arch/ive/ief (2000 - 2005)

5 raadsleden voor Rättvisepartiet Socialisterna
by denjo Monday September 16, 2002 at 01:10 PM
02/3456181 www.lsp-mas.be

In Zweden werd gisteren naar de stembus getrokken voor een nieuw parlement en nieuwe gemeenteraden. De Zweedse zusterpartij van LSP, Rättvisepartiet Socialisterna (Socialistische Rechtvaardigheidspartij), kwam op in een aantal steden.

In het Noorden van Zweden verhoogden we ons aantal raadsleden van 2 tot 5! In Lulea haalden we 2 verkozen en in Umea 3. Dit zijn de uitslagen:

Umea: 2948 stemmen | 4,6% | + 1,2% | 3 verkozenen, + 1
Lulea: 1497 stemmen | 3,3% | + 2,0% | 2 verkozen, + 2
In de campagne was er een enorm goede reactie in beide steden. Heel wat van onze kiezers waren ontgoocheld in de rol van de Linkse Partij (ex-communisten) die in heel wat lokale gemeenteraden mee in de coalitie zitten en er een besparingsbeleid voeren. In Lulea vertelde het langst zittende raadslid van de Linkse Partij zelfs dat hij voor ons zou stemmen uit ontgoocheling in de Linkse Partij!

Vooral onder jongeren scoorde onze partij. Bij een test-verkiezing in een school in Umea (Ersäng-school) haalden we 39% op 330 stemmen.

In Stockholm kwam Rättvisepartiet Socialisterna op in Haninge, vooral omdat deze regio geteisterd werd door de fascisten van de 'Nationaal-democraten'. Onze leden werden er verscheidene malen bedreigd door fascisten en er was sprake van een toename van intimidatie. Ze werden daarin gesterkt door het feit dat de liberalen (Folketpartiet) in haar campagne strengere voorwaarden eiste voor de toegang van migranten.

Rättvisepartiet Socialisterna is uiteraard bijzonder opgezet met deze doorbraak en hoopt hierop te kunnen verder bouwen aan een sterke linkse oppositie tegen het rechtse beleid van de sociaal-democraten. Zie ook http://www.lsp-mas.be