arch/ive/ief (2000 - 2005)

Le Nil, bommen op het menu? Een interview met de uitbaters
by Mara Friday September 20, 2002 at 05:19 PM
mara@indymedia.be

Op 20 september 2001 viel de Federale politie het Brusselse restaurant Le Nil binnen. In de opslagruimte vond men een grote voorraad chemische producten die zouden moeten dienen voor een terroristische aanlag op een Amerikaans doelwit. Een gesprek met de uitbaters van het restaurant, die ondertussen terug aan het werk zijn. Connecties met anderen ontkennen ze niet eens, wel de medeplichtigheid aan de vermeende, geplande daden.

Name dropping
Als je de verschenen Al Qaeda artikels in de pers bestudeert, valt het op hoe talrijke persoonsnamen en verschillende organisaties in een artikel worden vermeld. Vaak losstaande, niet altijd bewezen feiten worden netjes achter mekaar gepresenteerd alsof alles spinneweb-gewijs met elkaar gelinkt is. Radicale moslims, zelfbewuste allochtone verenigingen en terroristennetwerken worden in een adem genoemd als het gaat over de bedreiging van de staatsveiligheid. Na 11/09 is elke radicale moslim een potentiële terrorist. Moslims die in opspraak komen zijn zo goed als kansloos in het huidige klimaat.

"Jullie hebben al genoeg over ons gezegd en geschreven. Wat willen jullie nu nog meer?" Na enig aandringen aan de telefoon ontmoet ik dan toch Mohamed Salem, een van de uitbaters van het Egyptisch restaurant Le Nil op de Lemonnierlaan.
Mohamed is van Egyptische afkomst en heeft de Nederlandse nationaliteit. Sinds 6 jaar woont hij in België. Hij noemt zichzelf een harde werker en zit al twaalf jaar in de restaurantbusiness. In Nederland heeft hij 5 succesvolle restaurants mee opgestart. Zo startte hij 14 maanden geleden een restaurant op de Brusselse Lemonnierlaan op met de Belgische Marokkaan Fauzi El Hadouti. Het is een gezellig pita-restaurant geworden. `We serveren eten in de moslimtraditie: geen bier en geen varkensvlees.Als ik me in het centrum had gevestigd, had het een andere snackbar geworden, meer gericht naar toeristen. Maar ik wilde er een familierestaurant van maken. Het resultaat mag gezien worden: lekker eten voor een betaalbare prijs en het woord `snackbar` klinkt misprijzend als je het verzorgde interieur binnenstapt.

Een jaar geleden, op 20 september 2001 viel de Federale politie Le Nil binnen.
Een week eerder, op 13 september 2001 had de politie Nizar Trabelsi (Tunesische ex-profvoetballer) en Abdelkrim El Hadouti (de broer van Fauzi) opgepakt in een appartement in de Mozartlaan in Ukkel, op aanwijzen van een Nederlandse speurders. Bij Trabelsi vonden de speurders een Uzi en een lijstje aan van acht chemische producten (1), die kunnen gebruikt worden voor de aanmaak van artisanale springstoffen. Twee van die producten - meer dan 100 kilo zwavelzuur en aceton - werden een week later aangetroffen in een opslagruimte achter het restaurant.(2)

Mohamed Salem heeft 23 dagen in de gevangenis gezeten maar uiteindelijk heeft de onderzoeksrechter hem samen met Fauzi, de mede-uitbater, voorlopig vrijgelaten. Het parket heeft zich niet verzet tegen deze beslissing. (3)De broer van Fauzi, Abdelkrim El Hadouti en Trabelsi blijven aangehouden wegens bendevorming. Trabelsi wordt ook beticht van het beramen van een aanslag, het bezit van een oorlogswapen en het lidmaatschap van een privé-militie.(4)."

Mohamed Salem is niet te spreken over de manier waarop de media hem en zijn restaurant hebben zwart gemaakt.
Mohamed: Die producten waren in een voorraadkamer opgeslagen waar mijn werknemers voortdurend passeren. Ook de slager en de drankleverancier moeten daar zijn. Ja, Abdelkrim -de broer van Fauzi- had die producten daar gestockeerd. Maar voor ons was daar niets speciaals aan. Als u nu gaat kijken in die opslagruimte zal u 40 liter chemisch product vinden. Ik heb die producten nodig om het restaurant, de ovens en de keuken te onderhouden.
Op dit moment heb ik geen advocaat meer. Mijn advocaat vertelde me steeds; zeg nu maar de waarheid. Hij geloofde me gewoon niet. Maar ik vertelde het zoals het is: ik ben onschuldig.
Het is een vreselijk jaar geweest voor me. Ik ben in januari getrouwd maar ik voel me niet getrouwd.We kunnen er niet meer van genieten. Ik ben niet op mijn gemak in dit land en ik heb het gevoel dat het restaurant steeds in de gaten wordt gehouden. Niet dat ik iets te verstoppen heb, maar het is beklemmend. De manier waarop de politie me behandeld heeft hier, pff.. ik dacht dat zulke dingen alleen in Egypte zouden gebeuren. Niet in een land als België.

Als ik terrorist zou zij en ik zou die producten verstopt hebben, zou ik dat toch niet in een keuken doen van een restaurant waar ik zoveel in heb geïnvesteerd?
Als die producten inderdaad gediend zouden hebben voor zulke doeleinden en ik zou daar kennis van hebben gehad, dan had ik toch gezorgd hebben dat die zouden verdwijnen? Want Abdelkrim El Hadouti en Nizar Trabelsi werden al de 13de /09 opgepakt, terwijl de politie pas op 20/09 die producten in gewoon in onze voorraad kamer heeft gevonden. Zo dom zou ik dan toch niet zijn?

Met 35 politie agenten zijn ze hier binnengevallen, ook de arbeidsinspectie en de hygiënische controle hebben ze op ons afgestuurd. Ze moesten en zouden iets vinden. Ze hebben mijn hele financiële situatie onderzocht, mijn huis ondersteboven gehaald. Toen ik van de gevangenis naar het justitiepaleis werd gevoerd, werd mijn politiecombi begeleid met een politie-wagen ervoor en erachter, gevolgd door een helikopter. Ik voelde me alsof ik midden in een Amerikaanse film was beland. Alleen was het nu echt.

Uw restaurant wordt genoemd in verband met de radicale moslimorganisatie Tafkir wal Hijra. (5)
Mohamed: "Dat is belachelijk. Door de hele affaire ben ik in Egypte nu zelfs een soort held. Ik ben al drie keer op de TV geweest daar en in januari ben ik nog in Egypte geweest om te huwen. Denkt u echt dat Egypte mij zou binnenlaten als ik lid van zo`n organisatie zou zijn?

De zaak van Mohamed en Fauzi komt terug voor in oktober Uiteindelijk hebben ze niets concreets tegen ons, beweert Fauzi El Hadouti die er bij is komen zitten.
Fauzi: De onderzoekers hebben verbanden tussen verschillende mensen gelegd met de logica van een vijfjarig kind: A kent B, B kent C en C wordt verdacht een aanslag te plannen. Dus A wordt automatisch ook verdacht. Zo gaat dat hier.
De politie heeft mijn vriendin benaderd en geïntimideerd. Ze probeerde iedereen tegen ons op te zetten. Op dit ogenblik wordt het allemaal makkelijk gepikt door de publieke opinie. Het zijn allemaal Arabieren en ze kennen elkaar. Dus moeten het ook allemaal terroristen zijn.

Over de afkomst van de producten is veel geschreven. Uiteindelijk zouden die uit Schaarbeekse handel komen, waar ook een bediende werd opgepakt.
Fauzi: Ja, sommige kranten schreven dat het ons werd `geleverd`, anderen spreken ervan dat we het gestolen zouden hebben uit een militaire basis van Charleroi.
Het was inderdaad mijn broer Abdelkrim die de producten daar gestapeld heeft, maar zoals Mohamed reeds zei: wij zagen daar niets verdachts in.

Fauzi: het onderzoek naar zijn jongere broer Abdelkrim loopt ook in een dood straatje. De advocaat van mijn broer ziet dat het onderzoek tegen Abdelkrim maar niet vordert en op weinig gegevens gebaseerd is. Alleen weer die contacten.

La Dernière Heure legt een verband met een grote diamantenroof in 2000 op Zaventem. Jij en je broers zouden daarbij betrokken zijn . De opbrengst zou naar Al Qaeda zijn gegaan.

Fauzi: Er werd geschreven dat onze vingerafdrukken op een wagen gevonden werd van een kennis die op Zaventem werkte. Voila, het verband is weer gelegd. Smijt er een snuifje Al Qaeda bij en iedereen pikt het na 11/09.
La Derniere Heure heeft erg straffe dingen geschreven. Zo waren we al bijna beschuldigd en veroordeeld, terwijl we enkel `verdacht` werden. Het straffe is dat ik nog met die journaliste Emanuelle Praet in dezelfde school heb gezeten. Blijkbaar heeft die iets tegen mij. De journalisten van Le Soir zijn dan toch iets voorzichtiger in hun artikels.

Fauzi: En dan leggen de media de zaak Reid ook vaak in hetzelfde verband. Reid heeft in een hotel op de Lemonnierlaan geslapen. Verdacht dicht bij ons restaurant, aldus de berichten. Maar iedereen die Brussel kent weet toch hoe klein het eigenlijk is. Op de Lemonnierlaan zijn nu eenmaal veel Arabische zaken en het is trouwens erg dicht bij het Zuid station. Dat is gewoon toeval.

Mohamed: ons restaurant wordt nog steeds vermeld als terroristenspil in de media. Vorige week heb ik ` Le Nil` weer een aantal keer horen vallen. Maar er wordt bijna nooit gezegd dat Le Nil gewoon terug open is en wij sinds lang terug aan het werk zijn. Wat moeten onze klanten denken? Dat er bommen op het menu staan?

Fauzi: als je het gerechtelijk dossier tegen ons neemt en vergelijkt met wat er over ons geschreven is in de media. Daar sta je van te kijken. Het dossier is een velletje, de kranten hebben boeken geschreven.

Maar jij kent toch mensen die opgepakt zijn , zoals Trabelsi en Abdelkrim?
Fauzi: De wereld is soms klein. Ik ken inderdaad ook een aantal van die mensen die in Rotterdam zijn opgepakt. Eentje kende ik zelfs heel goed, we zijn nog samen uit geweest. Maar dat wil niet zeggen dat ik medeplichtig ben aan die geplande aanslagen. Nizar Trabelsi kwam hier vaak eten, dat is alles.

Volgens De Standaard zou die groep nu Kleine Brogel geviseerd hebben ipv de Amerikaanse ambassade in Parijs, hetgeen aanvankelijk werd geschreven. (6)
Fauzi: Ja, dat is de laatste verklaring van Nizar Trabelsi. Ik weet ook niet of dat waar is. Ik kan me er gewoon niet over uitspreken.

-------------
(1) Volgens Trabelsi komen de formules uit een Frans boek voor voetbaltraining en had hij de naam van de producten vertaald naar het Arabisch (DS, 19/09/01).Volgens het Parool van 27/09/01 zou het gaan over formules om hydrazine te vervaardigen.

(2) Zie `Zoek het Verschil`

(3) De Standaard Online, 16/10/2001

(4) De Standaard Online, 19/10/2001

(5) "Tafkir wal Hijra is eind jaren `70 opgedoekt in Egypte. Vandaag gebruikt men die naam om een informeel netwerk van mensen aan te duiden die een ware moslimgemeenschap willen creëren en de huidige maatschappij afwijzen, zonodig door terreurdaden. De ideologie is blijven doorleven oa bij de GIA in Algerije. Maar `als we nu over Tafkir wal Hijra spreken gaat het niet over een groep maar over individuen die de radicale ideologie aankleven. Er bestaat geen aantoonbaar verband met Osama bin laden, wel met de Muhajeddin, waarbij Trabelsi een opleiding zou hebben gevolgd in Algerije, aldus De Smet van de Staatsveiligheid. (De Standaard Online, 25/09/01) Toch zouden ze volgens Pater Leman nog mee verantwoordelijk zijn voor de dood op Anwar Sadat in 1981. (Humo nr 37/3235, p. 22.)

(6) De Fransman Djamel Beghal , opgepakt in de Verenigde Arabische Emiraten, vertelde dat hij en Trabelsi een aanslag beraamde tegen de Amerikaanse ambassade in Parijs. Maar de Belgische speurders hebben altijd hun twijfels gehad over de waarheidsgehalte ervan: Waarom zou Trabelsi in Brussels 100 kilo explosieven fabriceren en het risico lopen er helemaal tot in Parijs te lopen? In juni bekende Trabelsi dat hij een aanslag wilde plegen de luchtmachtbasis in Kleine Brogel. Ook deze bekentenis blijft twijfelachtig. (De Standaard online, 31/08/2002)
Toch herhaalt Humo in september dat Trabelsi opgeleid was om een aanslag te plegen in Parijs, en de Amerikaanse luchtmachtbasis in Kleine Brogel te treffen . Ook hij wordt in verband gebracht met de diamantenroof van oktober. (Humo, nr 37/3235, p.20)


Le Nil : zoek het verschil

Het restaurant Le Nil ligt inderdaad op de Lemonnierlaan in Brussel, maar in De Standaard online van 09/02/02 verandert dat plots: Speurders ontdekten in restaurant Le Nil in Ukkel, liters aceton en zwavelzuur die als basis kunnen dienen voor een krachtige bom.

Iedereen is het erover eens dat de chemische producten in restaurant Le Nil gestockeerd lagen. Ook De Standaard. Alleen in DSo van 25/09/01 denkt Luk Van Eylen er plots anders over: Speurders van de federale politie pakten eind vorige week in Brussel twee bewoners op van een appartement waarin meer dan honderd kilogram chemische producten werden aangetroffen.

Sommige journalisten begeven zich wel op erg glad ijs als het over chemie en wiskunde gaat. Want hoeveel liter of kilo chemisch product werd er nu eigenlijk gevonden in Le Nil? Als u zich op de pers baseert heeft u er het raden naar. Op 24/09/01 spreekt DSo over 100 kilo zwavel en 50 liter aceton. Vier dagen later schrijft Luk Van Eylen in dezelfde internetkrant over 100 kilo zwavel en 40 liter aceton.. In de volgende artikels die op DSo verschijnen, wordt er wijselijk over `grote hoeveelheden` gesproken. Door een of ander chemische reactie wordt het op 31/08/02 60 kilo aceton en 40 kilo zwavel. Tenzij 60 kilo aceton gelijk is aan 40 (of 50) liter aceton en 40 kilo zwavel gelijk is aan 100 kilo zwavel of zwavelzuur, is het allemaal redelijk verwarrend. Met de Humo erbij geraak je ook niet veel wijzer uit: 55 kilo zwavel en 40 liter aceton.(09/02) Misschien brengen de Franstalige kranten helderheid in de zaak? Ijdele hoop, blijkt. La Libre Belgique schrijft:100 kilos détonants: une cinquantaine de kilos de soufre et une soixante de litres aceton.(21/09/01 )Le Soir werpt hier op echter tegen op dat `Les parquets de Bruxelles a précise que ce sont bien 100 kilos de soufre et 50 kilos d`acetone. (24/09/02).
Het hele politieverhaal schept grote verwarring voor de kwaliteitskranten.

 

Duitsland verbiedt 16 moslimorganisaties
by Math Friday September 20, 2002 at 05:51 PM

Duitsland verbiedt 16 radicale moslimorganisaties die een broedplaats zouden kunnen zijn voor potentiele terroristen.