arch/ive/ief (2000 - 2005)

Jose Maria Sison verdedigen tegen de VS-oorlog van terreur
by Bert De Belder Monday September 30, 2002 at 03:32 PM
bert.de.belder@skynet.be

Zaterdag had in Amsterdam een forum plaats over "Mensenrechten en de oorlog van Bush tegen het terrorisme". Belangrijkste agendapunt: de democratische rechten van Prof. Jose Maria Sison te verdedigen. Sison, stichter van de Filipijnse Communistische Partij (CPP), is in de VS en Nederland op de "terroristenlijst" gezet. Op die basis heeft Nederland hem zijn sociale toelagen als vluchteling ontnomen.

De zaal was te klein voor de bijna 200 toehoorders. De PVDA was uit België met een hele bus gekomen, maar ook de Nieuwe Communistische Partij Nederland, de Filipijnse gemeenschap en verschillende andere communistische organisaties en solidariteitsgroepen gaven present, o.a. uit Nepal en Indonesië.

Peter Franssen, auteur van '11 september', toonde haarscherp aan welke voorkennis de Amerikaanse inlichtingendiensten hadden over de aanslagen. Hij bewees met historische voorbeelden hoe het VS-imperialisme niet aarzelt om terreur te gebruiken tegen de eigen bevolking, als het erom gaat de publieke opinie te winnen voor oorlog en interventie, zoals tegen Cuba in de jaren '60.

Guido Van Leemput, van de Nederlandse Socialistische Partij (SP), kreeg nog geen antwoord op de parlementaire vragen die zijn partij over de zaak Sison heeft gesteld. Hij is van mening dat "elke echte democraat deze zaak mee kan steunen".

Na een PowerPoint-presentatie over de historiek van de oorlogen, interventies en moorden van de VS in de Filipijnen, noemde Prof. Jose Maria Sison de VS een "super-terrorist", en Bush zijn "oorlog tegen terreur" een "oorlog van terreur".
Het groeiend volksverzet in de Filipijnen is een obstakel voor de VS-overheersing in de regio. Zo'n obstakels zijn er trouwens wel meer. Landen die blijven opkomen voor hun nationale onafhankelijkheid, zoals Irak en Palestina. En nationale bevrijdingsbewegingen die in kracht toenemen, niet alleen in de Filipijnen maar ook in Nepal, Colombia, Turkije,… Om het kapitalistisch wereldsysteem te kunnen in stand houden tegen de komende volksopstanden in, internationaliseert het imperialisme de zogenaamde anti-terrorismewetten, en brengt Washington een waar fascisme voort.

De Filipijnse advocaat Edre Olalia schetste een akelig materialistisch beeld van de schendingen van de mensenrechten in zijn 'democratisch' landje: 4 onwettelijke aanhoudingen per dag, 3 standrechterlijke executies per week, 270 politieke gevangenen, waarvan 11 minderjarigen! Rio Mondelo nam eind juli deel aan de Internationale Solidariteitsmissie tegen de Militaire Interventie van de VS in de Filipijnen. In de gevangenis van Basilan bezocht hij 77 gevangenen, valselijk beschuldigd van lidmaatschap van de Abu Sayyaf-bende. Onder hen een 14-jarige "terrorist", en een moedertje van 62!

Dr. Rita Vanobberghen van Geneeskunde voor het Volk, die zelf een e-mailcampagne tegen het criminaliseren van Filipijnse revolutionaire beweging lanceerde, plaatste kanttekeningen bij de bestaande democratische rechten. "Het is zoals die middeleeuwse koning die aan zijn beul zegt om zijn slachtoffer eerst nog zijn rechten voor te lezen: 'Je hebt het recht te krijsen en te huilen. Maar let wel: alles wat je zegt kan tegen jou gebruikt worden'. De burgerrechten zijn opgemaakt door hen die aan de touwtjes trekken, die het systeem willen in stand houden. Het is okee om te vechten voor die democratische rechten, maar laten we tegelijk ook de maatschappij ontmaskeren die de democratie zo inperkt."

De Filipijnse kameraden hadden ook een prachtige computer-animatie in elkaar geknutseld (weldra op http://www.solidair.org) over de terreur van het imperialisme en het wereldwijd verzet ertegen. De gruwel van de oorlogen van de VS wisselden af met pittige cartoons van Bush en vooral: beelden van betogingen, stakingen en gewapend verzet. Dit alles op muziek uit 'Les Misérables', "de muziek van een volk dat nooit meer slaaf wil zijn".