arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het revolutionair vijgeblad van Jong Agalev
by jpe Saturday September 21, 2002 at 12:53 AM

'Bladgroen' over de wapens voor Nepal én de prioriteiten van Jong Agalev. + De Gemiste ROB-campagne.

In 'Bladgroen' van september kan u in het dossier "In het oog van de storm" nog eens "het verhaal" van de wapenleveringen aan Nepal opnieuw bekijken, nu met een Agalev-partijbril. Inclusief de oproep om de wapenwet (nog eens) te verstrengen.

Interessant is nog dit zinnetje uit een bijdrage van Jong Agalev: "Nu komt het er op aan het groene werk in uitvoering af te werken, ecoboni en homohuwelijk voorop. Als de Groenen binnen de regering ook nog een lans kunnen breken voor een sociale energieheffing, zal Jong Agalev pas echt tevreden zijn."

Meer moet dat niet zijn. Ecoboni klinkt leuk: nieuw snoepje ? Het homohuwelijk: voor wie zich de generatie herinnert die pleitte voor vrije liefde en vrij leven, is zo'n nieuw soort huwelijk R É V O L U T I O N A I R. En een 'energieheffing' die sociaal is, wie kan daar tegen zijn (tenzij misschien de 'sociaal zwaksten', die zoals meestal vooral de heffing zullen voelen ?). Agalev, de partij van een nieuwe middenkaste die vooral zichzelf bedient ?

Ondertussen merkt elke stadsbewoner aan de lucht die hij elke seconde inademt, dat het geen benzeendeeltje verschil maakt of er een groen vijgeblad voor 'zijn' regering hangt of niet. Een regering waarin tegenwoordig wel lansen maar geen geweren meer gebroken worden.

En als 'groenen' eens een goed idee lanceren, zoals deze week de ROB-campagne (Rustig op de Baan: pleidooi voor rustiger, minder gevaarlijk en minder vervuilend autorijden), dan pakken ze het soms nog zo snullig aan, dat je er grijze haren van krijgt. Minister Vera Dua kwam wel met een grappende Rob Vanoudenhoven op televisie (altijd goed om wat populairder te worden: verenig u met het succes van de populairen en hun populariteit zal de uwe worden), maar ze verklaarde ook dat ze geen grote mediacampagne plant. Waarom niet ? Als er voor iets campagne zou gemaakt mogen worden, dan toch voor ROB zeker !

Homohuwelijk
by yvan Sunday September 22, 2002 at 12:07 PM
yvan.brys@skynet.be

"Het homohuwelijk: voor wie zich de generatie herinnert die pleitte voor vrije liefde en vrij leven, is zo'n nieuw soort huwelijk R É V O L U T I O N A I R."

Klopt niet helemaal. revolutionair is het homohuwelijk niet, maar het is wel een van de belangrijkste eisen van de holebi-beweging, omdat het een grotere gelijkheid tussen homo's en hetero's verzekert. Wie de evolutie een beetje volgt moet echter vaststellen dat de openstelling van het burgerlijk huwelijk (zoals dat officieel heet) wel beloofd is door de regering maar dat we met de dag zien dat paars-groen het waarschijnlijk niet zal realiseren, evenmin als een anti-discriminatiewet trouwens. De holebi-beweging blijft m.a.w. op haar honger zitten, de grote verwachtingen worden door de coalitie ook hier niet ingelost.

Maar de discussie over "vrije liefde" mag voor mij best verder gevoerd worden. In het recente nummer van het holebi-blad ZIZO pleit Mark Sergeant voor diversiteit. Een citaat: "Met de openstelling van het burgerlijk huwelijk in het vooruitzicht is het nog nauwelijks denkbaar dat zo kort geleden het openlijk beleven van een homo-lesbische relatie eerder moedige uitzondering dan regel was. Mooi zo. Maar er is ook een schaduwkant: samen met de maatschappelijke acceptatie nadert ook de verburgerlijking. Er is een toenemende druk om 'gewoon' te doen, om dezelfde traditionele waarden over te nemen die onze seksuele tegenvoeters als evident aanzien. Er wordt maar al te vaak vergeten dat niet alle holebi's (willen) leven in een homo-variant van kindje-huisje-tuintje. Vaak brengen holebi's zelf ook weinig respect op voor holebi's die alternatieve keuzes maken. Terwijl hetero's best wat zouden kunnen leren van onze diversiteit: open vaste relaties, vriend(inn)en-netwerken van ex-en, een seksueel avontuurlijk cultuur... Monogaam of qudruplogaam, in de leefkuil of in de sauna, kek of kinky, lederen salon of broek... iedereen heeft het recht om liefde en seksualiteit te beleven op de manier van zijn/haar keuze en gerespecteerd te worden voor die keuzes."

Meer info over ZIZO: http://www.fwh.be