arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgian Social Forum : Overview
by Raf Custers Tuesday September 24, 2002 at 06:05 PM
raf.custers@euronet.be

Overview Belgian Social Forum


[NL-Artikels] [FR-Artikels] [Some Comments] [Links]

[NL-Artikels]

SFiB - atelier voor DIRECTE DEMOCRATIE. Verslag, by Bert Penninckx
Directe democratie, bron van sociale vooruitgang. Wat is dat en hoe werkt het?

BSF - FSB - SFB: De startdag: in de media en in de realiteit, by jp everaerts
Een gekruid, maar evenwichtige poging tot verslag van de startdag van het BSF, van de mediaberichtgeving erover en van de discussie over de rol van Indymedia

Sociaal Forum van België: dagboek van Erika, by Erika Buggenhoudt
In februari 2002 kreeg ik de kans om als jongerenwerkster van 11.11.11 naar het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre te gaan. Ik begeleide er 5 Vlaamse jongeren: 3 van 16 jaar, eentje van 19 jaar en eentje van 20 jaar. Alle vijf waren ze al lang daarvoor op de hoogte van globalisering en kenden ze meer dan de kern van het hele dossier. Op de laatste dag van het forum werd vanuit de Belgische delegatie bekend dat er plannen waren om ook in België een Sociaal Forum te organiseren. Fantastisch idee vonden we. Dan kunnen er nog meer jongeren bij betrokken worden. Misschien valt er wel samen te werken met de grote jeugdbewegingen en kunnen we vanuit de derde wereldbeweging vele jongeren mobiliseren.

Sociaal Forum van België: dagboek van Maarten, by Maarten Van Hove
Meteen toen ik vorige zaterdag wakker werd om iets na half acht wist ik het al: het is een pijnlijke affaire, ervoor kiezen om zo vroeg naar het Sociaal Forum van België te gaan terwijl je zoveel behoefte had aan een dagje thuis. Maar ja – voor mij gaan ze het niet verleggen, dus mijn koffie binnengieten en dan de trein op.

BSF: Atelier Lappersfort, by Françoise
Verslag van de workshop over het Lappersfort op het eerste Belgisch Sociaal Forum. Eén van de acties die tijdens de workshops werden voorgesteld, was het Lappersfort in Brugge. Dat was meteen ook de workshop die het meest concreet handelde over hoe actievoeren op lokaal vlak impact kan hebben, en ook op globaal vlak kan uitdijen.

Belgium Social Forum, dood spoor voor de beweging tegen globalisering ? by Han
Met meer dan 1000 kwamen ze op zaterdag 21 september bij elkaar om er te zoeken naar "een andere wereld". Op voorhand hadden ze in een Charter het kader uitgestippeld waarbinnen deze zoektocht moest plaats vinden; veel revolutionaire antwoorden kwamen er dan ook niet aan bod.

Seminarie ?Privatisering van gezondheidszorg? op BSF, by Bert De Belder
Een goed gevulde zaal voor dit seminarie op het Belgisch Sociaal Forum van 21 september, met als sprekers Christian Léonard (Christelijke Mutualiteiten), Albert Carton (CNE, Franstalig LBC) en Jean-Pierre Unger (Tropisch Instituut). De zaal was niet overdreven geboeid door de sprekers. Omdat ze vooral binnen het kader en de beperkingen van het huidige systeem bleven, terwijl de antiglobaliseringsbeweging toch precies voor een andere wereld vecht.

BSF : atelier "Vrede in het Midden Oosten" by lize
Dit atelier werd druk bijgewoond door zo ongeveer 80 mensen. De verontwaardigding over het lot van de Palestijnen en de woede over de misdaden van Sharon en zijn regering was unaniem. De discussie ging vooral over het al dan niet gelijke recht van beide volken op het grondgebied en over de zelfmoordaanslagen.

BSF: Boeiend atelier "globalisering en militarisering" by Pol De vos
Met zo`n 50 aanwezigen waren we, in de discussiegroep over globalisering en militarisering, één van de vele tijdens het Belgisch Sociaal Forum vanmorgen op de VUB.

BSF / Aan 'De Nar': huiswerk beter maken a.u.b. , by jpe
In het tijdschrift De Nar van september staat een artikel van Hans D.C. dat een anarchistisch standpunt ontwikkelt inzake het Belgisch Sociaal Forum. Hans betreurt de recuperatie van het Forum door diverse 'gevestigde' en 'sectaire' belangen, maar eindigt positief: "Ik denk dat de anarchisten er belang bij hebben in dialoog te treden met de andere segmenten in de antiglobaliseringsbeweging."


[FR-Artikels]

Le Forum Social Belge et les syndicats, by Jo Cottenier
Il n'y a pas plus d'un an, les structures syndicales étalaient encore leur scepticisme par rapport à la vague de nouveau militantisme qui secouait le monde, de Seattle à Gênes. Aujourd'hui ces mêmes structures applaudissent des deux mains un mouvement anti-mondialisation qui gagne de plus en plus en « maturité », comme au Forum Social Belge. Alors maturité ou récupération ?

[Some Comments]

Dood spoor of aarzelend begin ? Het moet duidelijk zijn dat deze zaterdag slechts een begin was. En een goed begin: er waren immers veel meer mensen dan ik had verwacht na zo'n magere mobilisering. Eigen aan een begin is dat het altijd beter kan... Wat we niet moeten doen, is dit sociaal forum de rug toe keren.

Indymedia op een dwaalspoor?
Je moet het maar doen. Voor het eerst sinds maanden slaagt een collectief van sociale bewegingen, waaronder erg gematigde en links-radicale, erin om 1.500 mensen op de been te brengen en Indymedia minimaliseert het en verklaart dat de beweging op een dood spoor zit.

Discussie over houding Indymedia tov BSF moet herstart worden
Zaterdag op het BSF ben ik er alleen in de namiddag geraakt, voor het seminarie over cultuur en het slot. Na gesprekken er met mensen die ook aan Indymedia meewerken en het lezen van de commentaren hier (oa van Dirk en Deirdre), vind ik meer dan voordien nog, dat we terug moeten discussiëren over de houding van Indy tov het Forum.

Sacré RK
"we didn't wanted to campain against the BSF, so we've been as discrete as possible about it" Il n'aurait plus manqué que ca ! "Indymedia stay totally open for artciles aboutb the BSF" Quelle chance, les militants alter-mondialistes peuvent encore poster des articles sur Indymedia. Merci de nous rassurer sur ce sujet

juiste aanpak?
Als indymedia.be vindt dat het BSF niet radikaal genoeg is of op een verkeerd spoor zit, waarom er dan niet juist meer energie insteken? (...) Om twee redenen denk ik dat het gebrek aan aandacht en deelname dat indymedia.be aan het BSF heeft besteed een negatieve invloed heeft op de andersglobalistenbeweging in Belgie....

Nogmaals ....
Persoonlijk vind ik het platform of charter een probleem. Niet omdat het niet radikaal genoeg is, wel omdat het elke radicaliteit "uitsluit". Dat is dus iets anders.

Welk spoor voor de beweging ?
(...) Dit alles en ondubbelzinnig om te zeggen dat zo'n dag van BSF wel degelijk zijn nut heeft. Zoals het prachtig is hoe je daags na het BSF op Indymedia allerlei verslagen van ateliers gepost ziet (...) Ik zie 3 belangrijke zwakheden van de beweging in België die vele positieve ervaringen dreigen te overwoekeren en aanleiding geven tot slechte discussies en herhaalde oproepen tot "hersporen" van de beweging (...)

[LINKS]
Belgium Social Forum

European Social Forum

Waar blijven de Franstalige artikels ?
by jpe Tuesday September 24, 2002 at 11:03 PM

Merkwaardig dat hier geen Franstalige 'artikels' staan, daar waar het BSF toch vooral aan Franstalige kant wortel schoot. Dat bleek zaterdag en maandag ook duidelijk in de pers. Later deze week maak ik nog eens een persoverzichtje inzake BSF plus een verslag van het seminarie over cultuur en van het slotgedeelte.

BSF: reactionaire anticipatie op verscherping uitbuiting ?
by Ibrahim Hublou Thursday September 26, 2002 at 01:19 AM
nur@pandora.be

Niet om paranoia te kweken maar vanuit een historisch besef dat veel sociale strijd al in een vroeg stadium gesaboteerd wordt: mogelijk is er een verscherping van de crisis op komst en zijn sommige krachten zich al aan het voorbereiden om te anticiperen op elk verzet dat tegen nieuwe loonafbraak ed. zeker zal de kop op steken... Een hele beweging wordt op een hoopje geveegd om radicalisering te parreren en een uitgekauwde slideshow moet de deelnemers terug in slaap wiegen. Eenheid voor strijd en geen eenheid voor de eenheid !

Onderstaande links maken deel uit van de discussie over het BSF. Als aanvulling op "SFB: dagboek van Maarten" penden we neer waarom onze organisatie er door de inefficientie (laten we hopen dat het dat is) van de organisatoren niet aanwezig kon zijn met een stand: er was gewoon geen communicatie.

Alle begin moeilijk? De strijd gaat door!

Sociaal Forum van België: dagboek van Maarten
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=31964

Sociaal Forum van België: dagboek van Erika
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=31971

Werkgroep "vakbonden" op het BSF
by Jan Vancoppenolle, ACOD-delegee Thursday September 26, 2002 at 12:07 PM

Korte reactie. Niet het al of niet "radikaal" karakter heeft mij gestoord. Op de werkgroep "vakbonden" konden we zowel een getuigenis horen over een vakbondsdelegatie naar Colombia ter ondersteuning van de fysiek bedreigde vakbondsmensen in de petroleumsector als een vertegenwoordigster van het EVV die de loftrompet stak van het "overlegklimaat" op Europees vlak. Een interessante steekkaart dus van het spectrum waarbinnen we als delegee functioneren...
Alleen, ik heb mij the day after sterk de bedenking gemaakt waar ik terecht gekomen was, op een forum "van onderuit" of op een klassieke vakbondsmeeting, met de bonzen vooraan en het applauspubliek in de zaal. Zeker, de groeiende medewerking aan het Sociaal Forum van "de" vakbonden is een goeie zaak.Verre van mij om de sectaire uit te hangen. Maar, wie zijn de vakbonden? Waarom werd het panel vooraan niet bemand/vrouwd door basisdelegees en zaten de bonzen niet in de zaal (of eventueel "op de eerste rij", zoals bij de slotmeeting, werkelijk een kloon van de klassieke congressen). Kwestie van dynamiek, niet ?. Ik heb op het BSF het boek "Ya basta" gekocht. Ik hoop dat ik voor het vervolg deze ondertitel niet moet toepassen op mijn interesse voor het vervolg van de Sociale Forums...

geen artikel
by Herman L. Friday September 27, 2002 at 02:49 PM

Kan iemand mij vertellen waarom de post http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=31841&group=webcast niet meer toegankelijk is - hoewel hij nu ook op de middelste kolom kan aangeklikt worden?

Het betreft een artikel van Han over de BSF.
Als je dat aanklikt luidt de boodschap - nu al enkele dagen:

"no story to tell yet"

Ik vond het standpunt van Han (en het verslag van zijn blitzbezoek) nogal hautain. Dat heb ik als comment op dat artikel geschreven. Heeft hij dat niet graag? Is het daarom ontoegankelijk gemaakt?

A propos: ook ik vind het vreemd dat er geen Franstalige commentaren op het al bij al geslaagde eerste BSF binnenkomen.

Franse artikels/Articles en Francais
by raf Friday September 27, 2002 at 04:02 PM
raf.custers@euronet.be

bij het samenstellen van deze feature heb ik tot mijn grote verbazing geen Franse artikels gevonden
u zult nochtans merken dat er daarvoor wel een rubriek is voorbehouden (waarin de vermelding : none so far, geen tot dusver)
daarom ook de oproep om wèl te schrijven, in het Frans (en in het NL)
en wat betreft het eerste artikel van Han dat Herman aanstoot gaf, dat moet een technische kwestie zijn, is daaraan intussen nog niet verholpen ?

Raf

Groupe de travail "Syndicat et mondialisation"
by J.Vancoppenolle Friday September 27, 2002 at 04:54 PM

Puisqu'on insiste,voici une traduction en français de ma contribution qui est parue hier ( sans arrière-pensée à ce jour de fête de la communauté française de Belgique, il y a encore des belges....).
C'est pas la question si le Forum prend un caractère radical ou pas qui me frustre. Dans le groupe de travail sur les syndicats, j'ai pu entendre un témoignage d'une délégation syndicale en Colombie en soutien des syndicalistes menacés à mort dans le secteur pétrolier et une porte-parole de la coordination syndicale européenne qui chantait les louanges du climat de concertation européenne. Parlant de contraste, c'en était un fameux !
Seulement, je me suis très fort demandé à quel genre de réunion j'assistait. A un forum "d'en bas" ou à un meeting syndical classique, avec les bonzes devant et le public "applaudisant" dans la salle.Certe, la collaboration grandissante des syndicats aux Forums est une bonne chose. Loin de moi de jouer la carte sectaire. Mais, qui sont "les syndicats"? Pourquoi le panel devant n'était-il pas équipé de femmes et d'hommes qui travaillent à la base? (est-ce qu'un délégué de base est moins responsable....?). Le meeting de clôture prenait ainsi le caractère de ces meetings syndicales qu'on connait si bien, avec les invités officiels au premier rang...C'est une question de dynamique, non? J'ai achêté au Forum le nouveau livre sur la mondialisation. J'espère que mon enthousiasme qui n'était dèjà pas très grand ce samedi, ne se termine pas en un "ya basta".

het "no story to tell yet"-fenomeen
by joeri Saturday September 28, 2002 at 08:27 AM
joeri@indymedia.be

Herman,

Dat een artikel ineens niet meer zichtbaar wordt, doordat er enkel een "no story to tell yet"-bericht verschijnt, is een louter technisch probleem. Het gebeurt regelmatig wanneer er problemen zijn met de server.
Ondertussen staat dit artikel weer te lezen op de url die je aangeeft.

Wanneer je zo een probleem opmerkt, kan je altijd een mailtje sturen naar imc-belgium-edito@lists.indymedia.org ; wanneer een bericht op hidden wordt gezet kan je ook altijd een mailtje sturen om meer uitleg trouwens. Dit is veel praktischer dan dadelijk "censuur!" te gaan roepen, het neemt enkel wat meer moeite.

groetjes
joeri

sorry
by Herman L. Saturday September 28, 2002 at 05:49 PM

Sorry, Indy-anen, ik ken te weinig van techniek om de site-managers op de vingers te mogen tikken.
Zal het niet meer doen en onthou voortaan het e-mailadres
"imc-belgium-edito@lists.indymedia.org".