arch/ive/ief (2000 - 2005)

BSF: Boeiend atelier "globalisering en militarisering"
by Pol De vos Saturday September 21, 2002 at 05:10 PM

Met zo'n 50 aanwezigen waren we, in de discussiegroep over globalisering en militarisering, één van de vele tijdens het Belgisch Sociaal Forum vanmorgen op de VUB.

De deelnemers stelden duidelijk de band vast tussen het kapitalisme en de vrije markt enerzijds, en de militarisering en oorlog anderszijds. Beide hebben elkaar nodig : niet ‘vrije markt' en democratie zijn tweelingsbroers, maar ‘vrije markt' en oorlog. Vooral de agressieve overheersingsdrang van de Verenigde Staten werd aangeklaagd: Om de grondstoffen, vooral olie, te kunnen blijven plunderen én om mogelijke rivalen te counteren. Op die manier wil ze haar hegemonie behouden. De voorbeelden van Irak, Colombia en Afrika werden uitgewerkt.
Maar ook Europa werd met de vinger gewezen. De stelling dat de Europese Unie « een alternatief van vrede en democratie » kon ontwikkelen, werd door weinigen geloofwaardig geacht : ook de Europese Unie wil een economische en militaire grootmacht worden. Ze wordt daartoe gedwongen door de economische wetten van dit kapitalistisch systeem.
Dit als eerste reactie... andere deelnemers: vul aan aub!