arch/ive/ief (2000 - 2005)

BSF: Atelier Lappersfort
by Françoise Tuesday September 24, 2002 at 12:15 AM
fvermeersch@pandora.be

Verslag van de workshop over het Lappersfort op het eerste Belgisch Sociaal Forum

Zaterdag kwam het eerste Belgisch Sociaal Forum bijeen in Brussel. Tientallen organisaties die opkomen voor een andere wereld - NGO's, vakbonden, VZW's, activisten, ... - organiseerden debatten en workshops omtrent de meest diverse thema's in navolging van Porto Alegre. Zo'n duizend mensen kwamen afgezakt naar de gebouwen van de VUB in Elsene, waar ze de mogelijkheid kregen om nogmaals alle organisaties die zich bezighouden met de strijd voor een betere wereld te ontdekken, en vooral om elkaar te leren kennen en hun netwerken uit te breiden.

's Morgens konden de deelnemers kiezen tussen een twintigtal workshops georganiseerd door mensen die actief zijn op het werkveld. In de namiddag waren er sessies over een zevental algemene thema's rond privatisering.

Eén van de acties die tijdens de workshops werden voorgesteld, was het Lappersfort in Brugge. Dat was meteen ook de workshop die het meest concreet handelde over hoe actievoeren op lokaal vlak impact kan hebben, en ook op globaal vlak kan uitdijen.

Het Lappersfront begon een jaar geleden met de bezetting van het Lappersfortbos, omdat dat bos o.a. bedreigd werd door de aanleg van een nieuwe invalsweg voor Brugge - de zogenaamde 'Zuidelijke Onsluiting'. De aanleg van deze invalsweg zou een enorme belasting betekenen voor de rand van het bos: op de plaats van de geplande weg, is er namelijk weide- en moerasgebied (gradiëntgebied), één van de rijkste en meest gediversifieerde biotopen van het bezette gebied.

De actie kwam uit van het Brugs anarchistisch collectief Uitgezonderd en een aantal buurtbewoners.

De actie van het Lappersfront is uniek in België. Het is immers de eerste keer dat een dergelijke actie een netwerk kon opbouwen die samenwerkt met de actievoerders en bottom-up de politiek bereikt. Je kan het zien als een aantal concentrische cirkels, met in het midden de radicale activisten, daarrond de buurtbewoners en de buurtcomités, en daar nog eens rond de 75 organisaties die samen het Groene Gordelfront vormen. De activisten zijn het kloppende hart van de acties voor de redding van het bos, en hebben zich ook ingezet in de campagne voor de redding van het Chartreusegebied. De buurtbewoners maken dat er actieve steun komt naar de activisten toe, en dat een bredere publieke opinie op de hoogte is van de actie. In de loop van de maanden de volgden op het begin van de bezetting, hebben er inderdaad steeds meer mensen in Brugge hun sympathie betoond voor de actie. Als je nu in Assebroek of Sint-Michiels rondfietst kom je in elke straat wel een paar affiches tegen met "S.O.S. Lappersfort". De contacten met de buurtbewoners blijven cruciaal voor het slagen van de actie. Het Groene Gordelfront is op zijn beurt noodzakelijk om politieke druk uit te oefenen. Tot nu toe kan men spreken van een zeker succes: het bos zal zeker voor een groot deel behouden worden, en indien er een goed alternatief komt voor de Zuidelijke Ontsluiting, is deze dreiging ook van de baan.

De meeste acties die in België worden gevoerd, gebeuren, in tegenstelling tot de bezetting van het Lappersfort, top-down. Dit wil zeggen dat er vanuit de kader van een organisatie wordt besloten campagne te voeren voor of tegen iets, en dat het van daaruit de gewone man bereikt. De Lappersfronters denken dat hun actie deels geslaagd is doordat ze net omgekeerd tewerk zijn gegaan...

Daarnaast werd ook benadrukt dat het Lappersfront niet alleen staat in zijn strijd: overal ter wereld moeten mensen vechten tegen de groten als Fabricom en Tractebel.
Gaandeweg hebben de Lappersfronters immers ontdekt dat ze niet tegen de eerste de beste aan het vechten zijn. Fabricom Group, die via de FN het Lappersfortbos bezit, is een duistere conglomeraat van bedrijven die actief zijn in het aanleggen van pijpleidingen, onderzoek in het kader van het Human Genome Project en andere biotechnologie, enz. Ze vermoeden dat zo'n bedrijf liever niet constant in het nieuws komt te staan, laat staan in een negatief daglicht. Fabricom is op zijn beurt een onderdeel van Tractebel, die op haar beurt binnen de groep Suez-La Lyonnaise des Eaux staat. Ze proberen nu ook hun acties naar die bedrijven toe te richten, onder meer door op te roepen tot emailacties naar deze bedrijven. En zo is de cirkel rond: een lokale actie moet ook globaal zijn - het centrale thema van dit Sociaal Forum.

VUB bezet
by klaas Tuesday September 24, 2002 at 01:34 PM
klaas@raaf.be

Grappig detail was dat -net zoals het Lappersfront- ook de workshop een bezetting was. Middenin het seminarie kwam een dame beweren dat het lokaal voor haar groep was. Een reeks over geschiedenis ofzo. We hebben haar doorverwezen naar de organisatoren van het BSF maar enkele minuten later kwam ze nog drukker doen. Haar toen duidelijk gemaakt dat het een workshop over bezettingen was en we gerust konden overgaan naar een praktisch gedeelte door ons aan het meubilair vast te klampen. Na wat gebrul verdween ze samen met haar groep om niet meer terug te komen.