arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vera Dua, Moenaert en Fabricom stellen beslissing Lappersfort uit
by Françoise Thursday September 19, 2002 at 01:19 PM
fvermeersch@pandora.be

Deze morgen werd enkel beslist dat Moenaert, Dua en Fabricom opnieuw samenkomen op 15 oktober. De Lappersfronters blijven ondertussen bedreigd met ontruiming.

Deze morgen kwamen de Vlaamse Minister van Leefmilieu Vera Dua, de Brugse burgemeester Moenaert en vertegenwoordigers van Fabricom samen om een oplossing te zoeken voor het bezette Lappersfortbos. Uiteindelijk werd niets beslist, en zullen ze op 15 oktober opnieuw samen komen.

13 maanden geleden werd het Lappersfortbos bezet door activisten. Ze hadden vernomen dat het verlaten bos bedreigd werd, doordat het stadsbestuur het gebied had ingevuld als industriegebied op de ruimtelijke aanlegplannen. Daarnaast heeft burgemeester Moenaert een stokpaardje: de aanleg van de Zuidelijke Ontsluiting, een nieuwe invalsweg naar het stationsbuurt. Verder zou een deel van het bos onteigend worden voor de bouw van een nieuwe stelplaats voor De Lijn.

De plannen voor de busstelplaats zijn ondertussen van de baan. Minister Stevaert heeft immers beloofd dat er naar een andere oplossing zou worden gezocht. Dit was een eerste overwinning voor de bezetters, die het bos pas willen verlaten als heel het bos gered wordt.

Vorige maand spande Fabricom een rechtzaak aan tegen een aantal bezetters. De eigenaar eiste de uitdrijving van alle activisten, omdat ze van mening waren dat de activisten het bos meer en meer beschouwden als hun eigendom. De rechter volgde de logica van de eigenaar, en liet het eigendomsrecht primeren op het recht van vrije meningsuiting. Hij wilde ook geen precedent scheppen, die andere bezettingsacties een vrijgeleide zouden geven. Sedert maandag 16 oktober kan het vonnis tot ontruiming ten uitvoer worden gebracht.

Er werd veel hoop gevestigd in de komst van Minister Dua: zij kan er immers voor zorgen dat de Vlaamse Regering het bos aankoopt. In dat geval is het niet denkbeeldig dat het bos beschermd gebied wordt.

Na de gesprekken, vertelden burgemeester Moenaert en minister Dua op de persconferentie dat er nog geen oplossing is gevonden, en dat er afgesproken is om op 15 oktober opnieuw samen te komen. Minister Dua vertelde achteraf dat ze zoveel mogelijk bos wil sparen (maar vertelde er niet bij hoeveel 'zoveel mogelijk' is). Het is duidelijk dat burgemeester Moenaert bij zijn plannen voor de Zuidelijke Ontsluiting blijft. De burgemeester is evenmin bereid om de kosten gelinkt aan een wijziging van de aanlegplannen te dragen, waardoor Fabricom die zou moeten betalen.

Het is nu afwachten wat Fabricom zal beslissen omtrent het ten uitvoer brengen van de vonnis. Indien Fabricom bij een ontruiming blijft, zal de burgemeester deze uitvoeren. Straks geven de Lappersfronters hun reactie. Ze zijn in ieder geval teleurgesteld dat er vandaag geen oplossing werd gevonden.

...
by Lief Thursday September 19, 2002 at 01:42 PM

Vertrouw nooit op politiekers !

er zullen koppen rollen
by Pink Friday September 20, 2002 at 12:46 PM

't Is toch duidelijk...

Fabricom zit constant te zeggen dat ze ons eruit willen, maar ze laten ons nog even in spanning zodat het voor ons lastiger en lastiger wordt... zo hebben ze bij daadwerkelijke ontruiming minder tegenwerking, denken ze.
Moenaert wil niet zwichten voor een (licht)groene Minister en Vera ziet eindelijk eens haar kans om tijdens haar ministerschap toch nog iets 'groens' te doen.
Alledrie zijn ze er als de dood voor om op hun bek te gaan (maar daar zal Moenaert niet aan ontsnappen, haha!).

En wij... wij blijven doorgaan.

Kom allemaal massaal af naar de benefieten, download de petitie op http://www.lappersfront.tk of kom af naar het bos! Er is nog zoveel te doen!