Nepalees en Belgische ngo's vragen Raad van State schorsing exportlicentie by Forum voor Vredesactie Monday September 16, 2002 at 04:23 PM |
forum@vredesactie.be |
Nepalese mensenrechtenactivist en Belgische ngo's vragen aan de Raad van State de schorsing van de exportlicentie van FN-Minimi's naar Nepal.
Vandaag stappen 11.11.11, Mouvement Chrétien pour la Paix, Pax Christi, Vrede vzw, Vrouwen in 't Zwart en Forum voor Vredesactie samen met de Nepalese advocaat G.S. naar de Raad Van State om de wapenexport van FN-Minimi's naar Nepal te voorkomen. De onwil bij een belangrijk deel van de politieke wereld om de wapenwet en de Europese Gedragscode na te leven, en de getuigenissen van de Nepalese advocaat en mensenrechtenactivist G.S. overtuigde ons van de noodzaak van een kortgeding aan te spannen voor de Raad van State.
Met deze juridische procedure vragen de vredesbewegingen en 11.11.11 de toepassing van de huidige wapenwet, niet meer, niet minder.
De levering van machinegeweren aan Nepal is een flagrante schending van de Belgische wapenwet en de Europese gedragscode:
Artikel 4 van de wapenwet van 5 augustus 1991 verbiedt uitdrukkelijk de toekenning van een uitvoer- of doorvoervergunning indien deze "strijdig zou zijn met de externe belangen van België of met de internationale doelstellingen die België nastreeft en meer in het bijzonder zou bijdragen tot een klaarblijkelijke schending van de rechten van de mens."
De wet verwerpt eveneens de aanvraag "wanneer het land van bestemming:
het hoofd moet bieden aan zware interne spanningen die van aard zijn om te leiden tot een gewapend conflict;
in een burgeroorlog is verwikkeld;
onder een Regering staat die terreurdaden of de drughandel steunt of zich daartoe leent;
bewezen heeft de clausule van niet-wederuitvoer niet na te leven."
De Europese gedragscode rond wapenexport van 8 juni 1998, verbiedt eveneens de levering van wapens aan landen waar een duidelijk risico bestaat dat deze wapens gebruikt kunnen worden voor interne repressie, kunnen bijdagen aan het veroorzaken van gewapende conflicten of het verlengen van bestaande spanningen.
Volgens de rapporten van de Europese Commissie en Amnesty International is er in Nepal sprake van een grootschalig gewapend conflict tussen de Nepalese regering en de Maoïstische rebellen. Beide partijen in het conflict begaan daarbij grove schendingen van de mensenrechten. Uit dezelfde rapporten blijkt overduidelijk dat bij tal van deze mensenrechtenschendingen onder meer vuurwapens gebruikt worden, ook door het Nepalese leger en de Nepalese politie.
Ook de getuigenissen van de Nepalese advocaat en mensenrechtenactivist G.S. overtuigde ons van de noodzaak van een juridische procedure. In januari 2001 werd hij het doelwit van een politiek gemotiveerde fysieke aanval met het oogmerk om te doden door een onbekende groep personen, zonder dat hieropvolgend door de overheid een onderzoek naar deze feiten werd gevoerd, ondanks nationale en internationale druk.