arch/ive/ief (2000 - 2005)

Interviews op de betoging tegen de oorlog in London
by Jeannk Kocheki Monday September 30, 2002 at 10:26 AM
jeannk@hello.be

Enkele verschillende meningen en invalshoeken over de oorlog in Irak, die ik heb opgevangen op de anti-oorlogsbetoging van 400.000 man in London op 28 september.

Interviews met manifestanten op de betoging tegen de oorlog in London.

Enkele verschillende meningen en invalshoeken over de oorlog in Irak, die ik heb opgevangen op de anti-oorlogsbetoging van 400.000 man in London op 28 september.

Jeannk Kocheki

Alan Gibson :
Deze oorlog heeft niets van doen met Saddam Hoessein, het is een oorlog om olie en kadert binnen een plan om het Midden Oosten volledig onder de militaire contrôle van de VS te krijgen. Als lid van het comitee to defend asylum seekers ben ik ook tegen militaire conflicten in het algemeen omdat zo meer mensen op de vlucht worden gedreven. Ik wil hierbij dan ook de hypocriete houding van onze regering aanklagen die op hetzelfde moment dat ze de Iraakse regering als dictatoriaal bestempelt, Iraakse vluchtelingen de toegang tot het land weigert. Ik zou heel de namiddag kunnen vullen met redenen waarom ik tegen deze oorlog ben. Ik wil toch nog gezegd hebben dat de VN-inspecteurs Irak nooit verlaten hebben ! Ik vind te betoging fantastisch en ben blij dat ze zo divers is, al deze verschillende mensen zijn hier verenigd tegen de oorlog.

Shan Rees:
Ik ben hier handtekeningen aan het ophalen als vrijwilliger voor de Stop the war coalition. Ik ben blij dat er zo veel volk is, maar ik denk dat we ons in onze slogans en onze pamfletten meer zouden moeten focussen op wat we willen, vrede, dan op waar we tegen zijn, oorlog. Ik ben hier dan ook gekomen om de vrede te promoten. Ik ben van mening dat we eerst vrede met onszelf en elkaar moeten vinden voor er vrede tussen landen kan komen. Ik zou willen afsluiten met twee citaten van Gandhi : "Peace between countries must rest on the solid foundation of the love between individuals. " " You must be the change you wish to see in the world. "

Albert Clark:
Ik ben ex-journalist voor 2vandaag en ik ben hier omdat ik denk dat de oorlog tegen Irak de grootste stommiteit ooit is. Deze oorlog zal voor nog meer chaos zorgen in het Midden Oosten. Deze oorlog draait volledig om olie en heeft niets te maken met de mensenrechten. Bush en Blair misbruiken de sympathie die de Britse bevolking had voor de VS na 11 september om hun politiek van agressief imperialisme door te drukken.

Nuno :
Ik ben lid van de Portugese workers association, die Portugese arbeiders in Engeland verenigt. Wij betogen hier tegen het VS en Britse imperialisme. Irak wordt niet bedreigd omwille van Saddam Hoessein, noch omwille van de wapens, er zijn veel landen met het zelfde wapenarsenaal. Deze oorlog draait om twee dingen. Eerst en vooral om olie en ten tweede om de omzet van de wapenindustrie te kunnen veiligstellen. De mensen mogen nooit vergeten dat het de VS zijn, die als enige ooit nucleaire wapens hebben gebruikt ; Het zijn ook zij die met hun biologische en chemische wapens misdaden hebben begaan tegen oa het Vietnamese volk.

Sue Claydon:
Ik ben vice-voorzitster van de Anglican pacifist fellowship. Wij geloven dat oorlog nooit iets oplost en als christen geloven we in het woord van christus dat er één van vrede is. Wij getuigen voor de vrede in de Anglicaanse gemeenschap. In de VS voeren we ook campagne tegen de oorlog. Ik wist dat er veel mensen zouden komen vandaag, maar er zijn er nog veel meer dan ik ooit had durven dromen. Ik hoop dat deze betoging er voor zorgt dat de mensen beginnen na te denken over de oorlog.

Abe Hayim :
Ik ben lid van Just Peace UK, we zijn een groep van vooral joodse vredesactivisten die in contact staan met Israëlische vredesactivisten. We proberen te discussiëren met de Joodse gemeenschap overde Palestijnse zaak. Er is niets dat een VS aanval op het Iraakse volk kan goed praten. Deze oorlog dient alleen de zelfzuchtige belangen van de VS en daarenboven zal Israël van de situatie gebruikmaken om het Palestijnse volk nog harder te raken. De VS en Israël zijn de echte as van het kwaad.

Imran en Mohammed Sediq :
Wij zijn hier om te protesteren tegen het doden van onschuldige moslims en tegen oorlogen in het algemeen. De oorlog tegen Irak is er niet omdat ze VN resoluties negeren, want Israël heeft al 32 resoluties naast zich neergelegd en is onaanraakbaar. De echte reden is olie en dat Irak geen deel uitmaakt van de OPEC. In Afghanistan was het net hetzelfde maar dan om een pijplijn. Wij zijn hier ook om te protesteren tegen de staat Israël en haar misdadige kolonisatiepolitiek die letterlijk de Palestijnse economie platbulldozert en als doel heeft het Palestijnse volk uit te roeien. Het is een echte schandaal dat de pers deze betoging min of meer heeft doodgezwegen. De grootste misdadigers op deze aarde zijn Bush, Blair en Sharon.

Dan:
Ik denk dat ze in plaats van Irak aan te vallen, beter de Palestijnse kwestie zouden proberen op te lossen. De nieuwe oorlogsdoctrine van de VS geeft een andere dimensie aan het conflict, zij zijn de nucleaire dreiging in deze wereld. Ik herinner mij ook niet dat iemand hen heeft gevraagd om de politieman van de wereld te spelen. Ze dreigen de wereld op te splitsen, ik weet niet hoe lang Rusland en China dit nog gaan slikken. De betoging is fantastisch, fenomenaal gewoon. Ik hoop dat Blair de boodschap ontvangt.

knap werk
by raf Monday September 30, 2002 at 11:02 AM
raf.custers@euronet.be

zoals gezegd : knap werk