arch/ive/ief (2000 - 2005)

Umicore: Staking tegen afdanking populaire delegee Marc Dewachter
by Thomas Blommaert & Jan Vandeputte Monday September 16, 2002 at 09:25 PM
gvhv.hoboken@skynet.be 03/828.02.43

Marc Dewachter is ABVV-delegee bij de Umicore-vestiging in Hoboken. Als hij vorige week woensdag, precies op 11 september, de fabriek binnenkomt, wacht hem een koude douche. De directie wil Marc ontslaan 'om dringende redenen', de procedure loopt. Uit protest tegen het ontslag van de populaire delegee, beslissen de arbeiders nog diezelfde dag om het werk neer te leggen.

Umicore: Staking teg...
affiche_marc_dewachter_kleur_640x480.gif, image/gif, 640x905

Wat is er juist gebeurd? Op 23 augustus, de dag voor hij op vakantie vertrekt, moet Marc Dewachter met een collega naar de ketel op de zilverafdeling voor een routineklus. Marc is 'mangat-wachter', het is zijn taak om te helpen wanneer een collega afdaalt. Ze discussiëren over het veiligheidspak dat de man moet dragen. Er zijn nieuwe richtlijnen. Het klassieke beschermingspak, dat nochtans al jaren als degelijk en effectief wordt beschouwd, is plots vervangen door een ander type. Het nieuwe pak, zo blijkt, is zo onhandig dat het werk onmogelijk op een soepele en veilige manier kan uitgevoerd worden. Marc en zijn collega beslissen om het oude pak te gebruiken.
Geen vuiltje aan de lucht. Tot twee weken later de directie de ontslagprocedure start. Terwijl Marc Dewachter op vakantie is, zet de directie haar juristen aan het werk om uit te zoeken of ze voordeel konden halen bij het voorval. Een paar mensen onder druk zetten, enkele verklaringen in elkaar flansen, en voilà, een dossier dat voor de rechtbank tegen Marc Dewachter kan gebruikt worden.

Oorlog tegen Marc Dewachter
De Umicore-top heeft nooit kunnen verkroppen dat Marc Dewachter, een communist met principes, geliefd bij zijn werkmakkers, delegee kon worden. De oorlog van de directie tegen Dewachter dateert niet van vorige week. Toen de sociale verkiezingen van 2000 in zicht kwamen, richtte de Umicore-top al haar hoop op hooggeplaatste vrienden binnen het vakbondsapparaat om de populaire delegee voorgoed uit de fabriek te jagen.

Het is een publiek geheim dat Herwig Jorissen, voorzitter van de CMB [1], beste maatjes is met Karel Vinck, topman bij Umicore. Er werd een motie van de Antwerpse CMB-afdeling opgediept, waarin stond dat leden van de PVDA niet mochten militeren binnen de metaalvakbond. Maar die aanval op Marc Dewachter kwam als een boomerang recht in het gezicht van directie en vakbondstop terecht. Honderden delegees reageerden verbolgen op de motie, en op Umicore zelf dreigden de ABVV-militanten ermee helemaal géén lijst in te dienen als Marc Dewachter van de lijst zou geschrapt worden. De communist Dewachter bleef op de lijst en haalde meteen zestig procent van de ABVV-stemmen.

Na de sociale verkiezingen stapelden de conflicten zich op. Op bijna elke ondernemingsraad pakte directeur Morel uit met een scheldtirade tegen Marc Dewachter en PVDA-districtsraadslid Mie Branders. Toen Umicore een zwaar vervuild deel van de nabijgelegen wijk Moretusburg wilde afbreken, slaagden de bewoners erin om die plannen te dwarsbomen met de hulp van Mie Branders en dankzij de inzet van PVDA-leden binnen én buiten de poorten van Umicore. De wijkbewoners eisten een grondige sanering van de buurt op kosten van Umicore, die de wijk per slot van rekening vervuild had. De directie was furieus toen hun zoveelste poging om Umicore-arbeiders en wijkbewoners tegen elkaar uit te spelen op de klippen liep.

De repressieve klauwen van een kat in het nauw
De directie probeert al sinds juni om de onderhoudsafdeling uit te besteden. Die outsourcing is een bedreiging voor 170 arbeiders. De directie wil nog een kleine kern van stielmannen overhouden, die ze dan naar believen kan aanvullen met arbeiders uit onderaannemingen. Maar de directie botste op de vakbond, die het verzet op de werkvloer vertolkte en de patronale plannen tegenhield. Ondertussen krijgen de arbeiders in de afdeling loodbehandeling al maandenlang af te rekenen met tijdelijke werkloosheid. Ook daar wil de directie in de toekomst in het personeelsbestand snoeien.

De Umicore-directie zit als een kat in het nauw. Met steeds meer repressieve maatregelen probeert ze het verzet van de arbeiders te breken. Op Umicore heerst vandaag een beklemmende sfeer van repressie en controle. De directie heeft overal badge-palen laten plaatsen. Sommige arbeiders moeten per dag tot meer dan 10 keer 'badgen'. Op die manier wordt iedereen via een centraal controlesysteem gevolgd. Bij de minste fout of laattijdigheid moeten de arbeiders zich verantwoorden of worden boetes uitgedeeld. Die hele sfeer maakt voor de arbeiders duidelijk waar het de directie echt om te doen is: de uitbuiting maximaal opdrijven en meer produceren met minder volk. En om dat te bereiken staat een delegee als Marc Dewachter in de weg.

Het feit dat de directie Marc wil ontslaan op basis van zo'n zwak en ineengeflanst dossier toont hoe zwak ze eigenlijk staan. Het enige dat de directie nog rest is terreur tegen al wie het verzet organiseert. De aanval op Marc heeft niet alleen met Umicore te maken. De patroons weten dat de crisis hen zal dwingen tot harde maatregelen tegen de werkers. Daarom wil ze strijdbare en revolutionaire massaleiders tijdig uit de weg ruimen. Marc Dewachter is een delegee die de horizon van de arbeiders opentrekt. Een man van zijn woord op de fabriek, maar hij weet ook te mobiliseren tegen het racisme en tegen de oorlog. Van zulke delegees hebben de patroons overal ter wereld een heilige schrik. Precies daarom moest D'Orazio zo nodig de gevangenis in. Maar dankzij een volgehouden mobilisatie draaide het proces uit op een vrijspraak. De aanval op Marc Dewachter heeft dezelfde betekenis. Als Marc ontslagen wordt is niemand nog veilig. En ook hier kan de mobilisatie van het volk de patroon in het zand doen bijten. De delegees van Umicore werken hard om actie te voeren in de fabriek zelf. Maar Marc Dewachter verdient ook de steun van iedereen met het hart op de juiste plaats, binnen én buiten de arbeidersbeweging.

Noot

1 Metaalcentrale van de socialistische vakbond ABVV.


Steun betuigen aan Marc Dewachter kan op volgend adres: Gemeenschappelijk Vakbondsfront Umicore, Greinerstraat 2660, Hoboken.

Arbeiders over Marc Dewachter
· "Marc is iemand die niet rond de pot draait. Zo moest ik vorig jaar 17 dagen na elkaar werken. Normaal mag de patroon je maar 12 of 13 dagen na elkaar laten werken. Ik vertelde dit aan Marc en nog dezelfde dag stond hij bij de ingenieur en mijn brigadier. Ik kreeg mijn dag vrij. Marc is een man van zijn woord, hij reageert direct en handelt volgens principes. Dat kunnen ze natuurlijk niet verkroppen."

· "Op woensdag 11 september hebben de echte terroristen toegeslagen."

· "Het is hier niet meer te doen op Umicore. Er is een heksenjacht bezig. Als we de directie laten doen dan worden de mensen platgewalst. En Marc is iemand die ons daartegen kan verdedigen. Dat bewijst hij al jaren. "

· "Ze willen Marc pakken op de veiligheid. Dat is gewoon schandalig. Juist Marc is dag in dag uit met onze veiligheid begaan! Waarom denk je dat hij bij de sociale verkiezingen zoveel stemmen haalde?"

· "We moeten nu met alle middelen Marc binnen houden. Als we hem laten ontslaan dan zullen de andere strijdbare arbeiders volgen. En we kunnen winnen. Hij wordt gesteund door de syndicalisten in de fabriek en het volk staat achter hem. "

· "Dat ze Marc buiten willen, dat is in Brussel beslist. Daar zitten volgens mij ook een paar hoge mannen van de vakbond achter. Dezelfde mannen die hem een paar jaar geleden niet op de lijsten voor de sociale verkiezingen wilden. Maar toen hebben we gewonnen en nu moeten we ook kunnen winnen."

Geneeskunde Voor Het Volk Hoboken maakte deze affiche om Marc De Wachter te steunen. De affiche is ondertussen al bij 600 Hobokenaars verspreid. Ook jij kunt een affiche bestellen en voor het raam hangen. Afhalen kan bij GVHV Hoboken, Oudestraat 34, 2660 Hoboken.
Bel naar 03/828.02.43 of mail naar gvhv.hoboken@skynet.be

Proficiat
by Raf Verbeke Tuesday September 17, 2002 at 12:25 AM
carineraf@hotmail.com

Een verhaal dat heel bekend in de oren klinkt. Futiliteiten opkloppen tot een dossier.Dit dossier gebruiken om de een delegee buiten te krijgen en de mensen tegen hem op te zetten. Maar blijkbaar maken die het de directie niet gemakkelijk. Zoals dat ook bij ons in Carnoy het geval was. Heropname van Marc De Wachter ! Alle steun aan de acties van de arbeiders !

Stop ontslag delegees !!!
by Jo Coulier Tuesday September 17, 2002 at 11:47 AM
jcoulier@vub.ac.be


Hierbij mijn steunbetuiging aan Marc De Wachter. En laat het ABVV nu eindelijk eens werk maken van de bescherming van de militanten.

Jo Coulier
Hoofdafgevaardigde ACOD-VUB
Lid Linkse Socialistische Partij