arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuwe VS-doctrine en Irak
by Pol De Vos Saturday September 21, 2002 at 04:56 PM

Eind vorige week publiceerde Bush een document met een nieuwe militaire strategie: de preventieve actie.(1) ‘Wij zijn de baas, en willen dat ook blijven'. Dat is de logica van dit werkstukje. De VS behouden zich het recht voor haar eigen belangen te verdedigen, overal ter wereld. Desnoods tegen alles en iedereen in. Zoals vandaag in Irak.

Nieuwe VS-doctrine : « De enige weg naar veiligheid is militaire actie »
Bush wil "preventieve oorlog" tegen Irak

"11 september leidt tot de inburgering van nieuwe oorlogszuchtige doctrines", schrijven we in ons 11 september-boek (2): "Op 1 juni 2002 zegt Bush in een toespraak tot duizend afgestudeerden van de militaire academie van West Point dat het er niet zozeer op aankomt door afschrikking oorlogen te voorkomen maar dat het erom gaat als eerste toe te slaan. Bush: ‘Als we wachten met toeslaan tot de dreiging werkelijk wordt uitgevoerd, hebben we te lang gewacht. We moeten het slagveld naar de vijand brengen, zijn plannen voor zijn en de dreiging wegnemen voor de vijand haar kan uitvoeren. De enige weg naar veiligheid is actie. En deze natie zal actie ondernemen.' Een paar dagen later zegt minister van Defensie Donald Rumsfeld tegen de achttien Navo-bondgenoten in Brussel dat de alliantie ‘niet kan wachten op absolute bewijzen vooraleer toe te slaan tegen landen met chemische, biologische en kernwapens.' Rumsfeld zegt dat de Verenigde Staten doorvoor rekeken op de Navo-bondgenoten."
Nu publiceerde de regering Bush een strategie-document waarin deze "preventieve actie" naar voor geschoven wordt als de basis van het Amerkaanse buitenlandse beleid. Hierin wordt de agressieve militaire strategie officiëel vastgelegd . Zo schrijft het document dat « de Verenigde Staten nooit meer zullen toelaten dat hun militaire suprematie in het gedrang komt zoals in de Koude oorlog. » Essentieel in de redenering van de VS is dat ze « al diegenen die de VS haten » moeten uitschakelen vooraleer ze tot actie overgaan. Uiteraard zijn de bondgenoten daarbij ‘uitgenodigd', maar « we zullen niet aarzelen alleen op te treden, als dat nodig is, om ons recht op zelfverdediging uit te oefenen door middel van preventieve actie. »

De oorlogsvoorbereidingen tegen Irak passen volledig in deze nieuwe strategie. VS-president Bush sprak op 12 september voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.(3) Geen woord meer over Bin Laden en Al Qaeda. Nee, de nieuwe vijand nr 1 van de VS is Saddam Hoessein. "Wij kunnen niet staan toekijken en niets doen terwijl het gevaar toeneemt. We moeten opkomen voor onze veiligheid, en voor depermanente rechten de de hoop van de mensheid. Vanuit haar erfenis, en vanuit haar keuze zal de Verenigde Staten optreden. En, afgevaardigden van de Verenigde Naties, ook jullie hebben de macht die keuze te maken. » Zonder het minste bewijs, maakt Bush duidelijk dat hij oorlog wil. Met of zonder de VN. Precies volgens het boekje van de nieuwe militaire doctrine.

Ondertussen gebruikt president Bush de verwachte oorlogsbuit om mogelijke bondgenoten te lokken. "De VS zal de Iraakse olie delen met de landen die deelnemen aan de oorlog", blokletterde El Pais.(4) Als Parijs en Moskou meedoen, zullen ze een deel van de koek krijgen. Veel onduidelijkheid rest er niet : dit is een koloniale veroveringsoorlog.

(1) http://www.whitehouse.gov/nsc/nss.html
(2) 11 september, waarom de kapers vrij spel kregen, p140-141.
(3) http://www.whitehouse.gov/news/releases/2002/09/20020912-1.html
(4) El Pais, 16 september

De klok van de geschiedenis eeuwen teruggedraaid?
by Ben Saturday September 21, 2002 at 10:11 PM

Merkwaardig dat het onzekerheidsbeginsel dat niet wordt toegepast inzake de akkoorden van Kyoto, wel wordt gerecupereerd voor gebruik in de nieuwe oorlogslogica.

Merkwaardig dat één land, de VS, dat toevallig tijdelijk militair even de sterkste denkt te zijn, zich onttrekt aan het Internationaal Hof, aan het Internationaal Recht, om zelf rechter en partij te spelen voor alle andere landen...

De vergelijking met Hitler is inderdaad niet ver weg te denken: het opzwepen van de gemoederen, het opgefokt patriotisme,het militair vertoon en het mobiliseren, het zich toeëigenen van steeds meer volmachten onder voorwendsel van terreurbestrijding en van enveloppen met wit poeder, het diaboliseren van andere landen, het voortdurend dreigen met dood en vernieling, het zelf produceren van zenuwgas en biologische en andere massa vernietigingswapens...
Dit alles geeft een weinig fraai beeld van het beschavingsniveau van degenen die zichzelf tot keizer van het wereldrijk willen kronen.Als dit soort Texaanse beschaving de norm moet worden, dan zitten we binnen de kortste keren weer in een jungle van wetteloosheid en willekeur, dit keer op wereldschaal.

Dat de VS onze UNO in een wurggreep hielden door ze hun wil op te dringen met dreiging van anders geen lidgeld te betalen (wat blijkbaar straffeloos kon) dat wisten we al langer. Dat ze onze UNO probeerden helemaal te hi-jacken hebben we daarna gemerkt. Maar dat ze zichzelf totaal ongeloofwaardig maken door zich nu als baas boven de UNO uit te roepen is wel het allernieuwste. Daarmee vallen stilaan wel de laatste maskers van de 'bevriende' NAVO bondgenoot. En wat verschijnt?

Wat overblijft is het vertrokken verweerde gezicht van een lonely cowboy, die zich vastklampt aan de loop van zijn geweer als laatste strohalm, die in staat wel is de hele barak overhoop te schieten, maar niet echt om de wereld te leiden naar een betere wereld. Daarvoor ontbreekt de nodige maturiteit aan zijn 'beschaving'.

Als dit soort cowboys nu de rest van de wereld gaat bezetten en dan overal het verkeer van energie en goederen regelen, dan zitten we binnen de kortste keren terug in de feodale middeleeuwen.

Maar, wie weet,komen we zo nog terug bij het vergeten ideaal van de Huome Universale...
Gelukkig is er in de wereld nog een overmaat ontwikkelingsgerichte democratisch kritisch denkende en sprekende vrije mensen (al zijn die in Amerika zelf steeds minder te horen). Laten die de edele taak van het weer veilig stellen van de vrijheid op zich nemen, nu de 'wereldleider' blijkbaar blind van wrok en woede, en dronken van begeerte naar andermans goed, zijn oorspronkelijke principes en alle redelijkheid verloochent. het beste wapen daartoe: Gobale Bewustmaking.