arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vlaamse pers lust enkel "volkseigen" kost
by raf Monday September 30, 2002 at 11:53 AM
raf.custers@euronet.be

Twee betogingen gisteren, die van de Arabisch Europese Liga (AEL) in Antwerpen en die van rechtse Vlamingen in Vilvoorde, en het loont de moeite te vergelijken wat de pers ermee doet. In Vilvoorde zeggen ze waar het over gaat. In Antwerpen zoeken ze naar herrie.

Deze morgen in De Standaard was het al schoon. Een stukje over AEL in Antwerpen zegt in één lijn dat de betoging met Palestina te maken heeft. In dertig andere lijnen gaat het over orde-handhaving, incidenten na de betoging en 10 arrestaties.

De Standaard haalt zijn mosterd bij het persbureau Belga. Dat heeft gisteren liefst vier artikels gebracht over de AEL-betoging. De titels : Circa 300 actievoerders (15u17); Betoging verloopt rustig (16u27); Schermutselingen bij ontbinding (18u11); 10 minderjarigen opgepakt.

Eens kijken wat daarin terug te vinden is over de eisen en opinies van de manifestanten. In het eerste artikel : de betoging heeft als thema "Palestina Twee jaar Intifada – Twee jaar Palestijns verzet". Ofschoon het tweede artikel zegt dat alles rustig is, heeft de Belga-reporter-ter-plaatse het niet nodig gevonden eens met de manifestanten te gaan praten. Hij meldt enkel : de betogers riepen slogans tegen de Amerikaanse president George Bush en zijn Israëlische collega Sharon (die nota bene eerste minister is !).
In het derde en vierde artikel leren we : dat het een pro-Palestijnse betoging is, dat AEL-voorzitter Dyab Abou Jahjah de toehoorders bedankte voor hun talrijke opkomst en hen op het hart drukte de islam niet te laten criminaliseren. "We moeten opkomen voor het moslim-zijn", aldus Jahjah. Ahmed Azzuz van AEL vroeg de betogers rustig huiswaarts te keren.
En That's It. Al de rest gaat over politie, politie-maatregelen, politie-controle, ordediensten en vervolgens, als het spel op de wagen zit, over heethoofden, vernielingen, opgehitste jongeren etc.
De impliciete conclusie is vanzelfsprekend dat moslim-betogers – zeker als ze jong zijn en voor Palestina betogen – automatisch uit de bol gaan.

Wat brengt Belga over de Vlaamse betoging in Vilvoorde ? De titels van de twee artikels zijn om te beginnen al helemaal anders. "Bijna 3000 betogers tegen hervorming kieswet in Vilvoorde", zegt het eerste (12u24) en "Paars-groen slaat Vlaanderen bont en blauw" het tweede (van 16u08). Dat zijn inhoudelijke aspecten.
Het eerste stuk zegt "dat er voorlopig geen incidenten gemeld zijn". En That's It. Al de rest neemt de inzet van de betoging zeer ernstig. Het gaat hier immers om "communautaire problematiek". Dat betekent dat uitgebreid wordt geciteerd uit de toespraken van Guido Moons (van de Vlaamse Volksbeweging)en Luk Deconinck (van het Halle-Vilvoorde Komitee). De verslaggever heeft kennelijk ook de persmap van de organisatoren gelezen, waaruit hij de voornaamste eisen citeert.

De "volkseigen" manifestatie in Vilvoorde kan duidelijk op veel meer begrip rekenen van Belga dan de "volksvreemde" stoet in Antwerpen. En ook al heeft zich in Vilvoorde het zootje ongeregeld van TAK verzameld – in het verleden al vaak een dekmantel voor de fascistische straatvechters van VMO en Voorpost – bij de verslaggever is geen negatief vooroordeel voelbaar.

In Antwerpen is de Belga-verslaggever op zijn hoede, niet geïnteresseerd in de inzet van de betoging en vervolgens ten zeerste benieuwd naar relletjes. Beeld- of cliché-vorming heet dat dan.
Ik van mijn kant zeg dan : wie opstapt in zo'n pro-Palestijnse stoet, kan maar beter proberen zelf zijn motieven en meningen in de media naar binnen te wringen. De kans dat zoiets bij de gevestigde media lukt, is bijzonder klein. Bij de alternatieve media zou er daarvoor wel plaats moeten zijn.

Bijlagen

BIN004 3 POL 0123 N BELGA-0084 COR 920
EUROPA/GEWESTEN/GEMEENSCHAPPEN/
Bijna 3.000 betogers tegen hervorming kieswet in Vilvoorde

VILVOORDE 29/09 (BELGA) = In Vilvoorde trekt zondag een betoging van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) en het Taal-Aktie-Comité (TAK) door de straten gericht tegen het "Vlaams-onvriendelijk" beleid van paars-groen. Volgens een eerste schatting van de politie zijn er bijna 3.000 betogers. Voorlopig zijn er geen incidenten gemeld.

De manifestanten protesteren tegen de hervorming van de kieswet. Ze vinden dat het niet-splitsen van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde hierbij een slechte zaak voor Vlaanderen.
Verder vinden ze dat de regeringspartijen zich laks hebben opgesteld rond het omstreden Nabholz-rapport. Dat rapport van de Raad van Europa erkent de Franstaligen als minderheid in Vlaanderen./.LRT
./.
291224 SEP 02_

BIN014 3 POL 0172 N BELGA-0177 COR 301 325
VARIA/GEMEENTEN/MIGRANTEN/
AEL-betoging Antwerpen (1): Circa 300 actievoerders +PIX

ANTWERPEN 29/09 (BELGA) = Rond 14.30 uur hadden zich zondagnamiddag al zo'n 300 betogers verzameld aan het Kerkplein in Antwerpen. Dat meldt een Belga-reporter ter plaatse. De eigenlijke betoging start pas om 15.00 uur, zegt Dyab Abou Jahjah, voorzitter van de Arabisch-Europese Liga (AEL), de vereniging die de betoging organiseert. De organisatoren zouden 500 tot 1.000 betogers verwachten.

"We hebben 200 geüniformeerde agenten klaarstaan voor de betoging", zegt Fons Bastiaenssens, woordvoerder van de lokale politie van Antwerpen. "Maar om de betogers niet te provoceren, houden we deze agenten zo veel mogelijk uit het zicht van de betogers." Daarnaast houdt de Antwerpse politie nog eens 50 agenten in burger paraat.

De betoging, die door het stadsbestuur toegelaten werd, heeft als thema 'Palestina Twee jaar Intifada - Twee jaar Palestijns Verzet'. De actievoerders trekken van de Kerkstraat in Antwerpen via de Lange Beeldekensstraat en de Handelsstraat naar het Sint Jansplein./.EDG/LRT
./.
291517 SEP 02_

BIN016 3 POL 0565 N BELGA-0217 COR 920
GEMEENSCHAPPEN/GEWESTEN/EUROPA/PARTIJEN/
Betoging Vilvoorde (2): "Paars-groen slaat Vlaanderen bont en blauw"

VILVOORDE 29/09 (BELGA) = "Met haar houding tegenover de communautaire problematiek slaat paars-groen Vlaanderen bont en blauw". Dat was de rode draad op de betoging van enkele Vlaamse groeperingen zondagnamiddag in Vilvoorde. De organisatoren spreken van 7.000 deelnemers, de ordediensten houden het op de helft. De kopstukken van alle Vlaamse oppositiepartijen waren aanwezig.

Grootste aandachtspunten bij de betogers waren de nieuwe kieswet en het minderhedenverdrag, maar ook het dossier van de toegevoegde rechters of het taalhoffelijkheidsakkoord werden door de sprekers onderuit gehaald.

Met de nieuwe kieswet pleegt paars-groen woordbreuk tegenover de kiezer en vooral tegen de Vlaams-Brabantse kiezer. Dat stelde Guido Moons, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) na afloop van de betoging in Vilvoorde zondag. Moons riep de Vlaamse senatoren op om de nieuwe kiesomschrijvingen alsnog weg te stemmen.

"Wat moet men anders zeggen van een Vlaamse paars-groene meerderheid die in haar regeerakkoord onomwonden stelt dat ze tijdens de eerste helft van de legislatuur werk zou maken van de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) en er tot nu toch geen vinger voor uitgestoken heeft," zegt Moons.

Moons noemt paritair samengestelde Senaat zoals voorzien in de kieswet "een onding waar zes miljoen Vlamingen politiek evenveel wegen als vier miljoen Franstaligen. Die kan toch nooit de goedkeuring wegdragen van één Vlaams kamerlid of senator?" Hij vroeg de duizenden deelnemers aan de betoging dan ook om alle Vlaamse senatoren aan te schrijven met de vraag om de wet alsnog weg te stemmen.

Volgens Luc Deconinck van het Halle-Vilvoorde Komitee werd de kieshervorming door VLD en sp.a "afgekocht met vier communautaire toegevingen aan de Franstaligen: het invoeren van de paritaire senaat, het niet-splitsen van BHV, het toekennen van meer autonomie en middelen aan Brussel en de weigering om de Duitstaligen een eigen vertegenwoordiging in de Kamer te geven.

"Franstalige partijen kunnen lustig in Vlaams-Brabant hun annexatiedrang botvieren terwijl Vlaanderen Wallonië en Brussel jaarlijks met vijf miljard euro ondersteunt," zegt Deconinck. "Indien de Vlaamse toppolitici het laten afweten, moet er naar andere middelen gegrepen worden."

Deconinck riep op tot "een boycot van Waalse verkiezingen in Vlaanderen. We willen dat iedereen die opgeroepen wordt om in een stem- of telbureau te zetelen, dat weigert tot de splitsing van BHV er komt."

Ander punt op de betoging was het minderhedenverdrag dat de Raad van Europa goedkeurde en waarin de Franstaligen als een minderheid in Vlaanderen worden erkend. Volgens Deconinck heeft paars-groen de Vlaamse belangen in dit dossier helemaal niet verdedigd. "Ze kunnen dat enkel goedmaken door dat verdrag nooit te ratificeren," stelt Moons.

De organisatoren waarschuwen paars-groen dat deze betoging een beginpunt is en kondigen aan dat ze de komende maanden nog acties zullen voeren. "Desnoods starten we terug met marsen op Brussel," klonk het op het spreekgestoelte. De sprekers riepen de aanwezige politici uit de oppositie op om "paars-groen te boycotten met alle democratische middelen die in hun bereik liggen" en om "samen te werken in dossiers waar het Vlaams belang op het spel staat"./.LRT
./.
291608 SEP 02_

BIN020 3 POL 0121 N BELGA-0236 COR 301 325
VARIA/GEMEENTEN/MIGRANTEN/
Betoging Antwerpen (2): Betoging verloopt rustig +PIX

ANTWERPEN 29/09 (BELGA) = De kop van de AEL-betoging in Antwerpen kwam zondagmiddag rond 16.00 uur aan op het Sint-Jansplein. Onderweg groeide het aantal betogers aan tot circa 750, zegt Fons Bastiaenssens, woordvoerder van de lokale politie van Antwerpen.

Op het Sint-Jansplein worden momenteel enkele toespraken gehouden, waarna de betoging ontbonden wordt. Tot nu toe is alles rustig verlopen, zegt Bastiaenssens. En dat is mede te danken aan de eigen ordedienst, die organisator AEL op de been bracht. Toch blijven de agenten paraat, omdat een aantal jongeren erg verhit zijn.

De betogers riepen slogans tegen de Amerikaanse president George Bush en zijn Israëlische collega Sharon./.EDG/LRT
./.
291627 SEP 02_

BIN028 3 POL 0273 N BELGA-0398 COR 325 301
VARIA/GEMEENTEN/MIGRANTEN/
Betoging Antwerpen (3): schermutselingen bij ontbinding betoging +PIX

ANTWERPEN 29/09 (BELGA) = Bij de ontbinding van de pro-Palestijnse betoging die de omstreden Arabisch Europese Liga zondagnamiddag in Antwerpen had georganiseerd, zorgden enkele heethoofden voor wat tumult in de omgeving van het Astridplein en de Gemeentestraat.

De manifestanten waren omstreeks 16.00 uur gearriveerd aan het Sint-Jansplein. Daar werden ze toegesproken door Dyab Abou Jahjah, de voorzitter van de Arabische Europese Liga (AEL) en Ahmed Azzuz van de Antwerpse AEL-afdeling. Abou Jahjah bedankte zijn toehoorders voor hun talrijke opkomst. "Het minste wat we kunnen doen is op een waardige manier op straat komen. Er is een criminalisering van de islam aan de gang. We moeten opkomen voor het moslim-zijn. Jullie mogen je nooit
laten intimideren door mensen die zeggen dat je je moet aanpassen. We moeten enkel de wet respecteren. Blijf jezelf. Blijf moslim", aldus Jahjah.

Ahmed Azzuz sloot de betoging af door aan de manifestanten te vragen "om rustig huiswaarts te keren en niks te beschadigen. We moeten bewijzen dat we op een serene manier kunnen opkomen voor onze rechten." De organisatie had overigens bussen van de vervoersmaatschappij De Lijn ingezet om te zorgen dat iedereen rustig huiswaarts kon keren. Maar bij het instappen, sloegen een aantal heethoofden 3 ruiten van de bussen aan diggelen. Een ander groepje opgehitste jongeren zakte af richting Astridplein voor een kat-en-muis spelletje met de politie. Ze vielen ook voorbijgangers lastig. Uiteindelijk werden een aantal minderjarigen opgepakt, maar meer informatie kon de politie nog niet kwijt./.EDG/LRT
./.
291811 SEP 02_

BIN036 3 POL 0306 N BELGA-0492 COR 325 301
VARIA/GEMEENTEN/MIGRANTEN/
Betoging Antwerpen (4) 10 minderjarigen opgepakt

ANTWERPEN 29/09 (BELGA) = Na afloop van de pro-Palestijnse betoging die de Arabische Europese Liga (AEL) zondagnamiddag in Antwerpen had georganiseerd, zijn er 10 minderjarige jongeren opgepakt. Dat bevestigt Fons Bastiaenssens, woordvoerder van de lokale politie, aan Belga.

Van die 10 werden er 9 minderjarigen administratief aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. Eén minderjarige werd gerechtelijk aangehouden omdat hij een zijspiegel van een combi van de lokale politie had afgebroken.

Bij de ontbinding van de betoging, die omstreeks 16.00 uur eindigde, ontstond er wat tumult toen een aantal heethoofden drie ruiten van bussen van De Lijn aan diggelen sloegen. Een 50-tal opgehitste jongeren zakte toen verder af richting Astridplein. Onderweg, in de Van Maerlantstraat, werd een GSM uit een auto gestolen en werd ook een autoruit vernield. In de omgeving van het station, met name in de Statiestraat, werd een bluts in een geparkeerde wagen gestampt en werd tevens een autoruit vernield.

Tijdens het hele gebeuren was de helikopter van de politie paraat boven de omgeving van de Rooseveltplaats om de ordediensten exact te kunnen aangeven waar de heethoofden zich bevonden en naar waar ze zich verplaatsten.

"Over het algemeen kunnen we zeggen dat de balans, wat de manifestatie betreft, redelijk positief is. Daarbij moet zeker ook gezegd worden dat de interne ordediensten van de AEL zeer kordaat hebben opgetreden om eventuele relletjes die tijdens de betoging hadden kunnen ontstaan, tijdig in de kiem te smoren", aldus Fons Bastiaenssens nog.

De AEL heeft duidelijk haar lessen getrokken uit de eerste betoging die plaatsvond op 4 april en waarbij grote schade werd aangericht op de Meir en in de omgeving van de Rooseveltplaats./.EDG/VEK
./.
291927 SEP 02_

Raf wie ?
by Bosuil Monday September 30, 2002 at 01:45 PM

Geen idee wie of wat die Raf Ceusters is of voorstelt, maar zijn artikel is een zware en pijnlijke verkrachting van de waarheid.

Ten eerste moet het lukken dat het juist die "rechtse" Vlamingen zijn die identiek dezelfde kritiek hebben tav de pers. De VVB-betoging is vreselijk slecht weergegeven. Net zoals vorig jaar toen paarsgroen na een succesvolle anti-Lambermontbetoging een zwangere Mathilde uit de hoed toverde, kwam men nu op de proppen met de mare van prins Laurent. Toeval ??? I don't think so.
Wat de verslaggeving betreft : laat ons even proberen eerlijk te zijn. De circa 5.000 betogers hebben geen bussen gemolesteerd noch andere zaken aangeraakt. Er kan dan ook niets dergelijks geschreven worden over de VVB-betoging. Als een aantal Arabische jongeren zo nodig wel bussen moeten vandaliseren, dan is dat op hun, en enkel hun konto te schrijven. Of moet ik veronderstellen dat Raf Ceusters het Ministerie van de Waarheid onder zich zou willen hebben en de geschiedenis (ook de meest recente) verdraaien.
Soit, hier een toegifte, te nemen of te laten, maar die de waarheid benaderd : De verslaggeving van de kranten en de pers was voor beide betogingen ondermaats. De aandacht ging uiteraard naar ons koninklijk operettetheater en naar het zoveelste boek van Verhofstadt.

Ten tweede : Raf Ceusters, zijn Marokkanen voor jou allemaal vieze vuile criminele makakken ? Zijn homosexuelen allemaal nichterige en promiscue aidslijders ? Zijn communisten voor jou allemaal een zootje stalinistisch en dromerig krapuul ?

Zo ja : No further questions ! En jou artikel mag blijven.

Zo neen : mag ik je hierbij vriendelijk uitnodigen een dergelijke VVB-betoging mee te maken en de speechen te ontwaren op "rechts" klap. Mag ik je eveneens uitnodigen om me te komen vertellen waar die 100% "rechtse" Vlamingen zijn ?
Kameraadje, ik was daar en bij wijze van voorbeeld liepen er ook Masereelfondsers tussen de betogers, onder meer de organisator van de herdenkingen in Gent aan het beeld van de schrijver/componist (sla me dood) van de "Internationale" (nog steeds het meest revolutionaire en prachtigste strijdlied dat er bestaat).
Inderdaad, er liepen ook Blokkers in de betoging maar hebben diezelfde Blokkers ook niet meegelopen in een Baskenlandbetoging samen met communisten en anarchisten (in Gent), en op een anti-afvalverbrandingsovenbetoging ? Ik had in elk geval geen zin hen te verwijderen, net zoals jij ook waarschijnlijk nooit een "black block" hebt verwijderd, met dat verschil dat de Blokkers geen auto's van Turkse gastarbeiders in de fik gestoken hebben.Trouwens, jullie waren ook van harte uitgenodigd.

Je bent toch niet ernstig bezig als je voor een onafhankelijk Palestina betoogt, maar tegelijk het doodnormaal vindt dat het rapport-Nabholz er door komt, of dar nog steeds Waalse politici tot in Galmaarden kunnen verkozen worden en niet vice-versa. Komaan, blijf een beetje ernstig en geloofwaardig !

En dan tot slot : mag ik Raf Ceusters vragen een piepklein beetje informatie te vergaren vooraleer een stompzinnig artikel te schrijven. Want wie zijn in godsnaam dat zootje ongeregeld van het TAK ???? Kijk, ik ben TAKtivist en heb me nog nooit "rechts" gevoeld, laat staan dat TAK een opvolgorganisatie zou zijn van VMO of wat dan ook. Leer aub eens informatieve artikels te schrijven en geen onzin. Voorpost is de actiegroep van het Blok olv Luc Vermeulen en zij zijn inderdaad racistisch en ronduit rechts. TAK is een actiegroep die volledig partij-onafhankelijk is (ik zou je zelfs nog meer kunnen vertellen maar dat is niet voor jullie oren bestemd) en vooral in de Rand en Brussel opereert rond taalrechten, groene rand en faciliteiten. What's your problem dude ? Gooi ik pakweg Vonk en PVDA op één hoop ????

Besluit : dit artikel is wederom uit een absurde frustratie geschreven, ZONDER ENIGE kennis van zaken en UIT HET OOG VERLIEZENDE dat de vijand ergens anders zit !

Raf, volgende keer beter ! En tot in Kleine Brogel !

een "kritische" Vlaming

Tussen haakjes
by raf Tuesday October 01, 2002 at 12:41 PM
raf.custers@euronet.be

tussen hakjes schrijft u ergens, mijnheer den bosuil (ik neem aan dat dit een pseudoniem is ??) : "sla me dood"

dat ga ik toch maar liever niet doen

vanwege staf lusters

Waarvoor dank
by Bosuil Tuesday October 01, 2002 at 01:29 PM

Dank voor uw zachtaardige geeste. Er schuilt dan blijkbaar toch een goed christenmens in u.....

En ja, "Bosuil" is een pseudoniem dat u en de uwen op me gekleefd hebben (eigenlijk is het Bosgeus). U mag me gerust een ander koosnaampje geven dat ik dan vervolgens met liefde zal meedragen.

En nu to the point : ik neem aan dat u mijn reactie onderschrijft aangezien u er verder geen zinvolle commentaar bij hebt. Ook daarvoor dank.

mvg,

Bosuil, wat maak je toch van je TAK
by Woody Tuesday October 01, 2002 at 07:27 PM

Raf Custers schrijft onder meer voor De Wereld Morgen (maandblad van het NCOS) en Woody kan zijn Prikkeldraadjes aldaar best pruimen. Ook dit stukje van Raf.

Trouwens, Bosuil man ... wat ben jij vlug op je pik getrapt. Raf heeft het in essentie over wat elkeen - zelfs zonder kaars en bril - met gemak zou moeten kunnen zien. De BELGA stukjes over de AEL betoging gaan enkel van "(beetje jammer maar) geen rellen". Nauwelijks wat inhoudelijks. Voor de Vlaamsche betoging heeft BELGA daarentegen wel wat inhoudelijks over.

Maar vanzelfsprekend is het dat "zootje ongeregeld van TAK" dat zwaar op je maag is gaan liggen. Al goed, al goed ... zootje ongeregeld minus Bosuil dan. Dat TAK al vaak als een dekmantel heeft gediend voor VMO en VOORPOST klopt alleszins wel.

Of misschien dat van die "rechtse Vlamingen"? Wel, veel linkse flaminganten ben ik nog niet tegengekomen hoor. Akkoord, hier en daar wel eentje die naar Kleine Brogel komt, of een en ander een beetje socialer wil aanpakken. Maar vlaams-nationalisme is en blijft een rechtse aangelegenheid. Vlamingen opjutten tegen frankiljons, om dan zowel de Vlaamse mijnwerkers als de Waalse metallo's op straat te kunnen gooien...Zo simpel is dat.

Jij noemde vroeger toch Bosgeus, niet? Welaan...mocht je Boontje (goed) gelezen hebben, dan wist je dat zowat de beste soepkommandant van de watergeuzen een Waal was. En dat er bij de geuzen wel meer rondliepen van beneden de taalgrens. Op den elfden juli 1302 trouwens ook.
En vooral...dat ook vandaag de vijand inderdaad "ergens anders" zit, en niet in de walen.


Woody.