arch/ive/ief (2000 - 2005)

Weekend van de eerste Europese anti-oorlogsbetogingen
by christophe callewaert Saturday September 28, 2002 at 06:59 PM

Een schuchter begin is het zeker niet. De eerste grote Europese anti-oorlogsbetoging bracht al meteen 250.000 Britten op de been. Ook in Marseille werd er betoogd tegen de bezetting van Palestina. Gisteren betoogden in Brussel 600 mensen tegen de oorlog in Irak en de bezetting van Palestina.

Het laatste weekend van september was een ideaal moment om de anti-oorlogsbeweging te lanceren. Vandaag zaterdag wordt de start van de tweede intifada herdacht. Twee weken geleden was er de herdenking van de slachting in Sabra en Chatilla. En dan is er natuurlijk nog de Britse en Amerikaanse oorlogstrom die steeds luider klinkt. In Groot-Brittanniƫ lokken de oorlogsplannen van Blair veel protest uit. De organisatoren van de betoging tonen zich verheugd over de grote opkomst voor de grootste anti-oorlogsbetoging in 30 jaar. De Britse filmregisseur Ken Loach legde aan de BBC duidelijk uit waar het om draait: "We can't get involved in this war. We can't consider murdering another 100,000 Iraqis simply to pursue America's interest in oil and their dominance in the region."
Ook in de VS is er protest. Bush gaf gisteren een speech in Denver terwijl buiten 2.000 manifestanten tegen de oorlog betoogden. De protesten tegen de jaarlijkse vergadering van het IMF in Washington stonden ook in het teken van de oorlog tegen Irak.
Over de toekomst wordt ook al gesproken. De organisatoren van de betoging in London lieten weten dat er een nieuwe actie komt op 31 oktober.

"This Day of Action will include college occupations and teach-ins, workplace meetings and protests plus peaceful direct action in city and town centres all over the country. The vast and diverse turn-out for today's march has sent an unmistakeable message to Tony Blair and George Bush. This demonstration has been built from the grass-roots up, on a shoe-string. Yet it has attracted unprecedented support.
Now we're taking the next step in our campaign to stop the war. The government needs to think again when trade unionists, peace campaigners, Muslim organisations, churches and socialists are all ranged against them."