arch/ive/ief (2000 - 2005)

250.000 betogers tegen de oorlog in Londen
by christophe callewaert Saturday September 28, 2002 at 06:23 PM

250.000 manifestanten tegen de oorlog. Dat is het cijfer dat de organisatoren doorgaven aan de BBC. Volgens hen is dat een duidelijk bewijs dat het protest tegen de oorlogspolitiek van Blair groeiende is. Onder de protestanten waren ook enkele Belgen.

Toen ik Lien Moens aan de telefoon kreeg, was het blok waarin zij zich bevond net in beweging gekomen.
"Het is gigantisch. Het parcours tussen Embankment Station en Hyde Park is meer dan twee kilometer lang en zit echt propvol betogers. Er is gewoon geen beweging in te krijgen. Nu zijn we juist weer vertrokken, terwijl de betoging normaal al lang beëindigd had moeten zijn. Iemand van onze groep heeft geprobeerd de kop van de betoging te bereiken, maar hij is maar een kilometer verder geraakt. Op een bepaald moment was er geen doorkomen meer aan. Wij passeren nu Big Ben. Daarnet ging het bericht rond dat we met meer dan 250.000 betogers zijn. De sfeer is heel goed. Er is muziek en er zijn fluitconcerten. Het valt op dat er heel wat gewone mensen zijn: veel gezinnen, zelfs met kleine kinderen, oudere mensen, veel jongeren. Mede-organisator van de betoging is de Muslim Association of Britain. Daarvan zag ik een groot spandoek. Er zijn echt heel veel migranten. De andere organisator is de Stop the War Coalition dat een soort koepel is met verschillende organisaties.
Wij zijn hier om tegen de oorlog in Irak te betogen, maar veel mensen verwijzen met hun spandoeken ook heel expliciet naar de bezetting van Palestina. 'Don't attack Iraq - Justice for Palestine' is de officiële slogan van de betoging. Een andere slogan die veel terug keert, is "Not in my name".
Langs de kant van weg staan heel veel toeschouwers die applaudiseren. Tof is ook dat alle winkels langs het parcours open zijn. Straks is er nog een meeting in Hyde Park, maar ik heb geen idee hoe ze zoveel mensen daar bijéén gaan krijgen."

Update
by christophe callewaert Saturday September 28, 2002 at 07:01 PM

In een recent perscommuniqué spreken de organisatoren ondertussen over 400.000 betogers.

Te volgen op http://www.stopwar.org.uk

picture
by doud Saturday September 28, 2002 at 08:36 PM

http://fr.news.yahoo.com/020928/85/2rrf9.html

Al Jazeera: 1.000.000
by Dirk Adriaensens Sunday September 29, 2002 at 10:35 PM
sos.irak@skynet.be

Hier is een bericht dat ik ontvangen heb van een Engelse activiste:
Al Jazeera said one million - even allowing for every one playing games, it was more than even 400,000 - Hyde Park was virtually full and from Trafalgar Square up Piccadilly (about 2 miles) the last wave was still walking to the
Park at about twenty after five. Bad hair day for that little shit Blair.
Congratulations to you for the bus too. I think this was a real wake up call, especially from the UK. VERY slow to demonstrate in a big way.

I was with a group of people in stockbroker shirts and $400 shoes - not yr usual lost, absolutely furious. One woman told me that she was an activist, but all her family had thought she was mad until this crisis: 'My 93 yr old
mother demanded to come, my under twelve grandchildren, my brothers, sisters, cousins ......"

No one believes a word Blah and Shrub are saying. Can we swing it do u think???