arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oorlog en Vredesloop
by Filip Desmet Friday September 20, 2002 at 02:21 PM
desmet.filip@pi.be

Woensdag 18 september kon je op CANVAS-Ter Zake een reportage zien over Irak, met Graaf Von Sponeck. Hij was vroeger verantwoordelijk voor het "Olie voor voedsel-programma" van de UNO tot hij ontslag nam uit protest tegen de "stille volkerenmoord van de sancties".

Oorlog en Vredesloop...
afvrede_klein.jpg, image/jpeg, 400x588

Woensdag 18 september kon je op CANVAS-Ter Zake een reportage zien over Irak, met Graaf Von Sponeck. Hij was vroeger verantwoordelijk voor het "Olie voor voedsel-programma" van de UNO tot hij ontslag nam uit protest tegen de "stille volkerenmoord van de sancties". Hij mocht op eigen verzoek de fabrieken bezoeken die de VS en het Instituur voor Strategische Studies nu aangeven als de plaatsen waar Irak massavernietigingswapens zou aanmaken: Alles ligt er verlaten en vervallen... De reportage laat ook Scott Ritter aan het woord. Ritter was de meest aggressieve wapeninspecteur. Hij is een ex-paracommando en ex-officier van de Inlichtingendienst van de Amerikaanse Marine. Politiek was hij een rechtse republikein. Vandaag roept hij de wereld op om de oorlog van de VS te stoppen. Hij klaagt aan dat er geen enkele reden is voor een oorlog tegen Irak en zegt terecht dat deze oorlog het einde betekent van het internationaal recht en het UNO-Handvest. Beter dan wie ook kan hij bevestigen dat de zgz dreiging van Irak compleet gelogen is. Hij sprak eergisteren het Iraaks parlement toe en vroeg het land toch onvoorwaardelijk inspecteurs toe te laten om een oorlog af te wenden. De Iraakse regering heeft daarin toegestemd. "Ze zullen nu een ander excuus moeten zoeken", verklaarde vice-premier Tarik Aziz cynisch. De VS en Engeland verklaarden als reactie inderdaad "niet onder de indruk te zijn van tactische spelletjes" en verder te gaan met hun oorlogsvoorbereidingen.

Het gaat niet om "democratie en dictatuur" of "massavernietigingswapens". Het gaat om olie. De Spaanse krant "El Pa'is" onthulde begin deze week een plan voor de verdeling van de Iraakse olievelden tussen de VS, Europa en Saoudie Arabië. Oorlog en bewapening blijft voor het kapitalisme de enige uitweg uit een crisis die totaal uitzichtloos is geworden. Vandaag was er de zoveelste "zwarte beursdag". Alleen de "Philadelphia-index" schiet de hoogte in: Het is de beursindex van de defensie-aandelen. Experts berekenden dat de komende oorlog 100 tot 200 miljard dollar zal kosten. Om 400.000 tot 1 miljoen mensen kapot te maken is er geld in overvloed. Overal (Nderland is eens temeer het voorbeeld) dreigen echter nieuwe massale besparingen op onderwijs, sociale zekerheid en openbare diensten.

De vredesbeweging staat derhalve voor een enorme opgave. Hieronder vind je de nieuwe folder van de Vredesloop. Het achtergrondontwerp is van de kinderen van de Academie van Geluwe. Het definitief programma voorziet ondermeer een boeiend debat tussen Jef Lambrecht (VRT en auteur van een bestseller over Afghanistan), Peter Franssen (journalist en auteur van het ophefmakende boek "11 september, waarom de kapers vrij spel kregen") en Jan Leyers (zanger en auteur van het in oktober te verschijnen boek over de Kruistochten naar de gelijknamige TV-reeks). Moderator is Piet Chielens, coördinator van het "In Flanders Fields Museum", dat tot midden november de schitterende tentoonstelling organiseert "dead.lines" over media, oorlogen en propaganda in de 20-ste eeuw. Deelname aan de Vredesloop geeft trouwens recht tot gratis toegang. Het avondprogramma voorziet een poësie-en muziekavond van jonge artiesten, de zussen Dikomitis en de gebroeders Cappelle, over de beleving van de oorlog door hun Vlaamse en Griekse grootmoeders. Er is een optreden om 20 u en om 21.30u. Reserveren is noodzakelijk. Gisteren ondertekende de meest bekende athlete van België het Manifest van de Vredesloop: Kim Gevaert. We zullen haar vragen het startschot te geven van de 6 en de 12 km. We rekenen voor die dag op een aanwezigheid van 1000 mensen. We zullen proberen een directe Internet-verbinding tot stand te brengen met Washington waar de vredesbeweging die dag een Mars op Washington organiseert. Op 28 september wordt in London een massale vredesbetoging georganiseerd van The Embankment naar Hyde Park.
Probeer misschien bijgevoegde folder door te zenden naar al je vrienden. Waarvoor dank

filip

Hans Von Sponeck: volledige speech
by Dirk Adriaensens Sunday September 29, 2002 at 10:28 PM
sos.irak@skynet.be

De volledige (schitterende) uiteenzetting van Hans Von Sponeck:IRAQ Four Questions, Four Answers ,presented at the European Colloquium Brussels, 25 September 2002 kan hier worden gelezen: http://www.irak.be/ned/bivv/iraq4questions4answers.htm