arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgium Social Forum, dood spoor voor de beweging tegen globalisering?
by han Monday September 23, 2002 at 01:14 PM
han@indymedia.be

Met meer dan 1000 kwamen ze op zaterdag 21 september bij elkaar om er te zoeken naar "een andere wereld". Op voorhand hadden ze in een Charter het kader uitgestippeld waarbinnen deze zoektocht moest plaats vinden; veel revolutionaire antwoorden kwamen er dan ook niet aan bod.

Belgium Social Forum, dood spoor voor de beweging tegen globalisering?

Met meer dan 1000 kwamen ze op zaterdag 21 september bij elkaar om er te zoeken naar "een andere wereld". Op voorhand hadden ze in een Charter het kader uitgestippeld waarbinnen deze zoektocht moest plaats vinden; veel revolutionaire antwoorden kwamen er dan ook niet aan bod.
Di Ruppo (PS) had voor de gelegenheid zijn rode trui aangetrokken, een paar kopstukken van AGALEV en ECOLO hun groene trui. Voor het overige bestond het publiek voornamelijk uit verantwoordelijken en medewerkers uit de NGO- en de vakbondswereld.

In de voormiddag gingen er een aantal workshorps door, van de media, speculatie en Tobin Tax naar het de crisis in het Midden Oosten. De mensen van het Vluchtelingen Aktie Komitee waren zeer te spreken over de workshop die ze samen met het Collectifs contre les expulsion organiseerden. "Er is toch wel wat uitgekomen, en we hebben er toch ook wel wat mensen kunnen aanspreken die ons nog niet echt kenden."
Sommige mensen waren ronduit enthousiast over de workshop die ze volgden, anderen waren dan weer teleurgesteld. Veel workshops waren een soort voorstelling van alle verschillende acties die er rond een bepaald thema doorgingen. Maar daar het publiek voor een groot stuk bestond uit ingewijden; was dat een beetje een misrekening.

In de namiddag gingen er een aantal seminaries door, het is te zeggen : een panel vooraan trad al dan niet in debat met het publiek.
Het seminarie over water leverde blijkbaar toch wel wat stof voor discussie. "Die van de Bond Beter Leefmilieu geloven dat het water beter beheerd zal worden door privé-bedrijven dan door de overheid. Zo zie je maar dat je en neoliberaal kan zijn en jezelf milieubewuste kan verklaren." "Ik vond het toch wel de moeite om te zien dat de waterproblematiek niet iets is dat uitsluitend geldt voor woestijnlanden. Blijkbaar wordt het ook hier de komende jaren een serieus probleem. Voor mij was dat toch wel iets nieuw hoor."

Zelf ben ik nooit tot in één van de workshops of seminaries geraakt. Niet dat ik niet wilde, maar ik kwam nogal wat mensen tegen die ik al een hele tijd niet meer had gezien. En ik was duidelijk niet de enige die van deze dag een soort ontmoetingsdag maakte.

Zo had ik Eric Goeman van ATTAC Vlaanderen al een hele tijd niet meer gezien. Hij vertelde me enthousiast hoe ze daags voordien met een bus hadden gekaapt om de privatisering van het openbaar vervoer aan te klagen. Een aantal buslijnen zijn immers reeds verkocht aan privébedrijven. "De lijn Gent- Aalst is een drukke lijn voor pendelaars; die is nu al in handen van de privé. Ze hebben een hele reeks kleinere haltes afgeschaft om de verbinding rendabel te maken, maar voor heel wat mensen wordt het daardoor onmogelijk om nog in Gent of Aalst te geraken met de bus."

Rond 16 uur bereikte ik de tent waar je iets kan eten en drinken. Ik vond er paar een medereizigers met wie ik in 2001 samen op het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre was.

"Ze hebben precies alleen het saaie van Porto Alegre overgehouden. Waar is het tegensprekelijke debat, waar zijn de mensen die de revolutie willen maken, waar zijn de acties, ...."
"In Porto Alegre vond ik het nevengebeuren veel interessanter dan het forum. De acties, de betogingen, geconfronteerd te worden met strijdbare vakbonden. Porto Alegre overtuigde me om actief te worden in de vakbond, maar ik vind hier wel veel zeer weinig van die dynamiek terug."

Deze beweging, die ontstond tijdens de protesten tegen de WTO top in Seattle waar men een week lang de staat van beleg afkondigde, doorgroeide in Praag waar tienduizenden de vergadering van het IMF en de Wereldbank omsingelden waarop deze besloten hun vergadering vroegtijdig te beëindigen; en haar voorlopig hoogtepunt kende in de slag om de rode zone in Genua,.... dreigt op een dood spoor terecht te komen indien dit de weg is die ze verder wil bewandelen. Een forum is interessant als het een moment is in de actie om ervaringen uit te wisselen, plannen te maken en zelfs om hier en daar de violen op elkaar af te stemmen. Maar als het een doel op zich wordt, geraken we in een doodlopende straatje. En als het Charter elke radikaliteit en bevraging van de huidge machtsorde uitsluit zou het straatje wel eens zeer kort kunnen zijn.

In de VS, Engeland, Italië, en vele andere landen wist de beweging een nieuwe dynamiek te vinden in de strijd tegen de oorlog. De komende weken zijn er massademonstraties gepland in Londen, Rome, Lyon,Marseille, Washington, New York, .... en in Praag wordt druk gemobiliseerd tegen de komenden NAVO top. Nochtans zijn er in dit kleine landje gelegenheden genoeg, zowel Europa als de NAVO hebben hun hoofdkwartieren in Brussel.

Het is waar, in België zullen op 5 oktober enkele duizenden op zoek gaan naar de Amerikaanse massavernietigingswapens die op Kleine Brogel liggen. En op 26 oktober zullen er duizende mensen lopen en wandelen voor de vrede op de Vredesloop in de Westhoek. De draad uit hoogdagen van de vredesbeweging in de jaren '80 wordt als het ware terug opgepikt. Eén van de hoofdkenmerken van de globalisering en de nieuwe wereld orde is toch wel de oorlog die nu in alle hevigheid dreigt uit te bartsen. Een oorlog om olie, strategische belangen en tegen die mensen die zich durven te verzetten tegen deze globalisering.


Copyleft:
Copyright © 2002 han Soete (han@indymedia.be).
Permission is granted to copy, distribute this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.1 or any later version published by the Free Software Foundation.
A copy of the license is included in the section entitled "GNU Free Documentation License"

d'accord avec Han
by arty Monday September 23, 2002 at 02:29 PM
arty@ARTivisme.net

on a fait un dossier sur ce thème -->

http://ARTivisme.net/revolt.htm

Dood spoor of aarzelend begin?
by Deirdre Maes Monday September 23, 2002 at 02:34 PM

In tegenstelling tot Han had ik helemaal niet zo'n slecht gevoel over het Wereld Sociaal Forum.
Er waren zeer veel mensen, wat 's morgens problemen gaf, want de interessante workshops waren direct volzet. Zo kon ik door het raam zien hoe de workshop gender en privatisering zo vol zat dat de meeste mensen recht moesten staan. Dan maar naar de workshop over de strategieen en de identiteit van de andersglobalisten, maar ook daar viel niet meer binnen te komen. Na veel omzwermingen en veel mensen tegen te komen die ik al lang niet meer gezien had, ben ik uiteindelijk in de workshop over vakbonden en mondialisering terecht gekomen. Hier was nog plaats, omdat dit in een grote aula werd gehouden. De vakbondsmilitanten toonden zich uitermate strijdvaardig, nadat één van de panelleden het Europees vakverbond verdedigde, barstte er tumult rond in de zaal.
's namiddags ben ik naar het seminarie over cultuur (eigenlijk enkel ingevuld als kunst) en neo-liberalisme geweest. De panelleden waren niet zo interessant, uit de tussenkomsten van de zaal daarentegen viel zeer veel te leren. De polemiek kwam bovendien goed op gang doordat broertje Verhofstadt (die daar ook een hele dag rond liep en zich van zijn arrogantste kant liet zien) de vrije markt kwam verdedigen. Gelukkig waren er enkele uit de zaal die, met kennis van zaken, hem van antwoord kon dienen.
Het moet duidelijk zijn dat deze zaterdag slechts een begin was. En een goed begin: er waren immers veel meer mensen dan ik had verwacht na zo'n magere mobilisering.
Eigen aan een begin is dat het altijd beter kan: het slotforum bijvoorbeeld was oersaai, er zat niks van dynamiek in. Men moetveel meer jongeren mobiliseren en er moet veel meer 'randanimatie' (muziek, acties, optochten, ...) komen. Maar daar zijn reeds concrete ideeen over.
Wat we niet moeten doen, is dit sociaal forum de rug toe keren. We moeten er voor zorgen dat het geen sociaal-democratisch kliekje wordt. Laten we volgende keer een leuke actie organiseren en zorgen dat er interessante workshops worden georganiseerd

te negatief
by mario Monday September 23, 2002 at 02:58 PM

Ik heb geen echt heimwee naar die grote vredsbetogingen in de jaren '80 : er was wel enorm veel volk maar er is niets uit voortgekomen. Integendeel, welke koude douche kreeg ik niet toen de raketten toch wel geplaatst werden kort na zo'n machige manifestatie - ern er kwam geen serieuze reactie meer. Bovendien werd een partij zoals de CVP niet electoraal afgestraft voor haar pro-rakettenstandpunt.
Wat erger is : omdat de beweging vooral stoelde op vrees en niet verder ging dan manifestatie bleef er na korte tijd niets van over.
Dus , ik heb liever dat men wat ervaringen uitwisselt .. zelfs zoder revolutionaire grootspraak, maar iets dat diep gaat , over zeer concrete dingen (zoals die buslijn), maar dan moet men er wel iets aan koppelen zoals een project waar al de neo's (liberalen...) bang van zijn ..en dat dus stemen afpakt, dus niet door het revolutionaire opbod met verschillende kleine partijtjtes naast elkaar, elk met zijn gelijk(je) en bijgevolg niet geloofwaardig.

Anderglobalisten of verraders van Seattle
by denjo Monday September 23, 2002 at 03:02 PM

Lees de kritiek op het boek van Noreena Hertz via http://www.lsp-mas.be/lsp/index.html

en stop de recuperatiepogingen door de "verlichte" kapitalisten.

Aarzeldend begin ??
by han Monday September 23, 2002 at 04:14 PM

Je hebt gelijk mario aan het soort geschreeuw over de revolutie dat je hier soms leest hebben we inderdaad niets.
Het is nogal goedkoop om de kritiek daartoe te herleiden.

Je opmerking over de vredesbeweging begrijp ik tenvolle. Vandaag liggen de kaarten anders denk ik, al was het maar omdat er een man in Washington is die op elk ogenblik wil overgaan tot oorlog. Indien er geen massal protest komt zal ook onze Belgische regering zoals steeds trouw blijven aan haar NATO partner.

Maar je opmerking over stemmen afpakken die gaat over het soort discussie die we moeten hebben.
Als er vandaag spraken is van een beweging is dat niet omdat ze stemmen afpikte, niet omdat ze leuke fora met veel volk organiseerde, maar omdat ze op straat kwam. Ze kwam zelfs niet zo maar op straat, ze blokkeerde de toppen in Seattle en Praag.

Er moet zeker er een ruimte zijn om ervaringen uit te wisselen, niemand spreekt dat hier tegen. Problematisch wordt het als die ruimte het doel op zich wordt, en daar begint het zo een beetje op te lijken natuurlijk. Als die ruimte bovendien beperkt wordt tot het huidige maatschappelijk bestel dan is het helemaal problematisch. (lees er het Charter eens op na,...)

Deirdre, ja kan nu bijna drie jaar na seattle, twee jaar Praag en een jaar na Gent,.... toch moelijk spreken van een begin.
Er wordt een nieuwe piste ingeslagen,... de vraag is of dat de juiste piste is?


Groeten

han

Indymedia op een dwaalspoor?
by Dirk Monday September 23, 2002 at 05:03 PM

Je moet het maar doen. Voor het eerst sinds maanden slaagt een collectief van sociale bewegingen, waaronder erg gematigde en links-radicale, erin om 1.500 mensen op de been te brengen en Indymedia minimaliseert het en verklaart dat de beweging op een dood spoor zit.

Enkele maanden geleden stelden reeds een aantal mensen dat het Wereld Sociaal Forum van Porto Alegre 'reformistisch' is. Welnu de sociale fora-beweging is noch reformistisch noch revolutionair. Het doel van de sociale fora is om alle krachten die vragen stellen en acties willen ondernemen tegen het neoliberalisme samen te brengen en met elkaar in debat te brengen om zo stappen vooruit te zetten in de actie.

Aan de basis van het WSF lag ondermeer de Beweging voor Landloze Boeren, een radicale boerenorganisatie die klaar en duidelijk antikapitalistisch is en een meeting hield tijdens het laatste WSF over 'Socialisme in de 21ste eeuw'. Tegelijkertijd liepr Elio Di Rupo daar wat hypocriet te wezen en waren er tal van gematigde NGO's aanwezig.

Tijdens dit Belgisch Forum waren er eveneens radicale groepen en organisaties aanwezig: Attac, VAK, Collectieven tegen uitwijzingen, Lapperfort, Milieuwerkgroep, Socialisme Zonder Grenzen, Wervel, SJW, Rage, anrchististen... Tegelijkertijd waren er syndicalisten, NGO's, milieubewegingen, godsdienstige groepen en... inderdaad enkele bonzen van vakbonden of reformistische regeringspartijen.

Maar net zoals noam Chomsky, MST, EZLN, James Petras, José Bové, Vandana Shiva, Naomi Klein, Alain Krivine e.a. niet wegblijven maar integendeel deelnemen aan het WSF zo is het goed dat de antikapitalistische tendens van het andersglobalisme haar mening en standpunten laat confronteren met de rest binnen het Belgisch Sociaal Forum (en binnenkort de lokale fora). Hoewel velen meenden dat het WSF niet radicaal genoeg was, schreven die van Genova zich helemaal in in de social-fora-beweging, met de oprichting van het Genua Sociaal Forum. Geen begin? Toch wel, dit Belgisch Sociaal Forum kan een begin zijn.

En voor de rest, kom nou toch! Wie laat zich nu opleggen binnen welke lijnen een debat moet plaatsvinden? Dat is toch een totale onderschatting van die 1500 mensen die hun zondag hebben besteed aan een dag debat in Brussel.

Tijdens het WSF kwam er een oproep van radicale bewegingen tot stand in Porto Alegre. Misschien kan iets dergelijks ook hier wel gebeuren. Dit Forum heeft ten dele haar rol gespeeld en kan het weldegelijk nog spelen in de toekomst. Het zorgde ervoor dat heel wat mensen uit verschillende hoeken samenkwamen en nadachten over actie. Van direct-action activisten tot gematigde NGO'ers.

Dit maal onderschat Indymedia ook nog het aantal bezoekers. Toch vreemd, normaal gezien was Indymedia hierin een bondgenoot, nu stelt ze zich erger dan de verkochte media op. Indymedia moet een initiatief als het SF van B steunen en er minstens wat meer aandacht aan besteden (interviews, foto's, geluidsopnames...). Zo niet dan zit niet de beweging maar Indymedia op een dood spoor.

nee hoor Dirk
by Mara Monday September 23, 2002 at 05:17 PM

we hebben wel aandacht aan het BSF geschonken.

Begin augustus besloot het collectief dat we niet actief zouden deelnemen aan het BSF.
Indymedia heeft trouwens ook nooit deelgenomen aan het WSF. Ik weet wel dat dit in desinformatie-geruchten wordt beweert, maar het tegendeel is waar. Indymedia Brazilie schenkt wel aandacht aan het WSF maar heeft er tegelijkertijd heel veel kritiek op.

Gezien het BSF een minder radikaal afkooksel is van het WSF zagen wij van Indymedia Belgie geen reden om aan het BSF deel te nemen.

Neemt natuurlijk niet weg dat het BSF waarschijnlijk een erg interessante ontmoetingsplaats was voor gelijkgezinden en minder gelijkgezinden.En daar zijn we niet tegen. Alleen was dit niet prioritair voor ons.

Tenslotte is er nog een misverstand: Indymedia is geen dienstencentrum waarop beroep gedaan worden om alle mogelijke activiteiten in foto/audio of film om te zetten. We stellen onze site ter beschikking en organiseren soms ook workshops. Maar we zijn en blijven vrijwilligers die het recht hebben om prioriteiten te stellen.

Groeten

correctie
by joeri Monday September 23, 2002 at 05:21 PM
joeri@indymedia.be

dirk,

indy.be zegt helemaal niet dat de beweging op een dood spoor zit. Han, een van de vele medewerkers deed dit. Han is vooralsnog niet indymedia, en zal het nooit zijn ook, hij is er wel een van de schakels van. Zodus vallen zijn uitspraken niet te interpreteren als komende van heel het collectief.

Wat enkele weken geleden wel gebeurde binnen het collectief indymedia.be is dat we besloten de platformtekst van het bsf te niet ondertekenen, omwille van bepaalde redenen.
Misschien is het ook wel relevant om nog es de nadruk te leggen op het feit dat het globale indymedianetwerk nooit de platformtekst van het wsf ondertekend heeft.

groetjes
joeri

Niet de beweging zit op een dwaalspoor ...
by han Monday September 23, 2002 at 05:31 PM

han zegt dat het BSF de beweging op een dwaalspoor zet.
han zegt niet dat de beweging op dood spoor zit.

Han ziet dat in vele andere landen dezelfde beweging wel een spoor heeft gevonden. Namelijk de strijd tegen de oorlog.

Groeten

han

komt in orde
by guido Monday September 23, 2002 at 09:26 PM

dat komt in orde,
groetjes, Guido

Discussie over houding Indymedia tov BSF moet herstart worden
by jpe Monday September 23, 2002 at 10:00 PM

Zaterdag op het BSF ben ik er alleen in de namiddag geraakt, voor het seminarie over cultuur en het slot. Na gesprekken er met mensen die ook aan Indymedia meewerken en het lezen van de commentaren hier (oa van Dirk en Deirdre), vind ik meer dan voordien nog, dat we terug moeten discussiëren over de houding van Indy tov het Forum. Geen lid er van worden ok; maar we zouden er wel meer aandacht kunnen aan besteden, meer aan meewerken ook. Indymedia moet 'overal' zijn waar dingen 'bougeren' (of zou dat toch moeten proberen).

Ik hoop deze week tijd te vinden voor een verslagje over dat seminarie (waar ik het met Dirk Verhofstadt aan de stok kreeg; goed dat hij er was eigenlijk, bracht leven in de brouwerij) en volgen ook een paar bedenkingen over het optreden van anarchist Hans (eerst breekt hij in De Nar alle anderen af met het argument dat ze het BSF willen recupereren en wie zit er dan in het 'slotpanel' om de anarchisten te promoten ?) en de houding die we met Indymedia tov BSF kunnen aannemen.

aan Han
by Herman L. Monday September 23, 2002 at 11:57 PM

Han,
wil je in het vervolg wat minder hautain commentaar geven op een activiteit of een organisatie waar je niet of nauwelijks aan deelneemt?
Je zegt zelf dat je nergens binnen bent geweest, dat je wel veel interessante mensen hebt ontmoet en dat je pas tegen 16h naar de tent bent afgezakt (een uur waarop vele niet-wereldvreemde deelnemers al naar huis waren - hoe talrijk zijn trouwens de idealisten die na een zware werkweek nog een hele zaterdag opofferen voor de goeie zaak???).

A propos, wil iemand eens uitleggen waarom (ARGUMENTEN!?) Indymedia zich distantieerde?
De uitspraak "Wat enkele weken geleden wel gebeurde binnen het collectief indymedia.be is dat we besloten de platformtekst van het bsf te niet ondertekenen, omwille van bepaalde redenen" is wel ZEER MAGER als verantwoording. Wat waren die "bepaalde redenen"? Of mogen de Indymedia-consumenten dat niet weten?

Why Indymedia.be isn't in BSF ?
by red kitten Tuesday September 24, 2002 at 12:26 AM
redkitten@indymedia.be

The general assembly [ open to everybody and annouced on the mailing lists of Indymedia.be ] of August have decided not to take part in the BSF for two main reasons: there were no concrete project [ like o19, d14 or bomSPOTting ] and the lack of radicality in the platform.

We decided not to make a big noise about it, because we didn't wanted to campain against the BSF, so we've been as discrete as possible about it. Indymedia stay totally open for artciles aboutb the BSF and several media activists of Indymedia.be took part to the BSF launch day in Bruxxel.

Click on the link bellow to read the mail we've send to the BSF with complete explainations, in Dutch [NL]. It is in the public archives of Indymedia.be's mailing list.

ok, alhoewel
by Herman L. Tuesday September 24, 2002 at 08:23 AM

OK, nu weet ik het, al blijf ik vinden dat de argumenten zwak zijn ("platform niet radicaal genoeg": dat lijkt mij pas een zinnig excuus als Indymedia pogingen gedaan heeft om de platformtekst radicaler te maken, zonder de bedoeling om het initiatief weer te beperken tot een klein sectair clubje - ik weet uit ondervinding dat je een tekst altijd nog radicaler kunt maken, maar dat je op den duur alleen staat als super-radicaal. Radicaal opbod heet zoiets. Altijd gemakkelijk om ergens tussenuit te blijven)

Nogmaals ...
by han Tuesday September 24, 2002 at 10:02 AM

Persoonlijk vind ik het platform of charter een probleem. Niet omdat het niet radikaal genoeg is, wel omdat het elke radicaliteit "uitsluit". Dat is dus iest anders.

Maar het meest bevreemdende vind ik dat deze discussie zich afspeelt tefgen een achtergrond van "oorlog".
Tijdens het BSf werd het gehele complex van

Sacré RK
by Jef Tuesday September 24, 2002 at 10:05 AM

"we didn't wanted to campain against the BSF, so we've been as discrete as possible about it"

Il n'aurait plus manqué que ca !

"Indymedia stay totally open for artciles aboutb the BSF"

Quelle chance, les militants alter-mondialistes peuvent encore poster des articles sur Indymedia. Merci de nous rassurer sur ce sujet.

juiste aanpak?
by Joachim Tuesday September 24, 2002 at 10:19 AM

Als indymedia.be vindt dat het BSF niet radikaal genoeg is of op een verkeerd spoor zit, waarom er dan niet juist _meer_ energie insteken?

Ik was niet op de hoogte van het standpunt van indymedia ivm het BSF, en het viel me als buitenstaander erg op hoe weinig aandacht er besteed werd aan het BSF. Bijgevolg vroeg ik me af of indymedia.be nog wel goed functioneerde en of de beweging aan het doodbloeden was. Toen ik maandag in de krant echter las dat er 1500 deelnemers waren aan het forum begreep ik er helemaal niets meer van.

Om twee redenen denk ik dat het gebrek aan aandacht en deelname dat indymedia.be aan het BSF heeft besteed een negatieve invloed heeft op de andersglobalistenbeweging in belgie. Ten eerste ontneemt indymedia daardoor zichzelf de mogelijkheid iets bij te dragen aan de beweging, ook op inhoudelijk vlak, en dat was toch net waar het indymedia.be om te doen was? Men geeft vrij spel aan iedereen anders. Ten tweede loopt men daardoor de kans de beweging te smoren, als men zelfs op indymedia niet meer aangemoedigd wordt zich te engageren, waar dan nog wel? Als zelfs indymedia het gebeuren niet meer belangrijk vindt, wie dan nog wel?
Zo een houding betekent volgens mij een inherente verzwakking van de beweging op twee fronten tegelijk.

Joachim.

Nogmaals ....
by han Tuesday September 24, 2002 at 10:21 AM

Persoonlijk vind ik het platform of charter een probleem. Niet omdat het niet radikaal genoeg is, wel omdat het elke radicaliteit "uitsluit". Dat is dus iets anders.
Bovendien vind ik de optie van het BSF om nu alles te concentreren op 10 mei, jawel één maand voor de verkiezingen sprekend. Het geeft aan hoe men zich inschrijft in de huidige machtstructuur.

Maar het meest bevreemdende vind ik dat deze discussie zich afspeelt tegen een achtergrond van "oorlog".
Tijdens het BSf werd het gehele complex van Arafat afgebroken, en bereiden de VS hun oorlog tegen irak voor.

Als ik nu in iets mijn tijd en energie wil investeren is het niet in een praatclub maar in een beweging tegen de oorlog.

Misschien hadden we een soort petitie moeten maken op het BSF en aan iedereen voorleggen. Een petitie waarin we duidelijk van iedereen vroegen om zich "onvoorwaardelijk" uit te spreken tegen de oorlog en om zich "onvoorwaardelijk" aan de kant te scharen van de volkeren die zich verzetten : Palestina, Colombia, Venzuela, ...

De jongeren in Porto Alegre organiseerden een soort alternatief WSF (dat wil men hier ook maar niet geweten hebben blijkbaar). "Een andere wereld is mogelijk als we het kapitalisme vernietigen" is hun motto

Zij die de beweging willen laten stuklopen zijn de mensen die zeggen : "Het is het WSF, ESF, BSF, .... of niets"
Stel je voor dat men in Genua zou gezegd hebben : Iedereen moet meedoen aan de bestorming van de rode zone. "Het is bestormen of niets."

Groeten

han

.

Toch even dit
by han Tuesday September 24, 2002 at 10:26 AM

Wij zegden ook dat wij het BSF zouden opvolgen.
We hebben zefs gevraagd aan mensen om verslagjes te maken,...

In plaats van anderen te zeggen wat ze moeten doen, hierbij een oproep om die verslagjes dan ook te maken.

Ik maakte alvast mijn verslag.


Groeten

han

Re: Nogmaals...
by Joachim Tuesday September 24, 2002 at 10:27 AM

Allemaal goed en wel Han, maar dan moet je wel _iets_ doen. En er waren daar 1500 mensen die potentieel open stonden voor wat je dan _wel_ had kunnen/willen doen. Of die misschien je standpunt deelden ivm het de oorlog en het BSF...

Joachim.

....
by han Tuesday September 24, 2002 at 11:46 AM

Met alle respect maar ....

Wil men AUB even lezen wat er staat in het artikel en de comments.

Groeten


han

welk spoor voor de beweging ?
by Raf Verbeke Tuesday September 24, 2002 at 11:46 AM
carineraf@hotmail.com

Deze discussie gaat eigenlijk over welk spoor de beweging moet nemen en niet over Indymedia of over BSF.

Ik vind Indymedia een prachtig instrument al interesseert mij heel die wereldvreemde hersenkronkels over platformen tekenen en prioriteiten van vrijwilligers mij geen bal. 'k heb er gewoon geen tijd voor. Het feit dat Han en blijkbaar heel wat andere mensen van Indymedia hiet het debat aangaan over het BSF bewijst dat Indymedia zijn taak vervult ( informeren, discussie stimuleren) en dat het BSF toch een gevoelige snaar bestrijkt.

Idem voor het BSF: wie kan dat nu eigenlijk allemaal volgen die honderden mails over teksten, fora en dergelijke ? Eerlijk gezegd ik kan niet eens meer zeggen wat in dat charter staat. Dat is maar papier.

Ik heb met hart en ziel meegewerkt aan een atelier en een seminarie van ATTAC. Je zult er later meer over vernemen. (Han, het is niet de bus naar Aalst, maar naar het Nederlandse HULST die geprivatiseerd is). En ik kan gerust stellen dat ook het BSF een prachtig instrument is geweest. Aan het seminarie openbaar vervoer was die genoemde kapingsactie gekoppeld die niet alleen goed de media heeft gehaald, maar die weerklank heeft gevonden bij de chauffeurs van de De Lijn die daarmee tien keer meer stof tot nadenken hebben aangereikt gekregen om te weten wat privatisering nu eigenlijk echt is dan honderd mooie verklaringen over liberalisering in Europa. Een afgevaardigde van de DE Lijn uit Antwerpen gaf volgende commentaar:

Ik vond de actie in De Klinge een heel sympathieke actie, dicht bij de mensen
en zonder al te veel politieke slogans. In die zin mocht deze mani-
festatie van gegrond ongenoegen op algemene bijval rekenen bij
al de mensen die ik erover verteld heb. Ze vonden het allemaal
( ook verstokte antidemonstranten ) ontzettend tof dat DeLijn-
militanten ook willen opkomen voor de reizigers en zodus niet alleen
voor hun eigen 'platte' pree. Volgens mij bevindt zich hier een onvermoed en
dus ongebruikt achterpoortje voor openbare diensten tot de opbouw
van ongehoorde drukkracht. In plaats van zich voortdurend te laten
stigmatiseren door de media, zou door de sympathie van de be-
volking het uitzicht wel eens onverwachts snel mogen keren!
En heus, in deze overgeindividualiseerde samenleving volstaat het
dat slechts en paar aan die kar trekken. Tussen de enkelen zijn twee
een menigte.

Groet!
Berten

Wel het feit dat ATTAC werkzaam is rond dit concreet punt en tegelijk in staat gesteld wordt om 150 mensen bijeen te brengen in een seminarie waar syndicalisten van de vervoersbonden samen zitten met Belgische, NEderlandse en Engelse mensen die opkomen voor het openbaar vervoer, is ook een verdienste van het BSF. Alle spitsvondige discussies binnen het BSF en binnen Indymedia ten spijt. HADden wij ons van die spitsvondige disucssies maar IETS aangetrokken dan hadden wij niet het resultaat kunnen halen dat wij gehaald hebben met dat seminarie. NAtuurlijk is dat seminarie maar een etappe. En er zaten ook grote zwakheden in . Maar onze actie zal doorgaan los van de discussies binnen BSF, binnen Indymedia en zeker los van de discussie die hier gevoerd wordt. Want als er 1 zaak op dood spoor zit dan is het hier de zoveelste discussie zoals wij er de laatste maanden al talloze meegemaakt hebben (zoals die over Faust,bv.)

Het zelfde met het atelier van de werkgroep "economische democratie" van ATTAC. Een UITSTEKENDE discussie met drie vakbondsafgevaardigden van FCI uit Nederland en België. Waarom is de wet REnault nep ? Wat is je strategie als delegee die zegt 'gedaan met sluiten ?", maar die de druk ondervindt van collega's met een "pak de poen"houding ? En waarom komt die delegee uit Frankrijk dan NIET af en die van NEderland wel ? Omdat in FRankrijk (nog geen) bedrijven van FCI sluiten en in NEderland en België wel ? Deze uitstekende discussie is zeker een stap geweest om mensen breder te betrekken in de uitwerking van een waardige opvolger van de wet Renault. Als slot hebben wij ter ondersteuning van de actie van de mensen van FCI 35 T-shirts met "gedaan met sluiten !" verkocht.Als de arbeiders van FCI DAT overhouden van het BSF dan zeg ik OK dat mag er zijn. Ook hier de zelfde konstatatie: hadden wij ons laten leiden door allerlei spitsvondige disucssies over platformen dan hadden wij niets bereikt, terwijl nu 50 à 60 aanwezigen het gevoel hadden dat ATTAC iets aan het opbouwen is. Ik weet niet of mensen dat gevoel hadden in het atelier van de vakbonden.

Dit alles en ondubbelzinnig om te zeggen dat zo'n dag van BSF wel degelijk zijn nut heeft. Zoals het prachtig is hoe je daags na het BSF op Indymedia allerlei verslagen van ateliers gepost ziet.

Zie deze getuigenis als een oproep om de discussie over het spoor van de beweging anders en beter te voeren !

Han heeft gelijk als hij constateert dat het spoor dat in andere landen door de beweging gevolgd wordt anders is dan in België. Terwijl net in België idereen aanvoelt dat het potentieel even groot is als elders. Het probleem is niet nieuw. Het stelde zich n.a.v. het Belgisch voorzitterschap ook al en ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat een aantal problemen die toen niet opgelost zijn verder meegesleept worden. Wat is er overgebleven van de actie rond het Belgisch voorzitterschap ? Ik denk dat de bevolking in ons land in haar visie over de opdracht van de beweging veruit voorop loopt op de actieve woordvoerders en organisaties van de beweging. HEt is mij bv. opgevallen in de reacties van de reizigers op de actie van ATTAC tegen de privatisering dat de gewone man en vrouw in de straat aanvaardt en verwacht dat het de "de globalisten" zijn die iets doen voor het opengbaar vervoer. Dat het "die jonge gasten van die acties aan al die toppen" zijn die vandaag iets doen. DAT wil zeggen: de mensen die drager zijn van een globale visie, een globale inhoud, een globaal alternatief en niet de mensen van een of andere belangenvereniging die opkomt voor DE reiziger of voor DIE bushalte of DIE buslijn. Ik ondervind dat de beweging niet in staat is deze algemene waarheid te dragen.
ALs Han pleit voor een herlancering van de beweging tegen de oorlog van Bush dan heeft hij overschot van gelijk. Maar als zo'n herlancering niet gepaard gaat met een grotere inworteling in de brede massa van de bevolking dan komen alle bestaande kwalen onvermijdelijk bovendrijven en riskeert ge een ander spoor in te slagen dat 6 maand nadien opnieuw in vraaggesteld wordt door pleidooien voor weer een ander spoor.

Ik zie 3 belangrijke zwakheden van de beweging in België die vele positieve ervaringen dreigen te overwoekeren en aanleiding geven tot slechte discussies en herhaalde oproepen tot "hersporen" van de beweging:

1. De druk op de beweging vanuit de maatschappij om zich te beschouwen als een "middenveld". In tegenstelling tot andere landen ishiet meer druk van de media en van het establihgement om een brede maatschappelijke beweging te verwarren met de organisaties van die beweging in enge zin. Een nieuwe beweging als de huidige wereldbeweging wordt door opiniemakers, door het establishement maar ook door de bestaande organisaties onmiddellijk opgevat als een middenveld. Als bemiddelaar voor "een probleem" en de "instelling" die dat probleem moet oplossen. een bemiddelaar "om de kloof te dichten". In het BSF is deze druk natuurlijk zeer duidelijk aanwezig. Maar Alle andere bewegingen ontsnappen er niet aan of ontwikkelen er geen echt alternatief voor.
2. Samenhangend daarmee is de aanwezigheid van de werkende klasse in de beweging in verhouding tot de macht die de arbeidersbeweging betekent in België en in hetkapitalisme van vandaag ondermaats. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat de grote voorbeeldmomenten waar Han naar verwijst (Seattle, Genua, en SPanje) allemaal momenten zijn waar de actieve aanwezigheid van arbeidermilitanten in de acties noodzakelijk was om de acties een breed draagvlak te geven. Een breed draagvlak heeft niets te maken met radicaal of gematigd zijn, maar met het vermogen van de beweging de de meerderheid van de bevolking aan te spreken, los van de vraag met hoeveel mensen ge actie voert. Seattle is de stad met een van de rijkste arbeiderstradities, waar de rol van de vakbonden in de organisatie van de belegering cruciaal was. In Italië is de beweging van Genua gewoon opgegaan in algemene stakingen en burgerprotesten tegen Berlusconi . Idem Spanje waar een algemene staking (arbeiders en burgerstaking) georganiseerd is tegen de top. We staan in BELgië nog maar aanhet begin van vruchtbare, practische en diepgaande gemeenschappelijke ervaringen waarbij niet de mondiale activist centraal staat. MAar de gewone mens met een leven en een functie in de maatschappij en die zich niet wil laten opsluiten in een hokje als werknemer, als consument, als student,... En die globaal stelling neemt als burger tegenover de instellingen die verantwoordlijk zijn voor de verslechtering van zijn/haar situatie die de globalisering te weeg brengt.DE beweging mag geen middenveld zijn maar moet het democratisch alternatief zijn voor het geheel van de problemen van deze samenleving.
3. In tegenstelling tot hetgeen Han suggereert (ik ken zijn mening daarover niet) speelt de politieke/electorale situatie in dit alles een cruciale rol. België is vandaag een uitzondering in Europa op politiek vlak. Is het beleid van de paarsgroene regering ongeveer het zelfde al alle andere (dit wil zeggen neo-liberaal) dan is de cultuur die er rondomheen hangt dat niet. Op een aantal vlakken (buitenlands beleid, bepaalde sectoren van de sociale zekerheid,cordon sanitaire, openbaar vervoer,...) is deze regering verplicht toegevingen te doen aan de bevolking of een links imago aan te nemen. Anders is hier gewoon geen regering te vormen.Communautaire tegenstellingen verstekren dit nog. Dit heeft tot gevolg dat een deel van wat de politieke oppositie zou moeten zijn die de beweging zou moeten vertolken zich binnen de regering bevindt. Terwijl een deel van onze tegenstaanders waartegen de beweging zich keert via de weg van natiionalisme en racisme teert op het ongenoegen dat de beweging uitdrukt.
Een van de tussenkomsten hier in de discussie brengt inderdaad een belangrijke les in herinnering: de CVP overwinning na de installatie van de raketten in de jaren '80. Ik zou er ook nog aan kunnen toevoegen: de Tobback-overwinning na de stakingen tegen het globaal plan in de jaren '90. Politiek en verkiezingen spelen wel degelijk een rol in het spoor dat bewegingen kiezen. Als bewegingen geen politiek steuntpunt vinden dan vindt de politiek wel steunpunten in de beweging om haar eigen agenda door te voeren.
Het meest dramatisch hebben wij dat gezien in de beweging voor de verdwenen kinderen en tegen het Spaghetti-arrest. DE globale democratische eisen en verzuchtingen en alternatieven van die tijd, die kwa inhoud in wezen de zelfde zijn als de eisen van de beweging vandaag, zijn compleet in hun tegendel omgeslagen omdat de bevolking massaal voor verandering gekozen heeft via partijen en personen die op de doofpot gingen zitten in plaats van hem meer open te doen. Dit soort ervaringen vergeet men niet en worden in het bewustzijn van de bevolking meegedragen.
Ik wil hier niet het politiek netwerk LEEF! waarin ikzelf werkzaam ben en waarmee ik denk het politiek alternatief dat de beweging nodig heeft kan georganiseerd worden promoten. Maar het levensgrote probleem van van een altenratief voor de paarsgroene regering opzijschuiven zoals én HAN doet ("als er een beweging is, is het niet omdat men stemmen wilde afpikken") én het BSF ("Geen politieke partijen toegelaten ! ", kom nou zeg !) dat is de beweging geen goede dienst bewijzen en is mee bijdragen tot het ontsporen van een aantal disucssies hier op Indymedia en voor de alsmaar weerkomende vraag naar het spoor van de beweging zonder voldoende leiderschap om de beweging uit te breiden sterker te maken en dieper in te wortelen in de maatschappij.
Zolang er geen krachten zijn die opstaan uit de basis van de samenleving en die strijden voor een andere regering die de eisen van de beweging uitvoert, stevenen wij af op een zoveelste zwarte zondag met een herverdeling van de linkse stemmen ten voordele van de bestaande coalitie. Laten wij ook dit spoor opnemen in de discussie.

Raf Verbeke
0497/23.07.60.

oproep
by guido Tuesday September 24, 2002 at 12:47 PM

dag Han,

vorige week zat ik op een voorbereidende vergadering voor acties tegen een oorlog tegen Irak. Daar werd gezegd dat men op het einde van het BSF de mensen al ging oproepen, warmmaken voor acties. Als dit niet gebeurd is, ja, dan is dit een grote fout.

In Amerika zijn ze daar al lang mee bezig, zo is er een nationale actie op 26-10(als ik juist ben).
Gezien de dingen die daar gebeuren op binnenlands gebied, is dat wel nodig. Deze acties worden nu gekoppeld aan protesten tegen een oorlog op Irak.

In België wordt er daar niet over geschreven maar mensen zijn er mee wel bezig. Er is ook de Bombspotting, waar heel veel tijd en energie inkruipt.

Dan is er nog een actie i.v.m. de VS-politiek waarvan je binnenkort meer zal horen.

Aan de lezers, Han is evenveel indymedia.be als Eric Goeman Attac is, Alex het VAK is. Men moet stoppen met veralgemenen, het komt niets of niemand ten goede.

Han, ik zet mijn eerste stapjes in de vredesbeweging en ik vind het allemaal niet zo radikaal, hopelijk kan ik daar verandering in brengen. ;)

evaluatie bsf en vredesmobilisatie
by Lize Tuesday September 24, 2002 at 03:10 PM

hai, ik heb niet alle reacties in detail gelezen maar wou toch ook mijn mening kwijt in de discussie.

1. ik was op het bsf, en heb de dag erna een verslag geschreven op indymedia over de workshop 'vrede in het middenoosten' die ik heb gevolgd. de workshop zat vol gedreven mensen en aan het einde van de workshop werd een oproep gegaan om breed te mobiliseren voor een betoging tegen de wandaden van israël in palestina : men wil 500.000 mensen op straat krijgen

ik vond de deelname van de vakbonden uiterst positief en ik was erg in mijn nopjes hierover, vooral over de toch ferme uitspraken van het abvv tijdens de pleanaire om 'die zot van een bush te stoppen'. ik denk dus dat er wel degelijk vanuit de vakbonden gehoor zal worden gegeven aan mobilisering rond een vredesbetoging.

ik heb ook in mijn vuistje gelachen om het hopeloze lonken van de cd&v naar het acv en 'het middenveld'. hebben ze wel door dat veel acv'ers op de vub rondliepen zaterdag en niet op hun cd&v congres diezelfde dag ?

ik vond ook wel dat er te weinig over de concrete organisatie van acties werd gepraat, en dat er bv. tijdens de plenaire daarvoor geen oproep werd gedaan om hierover te praten. ik bedoel : gaan de vakbonden nu ze aan het forum deelnemen ook samen betogen in het vervolg (en niet meer de dag ervoor...). of nog : wordt er aan een volgend porto alegre ook een massale wereldwijde mobilisatie gekoppeld met betogingen in verschillende steden op dezelfde dag/periode ? zo'n dingen miste ik wel. maar er is nog een evaluatievergadering, misschien moeten we daar dit soort vragen stellen en voorstellen doen.

2. ik ben volop bezig met gehoor te geven aan de oproep tijdens de laatste indyvergadering om een 'anti-propaganda' avond te organiseren met indymedia in de cinema nova. we zouden een aantal sprekers uitnodigen die ons uitleggen hoe de vork in de steel zit met deze oorlog en de propaganda eromtrent, zodat we 'gewapend' zijn om alles te doorprikken, dit door te vertellen en op die manier te mobiliseren voor massale demonstraties tegen de oorlog. Michel Collon, Anne Morelli, Ludo De Brabandere (vzw vrede) hebben allemaal toegezegd en veel mensen zijn heel enthousiast over zo'n avond. op zo'n avond wordt er natuurlijk ook alleen maar 'gepraat' maar de link met mobilisatie en acties is toch duidelijk ? zo zie ik het bsf ook, of zo zou het bsf alleszins moeten zijn, en als dat niet zo is of niet genoeg dan moet indymedia er maar zijn om dit ervan te maken, vind ik zo.

3. het waarom van de beslissing om niet mee te doen met het bsf is mij ook nog altijd niet duidelijk. ik heb de vergadering gemist waarop dit werd beslist. wat bedoeld wordt met gebrek aan 'radicaliteit' wordt helemaal niet uitgebreid uitgelegd op de link die red kitten hierboven vermeldt. heel veel mensen hebben hier vragen over, op het forum werd ik daar door velen mensen over bevraagd en ik kon geen antwoord geven. ik heb de indruk dat men geen duidelijkheid wil scheppen om geen polemiek te veroorzaken, maar zo is het allemaal nog vager en misschien wel 'polemischer'.

groetjes,
Lize

verduidelijking
by Deirdre Tuesday September 24, 2002 at 05:06 PM

Beste Han,
Zou je eens duidelijk kunnen zijn waarom het forum elke radicaliteit "uitsluit"? Zou je enkele passages kunnen noemen? Dit zou de discussie wat duidelijker maken.

nabeschouwing
by dietger Tuesday September 24, 2002 at 06:35 PM

ik heb vooral de indruk gekregen in tegen stelling tot andere hier, dat juist het BSF indymedia niet als een platform heeft gebruikt. ik had juist aankondigingen van het BSF zelf verwacht en dat is niet gebeurt voor zover ik zelf weet.
wat ik ook miste was een diversiteit aan groepen, de bekende ngo's waren er, de vakbonden, ATTAC en nog wat ander minder bekende groepen. niks verassend eigenlijk, buiten de anarchist Hans en het Lappersfront was er ook niets anarchistisch.
in de voormiddag heb ik het laatste halfuur meegepikt van 'media en de wetten van de markt', wat nog wel redelijk interessant was omdat er een paar (ex-) journalisten van le soir in het lokaal zaten. maar in de namiddag was er helemaal niks te doen, de organisatoren hebben het ook allemaal nogal droog gehouden(geen randanimatie zoals muziek, film...). het einde van 'cultuur en de wetten van de markt' was nog het boeiendste omdat er dan echt gediscussieerd werd en verschillende visies naar voor kwamen.
plannen voor acties waren er helemaal niet(tenzij ik iets gemist heb)
het BSF mist vooral dynamiek en creativiteit, volgens mij is er een oplossing als men meer jongere organisaties betrekt, die dichter staan bij de mensen die meer bezig zijn met axie. en het zal noodzakelijk zijn om radikalere gedachten/groepen/axies waar han het over heeft, te moeten toestaan of aanmoedigen (het is nogal ondudelijk of radikalen echt worden verboden of genegeerd of ontmoedigd)

Wanneer actie tegen de oorlog(en)
by Toon Danhieux Wednesday October 02, 2002 at 12:16 AM
beton@belgacom.net

Ik was er niet op BSF, maar had al op voorhand de indruk dat dit weer een NGO-initiatief waar via de NGO-kanalen vooral NGO-mensen werden gemobiliseerd. Ik ben het helemaal met Han eens dat we dringend tegen de oorlog(en): Irak, Palestina, Noord-Korea, Afghanistan moeten mobiliseren. Eergisteren honderdduizenden in London. Wanneer honderdduizend in Brussel?

Het inititatief waar Lize mee bezig is lijkt me daarbij zeer nuttig: Studiemomenten over de kapitalistische oorlogspropaganda. Heel bruikbaar hierbij is het splinternieuwe boek van Peter Fransen: 11 september, waarom de kapers vrij spel kregen. Een adembenemende thriller, ware het niet dat hij uit de afdeling non-fiction komt! Nodig hem ook uit Lize!