arch/ive/ief (2000 - 2005)

Colombia: evaluatie van de boeren- en volksmobilisatie
by MOVILIZACIÓN NACIONAL CAMPESINA Wednesday September 25, 2002 at 12:42 PM
red@redresistencia.org

Internationale persmededeling van de organiserende vakbonden van de "MOVILIZACIÓN NACIONAL CAMPESINA" – 23 september 2002; De boeren van Colombia hebben beslist hun geweldloze mobilisatie stop te zetten, en naar huis en naar hun gronden terug te keren.

Consejo Nacional Campesino para la Acción Rural – CNC
Coordinación Movilización del Suroccidente Colombiano
Consejo Regional Campesino de Cundinamarca y Sur de la Sabana
Consejo Regional Campesino del Eje Cafetero
Coordinadora Campesina del Tolima

De boeren van Colombia hebben beslist hun geweldloze mobilisatie stop te zetten, en naar huis en naar hun gronden terug te keren. Op deze manier willen ze voorkomen dat er nog meer agressies, moorden, aanhoudingen en verdwijningen plaats vinden, en boven alles willen ze verzekeren dat de organisatie en de strijdlust bewaard blijft voor het noodzakelijke vervolg van hun gerechtvaardigde strijd.
In totaal mobiliseerden zich meer dan 125.000 boeren en dagloners, in 15 departementen, voornamelijk in Tolima, Cauca, Huila, en andere regio's als Sucre, Cundinamarca, Eje Cafetero, Chocó, Costa Atlántica, Nariño, Santander, Arauca, Putumayo y Boyacá. Ze beoordelen hun protest als een politiek succes, want ze zijn erin geslaagd het isolement en de afzondering door terreur te doorbreken, waarmee men probeerde hun gerechtvaardigd protest te verstikken, tegen het neoliberalisme en de ALCA, en voor de landhervorming, het recht op leven, grond, werk, recht op organisatie en andere sociale eisen.
De mobilisatie van de Colombiaanse boeren wekte een enorme nationale en internationale sympathie op, ook van de arbeidersvakbonden en zelfs van de lokale pers. In Cauca en Valle, was er aktieve solidariteit van politieke en sociale organisaties. In Popoyàn hebben studenten op een moedige manier een hoofdweg gedurende enkele uren afgesloten. De Nationale Coordinatie van de Mobilisatie wil in naam van alle boeren van Colombia haar oprechte dank uitdrukken voor deze enorme nationale en internationale solidariteit.
Deze mobilisatie toonde aan dat de Colombiaanse boeren de neoliberale politiek afwijzen waar ze het slachtoffer van zijn, en dat ze zich verzetten tegen vrijhandelsverdragen zoals de ALCA en tegen de politiek van de Wereldbank die de verkoop van gronden door de kleine boeren aanmoedigt. De boerenbeweging heeft haar programma van landhervorming, waar in ze de verdeling eist van 5 miljoen hectaren grootgrondbezit, die vandaag extreme onderbenut worden. Tegelijk eist ze de verdediging van de nationale productie om de soevereiniteit over de voedselproductie terug te winnen.
De regering wou slecht toegeven aan de vraag van een audientie met de president of de minister van Binnenlandse Zaken, met tien dagen vertraging. Ze wou niet ingaan op de eis van een nationale onderhandeling zoals in de grondwet is vastgelegd. Ze probeerde de mobilisatie in een kwaad daglicht te stellen, en haar door valse informatie te criminaliseren. Ze organiseerde een stevige golf van repressie en geweld, met als doel deze geweldloze mobilisatie te isoleren en te ontwrichten.De regering gedroeg zich als een dictatuur, door verscheidene internationale waarnmers aan te houden en te deporteren of het land uit te zetten. Daarmee had ze de bedoeling voor de rest van de wereld haar repressie van het volksprotest en de permanente schending van de mensenrechten verborgen te houden. Op deze manier wil ze de wandaden van de staat verstoppen.
Alles schijnt erop te wijzen dat er op 26 september een audientie zal plaats hebben met de Minister van landbouw. Met of zonder audientie zullen de Colombiaanse boeren hun roep van strijd voor de vrede, voor een integrale en democratische landhervorming en voor het respect van de mensenrechten verderzetten. We ondersteunen ook de besluiten van de arbeiders- en volksontmoeting die plaats had in Bogotà op 20 september, waar de organisatie van een nationale staking werd aangekondigd.

hoop doet strijden
by octo Wednesday September 25, 2002 at 09:04 PM
sky53278@skynet.be

bedankt voor de info Het zijn zo'n artikels die de negatieve spiraal van de andere media doorbreken.
As we nu nog leren van mekaar niet te dikwijls in de haren te vliegen door de verschillende taktieken die we gebruiken om op de akker van de materie ook socialistisch zaad te laten ontkiemen...is er nog hoop. Eens zullen we verder durven gaan dan de vakbonden bij sociale konflikten opzettelijk maar kunnen bereiken...en zullen we onze manier van SAMENLEVINGSBEHEER als uitgewerkt programma voorleggen
Ik denk niet dat zo'n programma door een klassiek parlement zal goedgekeurd worden...het zal waarschijnlijk wachten op de comeback van de RADEN worden, maar da's binnen enkele jaren al een 100jaar geleden. Ondertussen dat ieder de weg bewandeld die hem verstandig lijkt, ...de praktijk zal 't 'groot gelijk 'wel bewijzen