arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bleitende Eric Claeys (VTM) wil commerciële Arte
by jan-pieter everaerts Sunday September 15, 2002 at 12:32 AM

Eric Claeys, 'big boss' van dienst bij de Vlaamse Media Maatschappij (VMM, zeg maar VTM) wou nog eens in de boekskes komen en zie, De Morgen en De Standaard gaven hem op zaterdag 14/9 synchroon een podium. 'Het beste' behield slimme Claeys wel voor De Morgen, een druksel van zijn eigen 'Persgroep'-baas, Christian Van Thillo.

Beginnen we dus met het interview in De Standaard. Daarin beklaagt Claeys zich "dat het VRT-radiomonopolie nog altijd niet doorbroken is". Tja, daar gaan de mensen nu om treuren zie.

Een paar ander verhelderende uitspraken van de 'baas':

- "De toon moet positief zijn, zodat de kijkers een goed gevoel hebben als ze naar VTM kijken. (...) Die lijn zal naar alle programma's worden doorgetrokken." In De Morgen pastte Claeys dit toe op Telefacts, dat voortaan meer lichte kost zal brengen. Fantaseren we zelf even over wat deze 'toon' voor het Journaal kan betekenen: tijdens de oorlog binnenkort om Irak zal VTM u niet teveel lastig vallen met Iraakse doden maar u overwegend Amerikaans goed nieuws brengen.

- "VTM is niet geïnteresseerd in 'In de gloria' of 'Terug naar Oosterdonk', zelfs 'Moeder waarom leven wij ?', zou nu niet meer kunnen." Want: "VTM wil nog alleen programma's maken die toegankelijk zijn voor iedereen."

- "Zolang de overheid geld blijft pompen in de openbare omroep, zullen die andere tv- stations (nvdr: bedoeld zijn de nieuwkomers naast VRT en VTM) nooit rendabel worden." Wil Claeys de openbare omroep afschaffen ?

- "De hoogst opgeleiden zijn niet per definitie de interessantste sociale klassen voor een commerciële omroep. De hoogst opgeleiden zijn niet de consumenten van Coca Cola en Dreft. Maar die adverteerders bereiken wel graag de jongere doelgroepen omdat ze daar het beslissingsproces nog kunnen beïnvloeden."

Samengevat: VTM wil niet al te hoog opgeleide en vooral jonge, gemakkelijk manipuleerbare kijkers. En Claeys kan dat zomaar stellen, omdat mensen manipuleren tot een bepaald koopgedrag, in het 'VRIJE' Westen niet als misdadig beschouwd wordt. Ook niet als mensen zich daardoor in de schulden steken (hoeveel Belgen kunnen er hun schulden niet afbetalen ?), ook niet als mensen daardoor hun leven én het milieu verknoeien met stomme overconsumptie. Neen, Claeys wordt voor de hersenspoelingen die hij zijn kijkers dag aan dag bezorgt, nog goed betaald ook.

In De Morgen vertelde Claeys een beetje dezelfde klap. Ook hier begon hij met er zich over te verwonderen dat de VRT niet meer deed met 11/9. Ook hier eindigt hij met te hopen dat nu Bert De Graeve weg is, de verstandhouding met de VRT makkelijker zal verlopen. In De Standaard stelt hij het zo: "We moeten elkaar blijven beconcurreren 'as hell'. Maar dan wel volgens de regels van het spel. Daarom moeten we in de eerste plaats een aantal correcte businessafspraken maken." Welke regels van welk spel ? De pot op met uw businessplan Claeys.

Als we uw soort laten doen dan krijgen we straks nog wat u nu in De Morgen aankondigde: "een commerciële cultuurzender", "een Vlaamse Arte", door Claeys van de originele werknaam 'Ka 3' voorzien. Maar hebt u mijnheer Claeys - door Bert De Graeve zaliger omschreven als 'boer' Claeys, wat een grove belediging was voor onze boeren - ooit al eens de troep die VTM met 'Fear Factor' en 'Big Brother' in de ether kiepert, vergeleken met Arte ? Blijf daar dus met uw pollen af, stukske mediavervuiler. Ze zouden u zwaar moeten doen ophoesten in plaats van u de bleitende VRT-concurrent te laten spelen.

Is het overigens haalbaar dat VMM met zo'n Vlaamse Arte begint ? Claeys denkt aan een soort samenwerking met de slabakkende zakenzender Kanaal Z (van mede-VMM-aandeel houder Roularta). Clayes denkt ook dat "de cultuurzender een perfecte toepassing zou kunnen zijn van digitale televisie, met de mogelijkheid voor bedrijven en kijkers om zich er op te abonneren." Verder stelt Claeys dat men ook zou kunnen werken met een systeem waarbij bedrijven die mee het project Ka 3 willen financieren, één of meerdere programma's van de zender sponsoren (zoals nu al bij jongerenzender JIM-TV gebeurt).

Op de vraag of deze plannen niet "het verwijt zullen aanscherpen dat de VMM-dominantie in het medialandschap nog groter zal worden", repliceert Claeys dat "Vlaanderen bij mijn weten niet onder een stalinistisch regime leeft. Acquisities zijn gereguleerd maar vrij organisch ondernemen is gelukkig nog steeds toegelaten. En om iedereen nog eens gerust te stellen: voorlopig voeren we de plannen voor Ka 3 niet uit."

Eerder had Claeys al gesteld: "We hebben besloten om het project voorlopig in de koelkast te stoppen." Maar waarom pakt hij dan nu met die plannen uit ? Om De Morgen een primeurtje te gunnen ? Of is het om (via media en politici) de druk op de openbare omroep te verhogen om zich meer op cultuur toe te leggen, om dat gat in de markt niet ongevuld te laten, waardoor de VRT meer 'populair terrein' aan VTM zou verliezen ? Met het soort lui van een Van Thillo en Claeys weet je eigenlijk nooit welk bedrog ze nu weer aan het uitbroeden zijn. Dat de nieuwe VRT-'boss' Tony Mary zich maar niet te rap in de maling laat nemen (gesteld dat hij niet gewoon hetzelfde door de Vlaamse regering gesuperviseerde spelletje komt spelen).


Jan-Pieter Everaerts (e-DIOGENE(S))