arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ya Basta ligt nu in de boekhandel!
by David Dessers Monday September 23, 2002 at 12:22 PM
david@clochard.be 0486/69.69.27 Plantinstraat 29, 1070 Brussel

Voor het eerst verschijnt er een oorspronkelijk Nederlandstalig boek van en over de andersglobalisten. Het boek kreeg de titel 'Ya Basta! Globalisering van onderop', werd geschreven door Peter Tom Jones, Jan Dumolyn en David Dessers. Het boek bevat literaire bijdragen van een hele reeks progressieve auteurs, zoals Elvis Peeters, Herman J. Claeys, Patricia Lasoen, Eric Goeman of Didi de Paris.

Het boek ligt vanaf deze week in de boekhandel. Je vindt het ondermeer in alle Fnacs en alle Standaard-boekhandels. Ook in de kleinere boekhandel moet het boek tijdens de komende weken te vinden zijn. Voorts namen heel wat alternatieve niet-commerciële boekenverdelers het op in hun assortiment. Je vindt Ya Basta bijvoorbeeld ook op de stand van 11.11.11.

Ook de Nederlandse site van Indymedia biedt uitgebreid aandacht aan het boek. Er worden vanuit die hoek activiteiten op poten gezet rond het boek in Amsterdam.

Voorts kan je het boek ook bestellen op de site (http://www.yabasta.be). Via een simpele overschrijving valt het enkele dagen laterr bij jou in de bus. In verschillende Vlaamse steden komen er speciale Ya Basta-activiteiten. Ook tijdens het Alternatieve boek en de Boekenbeurs, telkens in Antwerpen, worden er activiteiten geprogrammeerd rond het boek. Zo vindt er een debat plaats met de auteurs van het boek op de openingsdag van de Boekebeurs op 30 oktober om 14.00u. in zaal Retorica, op de beurs zelf.

De auteurs van dit boek hopen dat er rond de verschijning van het boek een debat kan op gang komen over de perspectieven van de andersglobalisten. Het boek kost 17 euro en bevat 358 pagina's. Indymedia België leverde de foto's.

Ya Basta - Gloablisering van onderop

De neoliberale globalisering staat sinds de indrukwekkende manifestaties in Seattle, Genua en Barcelona steeds meer ter discussie. De auteurs omschrijven die globalisering als de huidige fase van de kapitalistische winstmaatschappij en de verpletterende ideologie waarin die geworteld is. Daartoe ontkrachten ze een aantal hardnekkige 'mythes van de markt'. Vervolgens gaan ze in het hoofdstuk 'Tussen Scylla en Charybdis' in op de ogenschijnlijke tegenstelling tussen economie en ecologie. Het vervolg van het boek beschrijft de opkomst en evolutie van de andersglobaliseringsbeweging. Aspecten als directe actiemethoden, (post)moderne communicatiemiddelen, basisdemocratische netwerken en de belangrijke maar vaak moeilijke relatie met de vakbonden komen daarbij aan bod. «Wat te doen in tijden van postmodernisme?» is de hamvraag die de auteurs zich ten slotte stellen. Ze gaan daarbij op zoek naar zinvolle manieren waarop we bij de dageraad van het Derde Millennium kunnen nadenken over een mogelijke 'andere wereld'. Het boek wordt doorspekt met beschrijvingen van de beweging in België en Nederland, interviews met andersglobalisten uit verschillende hoeken, een getuigenis over de hallucinante gebeurtenissen in Genua (2001) en met literaire bijdragen van geëngageerde Vlaamse auteurs. Dit boek is er één voor iedereen die zich vragen stelt bij de hedendaagse Heerlijke Nieuwe Wereld.

"De enorme stroom beelden en informatie die wij op ons afgevuurd krijgen heeft niet geresulteerd in een helder besef van wat de wereld is, hoe ze eruit ziet, hoe ze ineen zit (...) Het is ongewoon verfrissend en heilzaam een beweging te leren kennen waarin de wereld wel echt bestaat, een vorm heeft, een structuur. Dit boek leert ons die beweging kennen op een interessante, zeer informatieve en toegankelijke manier (...) Het geeft ons hoop omtrent de politiek van de toekomst. Lees het." - Jan Blommaert

Over de auteurs:

Jan Dumolyn (1974) is Doctor in de Geschiedenis en als assistent verbonden aan de Universiteit Gent. Hij is onder meer actief in Attac en het Instituut voor Marxistische Vorming. Hij was ook betrokken bij de organisatie van de 'manifeesten' van de andersglobalisten in Brugge en Gent in 2001.

David Dessers (1973) studeerde journalistiek en werkt momenteel als stafmedewerker van de NGO Socialisme Zonder Grenzen. Voorts is hij hoofdredacteur van Rood, het tweewekelijks blad van de SAP,waarin hij een reeks artikels rond andersglobalisme publiceerde. Hij was erbij in Göteborg en Genua in 2001.

Peter Tom Jones (1973) is Burgerlijk Ingenieur Milieukunde, Doctor in de Materiaalkunde en werkzaam als post-doctoraal onderzoeker aan de KULeuven. Hij is actief binnen Attac en publiceerde als 'Genua-getuige' diverse essays, boekrecensies en vrije tribunes omtrent het thema andersglobalisering.

reclame
by habib Monday September 23, 2002 at 07:45 PM

Ik heb een hekel aan reclame. Reclame op vtm, berichtjes van algemeen nut op de vrt, banners en pop-ups op websites, spam via email... om enkel nog maar die reclame te noemen die ik niet via de gedrukte en geafficheerde 'media' (what's in a word ?) moet consumeren.
Maar als ze op Indymedia dan ook nog eens reclame gaan maken voor hun boek... dan vind ik het toch welletjes.
Stuur wat mij betreft recensie-exemplaren naar wie danb ook en hoop erop dat je een positieve beoordeling krijgt, maar verlaag je niet om zelf een hoera-artikel over je boek te schrijven. Het is absoluut niet objectief.

Ik heb het trouwens gelezen (in diagonaal weliswaar) en inderdaad na een 1/2 uur heb ik gezegd: ya basta !
In die zin dekt de titel de lading.

ahaaa!
by TUc Tuesday September 24, 2002 at 12:02 AM


enkele vragen/opmerkingen aan de heren/dames spike en habib:

Spike: lees het boek misschien eerst eens. ik bedoel: kijk nu eens wat een zonde zo'n post. trouwens, men spreekt van 'hiërarchie'...

Habib: waarom? Vond je het geen goed boek ofzo? Wat scheelde eraan volgens jou?

tell me!
TUc

Ik wil het zeker lezen.
by Agua121 Tuesday September 24, 2002 at 03:49 AM

Een andere wereld is niet met geweld of dwaasheid af te dwingen. Wie zinnige dingen te vertellen heeft verdient het om gehoord te worden. Zelf hoorde ik Eric Goeman op het manifeest in Brugge héél zinnige dingen vertellen; de vreugde om zijn gedeelde bekommernissen, gekoppeld aan zijn recht voor de raaps en niet mis te verstane taalgebruik hebben me overtuigd niet op te geven. Yabasta? Zeker!

leuk boek
by guido Tuesday September 24, 2002 at 10:03 AM

dag,
ik heb het al kunnen lezen voor het uit was en ik vond het niet slecht. Ik had wel een aantal bedenkingen, maar die heb ik bij alles wat ik lees.

Voor iemand die niet in één of andere organisatie zit en enkel via de media geïnformeerd werd, is dit een absolute aanrader!

Voor mensen die wel in een organsatie zitten, is het ook interessant. Het geeft antwoord op een aantal vragen.

Het stuk over Porto Allegre is leuk om lezen omdat het zo moeilijk is om hier iets over te vinden.

En zo zijn er nog een aantal dingen.

Alleen spijtig dat het lettertype zo klein is.

Don't hate the book...
by David Dessers Tuesday September 24, 2002 at 05:26 PM
david@clochard.be

Toch enkele kleine bemerkingen over ons boek Ya Basta en de reacties op deze site.

1) Een hele waaier activisten uit zeer uiteenlopende hoeken werkte mee aan Ya Basta. Dat maakt dat je het boek niet meteen in één of ander uitgesproken vakje kan plaatsen. Ik geef enkele voorbeelden van activisten die meewerkten of aan bod komen: Didi de Paris, performer en anarchist, Elvis Peeters, auteur en vredesactivist, Mathias Bienstman, milieuwerkgroep JNM, Patricia Lasoen, progressieve poëte uit Brugge, Herman J. Claeys, dichter en kandidaat op de PvdA-lijst tijdens de jongste gemeenteraadsverkiezingen, Maria Vindevoghel, strijdsyndicaliste Sabena en gezicht van de Europese syndicale meeting van 13 december, Jan Dumolyn, onder andere lid van de Kommunistische Partij, een activist van het Lappersfort, Wendy Verheyden, Comité voor opheffing van de derde wereldschuld,... Ik vergeet er nu nog een heleboel. Zelf ben ik actief in de SAP. Hans Soete van Indymedia leverde de foto's. Het was dus onze uitgesproken bedoeling om de veelzijdigheid van de beweging in kaart te brengen.

2) Eerst luidde de ondertitel van het boek 'Globalisering van onderuit' maar in het AN bleek dat 'onderop' te zijn. Hiermee willen we gewoon duidelijk maken dat we tegenover de globalisering van de multinationals, de ondemocratische instellingen, het kapitaal een globalisering van het verzet, van de basis plaatsen. Daar is dus niets hiërarchisch aan, lijkt me. Maar nogmaals, het boek bevat zowel visies van anarchisten, libertaire marxisten, socialisten, communisten, ecologisten, linkse kunstenaars en NGO'ers...

3) Natuurlijk vind ik het jammer dat iemand Ya Basta na een half uur weer dichtslaat, zeker als je weet dat je enkel met de interviewtjes, actieverslagen, poëzie en proza al veel langer leesplezier hebt dan een half uur (dus nog los van de eigenlijke hoofdstukken van de auteurs). Wij staan in ieder geval open voor elke inhoudelijke reactie. Méér nog, als je het niet eens bent met de auteurs van dit boek schrijf er dan een bijdrage over voor deze site, voor één of ander krantje of tijdschrift. Hoe meer artikels, sites, krantjes en boeken rond de andersglobaliseringsbeweging, hoe beter. Een ander boek is mogelijk, denk je misschien... Wel, zonder enige ironie kunnen wij dan enkel aanraden om er zelf één proberen te schrijven. Habib kan dat, Spike kan dat, en al de andere activisten moeten dat kunnen. Zeker als je zoals ons samenwerkt met een brede groep activisten.

4) Reclame? Tja, nadat we met een hele groep mensen een zwangerschap lang hadden gebroed op dit boek, dachten we dat we onze kleine spruit wel eens mochten voorstellen op de website van de andersglobalisten in België. Sorry, voor zij die zich daaraan storen. Maar nogmaals: don't hate the book, write a book!