arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sleep-in aan Nederlandse ambassade voor Filippijnse politieke vluchteling Sison
by Filippijnengroepen Belgiƫ Thursday September 26, 2002 at 10:00 AM
fgbbritt@tiscali.be

Van woensdagavond 17 u tot donderdagochtend 8 u organiseerden de Filippijnengroepen Belgiƫ (FGB) een "Sleep-in for Sison". Jose Maria Sison is de belangrijkste raadgever van het revolutionaire Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen. Sinds kort is hij door de VS en Nederland als terrorist gebrandmerkt. De Nederlandse overheid ontneemt hem alle sociale voordelen, ook zijn appartement, waarop hij als vluchteling recht heeft.

Om te protesteren tegen het dakloos maken van Sison zetten activisten van FGB tegenover de Nederlandse ambassade aan de Herman-Debrouxlaan in Brussel vier tenten op en brachten ze er de nacht door in hun slaapzak. Filippijnse migranten brachten hen versgemaakte soep.
"Als ze nu ook al iemand als Sison een terrorist noemen, kunnen ze het concept van politieke vluchteling beter meteen helemaal schrappen", vond Toon Mondelaers van Christenen voor het Socialisme. "De VS criminaliseren systematisch elke bevrijdingsbeweging."
"Stop de criminalisering van de Filippijnse volksbeweging" stond op een van de spandoeken die bevestigd was aan het hek van de ambassade. "Respect de democratische rechten van alle politieke vluchtelingen, ook voor Jose Maria Sison", "Ondersteun de vredesonderhandelingen" en "Bevrijdingsstrijd is geen terrorisme" stond op de andere.
Bij het 30-tal deelnemers aan de actie zagen we mensen van de Oxfam-Wereldwinkels, Oxfam-Solidariteit, Christenen voor het Socialisme, de Filippijnengroep van de Christelijke Arbeidersbeweging en de Partij van de Arbeid.