arch/ive/ief (2000 - 2005)

Opdat het geweld van Coca-Cola in Colombia en in de wereld ophoudt!
by (posté par Risbal) Sunday September 22, 2002 at 12:55 PM
misioncol@skynet.be Bruxelles, Belgique

Coca-Cola en zijn filiaal in Colombia, Panamco N.V., nemen deel aan de vuile oorlog tegen de sociale beweging.

VERKLARING
Opdat het geweld van Coca-Cola in Colombia en in de wereld ophoudt !

Colombia is verworden tot model van het extreem gebruik van geweld om de neoliberale mondialisering op te leggen. Elke vorm van sociale organisatie die weerstand biedt wordt uitgeroeid: inheemsen, boeren, arbeiders worden vermoord omdat ze zich verzetten tegen de aanmatigingen van investeerders. In Colombia worden elk jaar meer vakbondsmensen vermoord dan in de rest van de wereld.

Coca-Cola en zijn filiaal in Colombia, Panamco N.V., nemen deel aan deze vuile oorlog tegen de sociale beweging. Zo werden er de laatste 10 jaren 8 leiders van de vakbond bij deze onderneming vermoord, 2 van hen moesten naar het buitenland vluchten en nog eens 48 moesten op de vlucht binnen Colombia.

Het voortdurend optreden van paramilitairen, die opereren met de medeplichtigheid van leger, politie en staatsveiligheidsdiensten, komen de multinational en zijn filiaal goed uit om de vakbondsleiders onder druk te zetten, om de arbeiders te verplichten uit de vakbond te stappen om zo te kunnen verzaken aan de arbeidsovereenkomsten, om de arbeiders te dwingen hun arbeidscontract op te zeggen en zo de nieuw aangeworven arbeiders lage salarissen op te leggen.

Deze arbeidspolitiek, gebaseerd op terreur, laat Coca-Cola toe zijn winsten enorm op te drijven.

Ook in andere landen - zoals in Guatemala, Filippijnen, Pakistan, India, Israël,Venezuela, enz… - beschuldigt de sociale beweging Coca-Cola ervan, direct of via zijn filialen, gebruik te maken van moord, geweld, corruptie en het niet naleven van de arbeidswetten, om zijn economische doeleinden te bereiken. In de Verenigde Staten wordt de multinational aangeklaagd voor rassendiscriminatie, voor het schaden van de volksgezondheid, voor milieuschade, voor genetische besmetting en voor watervervuiling. In veel gevallen was er een aanklacht, soms ook een veroordeling, maar omzeggens altijd heeft de macht van Coca-Cola het mogelijk gemaakt te ontsnappen aan de actie van het gerecht.

Als toppunt van de uitwassen van de mondialisering en de militarisering van Latijns Amerika, kan Coca-Cola coca kopen en verdelen in zijn vervreemdende drank, terwijl inheemse volken, die sinds onheuglijke tijden coca telen, onderdrukt worden door de drugsoorlog.

De ondertekenende organisaties en personen:

Klagen daarom het geweld aan, dat Coca-Cola rechtstreeks en onrechtstreks gebruikt, en de straffeloosheid waarin deze feiten blijven. Ze klagen het geval van Colombia aan, dat op een uiterst heldere en wrede wijze de band tussen geweld en het opleggen van een neoliberaal model blootlegt. Van dat model is Coca-Cola de speerpunt, samen met andere multinationals zoals Mac Donald's, Monsanto, United Fruit Co., Unilever, Endesa, Nestlé, Occidental Co, Repsol, BP, Bayer, Drummond, enz…

Eisen dat dit optreden van Coca-Cola ophoudt en dat het bestraft wordt en dat de gerechtelijke stappen ondernomen door de slachtoffers in Colombia een correct verloop krijgen. Zij eisen dat de Colombiaanse regering de vuile oorlog tegen de sociale beweging stopt en dat zij een einde maakt aan de straffeloosheid van hen die deze oorlog stimuleren en uitvoeren.

Dringen er bij de UNO op aan bindende normen op te leggen aan de multinationale ondernemingen zodat ze gedwongen worden de mensenrechten te respecteren.

Dringen er bij de geïndustrialiseerde landen en bij de UNO op aan hun drugspolitiek bij te stellen om zo een einde te maken aan het monopolie van de multinational Coca-Cola om de derivaten van de cocaplant uit te voeren en te commercialiseren en om tegelijk een einde te maken aan de drugsoorlog tegen boeren en inheemsen.

Zij steunen de gerechtelijke actie, door de vakbond Sinaltrail op 20 juli 2001 tegen Coca-Cola en de Verenigde Staten ondernomen, gesteund op de wet "Alien Torts Claims Act".

Ze sluiten zich aan bij de ontelbare groepen die actie voeren tegen het te veroordelen gedrag van Coca-Cola en op deze manier schreeuwen zij om een ander Colombia en een andere wereld, waarin crimineel optreden van nationale en internationale ondernemingen onmogelijk wordt.

Ze drukken hun steun uit aan de Publieke Gerechtszitting in Brussel op 10 oktober 2002 over het criminele optreden van Coca-Cola en zijn filialen in Colombia. Zij roepen op dat deze acties en deze gerechtszitting de campagne versterken, die erop gericht is dat de genoemde multinational ophoudt met het geweld, dat het direct of indirect, met zijn filialen in Colombia en in vele andere landen van onze planeet uitoefent.

Ondertekeningen : misioncol@skynet.be

Coca-Cola-boycot?
by Jan W. Sunday September 22, 2002 at 06:41 PM

Dat Coca Cola een vuil spel speelt overal ter wereld is niet nieuw maar komt hier opnieuw aan de orde.
Kijk maar eens naar de nevenbedrijven van het Coca Cola-imperium en zijn rol in de wereldpolitiek: investeringen in de defensieindustrie, connecties met de CIA, betrokkenheid bij dictaturen in Latijns-Amerika, e.d. Dit alles om zijn markt en hegemonie te behouden en uit te breiden
Dit is al geweten van in de jaren zestig. Waarom is er nog altijd bij weldenkende mensen geen boycot op Coca-Cola en zijn producten. Omdat dit te weinig geweten is?
Er zijn nog van die firma's: Ford Company, United Fruit e.d.m.

see also
by nl Sunday September 22, 2002 at 08:25 PM