan te vallen… Bush riep N-Korea reeds tot één van de zeven schurkenstaten uit en hij bedreigt N-Korea voortdurend. In Z-Korea zijn 37.000 Amerikaanse soldaten gelegerd en meer dan 1.000 Amerikaanse kernkoppen staan er opgesteld. Ja, N-Korea geeft relatief veel uit aan defensie - 't moet zich dan ook kunnen verdedigen - maar die uitgaven verdwijnen in het niets wanneer je ze vergelijkt met de Amerikaanse en Z-Koreaanse militaire uitgaven. De militaire uitgaven van de VS bedroegen 305,1 miljard dollar, die van Z-Korea 11,8 en die van N-Korea 1,3! (De cijfers hebben betrekking op 2001.) Dat is de realiteit! Bush en zijn administratie wrijven in hun handen wanneer haar leugens verspreid raken onder diegene die gemeenschappelijke strijd moeten voeren tegen de oorlogspolitiek van de VS. Neen aan de oorlog tegen Irak, Iran, Cuba, Lybië, Syrië, Soedan en N-Korea!

goed geprobeerd
by Bosuil Wednesday October 02, 2002 at 11:02 AM

Vincent heeft in zijn uitstekend artikel NERGENS er toe opgeroepen NK aan te vallen. Hij vroeg zich enkel, terecht, af waarom Irak zo onder vuur ligt en tegelijk NK (en tevens bijvoorbeeld Israel en Pakistan) buiten schot blijven.

De genaamde "Wouter" krijgt uiteraard rillingen als hij het to the point artikel van Vincent leest. Zijn partij verbiedt hem nochtans kritiek uit te oefenen op grote broederstaat Noord-Korea en dan dit...hier op Indymedia...door een progressieve...'t zal toch nie waar zijn zeker.

Wouter, wees gerust kommunist en blijf vechten, MAAR doe het met een open vizier en verval niet in dogma's en verdedigingen van onmenselijke autoritaire regimes.

Ja aan de oorlog tegen de VS!
by Wouter Van Damme Wednesday October 02, 2002 at 12:01 PM
woutervd@pi.be

Ik vind het een slecht artikel, gezien het vol onwaarheden staat. Zo ligt N-Korea wel degelijk onder vuur, dat probeerde ik aan te geven. Geen oproep tot oorlog tegen N-Korea? Hoe moet ik volgende zinnen dan verstaan? "Als Irak de paria is van de internationale gemeenschap, waarom dan ook niet Noord-Korea? Als Bush ten strijde wil trekken tegen zijn 'axis of evil', waarom begint hij dan niet met Noord-Korea waar de bewijzen voor het rapen liggen?"

Ik wil nog een ander voorbeeld geven waarom ik het een slecht, vooringenomen artikel vind. De hongersnood in N-Korea wordt volledig in de schoenen geschoven van het regime. N-Korea heeft een verschrikkelijke reeks natuurrampen gekend, enorme overstromingen gevolgd door droogte… Dat is de belangrijkste reden voor de voedselproblemen die het land vandaag kent. Ook de val van de Sovjet Unie speelt hen nog steeds parten. De socialistische markt, waarin N-Korea geïntegreerd was, viel van vandaag op morgen weg. Ruilhandel, olie, wisselstukken, ingenieurs, enz. vielen plots weg.

Tot slot, over een onmenselijk en autoritair regime gesproken, er is er één, en dat is de VS!

Het was een retorische vraag / Geen strategische spelletjes met democratie
by jpe Wednesday October 02, 2002 at 12:16 PM

Wouter: "De vraag aan de VS om Noord-Korea aan te vallen in bovenstaand artikel is werkelijk hallucinant". Inderdaad, maar dit was een 'retorische vraag'. Vincent geeft verder in zijn artikel ook wel aan dat hij daar tegen is.

En verder heb je met sommige van je opmerkingen wel gelijk (natuurrampen enzo); maar het is toch wel een "raar" regime hé dat ze daar in NK hebben. En mogen we daar ook als linksen eens vragen bij stellen ? We moeten consequent zijn: overal voor de democratie opkomen en daar geen 'strategische spelletjes mee spelen'.

Ik zag vanmorgen in Solidair nog een foto van een Amerikaanse betoging met als opschrift: "We need a regime change in Washington, not in Iraq". Maar dat is toch maar de halve waarheid: ook dictator Saddam moet weg. Alleen moet Bush daar niet voor zorgen want dan krijgen we een buitenlandse dictatuur over Irak. En dan zijn de Iraki er nog slechter aan toe.

JPE toch
by christophe Wednesday October 02, 2002 at 12:57 PM

JPE toch, ik begrijp dat toch niet goed. Op het moment dat de mobilisatie tegen de oorlog op gang komt (kijk naar de betogingen dit weekend in London, Marseille, Antwerpen, verschillende steden in de VS, Rome,...), begin jij te roepen: "Ja maar er moet toch iets gebeuren tegen Saddam!"

Waar wil je eigenlijk naar toe? Je kent wel van die mensen die altijd zeggen: "Ik ben geen racist, maar...".

Ik heb de indruk dat jij wil zeggen: "Ik ben niet voor de oorlog, maar...".

James Petras maakte in zijn tekst heel duidelijk dat zo'n houding leidt naar capitulatie.

De schrijver van het Korea-artikel gaat nog een stapje verder: die geeft Bush de argumenten om meteen ook nog een ander land te vernietigen.

Soms heb ik de indruk dat bijna niemand de ernst van de zaak inziet. Als de extreemrechtse medewerkers van Bush over de oorlog tegen Irak spreken, dan hebben zij het over de "eradication" van Irak. Als Sharon zich in dat gesprek mengt, waarschuwt hij dat Israël atoomwapens zal inzetten als Saddam een vinger uitsteekt naar Israël.

Is het nu echt het moment om te zeggen: "Ja maar Bush heeft toch een beetje gelijk dat hij Irak aanvalt."?

Het lijkt wel alsof we alleen nog moeten afwachten tot er hier een linkse komt vertellen dat het eigenlijk tijd wordt om ook Venezuela, Cuba, Colombia en de helft van de wereld aan te vallen.

Heb je enig idee wat men tijdens en vlak na WO II deed met mensen die zeiden dat Hitler gelijk had om België aan te vallen aangezien er hier van alles misliep?

nieuw regime
by guido Wednesday October 02, 2002 at 05:32 PM

't Is te hopen dat ze met hun regimewissel ervoor zorgen dat er iemand aan de macht komt in Irak die ook vrouenrechten respecteert.

Gisteren op een Amerikaanse mainstreammediasite gelezen dat de vrouwenrechten in Irak het verst gevorderd zijn van gans het Midden-Oosten.

Maar als je bedenkt dat er onder het nieuwe regime in Afghanistan nog steeds vrouwen verkracht en vermoord worden en nog steeds hun lichaam compleet moeten bedekken, ja, dan zou het kunnen dat de vrouwenrechten in Irak afgeschaft worden.

Eerst geeft je papa chemische en biologische wapens aan Saddam om er mensen mee te doden en dan zeg je 10 jaar later dat Saddam verboden wapens heeft.

En dan zijn er nog die gaan klagen over Saddam. Er zijn 190 landen( ongeveer). Hoeveel van die landen worden er door een "democratisch verkozen regering" bestuurd?
In België kunnen ze Verhofstadt komen afzetten want die is verkozen omdat het volk in België verplicht is van te kiezen. De koning en de wandaden in Kongo van zijn familie. Voordat er 6.000.000 joden vergast werden had onze Leopold II al 10.000.000 Kongolezen de dood ingejaagd en hij had daar zelfs geen vernietigingskampen voor nodig.
Leden van deze criminele familie krijgen nog steeds geld van de Belgische belastingsbetaler.
Kongo wordt nog steeds uitgebuit door België. Kijk maar naar het geval Forrest.

Het uranium voor in de eerste twee atoombommen kwam uit een Kongolese mijn, uitgebaat door Union Minière( nu Umicore).

Het zou een mooi beeld geven. V.S.-troepen die het Koninklijk Paleis binnenvallen en de inwoners voor de rechtbank in Den Haag laten voorkomen op beschuldigingen van misdaden tegen de menselijkheid en genocide.

Maar ja, kakken op Saddam is veel gemakkelijker. Misschien omdat hij bruin is, net als die Talibanstrijders die vast zitten in een concentratiekamp, niet ver van Cuba.

Ik trek geen partij voor Saddam, het is alleen opvallend hoe de oorlogspropaganda iedereens hoofdje begint te vullen.

Iedere moslim die nu Amerika komt moet zijn vingerafdrukken geven. Vorig jaar was 1933 voor de moslims, nu is het al 1935.

Christelijke conservatieve fundamentalisten uit de V.S. gaan met hun Europese vriendjes Arabieren uitroeien.

Dit is een totale oorlog, zoals al meermaal gezegd in de V.S.

hey tof
by gunther lippens Wednesday October 02, 2002 at 06:31 PM

Oef! Nog maar één autoritair en onmenselijk regime meer over. Waw! We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal

Antwoord
by Vincent dan den Storme Friday October 04, 2002 at 07:45 AM

Woutervd en Christophe gaan ervan uit dat ik heb opgeroepen om een oorlog tegen Noord-Korea te starten. Dat is onjuist. Ik heb willen aantonen dat de houding van de USA niet consequent is. Ik heb een retorische vraag gesteld waarvan de ironie blijkbaar sommigen ontgaan is. Laat ik duidelijk zijn: geen oorlog tegen Noord-Korea, geen oorlog tegen Irak. De argumenten die de Amerikanen gebruiken om een oorlog tegen Irak te motiveren, blijken niet even zwaar wegen tegen andere onberekenbare regimes met massavernietigingwapens. Dat Amerika een selectieve bril opzet, weten we al lang. Het zou dus waanzinnig zijn om in te stemmen met de oorlogsargumenten van een grootmacht die de wereld niet kan aanschouwen zonder oogkleppen.

Wat de overstromingen betreft in Noord-Korea. Het is juist dat de catastrofale voedeltoestand voor een deel aan natuurrampen toe te schrijven is. Maar had Noord-Korea een 'normaal' land geweest, dan had zelfs de grootste natuurramp geen 2 miljoen mensen de dood ingejaagd en zou 1/3 van de bevolking niet blijvend op voedselhulp aangewezen zijn. Wat het aandeel van de overstromingen is op de voedselvoorziening is moeilijk uit te maken in een land als Noord-Korea waar dergelijke gegevens tot staatsgeheim verheven zijn. De overstromingen lijken voor het regime minstens ten dele een goed excuus te zijn om het stukgelopen landbouwbeleid te maskeren.

Een Japanse fact-finding mission is deze week naar Noord-Korea getrokken om gegevens te verzamelen over de ontvoerde Japanners. Zeer bizar is dat de stoffelijke resten van 7 van de 8 overleden ontvoerde slachtoffers verdwenen zijn. Volgens de Noord-Koreaanse autoriteiten zijn de lichamelijke resten, begraven her en der in het land, weggespoeld door overstromingen. Moeten we dat nu geloven of gebruikt Noord-Korea alweer het overstromingsexcuus om ons iets te verhullen? De families van de ontvoerden geloven het in ieder geval niet.

De VS en de overstromingen in N-Korea
by Wouter Van Damme Friday October 04, 2002 at 03:50 PM
woutervd@pi.be

Hetgeen ik probeer duidelijk te maken is dat er noch in Irak, noch in Noord-Korea «onberekenbare regimes met massavernietigingwapens» zijn (dat is Bush-taal en -propaganda), maar dat het precies wel het geval is in de VS. Maar toegegeven de VS zijn toch niet zo onberekenbaar, we kunnen er vanuit gaan dat ze bereid zijn tot om ‘t even welke misdaad om hun heerschappij over de wereld te behouden (zo ook het laten gebeuren van de aanslagen op 11 september).

Voor wat het aandeel van de overstromingen in de voedselschaarste betreft, enkele cijfers om de situatie te schetsen. Slechts 20% van N-Korea is voor landbouw geschikt, de overige 80% zijn bergen (serieuze bergen, «geen Kemmelbergen»). De 20% bebouwbare grond bevindt zich in een uitgestrekte vlakte in het Westen van het land. De overgrote meerderheid van dat land wordt er gebruikt voor natte rijstteelt. Bij de eerste overstromingen viel er op verschillende plaatsen in het land op één dag meer regen dan in een volledig jaar en dat gedurende verschillende dagen op rij! Al dat water stroomde de bergen af. N-Korea had een vrij goede infrastructuur van goten, dijken en verzamelbekkens, maar die infrastructuur was niet opgewassen voor zo'n hoeveelheden water. Het in de vlakte stromende water richtte een verschrikkelijke ravage aan. Zo stroomde over honderden vierkante kilometers meer dan één meter vruchtbare landbouwgrond weg… Zo'n schade los je niet zomaar op.

Moest Korea een verenigd land zijn, dan hadden deze problemen veel makkelijker overwonnen kunnen worden. Z-Korea is als het ware de graanschuur van het Koreaans schiereiland, je hebt er veel meer land geschikt voor landbouw en het klimaat is er veel gunstiger, ze kunnen er tweemaal op één jaar rijst oogsten (in het Noorden maar eenmaal). Ook daarom is de hereniging van de beide Korea's zo belangrijk. En opnieuw is er één speler die daar tegen is, de VS.

De Japanse
by John Stufflebeam Sunday October 06, 2002 at 11:22 PM

Op de radio hoorde ik enkel de politieke feiten: 13 ontvoerde Japanners, Noord-Korea geeft de feiten toe, topontmoeting Koizumi en Kim Jong il...

In het artikel lees ik wat geen enkel persagentschap vermeldde. De 13 slachtoffers zijn hier geen statistisch gegeven, maar een koppel dat naar de zonsondergang keek, een meisje dat van de badmintonles terugkwam, een huismoeder... De Japanse pers laat de familieleden aan het woord. Verbeterde diplomatieke betrekkingen blijken ondergeschikt aan deze menselijke drama's.

Een interessant artikel.

De menselijke drama's achter de 2 miljoen hongerdoden blijven ons onbekend. Ouders hebben hun kinderen zien sterven, jonge mannen en vrouwen hebben hun uitgemergelde partner begraven, vrienden en kenissen waren plots niet meer. We krijgen beelden te zien van goed gevoede partijleden. Ondertussen sterven boeren en stedelingen anoniem. Want het mag niet geweten worden.

Vooral voor Wouter Van Damme zijn die 2 miljoen hongerdoden slechts een statistisch gegeven, te verklaren door andere atatistische grootheden zoals de omvang van de N-Koreaanse bergen.

Kim Jong il had een keuze: de hongersnood aan de wereld tonen, cameraploegen binnenlaten, en voedselhulp vragen. Hij verkoos echter te zwijgen, en zijn mensen te laten verhongeren.

Ideologie en diplomatie zijn hier totaal ondergeschikt. De miljoenen mensen die honger lijden, die tellen. En ook dat koppeltje dat gewoon de zonsondergang boven zee wou zien.