arch/ive/ief (2000 - 2005)

Alcatel-Bell: Collectief ontslag voor 1073 werknemers
by Steven Friday September 27, 2002 at 10:27 AM

De vorige afdankingsronde is maar net achter de rug of ALCATEL-BELL kondigt op de ondernemingsraad van donderdag 26 september een nieuwe ‘golf' aan. 690 bedienden en 383 arbeiders, samen 1.073 op een totale tewerkstelling in België van 3.800 mannen en vrouwen moeten gaan.

Deze nieuwe herstructurering past in de pas aangekondigde wereldwijde afbouw van tewerkstelling van ALCATEL met 23.000 banen van 83.000 naar 60.000. Als reden word opgegeven de crisis in de telecomsector, de harde concurrentie en het uitwijken naar lage-loonlanden. De fabriek in Gent (185 arbeiders en bedienden) moet sluiten. Naast het collectief ontslag van 248 werknemers zijn er plannen om de fabriek in Geel te verkopen. De arbeiders van de fabriek in Hoboken worden voorlopig ontzien, maar krijgen een mes boven hun hoofd: Wél afdankingen als een belangrijk contract voor postsorteermachines niet getekend wordt. In de hoofdzetel in Antwerpen sneuvelen er 583 banen.
Maar geen nood, de directie beloofde in de beste overlegtraditie de "Wet Renault" tot op de letter toe te passen. Eerst worden de vakbonden uitgenodigd om aan een informatie- en consultatieronde mee te doen. De eigenlijke ontslagprocedure kan dan beginnen rond… de Kerst!
Maar vandaag startte reeds het protest: BBTK & LBC plakten de hoofdingang af met zwarte plastiek en de BBTK hield een stickeractie in het bedrijf. In de fabriek in Gent legden de arbeiders het werk onmiddellijk neer. Volgende week donderdag is er een Europese twee-urenstaking en vrijdag een Europese concentratie in Luxemburg.
Vorige week was er echter ook nog goed nieuws. Eén afdeling draait goed: "Alcatel-Space" in Hoboken. Niet verwonderlijk: daar wordt ook militaire productie gedraaid. Voor de aandeelhouders van Alcatel bestaat er nu weer wat hoop: de afkondiging van het collectief ontslag samen met het vooruitzicht van een oorlog tegen Irak zal de aandelen wel een zetje opwaarts geven…..