arch/ive/ief (2000 - 2005)

Plannen invasie Irak toch zeker tien jaar oud.
by Guido Wednesday September 18, 2002 at 07:18 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Volgend artikel is een samenvatting van verschillende artikels uit Asian Times, Sunday Herald en De Standaard. Ook komt er een deel uit Rebuilding America's Defences: Strategies, Forces And Resources For A New Century. Een plan van conservatieven in Amerika, geschreven in september, voor de verkiezing van Bush.

In de eerste maanden van 1992 werd de Defense Policy Guidance(DPG) uitgetekend, een plan gebaseerd op de defensiestrategie van het Ministerie van Defensie, toen onder Cheney tijdens de eerste Bush administratie.

Het DPG ging er onder ander over hoe:
-Amerika de enige supermacht kan blijven,
-hoe men kon voorkomen dat er een nieuwe rivaal zou opkomen,
-hoe de internationale veiligheidregels ervoor moeten dat Amerikaanse principes en interesses bescherm blijven.(1)

Geschreven door twee vrij duistere politieke aangestelden in het het beleidsbureau van het Pentagon na de Golfoorlog, vroeg het een permanente V.S. militaire superioriteit over vrijwel elk deel van Eurasia, om zo potentiële concurrenten die zelf streven naar een grotere regionale of "globale rol", af te schrikken en het preventief optreden tegen staten die massavernietigingswapens produceren of zouden kunnen ontwikkelen.

Het voorspelt een wereld waarin de militaire interventie van de V.S. als constante 'hersteller' van het geo-politieke landschap en Washington zou dienst doen als de ultieme beschermer van de internationale orde.Het ontwerp praat niet eens over de Verenigde Naties.

"Terwijl de V.S. de 'Politieagent' van de wereld wordt door verantwoordelijkheid op te nemen voor daar op te treden waar alles fout gaat, behouden wij het recht om preventief op te treden tegen zij die niet alleen onze belangen, maar ook die van onze bondgenoten bedreigen."

Het document was hoofdzakelijk een visie van een wereld die door het unilaterale gebruik van de militaire bevoegdheid van de V.S. wordt overheerst om internationale stabiliteit te verzekeren, de nationale rente van de V.S. te bevorderen, en het opstaan van om het even welke mogelijke uitdager voor de nabije toekomst te verhinderen.

Het lek, georganiseerd door iemand binnen het leger die bezorgd was voor de kosten van zo'n imperialistische visie, zorgde voor de nodige controverse.

Maar de ontwerpstrategie behield duidelijk een centrale plaats in de harten en de meningen van zijn twee auteurs en hun werkgever, Cheney, die toen baas was van het Pentagon. Zij wachtten op een beter ogenblik om zulke plannen uit te brengen.

Dat ogenblik vorig jaar kwam op de ochtend van 11 September.

Op dat ogenblik, was Cheney reeds de krachtigste vice-president in de geschiedenis geworden van de V.S., terwijl de twee auteurs, Paul Wolfowitz en Lewis Libby, zijn aangenomen als respectievelijk de eerste hulpen van Rumsfeld en Cheney.(2)
In september van 2000 werd een nieuw plan opgesteld, dit heet:' Rebuilding America's Defences: Strategies, Forces And Resources For A New Century.
Dit document werd(volgens de auteur van het artikel in de Sunday Herald) geschreven voor Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz, Jeb Bush en Lewis Libby.

Het plan toont hoe het Bush-cabinet voorzag om militair op te treden in de Golf-regio en of Saddam wel of niet aan de macht is doet er niet toe."De V.S heeft decennia lang gezocht hoe ze een meer permanente rol konden spelen in de veiligheid van de Golf-regio. Het onopgeloste conflict met Irak rechtvaardigd het sturen van Amerikaanse troepen, de noodzaak voor een permanente aanweigheid van Amerikaanse militairen in de Golf-regio overstijgt de vraag van een regimewissel in Irak.

Het plan heeft dezelfde doelstelling als het plan van 1992.
-het behouden van Amerika's plaats als enige supermacht in de wereld.
-het voorkomen dat een concurrent opduikt.
-de internationale veiligheid herinrichten overeenkomstig met Amerikaanse principes en belangen.

Het plan zegt ook:

-dat Engeland hun beste bondgenoot is en blijft.

-vredesmissies worden omschreven als 'de vraag naar het leiderschap van de V.S., meer dan dat van de V.N.'.

-het gaat over de schrik dat Europa een rivaal van Amerika zou kunnen worden.

-zelfs als Saddam van de macht verdreven wordt, dan blijft er permanent militair
personeel op de basissen in Koeweit en Saoudi-Arabië; ondanks de sterke oppositie van de regimes in de Golf-regio tegen het stationeren van Amerikaanse troepen aldaar.(Dit omdat Iran een even grote bedreiging vormt als Irak voor belangen van de V.S.)

-het spreekt over een regime-verandering in China waardoor het tijd wordt om meer troepen te stationeren in Zuid-Oosten van Azië. Dit kan ertoe leiden dat Amerika en hun bondgenoten meehelpen om een democratie in China tot stand te brengen.

-het spreekt over de creatie van 'US Space Forces' om de ruimte te beschermen en de totale controle over cyberspace om te voorkomen dat vijanden van de V.S. het Internet gebruiken tegen hen.

-het zegt dat Noord-Korea, Libië, Syrië en Iran gevaarlijke regimes zijn en dat hun bestaan de oprichting van een ' world-wide-command-and -controle-system' rechtvaardigt.

Dit is een blauwdruk voor V.S. werelddominatie. Dit zijn de gedachten van Amerikanen die de wereld willen controleren.

En dit komt uit DS van vandaag:

"De groep neoconservatieve en christelijk-fundamentalistische haviken in de regering-Bush zijn oudgedienden uit de regeringen van Ronald Reagan en George Bush senior. In de tussenliggende jaren broedden ze plannen in think tanks."

"Een aantal van deze houwdegens is oorspronkelijk van Democratische oorsprong. Maar ze vonden niet genoeg gehoor bij de Democraten met hun stelling dat de VS hun macht meer moeten manifesteren in de wereld. Dat vonden ze wel bij Ronald Reagan'', zegt Van Rossem. Reagan gaf 33 leden van de CPD een functie in zijn regering. Israël had in de CPD grote invloed."

"Het invloedrijkste tweetal in deze groep is ongetwijfeld Richard Perle en Paul Wolfowitz, beiden met een lange staat van dienst in Republikeinse regeringen. Hun beider mentor was wijlen Albert Wohlstetter, tevens de schoonvader van Perle, die vanuit zijn kantoor bij think tank Rand Corporation ageerde tegen elke toenadering tot de Sovjet-Unie.

Paul Wolfowitz, vandaag de nummer twee op het Pentagon, wordt de velociraptor genoemd, een bijnaam die slaat op gretigheid waarmee hij Amerika's macht aan de wereld wil opleggen.

Richard Perle is voorzitter van de Defence Policy Board van het Pentagon. In die capaciteit nodigde hij onlangs Laurent Murawiec van de denktank Rand Corporation uit voor een briefing van de Board-leden. Murawiec is omstreden als wetenschapper, maar geen onbekende in neoconservatieve kringen. Er ontstond een fikse diplomatieke rel tussen Washington en Saudi-Arabië toen uitlekte dat Murawiec op die briefing Saudi-Arabië een vijand van de VS had genoemd.

Perle verwierf als onderminister van Defensie onder Reagan de bijnaam Prins der duisternis om zijn strijd tegen de Sovjet-Unie, ,,het Rijk van het Kwade'' en tegen wapenbeheersing.

Een andere oude medestander is Cheney's kabinetschef Lewis Scooter Libby. John Bolton is hun man op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij is, onder meer, de drijvende kracht achter de strijd tegen het Internationaal Strafhof.

Hun ideeën worden verspreid door een schare journalisten, van wie de bekendste zijn: Charles Krauthammer en George Will, die beiden een column hebben in The Washington Post. Hun invloedrijkste spreekbuis is zonder twijfel de Wall Street Journal en The Weekly Standard.

Dat laatste is het blad van William Kristol. Kristol, de zoon van Irving Kristol, één van de stichters van de neoconservatieven, was kabinetschef van Dan Quayle, die vice-president was van Bush senior. Hij is ook voorzitter van de in 1997 opgerichte think tank Project for a New American Century.

Daar komen we ook politicoloog Robert Kagan tegen, net als Frank J.Gaffney, journalist bij The Washington Times en gewezen functionaris op het Pentagon onder Reagan.

Lectuur van de studies en pamfletten die deze groep al jarenlang produceert, leert dat het beleid van Bush junior niet het product is van de woede om 11 september. Deze documenten maken ook duidelijk dat Irak slechts een begin is.

In 1992 schreven Wolfowitz en Libby met de Defense Policy Guidance de bijbel van de haviken.
In september 2000 publiceerden zij samen met anderen bij Project for a New American Century Rebuilding American Defenses. Het document bepleit een sterke Amerikaanse aanwezigheid in de Golf en stelt dat het conflict met Saddam Hoessein een mooie rechtvaardiging vormt. Het somt de leden van de As van het Kwaad op -- zelfs China komt in aanmerking voor regimewissel. Amerika, aldus het document, moet ook de ruimte en cyberspace domineren. Deze blauwdrukken, merken analisten op, zijn nu beleid geworden."

bronnen: http://www.newamericancentury.org/RebuildingAmericasDefenses.pdf
http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/DI10Ak03.html http://athena.tbwt.com/content/article.asp?articleid=1520
http://www.aeipoliticalcorner.org/BJW%20Articles/bjw010412.pdf

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=31287
http://www.standaard.be/nieuws/buitenland/index.asp?articleID=DST18092002_035
http://www.sundayherald.com/27735

het volledige rapport (90 pagina's) kan je vinden op volgende link:
http://www.newamericancentury.org/RebuildingAmericasDefenses.pdf

Toch niet zo nieuw
by christophe c. Wednesday September 18, 2002 at 08:54 PM

Het eigenaardige is dat the Sunday Herald hier zondag mee uitpakte alsof het om een primeur ging. Zij schreven in hun artikel dat ze een geheim document hadden kunnen inkijken. Blijkt dat dat document al bijna twee jaar op het internet staat. Zo arrogant zijn die heren (en de ene dame Condoleezza dus) dus wel. Ze willen over de hele wereld oorlog voeren en ze schrijven dat gewoon in mooi uitgegeven rapporten neer. De rest van het artikel van the Sunday Herald klopte dus helaas wel.

sunday herald
by guido Thursday September 19, 2002 at 10:20 AM

Ja, het is raar dat de Sunday Herald laat uitschijnen dat zij als eerste met dit bericht uitpakken.
Vorige week hadden de Asian Times en een andere krant al met dit verhaal uitgepakt.

council on foreign affairs
by guido Thursday September 19, 2002 at 10:23 AM

Om te weten hoe ze nu denken in de Vs, dan moet je maar eens volgend document lezen:
Bush and the World
By Michael Hirsh
http://www.foreignaffairs.org/articles/hirsh0902.html