arch/ive/ief (2000 - 2005)

opening van een kraak in brussel
by collectif "le boulet" Thursday September 26, 2002 at 03:49 PM
leboulet@linuxmail.org 0472650112 kogelstraat, 23-25, 1000 brussel

opening van een kraak in brussel

Sinds enkele dagen hebben wij, een groep personen uit verschillende leefmilieus – studenten, artietsen, werklozen en andere -, de leegstaande gebouwen in de Kogelstraat 23-25 in het centrum van Brussel opnieuw in gebruik genomen.

Gezien onze slechte leegomstandigheden, en tot het minimum beperkte middelen, hadden wij nood aan een eigen plek om naast wonen ook verschillende politieke en artistieke projecten te kunnen ontwikkelen binnen het gemeenschapsleven.

De gebouwen waarin we ingetrokken zijn behoren tot één of andere immobiliën-maatschappij. Deze gebouwen werden door de eigenaar tot verkrotting gelaten (verwarming en leidingen werden weggetrokken, vensters werden open gelaten) ondanks het feit dat deze nog steeds leefbaar zijn.
Ondanks de grote behoefte aan betaalbare woningen met een redelijke huurprijs doen sommige maatschappijen met de goedkeuring van de gemeentelijke autoriteiten aan speculatie door inwoners van de Brusselse wijken buiten te zetten. En dit met toestemming van het gemeentebestuur.

Hun doel:
Het financieel en sociaal niveau van het Brusselse centrum te verhogen door middel van luxewinkels en woningen met hoge huurkosten.
Als reactie daarop willen wij terug leven brengen in de onbewoonde gebouwen door onderdak te geven en activiteiten te ontwikkelen:
§ Repetitielokalen voor onze theater-, dans- en muziekprojecten.
§ Culturele en politieke activiteiten open voor iedereen en afgeschermd van traditionele handelsnormen :
o Infotheek (uitwisseling van kennis en informatie)
o Discussieavonden
o Occasionele maaltijden (open tafel)

Voor meer informatie en/of vragen kunt u bij ons terecht op volgend adres:

Kogelstraat 25

1000 Brussel

TEL: 0472/ 650 112

E-MAIL: leboulet@linuxmail.org

welkom!
by cecile harnie Thursday September 26, 2002 at 09:31 PM
cecile.harnie@coditel.net

Ben buurvrouw van jullie! Blij dat jullie er zijn!

Tot later

cecile

schitterend initiatief!
by Peter Morlion Wednesday December 04, 2002 at 07:06 PM
dikkexpierre@yahoo.com

Schitterend! Ik hoop wel dat jullie ook effectief daklozen aantrekken (desnoods actief uitnodigen) want kraakpanden missen volgens mij vaak hun (oorspronkelijk?) doel (of wat vaak als doel wordt voorgesteld). Maar verder kan ik dit maar aanmoedigen! Prachtig! Hopelijk zitten jullie er in februari nog, dan kan ik mss eens komen (nu: examens).
Vriendelijke groeten,
peter