arch/ive/ief (2000 - 2005)

Salzburg: radicale betoging
by Els Deschoemacker (LSP) Sunday September 15, 2002 at 03:49 PM
lspmas@skynet.be 02/345 61 81

Op dit ogenblik vindt in het Oostenrijkse Salzburg het Wereldeconomisch Forum plaats. Er zijn een aantal tegenacties waaraan ook een 8-tal Belgische activisten, leden van de LP, deelnemen.

Radicale betoging in Salzburg
Op zaterdag was er een eerste betoging tegen het Wereldeconomisch Forum in Salzburg. Els Deschoemacker was erbij en brengt verslag uit.


"De betoging gisteren was klein, maar radicaal. Het centrale thema was de nood aan meer rechten voor vluctelingen, maar er waren wel weinig migranten aanwezig op de betoging. We hadden een goede interventie en stonden de hele ochtend met een infostand in het antiglobaliseringskamp. We verkochten met onze Oostenrijkse kameraden heel wat politiek materiaal, waaronder een 200-tal kranten.

"Er waren tussen de 800 en 1000 betogers. Daaronder waren er veel jongeren, maar relatief weinig ongeorganiseerden. Er was een sterke anarchistische tendens, maar er was een grote openheid voor discussie.

"Wij waren opvallend genoeg de enigen die tussenkwamen met politiek materiaal over de val van de regering en de discussie over hoe we daar met de beweging moeten op inspelen. Ons speciaal bulletin hierover was nog voor het einde van de betoging uitverkocht.

"Het lijkt erop dat de sociaal-democraten uit de regeringscrisis zal winnen. Onze Oostenrijkse kameraden roepen echter op tegen de strategie van "het minste kwaad". Gelijk welke regering van traditionele partijen er komt, deze zal het neo-liberaal beeid gewoon verder zetten. Het heeft dus geen zin om op te roepen om voor de sociaal-democratie te stemmen als "antwoord" op Haider. In onze organisatie voeren we discussie als we al dan niet zelf zullen opkomen.

"De betoging zaterdag was bijzonder lang, we betoogden zo'n 3 uur! En dat na een volledige nacht rijden om er te raken... Ik sprak na de betoging als enige buitenlandse spreker. Ik ging in op de strijd tegen het Vlaams Blok en welke anti-fascistische strategie. Dit kon op enorm veel bijval rekenen en er was veel interesse.

"Vandaag is er de betoging tegen het WEF, de organisatie van grootste en machtigste bedrijven ter wereld. Op de agenda van het WEF staat de europese expansie. Dat is in Oostenrijk zelf een belangrijk thema, de FPÖ wil er zelfs een referendum over organiseren.

"Deze voormiddag probeerden we de stad te bezoeken, maar dit was onmogelijk omdat we tegengehouden werden. Gelukkig werden we vrij snel vrijgelaten. Deze namiddag is er de betoging waarover zo snel mogelijk verslag zal uitgebracht worden..."

De anti-globalisten van LSP .....
by Jurgen Uyttenhove Sunday September 15, 2002 at 05:56 PM

Beste,

Ik zie weinig relevants in jouw artikel. De twee volgende punten vormen werkelijk het hoogtepunt:
1. "Dat jullie heel wat politiek materiaal verkochten,
waaronder een 200-tal kranten"

2."Ik sprak na de betoging als enige buitenlandse spreker."

De zin "Er was een sterke anarchistische tendens, MAAR er was een grote openheid voor discussie." is ook veelzeggend
en het heeft een extra DIMENSIE, zeker wanneer dit geformuleerd wordt door iemand van de LSP-MAS leiding.

Bij mijn weten heeft de anarchistische stroming steeds opengestaan voor discussie: de beiden zijn niet contradictorisch in tegenstelling tot vele (niet alle!!) stromingen in klein-links.

Was het trouwes ook niet opvallend hoeveel van deze klein-linkse stromingen zich op de achtergrond hielden bij de start van de anti-globalistische beweging of er ronduit tegenwaren. Het is pas veel later dat vele van deze groupuscules (waaronder de jouwe, NICE?), zich er bij "aansloten" om mensen te kunnen recuperen, en NIET om een alternatief te formuleren en/of om een daadwerkelijke tegenmacht op te bouwen.
De voorhoede had immers gezien dat ze de trein aan het missen was.

Mvg,

Jurgen Uyttenhove

Ik denk dat er binnen de anarchistische beweging een natuurlijke tendens is tot discussie.

ZB
by ZB Sunday September 15, 2002 at 06:54 PM

Ik denk dat er binnen de anarchistische beweging een natuurlijke tendens is tot discussie.

Veel blabla maar weinig boemboem.....

boemboem
by anarcoticabrigade Sunday September 15, 2002 at 09:13 PM

lappersfort=boemboem!!!

en ga zo maar voort... (check out milieubewegingen etc.)

en dan is er voor de LSPer met komplexen:
by anonieme militant Sunday September 15, 2002 at 09:54 PM
a

sosanoniememilitant.tripod.com..

we maken een begin van de psychologische ondersteuning voor de klein linkse militant die wil discucièren, maar geen gehoor vindt, die wil aktievoeren, maar geen militanten heeft....

check it out !!

geïnteresseerde medewerkers kunnen altijd iets laten weten... LSP'ers worden aangemoedigd te reageren :-)

anars en open houding
by gc Monday September 16, 2002 at 11:15 AM

Dat was toch niet negatief bedoeld, dacht ik? Er was een open sfeer wat positief is. Meer staat er niet.
En ja, soms is die open sfeer er niet. Als anarchisten op de anti-NSV betoging roepen 'Vlaams Blok rot op - LSP weg ermee', kun je bezwaarlijk spreken van een open houding.
Nu dus wel, wat positief is. Da's alles.

(On?)georganiseerd
by A. Wednesday September 18, 2002 at 03:48 PM

Ik vermoed dat kameradin Deschoemacker bedoelt dat er weinig georganiseerden waren. Of veel ongeorganiseerden natuurlijk.
Eventjes verderbouwend op deze veronderstelling is het natuurlijk weer hetzelfde liedje als je de volgende zin leest: 'er was een sterke anarchistische tendens'. Dat tendentieuze clichédenken over anarchisme en anarchisten lijkt er maar niet uit te gaan hé: ongeorganiseerd, lui, gewelddadig, terroristisch, enz... Nu ja, je doet maar, zoalng dat blijft duren, blijf ik miereneukerige reacties sturen.
Oh ja, ZB, het is niet omdat wij hier niet om de 5 scheten 'Nieuws' posten over hoeveel krantjes we in Lund weer verkocht hebben, of over dat we wel zeker 300 pamfletten uitgedeeld hebben in Troyes, of 20 stickers in de Nieuwstraat hebben geplakt, dat er geen sterke internationale anarchistische beweging (nog verder aan het groeien) is...