arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stop de afbraak van arbeiderswoningen te Gent
by denjo Wednesday September 25, 2002 at 03:01 PM

De afbraakpolitiek van de stad Gent loopt niet gemakkelijk. Nadat het stadsbestuur aankondigde 89 arbeiderswoningen te willen afbreken werd in de Brugse Poort het verzet georganiseerd door een lokaal actiecomité opgezet. Gisteren werd er actie aan de gemeenteraad gevoerd tegen deze absurde plannen.

De afbraakpolitiek van de stad Gent loopt niet gemakkelijk. Nadat het stadsbestuur aankondigde 89 arbeiderswoningen te willen afbreken werd in de Brugse Poort het verzet georganiseerd door een lokaal actiecomité opgezet door LSP-leden. Met dat actiecomité verzamelen we momenteel handtekeningen om een referendum af te dwingen over het alternatief plan dat we opgesteld hebben waarbij geen afbraak zou nodig zijn en waarbij toch een park zou kunnen aangelegd worden in de buurt.

Bij de gemeenteraad van 23 september voerden een 20-tal inwoners actie omdat de onteigeningen zouden besproken worden. Tevens werd van de actie gebruik gemaakt om bekend te maken dat reeds meer dan 5.000 handtekeningen opgehaald zijn. Bij een deur-aan-deur bezoek in de Brugse Poort werd burgemeester Beke geconfronteerd met tal van woedende reacties. Het is duidelijk dat een meerderheid van de bewoners van de Brugse Poort zich tegen het project uitspreken, maar daar blijft het stadsbestuur doof voor.

Het is duidelijk dat het protest van de wijkbewoners niet het enige probleem is waarmee het stadsbestuur wordt geconfronteerd. Een schatter die de waarde van de huizen moet vaststellen is reeds bij een aantal mensen langs geweest. Daar werd aanvankelijk geprobeerd een erg lage prijs vast te stellen, maar toen dit niet lukte, moest de prijs verhoogd worden. Dat betekent een streep door de rekening van het stadsbestuur dat er vanuit ging dat het om "krotwoningen" zou gaan. Nu blijken die "krotten" meer waard te zijn dan wat het stadsbestuur had gedacht waardoor het budget voor de onteigeningen veel te klein zou zijn.

Dat wijst er tevens op dat het argument van het stadsbestuur dat de afbraak van "krotten" noodzakelijk is niet opgaat. Wij stelden al van in het begin dat het gaat om woningen die veelal in een goede staat zijn. Dat wordt nu bevestigd en dit bezorgt het stadsbestuur meteen extra problemen.

Op de gemeenteraad van 23 en 24 september werd het stadsbestuur tevens geïnterpelleerd door de oppositie (CD&V) omtrent dit project. Ook binnen de VLD was er reeds interne oppositie tegen het plan (VLD-verruimer Edmond Cocuyt diende een bezwaarschrift in).

Het wordt meer en meer duidelijk dat de argumenten van het stadsbestuur nergens op gebaseerd zijn. Het actiecomité zal dan ook verder campagne voeren om een referendum af te dwingen.

Wie mee wil helpen om 22000 handtekeningen te verzamelen kan ons contacteren via :

E-mail:militant.links@pandora.be
Adres: Postbus 2 9000 Gent 21
Telefoon: (32)(0)9/232 13 94