arch/ive/ief (2000 - 2005)

do Avante! - Festival Portugal
by Stef Rooyaerts Saturday September 21, 2002 at 12:57 PM
stef.rooyaerts@belgacom.net

Het do Avante!-Festival, georganiseerd door Avante!, de gazet van de Portugese Communistische Partij is een uniek volksfeest. Ik bezocht het begin september.

Ik ben enkele weken op vakantie naar Portugal geweest… niets bijzonders zou u zeggen, was het niet dat ik een uniek festival heb bezocht.

Op 6, 7 en 8 september had te Seixal het "do Avante!"-festival van de Portugese Communistische Partij (PCP) plaats (in feite werd het georganiseerd door de gazet van de partij: Avante!). Dit volksfeest trekt elk jaar enkele tienduizenden vanuit heel Portugal aan: jong en oud, blank en zwart vinden elkaar in een mengelmoes van muziek, cultuur en culinair genot.

Het festivalterrein – eigendom van de Portugese werkers (via een soort aandelensysteem aangekocht door de PCP) – is enkele hectaren groot en bevind zich op de zuidelijke oever van de Taag, ter hoogte van de Baai van Seixal en praktisch recht tegenover de hoofdstad Lissabon. Tijdens het festival wappert, vrolijk en torenhoog, de sikkel-en-hamer.

Een gevarieerd programma bood voor elk wat wils:
Vooral Portugese rock-, folk en fadosterren stonden op de affiche. Van alle namen kende ik er slechts één: de Oysterband (GB) had ik ook eens in Dranouter gehoord.
Het Symfonisch Orkest van Lissabon verzorgde de opening met 4 prachtige klassieke stukken; waaronder ik helaas slechts 1 herkende: de Boléro van Ravell, zo'n "klassiek-kenner" ben ik immers niet.
Het hoofdpodium slikte ook een Braziliaanse groep die de festivalweide in vuur en vlam zetten.
Op een kleiner podium werden volksdansen en volksliederen gebracht. Volksdans is bijzonder populair in Portugal.
Het Avanteatro bracht theater, dans en monologen van een hoog cultureel gehalte… .
In een centraal gelegen inforuimte kon ik genieten van fotoreportages en kunst. Ook de partij werd voorgesteld en haar strijd tegen de globalisering, de privatisering en de xenofobie.

Voilà, een kort verslagje, niet echt veeleisende journalistiek… ik wilde enkel laten weten dat dit festival een jaarlijks weerkerend fenomeen is en de moeite om te bezoeken.

Stef.

sterk communistisch feest!
by Pol De Vos Saturday September 21, 2002 at 02:39 PM

Op het feest zijn elk jaar vertegenwoordigers uitgenodigd van de communitische partijen van vele landen. Ikzelf was samen met Stan Vanhulle aanwezig als vertegenwoordiger van de PVDA. Een van de sterke punten van het feest vond ik de jongeren-stand. In het voorbereiding van hun Congres (in november) zijn discussies bezig om terug te keren naar de analyses van Lenin als basis voor "welk antwoord op de huidige oorlog en globalisering?" en voor de discussie over "hoe zich organiseren?" Een boeiend debat!