arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oorlogsvoorbereidingen gaan onverminderd door
by christophe callewaert Thursday September 19, 2002 at 04:42 PM

Enkele dagen geleden stond hier al een artikel over de oorlogsvoorbereidingen van de VS. Blijkt dat deze ongestoord voortgaan ondanks het schijnmanoeuvre van de VN. Ondertussen sijpelden nieuwe gegevens binnen.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de oorlog tegen Irak eigenlijk al begonnen is. Dinsdag, 17 september, gaf minister van Defensie Rumsfeld toe dat hij het bevel gaf om de strategie in de no fly-zones te veranderen. Sinds kort hebben de Amerikaanse en Britse aanvalsvliegtuigen het vooral gemunt op Iraakse luchtmachtbasissen, militaire gebouwen en communicatiecentra, terwijl ze zich de afgelopen tien jaar eerder concentreerden op afweergeschut en mobiele basissen. De voorbije tien dagen werden maar liefst vijf verschillende sites aangevallen. Gevraagd of dit de aanloop is naar de nieuwe oorlog tegen Irak, antwoordde Rumsfeld lachend: "It can't hurt." Generaal Peter Pace toonde zich verheugd dat de recente aanvallen de defensiecapaciteit van de Iraki's ernstige slagen hebben toegebracht.

Dinsdag lekte ook uit dat de VS aan Groot-Brittannië gevraagd hebben of ze de nieuwe B-2's mogen stationeren op het kleine eilandje Diego Garcia dat deel uitmaakt van het Britse territorium. B-2's zijn bommenwerpers die behoren tot het stealth-type. Zij worden niet opgemerkt door radars en kunnen 16 telegeleide bommen van 1000 kilo dragen. De Amerikaanse luchtmacht is momenteel bezig de vliegtuigen zo te prepareren dat ze 80 telegeleide bommen van 250 kilo kunnen dragen. Medewerkers van het Pentagon gaven toe dat de Amerikaanse luchtmacht concrete plannen heeft voor de bouw van hangars waarin plaats is voor 4 à 6 B-2's. Deze ultramoderne vliegtuigen zijn immers gevoelig voor luchtvochtigheid en warmte. Op Diego Garcia staan al enkele Amerikaanse B-52's.

Geoefend wordt er natuurlijk ook nog altijd. Zo'n 2000 marine-soldaten maken zich klaar voor een gesimuleerde amfibie-aanval in Koeweit later deze maand. Ook deze oefening kan volgens de New York Times beschouwd worden als een voorspel op de echte oorlog.

Gisteren raakte ook bekend dat 800 soldaten en een onbekend aantal special forces aangekomen zijn in Djibouti. Dit kleine Afrikaanse land ligt tegenover Jemen in de Golf van Aden waar in 2000 17 Amerikaanse soldaten omkwamen bij de aanslag op de USS Cole. Jemen wordt beschouwd als een bolwerk van anti-amerikaans verzet. Op 27 maart dit jaar trokken meer dan één miljoen pro-Palestijnse manifestanten door de hoofdstad Sana'a. Ondertussen bereikte ook het Amerikaanse aanvalsschip Belleau Wood de Golf van Aden. Vanop dit schip kan een eventuele operatie in Jemen gelanceerd worden.

Bronnen:
The Independent, 19 september
The New York Times, 17 september
The Washington Post, 17 september