arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stop de aanvallen op socialisten en Attac in Rusland
by denjo Wednesday September 25, 2002 at 02:15 PM
02/3456181

Een jong lid van 'Socialistisch Verzet' (de zusterorganisatie van de LSP in Rusland), Sergei Kozlovskii, wordt voor de rechter gebracht aangezien hij vervolgd wordt tot betaling van de som van 50.000 roebels (bijna 2.000 Euro) aan Tamara Dadianova, een gekende "patriottische" schrijver.

Een jong lid van 'Socialistisch Verzet' (de zusterorganisatie van de LSP in Rusland), Sergei Kozlovskii, wordt voor de rechter gebracht aangezien hij vervolgd wordt tot betaling van de som van 50.000 roebels (bijna 2.000 Euro) aan Tamara Dadianova, een gekende "patriottische" schrijver. Dadianova heeft nauwe banden met de lokale autoriteiten in Yaroslavl. Samen met de klacht tegen Sergei, heeft Dadianova eveneens klacht ingediend tegen het lokale TV-station en eist ze de betaling van 50.000 Euro.

Deze zaak kwam er nadat Sergei deelnam aan een culturele avond waarbij hij gevraagd werd commentaar te geven bij een aantal gedichten die naar voor gebracht werden. Toen hij op het podium kwam, riep Dadianova (die blijkbaar gedronken had) naar Sergei: "Extremist, jeanet, trap het af" (vrije vertaling...). Een aantal van haar vrienden duwden Sergei gewelddadig uit de zaal. Sergei, een leidinggevend lid van het CWI, is ook een gekend activist voor homo-rechten in Yaraslavl.

Enkele dagen later werd Sergei door de lokale televisie geïnterviewd over het incident. Hij vertelde wat er gebeurd was en refereerde aan de duidelijke dronkenschap van de personen die erbij betrokken waren.

Dadianova diende hierop klacht in tegen Sergei en tegen het TV-station, omdat ze beweert dat Sergei haar zakenreputatie als wereldwijd gekende "academicus" schade toebrengt.

Bij de eerste zitting van de rechtbank op 13 september werd het politieke karakter van heel de zaak erg duidelijk. Nog voor het begin van de zitting, liet de voorzitter van de rechtbank zich negatief uit ten aanzien van Sergei. Zo stelde zij: "je zou moeten beschaamd zijn om een bejaarde dame te beledigen" en "heeft je deelname aan Attac in Yaroslavl je beïnvloed?".

De rechtszaak heeft alle elementen van en schertsvertoning. Volgens het Russisch recht moet de rechter voor het begin van de zitting alle getuigen vragen de zaal te verlaten. Dit gebeurde niet en werd later gebruikt als excuus om alle getuigen die Sergei verdedigden uit te sluiten!

Tijdens de zitting beledigde Dadianova Sergei geregeld op basis van verwijzingen naar zijn sexuele geaardheid. Daarnaast waren er nog tal van inbreuken op de procedure.

Voor Sergei is het onmogelijk de boete die hem boven het hoofd hangt te betalen waardoor hij een gevangenisstraf riskeert. Hij heeft niet de middelen voor een professionele juridische bijstand en is afhankelijk van het juridisch advies van leden en sympathisanten van onze organisatie.

Vanaf 24 september wordt het proces verder gezet.

We eisen dat:

de huidige rechter vervangen wordt
alle getuigen hun bewijzen naar voor kunnen brengen
de zaak tegen Sergei onmiddellijk beëindigd wordt
diegenen die Sergei op de culturele avond aanvielen voor de rechter gebracht worden
een einde van de politieke repressie tegen linkse activisten en holebi's in Yaroslavl.

Protestbrieven kunnen verstuurd worden naar:

Leninskii Regional Court, 150040 Yaroslavl, ul Nekrasova 71. Tel: 0852 231243
En:

Victor Leonidovich Shirshov, Head of Public Affairs Yaroslavl Region. Tel: 0852 302867, fax: 007 852 303620.
Telecompany "Nezavisimoye Telemedia", 150003 Yaroslavl, ul Sovetskaya 69. Tel: 0852 251923.
Stuur een kopie naar 'Socialistisch Verzet' in Rusland: pabgem@online.ru en naar http://www.lsp-mas.be