arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mosselfeest van Geneeskunde voor het Volk in Hoboken weer een succes!
by Jeannk Tuesday September 17, 2002 at 02:43 AM
jeannk@hello.be

Naar goede jaarlijkse gewoonte organiseerde de groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk in Hoboken op 16 september ook dit jaar weer een groot mosselfeest naar aanleiding van de plaatselijke jaarmarkt.

Geneeskunde voor het Volk (GvhV) is een initiatief van de Pvda (Partij van de Arbeid van België), dat zichzelf als doel stelt gratis geneeskunde te voorzien. Vroeger werd er nog aan terugbetaaltarief gewerkt, maar tegenwoordig kan je er, dankzij de invoering van een nieuw systeem, zelfs zonder geld op zak te hebben naar de dokter gaan. Ondertussen bestaan er over het hele land praktijken van GvhV, maar die in Hoboken was de eerste en bestaat ondertussen al meer dan 30 jaar. Wie meer info wil kan altijd een mailtje sturen naar gvhv.hoboken@skynet.be .

Jan Fransen verantwoordelijke voor de jongerenbeweging van de PvdA in Hoboken en medewerker van de groepspraktijk vertelt:

"Ik wil eerst en vooral de meer dan 80 plaatselijke vrijwilligers die dit feest mogelijk maakten hartelijk bedanken. Het is ondertussen al de 23ste keer dat er een mosselfeest wordt georganiseerd, naar aanleiding van de jaarmarkt. Hoewel het oorspronkelijke doel was om de groepspraktijk een extra financieel zetje in de rug te geven, is dat samen met de exponentiële groei van het patiëntenbestand veranderd. Dit jaar gaat alle opbrengst van ons feest naar de Peace Villages in Vietnam. Dit zijn centra waar kinderen die fysiek of mentaal gehandicapt zijn, omwille van het vergif dat de VS tijdens hun oorlog hebben gebruikt, opgevangen en behandelt worden. Ze hebben onze steun broodnodig want de VS hebben altijd geweigerd ook maar één Euro schadevergoeding te betalen.De opbrengst is nog niet geteld, maar ik heb er wel een goed oog op: Er waren 700 aanwezigen over heel de dag, waarvan er 500 gegeten hebben.

Normaal had ons feest dan ook volledig in het teken gestaan van de solidariteit met het Vietnamese Volk, gisteren was er al een powerpointvoorstelling gegeven door enkele Antwerpse jongeren die mee waren gegaan met de reis van 92 jongeren naar Vietnam. Er is echter een onverwacht probleem komen opduiken....

Een goede medewerker van onze praktijk Marc Dewachter, die op Umicore in Hoboken (het vroegere Union Minière) ABVV-delegee is voor veiligheid wordt bedreigd met ontslag voor een drogreden. Voor de directie van Umicore is deze strijdbare delegee al jaren een doorn in het oog. Ze zullen hem nu proberen omkopen met een afkoopsom, maar Marc is niet geïnterresseerd in het geld, hij wil terug op de fabriek om de arbeiders mee te kunnen verdedigen tegen de komende aanvallen van de directie. Daarom hebben we vandaag vooral over dit onrecht dat onze kameraad is aangedaan gesproken. We zullen de komende dagen en weken ons dan ook volledig in de strijd gooien voor het behoud van Marc. We zijn nu al aan het proberen om zoveel mogelijk mensen in Hoboken een affiche aan het raam te laten hangen en er zullen ook nog acties in de fabriek volgen, waar de arbeiders gemobiliseerd zijn om te strijden voor hun delegee. We staan nu ook met een standje op de jaarmarkt zelf.

Ondertussen zijn ook onze kinderwerking ‘de Pioniers' en onze breakdancegroep weer van start gegaan dit weekend. We hebben nu na een jarenlange strijd eindelijk een lokaal gekregen voor deze werkingen, dus iedereen van ons gaat er met het volste vertrouwen tegenaan. Binnenkort zullen we dan ook nog met een hip hop atelier beginnen dat net als onze breakdance groep vooral erop gericht is om de migrantenjongeren van Hoboken en het Kiel te organiseren om hen te leren opkomen tegen het onrecht dat ze dagelijks moeten ondergaan.

Als je mee wil werken kan je altijd contact opnemen met de groepspraktijk:
Geneeskunde voor het Volk
Oudestraat 34 2660 Hoboken
03/282.02.43
gvhv.hoboken@skynet.be

Er is zoals je ziet alleszins meer dan genoeg te doen, dus elke helpende hand is welkom."

Jeannk
Jongerenbeweging van de PvdA

Proficiat
by Deedee Wednesday September 18, 2002 at 12:39 AM

Ik ben misschien de enige of de eerste die het hier opmerkt maar ik moet de PvdA en alle organisaties feliciteren. Solidariteit is hier blijkbaar troef en vind ik bovenal fantastisch. Eindelijk een initiatief om de situatie in Hoboken en op het Kiel,die de laatste tijd nogal verzuurd geraakte, te verbeteren. Gratis geneeskunde aanbieden is tegenwoordig geen vanzelfsprekende zaak en daarom ben ik vol bewondering wat de 9 artsen daar dagelijks presteren.
Nog veel succes!

Een (toekomstig) sympathisant ;-)

interessant
by stephan Wednesday September 18, 2002 at 06:47 PM

Als men nu al begint verslagen van eetfestijnen op dit IMC te posten en dat dan nog goed vindt ook dan weet ik het niet meer hoor. Strakts begint alleman hier met zijn pensenkermissen en mosselfeesten te verslaan,... Hou dat soort artikels maar voor uw eigen publicaties.


Iets helemaal anders en veel interessanter:
http://www.salzburgsocialforum.org/index2.htm
http://www.antiwef.org/

11de bosbarbecue in Peer
by PeePee Friday September 20, 2002 at 10:41 PM

Wij hebben hier in Peer een reuzefeest gehad.
Ik wil eerst en vooral de meer dan 17 plaatselijke vrijwilligers die dit mogelijk maakten hartelijk bedanken. Het is ondertussen al de 11de keer dat hier in het berkenbos op het Bokkerijderspad een barbecue wordt georganiseerd, naar aanleiding van de nogmaals goedgelukte bietenoogst.
Hoewel het oorspronkelijke doel was om de Peerse haarkappers een extra financieel zetje in de rug te geven (wij zijn niet zo'n fanatieke klanten - vandaar), is dat samen met de exponentiële groei van ons bietenrapersbestand veranderd. Dit jaar gaat alle opbrengst van ons feest naar het anti-Sinksenfoor-buurtcomité van Antwerpen-Zuid.
't Schijnt dat die foor daar de hele buurt verzuurt.
Je kan al raden wie daar slapend rijk van wordt!